Multiplying money is same as the normal multiplication. The word problems on multiplying money will engage students with real-world problems and the application of math skills. The problems here are grouped with multiplication. We have provided the steps to solve problems on multiplying money. Go through the questions given below to know how to solve word problems on multiplying money. With the help of these questions, you understand the statement and multiply money.

**Do Refer:**

- Use of Decimal to Represent Money
- Writing Money in Words and Figure
- Multiplication of Money
- Worksheet on Adding Money
- Worksheet on Multiplying Money

### Solving Word Problems Involving Multiplication of Money

Multiplying money is the same as multiplying whole numbers and decimal numbers. Follow the steps to know how to solve word problems on multiplying money.

1. When multiplying money, always put a larger number with more digits on top and the smallest number on the bottom.

2. If there is a decimal point, ignore the decimal point and multiply the numbers.

3. Count how many digits are on the right side of the decimal points in the numbers we are multiplying.

4. And then place the decimal point in the answer by starting at the right and moving a number of places equal to the sum of decimal places in both numbers multiplied.

### Multiplying Money Word Problems with Solutions

**Example 1.**

Ruby earns $9.00 per hour working. If she works for 5 hours, how much money will Ruby earn?

**Solution:**

Given that,

Ruby earns $9.00 per hour working.

she works for 5 hours

Multiply $9 with 5 to know how much money will Ruby earn.

9 × 5 = 45

Thus Ruby earns $45 for 5 hours.

**Example 2.**

Lilly earns $4.00 per hour. If he works for 8 hours, how much money will Lilly earn?

**Solution:**

Given,

Lilly earns $4.00 per hour.

he works for 8 hours

We have to multiply money with time.

1 hour = $4

8 hours = ?

8 × $4 = $32

Therefore Lilly earns $32 for 8 hours.

**Example 3.**

The cost of each book is Rs.35. Jay buys 25 books. How much did he spend?

**Solution:**

Given,

The cost of each book is Rs.35.

Jay buys 25 books.

1 book = Rs. 35

25 books = ?

35 × 25 = 875

Therefore the cost of 25 books is Rs. 875

**Example 4.**

Sharon earns $150 per hour. He works 6 hours a day. How much does he earn each day?

**Solution:**

Given that,

Sharon earns $150 per hour.

He works 6 hours a day.

$150 – 1 hour

? – 6 hours

Multiply money with time.

150 × 6 = 900

Thus Sharon earns $900 each day.

**Example 5.**

Mary bought 25 sarees. The cost of each saree is Rs. 2500 How much does she spend on 25 sarees?

**Solution:**

Given,

Mary bought 25 sarees.

The cost of each saree is Rs. 2500

1 saree – Rs. 2500

25 sarees – ?

25 × 2500 = 62500

Therefore, the cost of 25 sarees is Rs.62,500.

**Example 6.**

Harry went to a shop to buy a pen packet. The cost of each pen is Rs. 5. There are 20 pens in a packet. How much did Harry pay the shopkeeper?

**Solution:**

Given,

Harry went to a shop to buy a pen packet.

The cost of each pen is Rs. 5. There are 20 pens in a packet.

1 pen – Rs. 5

20 pens – ?

20 × Rs. 5 = Rs. 100

Therefore Harry pays Rs. 100 to the shopkeeper.

**Example 7.**

Carrie went to the theater four times last month. Each time, she spent $12. How much did she spend at the theater last month?

**Solution:**

Given,

Carrie went to the theater four times last month. Each time, she spent $12.

Multiply money with the number of times she went to the theater last month.

$12 × 4 = $48

Thus Carrie spent $48 at the theater last month.

**Example 8.**

Terry buys 20 apples. The cost of each apple is $8. How much did he spend to buy 20 apples?

**Solution:**

Given,

Terry buys 20 apples. The cost of each apple is $8.

Multiply money with the number of apples.

1 apple – $8

20 apples – ?

20 × $8 = $160

Therefore, Terry spends $160 to buy 20 apples.

**Example 9.**

The cost of each peanut is $8 and the cost of each candy is $12. How much do 6 peanuts and 5 candies cost?

**Solution:**

Given,

The cost of each peanut is $8 and the cost of each candy is $12.

1 peanut – $8

6 peanuts – ?

$8 × 6 = $48

1 candy – $12

5 candies – ?

$12 × 5 = $60

$60 + $12 = $72

Therefore the cost of 6 peanuts and 5 candies is $72.

**Example 10.**

Carolyn earned $16 per hour. If she works for 4 hours, how much Carolyn will earn?

**Solution:**

Given,

Carolyn earned $16 per hour.

1 hour – $16

4 hours – ?

Multiply money with time.

$16 × 4 = $64

Thus Carolyn earns $64 for 4 hours.