We included **HMH Into Math Grade 5 Answer Key PDF** **Module 12 Lesson 4 Convert Time and Find Elapsed Time **to make students experts in learning maths.

## HMH Into Math Grade 5 Module 12 Lesson 4 Answer Key Convert Time and Find Elapsed Time

I Can solve elapsed time problems by converting units of time.

**Step It Out**

Question 1.

Claudio wants to ride the exercise bike at least 5 hours each week. He recorded the amount of time he rode the exercise bike each day last week. Did Claudio reach his goal last week?

Time Conversions

1 minute (mm) = 60 seconds (sec)

1 hour (hr) = 60 minutes

1 day (d) = 24 hours

1 week (wk) = 7 days

1 year (yr) = about 52 weeks

1 year = 365 days

A. Find the total number of minutes Claudio rode the bike.

Answer:

A week has 7 days

and the workout done on each day

50 + 35 + 30 + 45 + 40 + 30 +50 = 280 days

B. How can you convert the number of minutes to a number of hours?

Answer:

We have to divide the number of minutes by 60

1 hour = 60 minutes.

C. How many hours did Claudio ride the exercise bike last week? Write the answer as a mixed number.

Answer:

1 hour = 60 minutes

so, dividing 280 by 60 we get 4 hour 40 minutes

280 ÷ 60 = 4\(\frac{2}{3}\)

D. Did Claudio reach his goal? Explain.

Answer:

No

Explanation:

5 hour = 5 x 60 = 300 minutes

As he set the goal to 300 minutes

but he did 280 minutes

280 < 300 so, he didn’t reach the goal.

**Turn and Talk** Claudio rode the exercise bike for 7,920 minutes in the past year. Explain how to convert this number of minutes to an equivalent number of days.

Answer:

7,920 minutes = 5.5 days.

Explanation:

Claudio rode the exercise bike for 7,920 minutes in the past year.

for converting a day has 24 hours

multiplying 24 x 60 = 1440 minutes.

7920 ÷ 1440 = 5.5 days

Question 2.

Abram arrives at the swim meet at 9:30 a.m. and stays for 225 minutes. At what time does he leave?

A. Find the number of hours Abram is at the swim meet. Convert 225 minutes to a number of hours. For how many hours is Abram at the meet?

Answer:

3 hours 45 minutes Abram at the meet

Explanation:

225 minutes to a number of hours.

divide the number of minutes by 60

225 ÷ 60 = 3 hours 45 minutes

B. Use a number line with increments of 15 minutes to represent the elapsed time. Count the number of whole hours and then the number of quarter-hours.

Answer:

Explanation:

From 9:30 a.m. he stayed for 3 hours and 45 minutes

explained through the time line

Abram leaves at 1:15 p.m.

from 9:30 to 12:30 it is 3 hours and

from 12:30 to 1:15 it is 45 minutes.

C. At what time does Abram leave?

Answer:

Abram leaves at 1:15 p.m.

**Turn and Talk** Terrance leaves the swim meet at the same time as Abram. If he was at the swim meet for 2\(\frac{1}{2}\) hours, how can you determine at what time he arrived?

Answer:

Explanation:

swim meet for 2\(\frac{1}{2}\) hours,

That is 2 hours and 30 minutes

Explained through time line he left the swim meet at 1:15 p.m.

so, 2 and half hours before 1:15 p.m. is 10:45 he arrived.

**Check Understanding**

Question 1.

Two weeks ago, Claudio rode the exercise bike each day for these numbers of minutes: 45, 35, 50, 20, 40, 40, and 30. Did he reach his goal of riding at least 5 hours each week? Explain.

Answer:

No,

Explanation:

Total numbers of minutes = 45, 35, 50, 20, 40, 40, and 30 = 260

divide the time volume by 60 to convert to hours

260 ÷ 60= 4 hours 20 minutes

4 hours 20 minutes is less than 5 hours.

Question 2.

Marcus gets to the library at 11:00 a.m. He stays for 150 minutes. At what time does he leave the library?

Answer:

Marcus left the library at 1:30 p.m.

Explanation:

1 hour = 60 minutes

Divide the time volume by 60

150 minutes = 2 hour 30 minutes

11:00 a.m. after 2 hour 30 minutes is 1:30 p.m.

**Convert.**

Question 3.

495 min = ___________ hr

Answer:

495 min = 8.25 hr

Explanation:

1 hour = 60 minutes.

495 min for converting we have to divide by 60

495 ÷ 60 = 8 hours 15 minutes

Question 4.

35d =_________ wk

Answer:

35d =5 wk

Explanation:

1 week = 7 days

so, we have to divide by 7

35 ÷ 7 = 5 weeks

Question 5.

300 sec = __________ min

Answer:

300 sec = 5 min

Explanation:

1 minute = 60 seconds.

300 sec for converting we have to divide by 60

300 ÷ 60 = 5 minutes

Question 6.

2\(\frac{1}{2}\) yr = about ________ wk

Answer:

2\(\frac{1}{2}\) yr = about 134 wk

Explanation:

1 year = 52 weeks

2 years = 52 x 2 = 104 weeks

\(\frac{1}{2}\) year = 52 ÷ 2 = 26 week

108 + 26 = 134 weeks

**On Your Own**

Question 7.

**Use Tools** Ms. Luz looks at the clock at the airport. Her flight is scheduled to leave at 2:15 p.m. How long does Ms. Luz have to wait?

What time is it now?

Answer:

11:45 a.m. is the time now

Explanation:

The short hand shows the hours and

long hand shows the minutes.

Use the number line to show how long Ms. Luz has to wait.

Answer:

Explanation:

With the help of time line we can say that

Ms. Luz have to wait 2 hours 30 minutes

How long does Ms. Luz wait in hours and minutes?

__________ hr __________ min

Answer:

2 hr 30 min

Explanation:

Ms. Luz looks at the clock at the airport. then the time was 11:45

after waiting 2 hr 30 minutes

the flight leaves at 2:15 p.m.

How many hours does Ms. Luz have to wait?

Answer:

Ms. Luz have to wait 2 hours 30 minutes

Question 8.

Dmitri practiced playing the saxophone for 225 minutes last week. Lauren practiced for 3\(\frac{3}{4}\) hours. Who practiced more? Explain how you know.

Answer:

Both practiced for equal time.

Explanation:

Let us convert both the measures to minutes

saxophone for 225 minutes

3\(\frac{3}{4}\) hours to minutes

multiply with 60

3\(\frac{3}{4}\) x 60 = 225 minutes

**Convert.**

Question 9.

330 sec = __________ min _________ sec

Answer:

330 sec = 5 min 30 sec

Explanation:

1 minute = 60 seconds

Divide the time value by 60

330 ÷ 60 = 5 minutes and 30 sec

Question 10.

130 hr = __________ d ___________ hr

Answer:

130 hr = 5 d 10 hr

Explanation:

1 day = 24 hr

Divide the time volume by 24

130 ÷ 24 = 5 days 10 hrs.

Question 11.

182 wk = about ___________ yr

Answer:

182 wk = about 3 yr 6 months

Explanation:

1 year = 52 week

Divide the number of weeks by 52

182 ÷ 52 = 3.5 years that is 3 years 6 months

Question 12.

560 min = ___________ hr

Answer:

560 min = 9 hr 20 minutes

Explanation:

1 hr = 60 minutes

divide the time volume by 60

560 ÷ 60 = 9 hr and 20 minutes

Question 13.

490 sec= __________ min

Answer:

490 sec= 8 min 10 sec

Explanation:

1 minute = 60 sec

divide the time value by 60

490 ÷ 60 = 8 min 10 sec

Question 14.

5\(\frac{1}{3}\) d = __________ hr

Answer:

5\(\frac{1}{3}\) d = 128 hr

Explanation:

24 hours = 1 day

multiply the time value by 24

5\(\frac{1}{3}\) d x 24 = 128 hrs

Question 15.

3\(\frac{1}{2}\) min = __________ sec

Answer:

3\(\frac{1}{2}\) min = 210 sec

Explanation:

1 minute = 60 seconds.

multiply the time value by 60

3\(\frac{1}{2}\) min x 60 = 210 sec

Question 16.

4 yr = ____________ d

Answer:

4 yr = 1460 d

Explanation:

1 year = 365 days

multiply the time value by 365

4 x 365 = 1460 days

**Find the start, elapsed, or end time.**

Question 17.

Start time: 11:15 a.m.

Elapsed time: 5\(\frac{1}{2}\) hr

End time: ______________

Answer:

End time: 4:45 p.m.

Explanation:

5\(\frac{1}{2}\) hr is 5 hr 30 minutes

11:15 after 5 hr 30 minutes is 4:45 p.m.

Question 18.

Start time: 9:30 a.m.

Elapsed time: 380 min

End time: ______________

Answer:

End time: 3:40 p.m.

Explanation:

Elapsed time: 380 min

380 minutes to hours divide by 60

380 by 60 = 6 hr 20 minutes

Start time = 9:30 a.m.

6 hr 20 minutes after 9:30 a.m. is 3:40 p.m.

9 to 3 is 6 hr

Question 19.

Start time: 10:45 a.m.

Elapsed time: __________ hr __________ min

End time: 6:15 p.m.

Answer:

Elapsed time: 7 hr 00 min

Explanation:

elapsed time = end time – start time.

we have to calculate hours and minutes separately.

elapsed time = 10:45 – 6:15 = 7 hrs

6:15 can also written as 18:15

Question 20.

Start time: ______________

Elapsed time: 8\(\frac{1}{6}\) hr

End time: 3:30 p.m.

Answer:

Start time: 7:20 a.m.

Explanation:

8\(\frac{1}{6}\) hr let us convert this to hr and minutes

we have to multiply by 60

490 minutes that is 8 hrs 10 minutes

8 hrs 10 minutes before 3:30 is 7:20 a.m.

**Compare. Write <, >, or =.**

Question 21.

1\(\frac{1}{2}\) yr 80 wk

Answer:

1\(\frac{1}{2}\) yr 80 wk

Explanation:

1 year = 52 weeks

1\(\frac{1}{2}\) yr by 52 = 78.21 week

78 < 80

Question 22.

500 min 8\(\frac{1}{4}\) hr

Answer:

500 min 8\(\frac{1}{4}\) hr

Explanation:

8\(\frac{1}{4}\) hr to minutes

multiply with 60

8\(\frac{1}{4}\) hr x 60 = 495 minutes

Question 23.

2\(\frac{1}{5}\) hr 7,920 sec

Answer:

2\(\frac{1}{5}\) hr 7,920 sec

Explanation:

1 hr = 3600 sec

we have to multiply with 3600

2\(\frac{1}{5}\) hr x 3600 = 7920 sec

Question 24.

1 wk 180 hr

Answer:

1 wk 180 hr

Explanation:

1 week = 7 days

1 day = 24 hours

7 x 24 = 168 hrs

168 hr is less than 180 hr

Question 25.

Tasha looks at her watch at the start and at the end of the concert. How long was the concert? Give the elapsed time in hours and in minutes.

Answer:

The concert was about 1 hr and 45 minutes

Explanation:

elapsed time = end time – start time.

Subtract the minutes and hours separately.

elapsed time = 9:30 – 7:45 = 1 hr : 45 minutes

Question 26.

**Reason** Explain how you can find the Start number of hours in one week.

Answer:

one week has 168 hrs

Explanation:

1 week = 7 days

1 day = 24 hours

7 x 24 = 168 hrs

Question 27.

**Open-Ended** Write an elapsed-time problem that has an answer of 5\(\frac{3}{4}\) hours.

Answer:

Rohit started racing at 9:00 a.m. and ended the race at 12:45 p.m.?

How many hours did Rohit race?

Explanation:

1 hr = 60 minutes

5\(\frac{3}{4}\) hours. convert to minutes

we have to multiply with 60

5\(\frac{3}{4}\) x 60 = 345 minutes = 3 hr 45 minutes