We included **HMH Into Math Grade 5 Answer Key PDF** **Module 12 Lesson 2 Solve Multistep Customary Measurement Problems **to make students experts in learning maths.

## HMH Into Math Grade 5 Module 12 Lesson 2 Answer Key Solve Multistep Customary Measurement Problems

I Can solve multistep problems that include customary measurement conversions.

**Step It Out**

Question 1.

Ezra is building the bookcase shown. All the pieces of wood are the same width. He needs two pieces of wood for the sides. He needs three pieces of wood for the shelves and the top.

What is the total length, in yards, of the wood Ezra needs to build the bookcase?

A. Write an equation to find how many feet of wood Ezra needs for both sides.

Answer:

7 feet

Explanation:

3\(\frac{1}{2}\) is for one side

for 2 sides it is 3\(\frac{1}{2}\) + 3\(\frac{1}{2}\) = 7

7 feet of wood Ezra needs for both sides

B. Write an equation to find how many yards of wood Ezra needs for both sides.

Answer:

n = length ÷ 3

Explanation:

let n be the length in yards

n = length x 3

We have to divide the given length by 3

1 yard = 3 feet

7 feet ÷ 3 = 2 yard and 1 feet

2 yards and 1 feet of wood Ezra needs for both sides

C. Write an equation to find how many inches of wood Ezra needs for the shelves and the top.

Answer:

72 inches

Explanation:

The given shelf length = 24

let the unknown be n

n = 24 x 3 = 72

n = 72

72 inches of wood Ezra needs for the shelves and the top.

D. Write two equations to find how many yards of wood Ezra needs for the shelves and top. First convert inches to feet.

Answer:

2 yards of wood Ezra needs for the shelves and top.

Explanation:

1 yard = 3 foot

1 yard = 36 inches

We have to divide the length value by 36

72 ÷ 36 = 2

E. Write an equation to find how many yards of wood Ezra needs to build the bookcase.

Answer:

2 yards and 1 feet of wood Ezra needs to build the bookcase.

Explanation:

3\(\frac{1}{2}\) is for one side

for 2 sides it is 3\(\frac{1}{2}\) + 3\(\frac{1}{2}\) = 7

7 feet of wood Ezra needs for both sides

1 yard = 3 feet

7 ÷ 3 = 2.33 that is 2 yards and 1 feet

**Turn and Talk** Is there another set of solution steps that would result in the correct answer? Explain.

Answer:

Explanation:

3\(\frac{1}{2}\) is for one side

for 2 sides it is 3\(\frac{1}{2}\) + 3\(\frac{1}{2}\) = 7

7 feet of wood Ezra needs for both sides

7 feet to inches

1 feet = 12 inches

7 x 12 =84 inches

Question 2.

Leanne needs 100 cups of lemonade for guests at a picnic. Each package of lemonade mix makes 1 gallon and costs $3.00. How much will it cost Leanne to make enough lemonade?

A. First find the number of gallons of lemonade Leanne needs. Convert the number of cups needed to a number of pints, then to a number of quarts, and then to a number of gallons.

Write an equation to find how many pints of lemonade Leanne needs to make.

Answer:

1 pint = 2 cups

so, We divide the volume value by 2

100 ÷ 2 = 50 pints

1 quart = 2 pints

so, we have to divide the volume value by 2

50 ÷ 2 = 25 quarts

1 gallon = 4 quarts

so, we have to divide the volume value by 4

25 ÷ 4 = 6 gallon and 1 quart.

Write an equation to find how many quarts of lemonade Leanne needs to make.

Answer:

Let the unknown quarts of lemonade be n

n = total number of cups ÷ 4

because 1 quart = 4 cups

n = 100 ÷ 4 = 25 that is 25 quarts

Write an equation to find how many gallons of lemonade Leanne needs to make.

Answer:

Let the unknown quarts of lemonade be n

n = total number of cups ÷ 16

because 1 gallon = 16 cups

n = 100 ÷ 16 = 6.25 that is 6 gallon and 1 quart.

B. How many packages of lemonade does Leanne need to buy? Explain.

Answer:

For 1 gallon it costs $3

for 6.25 gallon we have to multiply with 3

6.25 x 3 = $18.75

Leanne need to buy 6 packages as the lemonade has 6 gallon

C. How much will it cost Leanne to make enough lemonade? How do you know?

Answer:

For 1 gallon it costs $3

for 6.25 gallon we have to multiply with 3

6.25 x 3 = $18.75

Leanne need to buy 6 packages as the lemonade has 6 gallon

**Turn and Talk** How can you convert from cups to gallons with one calculation?

Answer:

1 gallon = 16 cups

so, directly we have to divide the given volume by 16

100 ÷ 16 = 6.25

**Check Understanding**

Question 1.

Ezra arranges his neighbor’s books on the bookshelf he built. Each hardcover book weighs 1 pound 2 ounces. Each paperback weighs 15 ounces. A shelf can hold up to 20 pounds. Can a shelf hold 9 hardcover books and 12 paperback books? Explain.

Answer:

Explanation:

1 pound = 16 ounces

We have to convert all the measures to ounces

hardcover book weighs 1 pound 2 ounces. that is 18 ounces

1 pound = 16 ounces

16 + 2 = 18 ounces

paperback weighs 15 ounces

9 x 18 = 162

12 x 15 = 180; 180 + 162 = 342; 342 ÷ 16 = 21.375

20 < 21.37 so, it cannot hold 9 hardcover books and 12 paperback books

Question 2.

Gina is making a banner for the school dance that is 84 inches long. The material to make the banner costs $6 for each yard. How much does Gina have to pay to buy the exact amount of material she needs?

Answer:

Gina have to pay $13.98

Explanation:

1 yard = 36 inches

Gina is making a banner for the school dance that is 84 inches long.

The material to make the banner costs $6 for each yard.

84 ÷ 36 = 2.33

2.33 x 6 = $13.98

**On Your Own**

Question 3.

**Reason** One gallon of apple juice costs $4. At this price, will nine 1-pint bottles or five 1-quart bottles of apple juice cost more? How much more? Explain.

Answer:

Explanation:

4 quarts = 1 gallon

five 1-quart bottles = 5 quarts

nine 1-pint bottles = 9 pints

yes it costs more for 5 quarts and 9 pints.

Question 4.

**Reason** Michelle walks from her home to her work and back 4 days each week. Martin takes a 3-mile walk 3 days each week. Who walks farther in a week? By how many yards?

Answer:

Explanation:

1 mile = 5280 foot

we have to divide the length value by 5280

7920 + 7920 = 15840

for 4 days 15840 x 4 = 63360

63360 ÷ 5280 = 12 miles

Martin takes a 3-mile walk 3 days each week.

3 x 3 = 9 miles

12 > 9 so, Michelle walks more.

Question 5.

A basking shark measures 25\(\frac{1}{4}\) feet long. A giant squid measures 33\(\frac{1}{3}\) feet long. How many inches longer is the basking shark than the giant squid?

Answer:

96.96 inches

Explanation:

25\(\frac{1}{4}\) feet long we have to convert from feet to inches.

multiply the length value by 12

25\(\frac{1}{4}\) x 12

\(\frac{101}{4}\) x 12 = 303 inches.

33\(\frac{1}{3}\) feet long. x 12 = 399.96 that is 96.96

giant squid is 96.96 inches longer than basking shark

Question 6.

**Reason** A package of sliced cheese weighs 2\(\frac{1}{4}\) pounds and costs $18. if 3 slices weigh a total of 2 ounces, how much do the 3 slices cost?

Answer:

$1 for 2 ounces.

Explanation:

2\(\frac{1}{4}\) pounds converting to ounces

we have to multiply with 16

1 pound = 16 ounces

2\(\frac{1}{4}\) x 16 = 36 ounces

36 ounces = $18.

36 ÷ 18 = 2 ounces it costs $1

for 2 ounces it costs $1

so, for three slices it costs $1

Question 7.

A mother opossum weighs 9\(\frac{1}{2}\) pounds. She carries in her pouch 8 babies that weigh 14 ounces apiece. How many pounds do the mother opossum and her 8 babies weigh?

Answer:

16\(\frac{1}{2}\) pounds

Explanation:

8 babies that weigh 14 ounces apiece

8 x 14 = 112 ounces

total babies weight = 112 ounces

9\(\frac{1}{2}\) pounds + 112 ounces

Divide the mass by 16

112 ÷ 16 = 7

9\(\frac{1}{2}\) pounds + 7 = 16\(\frac{1}{2}\) pounds

Question 8.

A beaded necklace is 2\(\frac{1}{2}\) feet long. Each bead is \(\frac{1}{4}\) inch wide, and each pair of beads is separated by 1\(\frac{1}{4}\) inches of chain. How many beads are on the necklace?

Answer:

20 beads

Explanation:

2\(\frac{1}{2}\) feet long converting this to inches

multiply the length value by 12

2\(\frac{1}{2}\) x 12 = 30 inches

\(\frac{1}{4}\) + 1\(\frac{1}{4}\) = \(\frac{3}{2}\) = 1.5

bead and chain length = 1.5 inches

30 ÷ 15 = 2 as we are having a decimal point at tens place placing a 0 to 2

so, there are 20 beads on the necklace

Question 9.

The frame of a bicycle weighs 16 pounds. Each tire weighs 9 ounces. The seat weighs 12 ounces. The handlebars weigh 24 ounces. How many pounds does the bicycle weigh?

Answer:

The bicycle weigh 3 ponds and 6 ounces

Explanation:

Each tire weighs 9 ounces. The seat weighs 12 ounces. The handlebars weigh 24 ounces.

as a bicycle has 2 tires

9 + 12 + 24 + 9= 54 ounces

divide the mass value by 16

54 ÷ 16 = 3 ponds and 6 ounces

Question 10.

**Open-Ended** A car’s gas tank holds 13\(\frac{1}{2}\) gallons of gas. Explain how you could convert this measurement to pints.

Answer:

13\(\frac{1}{2}\) gallons = 108 pints.

Explanation:

13\(\frac{1}{2}\) gallons

1 gallon = 8 pins so, we have to multiply the volume by 8

13\(\frac{1}{2}\) can also written as 13.5

so, 13.5 x 8 = 108 pints