Printable Worksheets on Measurement have problems related to length, mass, volume, unit conversions. Practice using the Measurement Worksheet and get to know various kinds of questions asked on the topic. Interactive Exercises on Measurement are free to print and download. Online Measurement Worksheets PDFs will help you learn how to apply measurements to real-life situations. The Problems provided in the 5th Grade Math are more than just pencil-paper activities and enhances your math skills regarding the concept of measurement.

Do check:

- Worksheet on Word Problems on MeasurementÂ
- Units for Measurement of Capacity
- Examples on Measurement of Capacity
- Unit of Measurement

**Example 1.
**1. Convert a distance of 7 km to meters

2. Convert 60 meters to centimeters

**Solution:**

1. 7 km**
**We know that 1 km=1000 meters

Multiply 1000 with 7

7 Ã— 1000=7000 meters

Hence, the distance of 7 km is 7000 meters.

2. 60 meter

we know that 1 meter=100 cm

Multiply 100 with 60

60 Ã— 100=6000 cm

Hence, 60 meters is 6000 cm.

**Example 2.
**Anu boughtÂ 2 kg of apples. Convert kg into grams.

**Solution:**

Anu bought apples=2 kg

we know that 1 kg=1000 m

To convert kg into grams multiply with 1000.

2 Ã— 1000=2000 grams

Hence, Anu bought 2000 grams.

**Example 3.
**Convert 25 m into cm?

**Solution:**

we know that 1 m=100 cm

Multiply with 100 to convert meters into centimeters

25 Ã— 100=2500 cm

Hence, 25 m is 2500 cm.

**Fill in the blanks with the correct sign
**1. 10g _______ 100 mg

2. 1 kg _______ 2000 g

3. 1 km_______ 200m

4. 23 m______ 2200 cm

**Solution:**

1. we know that 10 g=10000 mg

So 10 g is greater than(>) 100 mg

2. we know that 1 kg=1000 grams

So 1 kg is less than(<) 2000 g.

3. We know that1 km =1000 m

So 1 km is greater than 200 m.

4. We know that1 m =100 cm

23 m=2300 cm

So 2300 cm is greater than 2200 cm

**Solve the following
Example 1.
**Add 2 kg 280 g and 4 kg 300 g

**Solution:**

Â KgÂ Â Â Â g

2Â Â Â Â 280

+4Â Â Â Â 300

___________________

6Â Â Â Â 580

___________________

Hence, By adding 2 kg 280 g and 4 kg 300 g we get 6 kg 580 grams.

**Example 2.
**Subtract 3 kg 120 g from 5 kg 780 g

**Solution:**

KgÂ Â Â g

5Â Â Â 780

-3Â Â Â 120

______________

2Â Â Â Â 660

_______________

Hence, By subtracting 3 kg 120 g from 5 kg 780 g we get 2 kg 660 g.

**Example 3.
**Multiply 160 kg by 16

**Solution:**

Hence, By multiplying 160 kg with 16 we get 2560 kg.

**Example 4.
**Divide 360 kg by 3

**Solution:**

Hence by dividing 360 kg with 3 we get 120 as Quotient.

**Example 5.**

Express 95 l in dl

**Solution:**

we know that 1 liter=10 deciliter.

Multiply 95 with 10 we get 950

Hence, 95 l is 950 l.

**Write the most appropriate unit for the following
**1. Ranjith walks 1 ____ every day.

2. Abhi weighs 56 ______

3. Sindhu bought 2 _______ of apples.

4. Hima travels 1 ____ every day.

5. Height of Teja is 5 _____

**Solution:**

1. km

2. kg

3.kg

4. km

5. feet

**Convert the following measurements into the given units
**1. Convert 5 kg 80 g into grams?

2. Convert10 m 33 cm into cm?

3. Convert 6354 mg into g and mg?

4. Convert 5890 ml into l and ml?

**Solution:**

1.5 kg 80 g

We know that 1 kg=1000 g

=5 Ã— 1000 g+80 g

=5000 g+80 g=5080 g

Hence, 5 kg 80 g is converted to 5080 g.

2. 10 m 33 cm

we know that 1m=100 cm

10 m=10 Ã— 100=1000 cm

=1000cm + 33 cm=1033 cm

Hence, 10 m 33 cm is converted to 1033 cm.

3. 6354 mg

We know that 1 mg=1000 g

=6 g 354 mg

Hence, 6354 mg is converted to 6 g 354 mg.

4. 5890 ml

we know that 1 lit=1000 ml

=5 l 890 ml

Hence, 5890 is converted to 5 liters 890 ml

**Word Problems on Measurement of Length, Mass, Volume
Example 1.
**Srinivas bought 5 kg of mangoes. His mother distributed 4 kg of mangoes. Find how many kgs of mangoes were left after the distribution?

**Solution:**

Given,**
**Srinivas bought mangoes=5 kg

Mangoes distributed by his mother=4 kg

No. of mangoes left=5 kg-4 kg=1 kg

Hence, No. of mangoes left after the distribution is 1 kg.

**Example 2.
**A milk vendor has three cans of milk which consists of 4 l, 5l, 10l. Find how many liters of milk the vendor has to transfer into the big milk can?

**Solution:**

Given,

A milk vendor has three cans of milk=4 l,5 l,10 l

No. of liters of milk the vendor has=4+5+10=19 liters

Hence, The vendor has to transfer 19 liters of milk into the big milk can.

**Example 3.
**Bhaskar bought 5 kg of sweets and distributed 3 kg’s of sweets to his friends. How many kg of sweets are left after the distribution?

**Solution:**

Given,**
**Bhaskar bought sweets=5 kg

Bhaskar distributed sweets to his friends=3 kg

No. of kg of sweets left after distribution=5 kg-3 kg=2 kg

Hence, Sweets left after the distribution is 2 kg.

**Example 4.
**In a fruit shop, there are 40 liters of banana juice. After selling, 5 liters of juice are left. Find how many liters of juice are sold?

**Solution:**

Given,**
**No. of liters of banana juice=40 liters

No. of liters of juice left=5 liters

No. of liters of juice sold=40-5=35 liters

Hence, No. of liters of juice sold is 35 liters.

**Example 5.
**Ajay walks 1 km daily for good health. Find how many kilometers can he walk for 30 days?

**Solution:**

Given,

Ajay walks dialy=1 km

No. of kilometers he walks for 30 days=30 Ã— 1=30 km.

Therefore, No. of kilometers Ajay walks daily is 30 km.

**Example 6.
**Sridevi has 3 liters of milk for a recipe. She used 2 liters of milk. How many liters of milk are left?

**Solution:**

Given,**
**No. of liters of milk Sridevi has=3 liters

Sridevi used milk for the recipe=2 liters

No. of liters of milk left=3 liters-2 liters=1 liter

Therefore, 1 liter of milk is left.

**Â **