We included **HMH Into Math Grade 5 Answer Key PDF** **Module 12 Review **to make students experts in learning maths.

## HMH Into Math Grade 5 Module 12 Review Answer Key

**Concepts and Skills**

Question 1.

A carpenter builds a ladder for a tree house. Each of the two sides of the ladder is 7\(\frac{1}{2}\) feet long. Each of the five rungs is 18 inches long. How many yards of wood does the carpenter need to build the ladder?

(A) 7\(\frac{1}{2}\) yd

(B) 22\(\frac{1}{2}\) yd

(C) 25\(\frac{1}{2}\) yd

(D) 270 yd

Answer: A

Explanation:

one side = 7\(\frac{1}{2}\)

for 2 sides it is 7\(\frac{1}{2}\) + 7\(\frac{1}{2}\) = 15 feet

18 x 5 = 90 inches

converting these 2 measures to yards.

1 yard = 3 feet

15 ÷ 3 = 5

divide the length value by 36

90 ÷ 36 = 2\(\frac{1}{2}\)

5 + 2\(\frac{1}{2}\) = 7\(\frac{1}{2}\)

Question 2.

The anaconda is the world’s largest snake. A typical adult anaconda is 17 feet long. What is the length of a typical adult anaconda in yards and feet?

__________ yards _________ feet

Answer:

5 yards 2 feet

Explanation:

1 yard = 3 feet

adult anaconda is 17 feet long

17 feet ÷ 3 = 5 yards 2 feet

Question 3.

Susie has a 22-quart bucket full of water. A hole at the bottom allows 1 cup of water to leak out each minute. How many minutes will it take for the bucket to have 1\(\frac{1}{2}\) gallons of water left in it?

Answer:

64 minutes

Explanation:

Susie has a 22-quart bucket full of water

convert this to cups

22 x 4 = 88 cups.

multiply the volume value by 4

1\(\frac{1}{2}\) gallons to cups

1 gallon = 16 cups

1\(\frac{1}{2}\) x 16 = 24 cups

88 – 24 = 64

It will take 64 minutes to have 1\(\frac{1}{2}\) gallons of water left in it

Question 4.

**Use Tools** The current time is shown on the clock. Use the times to complete the table. Tell what strategy or tool you will use to solve the problem, explain your choice, and then find the answers.

Answer:

Explanation:

Elapsed time = end time – start time.

Subtract the minutes and hours separately.

Calculated according to the given clock.

**Use the line plot for 5-6.**

Stan cuts a piece of rope into the lengths shown on the line plot.

Question 5.

What was the length of the rope before Stan cut it?

Answer:

4 feet

Explanation:

0.25+0.75 + 1 + 1.25+0.75 = 4 feet

Sum the number of pieces

4 feet is length of the rope.

Question 6.

What is the combined length of the \(\frac{1}{8}\)-foot and \(\frac{1}{4}\)-foot pieces?

Answer:

1 feet combined length of foot pieces.

Explanation:

\(\frac{1}{8}\)-foot and \(\frac{1}{4}\)-foot pieces

adding

\(\frac{1}{8}\) + \(\frac{1}{4}\)

that is equal to 0.25 + 0.75 = 1 feet

**Convert.**

Question 7.

36 fl oz = __________ c

Answer:

36 fl oz = 4\(\frac{1}{2}\) c

Explanation:

1 cup = 8 fluid ounces

Divide the volume by 8

36 fl oz by 8 = 4.5 cups that is 4\(\frac{1}{2}\)

Question 8.

55 fl oz = _________ c __________ fl oz

Answer:

55 fl oz = 6 c 7 fl oz

Explanation:

1 cup = 8 fluid ounces

Divide the volume by 8

55 ÷ 8 = 6 cups and 7 fl oz

Question 9.

195 min = ___________ hours

Answer:

195 min = 3\(\frac{1}{4}\) hours

Explanation:

1 hour = 60 minutes

divide the time value by 60

195 ÷ 60 = 3\(\frac{1}{4}\)

Question 10.

73 hr = _________ d ________ hr

Answer:

73 hr = 3 d 1 hr

Explanation:

1 day = 24 hours

divide the time value by 24

72 hours = 3 days

3 days and 1 hour

Question 11.

Kevin buys a bag of mixed nuts with 1\(\frac{1}{2}\) pounds of peanuts, 11 ounces of cashews, \(\frac{1}{4}\) pound of Brazil nuts, and 1 pound 5 ounces of walnuts. Select all the amounts that show the weight of the nuts in the bag.

(A) 2\(\frac{3}{4}\) pounds

(B) 3 pounds 12 ounces

(C) 3\(\frac{3}{4}\) pounds

(D) 3\(\frac{3}{4}\) ounces

(E) 60 ounces

Answer:

(C) 3\(\frac{3}{4}\) pounds

(E) 60 ounces

Explanation:

1\(\frac{1}{2}\) pounds of peanuts,

11 ounces of cashews,

\(\frac{1}{4}\) pound

1 pound 5 ounces of walnuts.

11 + 5 ounces = 16 ounces that is equal to 1 pound.

1\(\frac{1}{2}\) + \(\frac{1}{4}\) + 1 = 2 \(\frac{3}{4}\)

2 \(\frac{3}{4}\) + 1 = 3\(\frac{3}{4}\) pounds = 60 ounces