Finding the Average can be a quite challenging task for young learners. To aid them we have several free-to-use Average Word Problems Worksheets. After understanding the concept of average you will learn how to do average problems without any hassle. All you need to do is practice the different problems on average over here consistently to get a good hold of them. We are sure by the end of this Worksheet on Word Problems on Average you will no longer feel difficulty in solving the problems related to Average.

Also, Check:

## Word Problems Involving Average Worksheet

**Example 1.
**The average age of 20 members in the yoga class is 9 years. A new member joined the class. If his age is included, then the average age becomes 10 years. Find the new member’s age?

**Solution:**

The average age of 20 members in the class=9 years

Total age of 20 members/20=9

Multiply both sides by 20

Total age of 20 members=180

(Total age of 20 members+new member age)/21=10

(180+new member age)/21=10

(180+new member age)/21=10

Multiply 21 on both sides

180+new member age=10×21

180+new member age=210

new member age=210-180

new member age=30

Hence, the new member age is 30.

**Example 2.
**The average of eight numbers is 40. If one number is removed, the average becomes 30. What is the number removed?

**Solution:**

Let the remaining seven numbers are x and the removed number be y.

x+y/8=40

x+y=320

When the number is removed

x/7=30

x=210

210+y=320

y=320-210=110

Hence, the removed number is 110.

**Example 3.
**The marks scored by the four students in the examination are 75,84,95,70.

1.Find the average marks?

2.How many students got higher marks than average?

3. How many students got fewer marks than average?

**Solution:**

The marks scored by the four students in the examination = 75,84,95,70

1. Average mark=sum of marks/no.of students

=75+84+95+70/4

=324/4

=81

Therefore, the average mark is 81.

2. No. of students got higher marks than average=2

3. No. of students got fewer marks than average=2

**Example 4.
**Anish collected 30 different books from his friends during the past 10 days. On average, how many books he collected every day?

**Solution:**

No. of books collected by Anish from his friends=30

No. of books collected by Anish everyday=30/10=3

Therefore, no. of books collected by Anish every day is 3.

**Example 5.
**The average daily sales generated by the store for the past 30 days is 1800. Find the total amount of sales generated by the store for the past 30 days?

**Solution:**

The average daily sales generated by the store for the past 30 days =1800

The total amount of sales generated by the store for the past 30 days=1800 × 30=54000

Hence, the total amount of sales generated by the store is 54000.

**Example 6.
**Anish and Girish both are friends. The goal scored by the Anish team in 5 matches is 3,2,1,5,4. The goal scored by the Girish team in 5 matches is 5,0,1,2,2. Find the average score of both the teams and which team scored higher average?

**Solution:**

The goal scored by the Anish team in 5 matches =3,2,1,5,4

The average score of the Anish team=3+2+1+5+4/5=15/5=3

The goal scored by the Girish team in 5 matches = 5,0,1,2,1

The average score of the Girish team=5+0+1+2+2/5=10/5=2

we know 3>2.

Therefore, the Anish team scored a higher average.

**Example 7.
**The student scored 50,60,70,80 on the four tests he took. After he took his fifth test, the average is now 70. What did he score on the fifth test?

**Solution:**

Let the fifth test mark be x.

50+60+70+80+x/5=70

260+x=350

x=350-260

x=90

Therefore, the student scored 90 marks on the fifth test.

**Example 8.
**The average age of the mother and her two sons is 30 years and that of two sons is 25 years. Find the mother’s age?

**Solution:**

The average age of the mother and her two sons = 30 years

Sum of their ages/3=30

Sum of their ages=90 years

The average age of two sons =25 years

Sum of the ages of two sons/2=25

Sum of their ages=50 years

Mothers age=90-50=40 years

Therefore, the Mothers age is 40 years.

**Example 9.
**The average of x,y,z is 65. x is as much more than the average as y is less than the average. Find the value of z?

**Solution:**

Given an average of x,y,z=65

i.e. x+y+z/3=65

x+y+z=195

Also given x-65=65-y

x+y=130

130+z=195

z=195-130

z=65

Hence, the value of z is 65.

**Example 10.
**The average mark of ten papers is 60. The average mark of the first 5 papers is 62 and that of the last 5 papers is 55. Find the marks obtained in the tenth paper?

**Solution:**

The average mark of ten papers=60

so the Sum will be 10 × 60=600

The average mark of the first 5 papers = 62

so the sum=5 × 62=310

The average mark of the last 5 papers = 58

So the sum=5 ×55=275

The marks obtained in the tenth paper= 600-585=15.

** **