Spectrum Math Grade 4 Chapter 7 Posttest Answer Key

This handy Spectrum Math Grade 4 Answer Key Chapter 7 Posttest provides detailed answers for the workbook questions.

Spectrum Math Grade 4 Chapter 7 Posttest Answers Key

Check What You Learned

Complete the following.

Question 1.
a. 4 ft. = _____________ in.
Answer:
48 inches.

Explanation:
1 foot = 12 inches.
4 ft = 4 × 12 = 48 inches.

b. 5 lb. = _____________ oz.
Answer:
80 oz.

Explanation:
1 pound (lb.) = 16 ounces (oz.)
5 lb = 5 × 16 = 80 oz.

c. 2 T. = _____________ lb.
Answer:
4000 lb.

Explanation:
1 ton (T.) = 2,000 pounds (lb.)
2 T. = 2 × 2000 = 4000 lb.

Question 2.
a. 4 qt. = ____________ gal.
Answer:
1 gal.

Explanation:
1 qt = 0.25
4 qt = 4 × 0.25 = 1 gal.

b. 72 oz. = ____________ c.
Answer:
72 oz. = 9 c.

Explanation:
1 cup = 8 fluid ounces.
72 oz. = 9 c.
72 ÷ 9 = 8
Hence 72 oz. = 9 c.

c. 15 yd. = _____________ ft.
Answer:
45 ft

Explanation:
We know that
1 yd = 3 ft
15 yd = 15 × 3 = 45 ft

Question 3.
a. 5,280 yd. = ___________ mi.
Answer:
We know that
1 mi = 1760 yd
we need to find out 5280 yd id equal to how many miles.
5280 ÷ 1760 = 3 miles
Hence 5,280 yd = 3 miles.

b. 17 pt. = ____________ c.
Answer:
34 c

Explanation:
We know that
1 pt = 2 c
17 pt = 17 × 2 = 34 c.

c. 80 oz. = _____________ lb.
Answer:
We know that 1 pound (lb) = 16 oz
80 oz = 80 ÷ 16 = 5 lb
Hence 80 oz. = 5 lb.

Find the perimeter of each shape.

Question 4.
a.
Spectrum Math Grade 4 Chapter 7 Posttest Answer Key 1
____________ ft.
Answer:
Perimeter of the rectangle is 44 ft.

Explanation:
Given,
The figure is a rectangle
Length of the rectangle = 13 ft
Width of the rectangle = 9 ft
Perimeter of the rectangle = 2(l + b)
2 (13 + 9) = 2 (22) = 44 ft
Perimeter of the rectangle is 44 ft.

b.
Spectrum Math Grade 4 Chapter 7 Posttest Answer Key 2
______________ yd.
Answer:
Perimeter of the triangle = 45 yd

Explanation:
Given,
Side of the triangle = 15 yd
Base of the triangle = 20 yd
Side of the triangle = 10 yd
Perimeter of the triangle = 15 + 20 + 10 = 45 yd

Find the area of each shape.

Question 5.
a.
Spectrum Math Grade 4 Chapter 7 Posttest Answer Key 3
_____________ sq. ft.
Answer:
Area of the rectangle = 390 ft

Explanation:
Given,
Length of the rectangle = 30 ft
Width of the rectangle = 13 ft
Area of the rectangle = 30 × 13 = 390 ft

b.
Spectrum Math Grade 4 Chapter 7 Posttest Answer Key 4
_____________ sq. in.
Answer:
Area of the square = 225 square inches.

Explanation:
Given,
The figure is a square
Area of the square = S × S
Side of the square = 15 inches
Area = 15 × 15 =225 square inches

Find the measure of each angle.

Question 6.
a.
Spectrum Math Grade 4 Chapter 7 Posttest Answer Key 5
Answer:
The measure of each angle is 7°.

Explanation:
To find the missing angle in a straight angle, subtract the given angle from 180°.
180° – 173° = 7°.
Spectrum-Math-Grade-4-Chapter-7-Posttest-Answer-Key-5

b.
Spectrum Math Grade 4 Chapter 7 Posttest Answer Key 6
Answer:
The measure of each angle is 48°.

Explanation:
To find the missing angle in a right angle, subtract the given angle from 90°.
90° – 42° = 48°
Spectrum-Math-Grade-4-Chapter-7-Posttest-Answer-Key-6

c.
Spectrum Math Grade 4 Chapter 7 Posttest Answer Key 7
Answer:
The measure of each angle is 96°

Explanation:
To find the missing angle in a straight angle, subtract the given angle from 180°.
180° – 84° = 96°
Spectrum-Math-Grade-4-Chapter-7-Posttest-Answer-Key-7

Solve each problem. Show your work.

Question 7.
The new refrigerator holds 16 quarts of juice. The old refrigerator held 2 quarts of juice. How many more gallons does the new refrigerator hold than the old one?
It holds ________________ more gallons of juice.
Answer:
It holds 56 more gallons of juice.

Explanation:
Given,
No of quarts of juice new refrigerator holds = 16
No of quarts of juice old refrigerator holds = 2
To find how many more gallons does the new refrigerator hold than the old one we need to subtract quarts of juice old refrigerator from quarts of juice new refrigerator holds
16 – 2 = 14 quarts
Now we need to convert quarts to gallons
1 gallon = 4 quarts
x = 14 quarts
14 × 4 = 56 gallons.
Hence, It holds 56 more gallons of juice.

Question 8.
The local dairy sold 60 pints of chocolate milk to one fourth grade class and 40 pints of milk to another fourth grade class. How many cups of
milk did the dairy sell to both classes altogether?
The dairy sold ______________ cups of milk in all.
Answer:
The dairy sold 200 cups of milk in all.

Explanation:
Given,
The local dairy sold 60 pints of chocolate milk to one fourth grade class
The local dairy sold 40 pints of chocolate milk to another fourth grade class.
To find: How many cups of milk did the dairy sell to both classes altogether?
Total = 60 + 40 = 100 pints
Convert pints to cups
1 pint = 2 cups
100 pints = how many cups
100 × 2 = 200 cups.
The dairy sold 200 cups of milk in all.

Question 9.
At the store, a container of ice cream weighs 32 ounces. How many pounds do 4 containers of ice cream weigh?
Four containers weigh ____________ pounds.
Answer:
Four containers weigh 8 pounds.

Explanation:
Given,
Weight of the ice cream container = 32 ounces
We need to find the weight of the 4 containers
Weight of the 4 containers = 4 × 32 = 128 ounces
Now convert ounces to pounds
1 pound = 16 ounces
128 ÷ 16 = 8 pounds
Four containers weigh 8 pounds.

Question 10.
The area of a window measures 336 square inches. If the window is 16 inches wide, how long is the window?
The window is _____________ inches long.
Answer:
The window is 21 inches long.

Explanation:
Given,
Area of the window = 336 square inches
Side of the window = 16 inches
Area = S × S
336 = 16 × S
S = 336 ÷ 16
S = 21 inches
The window is 21 inches long.

Question 11.
A swimming pool has a perimeter of 72 feet. The I I. short sides measure 16 feet each. What is the length of the longer sides of the pool?
The longer sides of the pool measure ____________ feet each.
Answer:
Hence the length of the longer sides of the pool is 20 feet.

Explanation:
Given,
perimeter of swimming pool = 72 feet
Short side of the pool = 16 feet
We need to find the length of the longer side of the pool.
Perimeter = 2 (l + b)
72 = 2 (l + 16)
72 ÷ 2 = (l + 16)
36 = (l + 16)
36 – 16 = l
20 = l
Hence the length of the longer sides of the pool is 20 feet.

Complete the following.

Question 12.
a. 600 mm = _____________ cm
Answer:
60 cm

Explanation:
We know,
1 cm = 10 mm
how many cm 600 mm has
600 ÷ 10 = 60 cm

b. 2,050 cm = _____________ mm
Answer:
2050 mm

Explanation:
1 cm = 10 mm
How many mm 2050 cm has
2050 × 10 = 2050 mm

Question 13.
a. 13 cm = ______________ mm
Answer:
130 mm

Explanation:
1 cm = 10 mm
13 cm = 13 × 10
= 130 mm

b. 4 m = ______________ cm
Answer:
400 cm

Explanation:
1 m = 100 cm
4 m = 4 × 100
= 400 cm

Question 14.
a. 37 km = ______________ m
Answer:
37000m

Explanation:
1 km = 1000 m
37 km = 37 × 1000
= 37000m

b. 15 L = ______________ mL
Answer:
15000 mL

Explanation:
1 L = 1000 mL
15 L = 15 × 1000
= 15000 mL

Question 15.
a. 44 g = ______________ mg
Answer:
44000 mg

Explanation:
1 g = 1000 mg
44 g = 44 × 1000
= 44000 mg

b. 9 kg = ______________ g
Answer:
9000 g

Explanation:
1 kg = 1000 g
9 kg = 9 × 1000
= 9000 g

Question 16.
a. 95 m = ______________ cm
Answer:
9500 cm

Explanation:
1 m = 100 cm
95 m = 95 × 100
= 9500 cm

b. 220 cm = ______________ mm
Answer:
22000 mm

Explanation:
1 cm = 100 mm
220 cm = 220 × 100
= 22000 mm

Question 17.
a. 5,000 m = ______________ km
Answer:
5 km

Explanation:
1 km = 1000m
how many km does 5000 m has
5000 ÷ 1000 = 5 km

b. 76 m = ______________ cm
Answer:
7600 cm

Explanation:
1 m = 100 cm
76 m = 76 × 100
= 7600 cm

Question 18.
a. 56 m = ______________ cm
Answer:
5600 cm

Explanation:
1 m = 100 cm
56 m = 56 × 100
5600 cm

b. 232 km = ______________ m
Answer:
232000 m

Explanation:
1 km = 1000 m
232 km = 232 × 1000
= 232000 m

Question 19.
a. 865 cm = ______________ mm
Answer:
8650 mm

Explanation:
1 cm = 10 mm
865 cm = 865 × 10
= 8650 mm

b. 45 L = ______________ mL
Answer:
45000 mL

Explanation:
1 L = 1000 mL
45 L = 45 × 1000
= 45000 mL

Question 20.
a. 267 g = ______________ mg
Answer:
267000 mg

Explanation:
1 gram = 1000 mg
267 g = 267 × 1000
= 267000 mg

b. 26 kg = ______________ g
Answer:
26000 g

Explanation:
We know
1 kg = 1000 g
26 kg = 26 × 1000
= 26000 g

Question 21.
a. 2 L = ______________ mL
Answer:
2000 ml

Explanation:
We know,
1 L = 1000 ml
2 L = 2 × 1000
= 2000 ml

b. 15 cm = ______________ mm
Answer:
150 mm

Explanation:
we know that
1 cm = 10 mm
15 cm = 15 × 10
= 150 mm

Question 22.
a. 22 m = ______________ mm
Answer:
22000 mm

Explanation:
we know that
1 m = 1000 mm
22 m = 22 × 1000
= 22000 mm

b. 67 km = ______________ m
Answer:
67000 m

Explanation:
1 km = 1000m
67 km = 67 × 1000
= 67000 m

Question 23.
a. 300 cm = ______________ m
Answer:
300 cm = 3 m

Explanation:
We know 1 m = 100 cm
300 cm = 3 m

b. 3,000 m = ______________ km
Answer:
3 km

Explanation:
1 km = 1000m
how many km 3000 m has
3000 ÷ 1000 = 3 km

Use the line plot to answer the questions.

Length of Sticks in Inches
Spectrum Math Grade 4 Chapter 7 Posttest Answer Key 8

Question 24.
How many sticks measure 8\(\frac{4}{8}\) inches?
Answer:
There are 9 sticks that measure 8\(\frac{4}{8}\) inches.

Explanation:
From the given figure,
there are 9 sticks from 8 to 8\(\frac{4}{8}\) inches.

Question 25.
What is the difference between the longest stick measured and the shortest stick measured?
Answer:
\(\frac{1}{2}\)

Explanation:
Given,
The longest stick measures is 8\(\frac{4}{8}\)
the shortest stick measured is 8
The difference between them is 8\(\frac{4}{8}\) – 8
\(\frac{68}{8}\) – 8
(68 – 64) ÷ 8
\(\frac{4}{8}\) = \(\frac{1}{2}\)

Draw an angle that measures the degrees given.

Question 26.
a. 90°
Answer:
The angle that measures the degrees is right angled triangle.

Explanation:
Spectrum-Math-Grade-4-Chapter-7-Posttest-Answer-Key-26

b. 130°
Answer:
We have drawn the given angle 130°.

Explanation:
Spectrum-Math-Grade-4-Chapter-7-Posttest-Answer-Key-26(1)

c. 175°
Answer:
We have drawn the given angle 175°.

Explanation:
Spectrum-Math-Grade-4-Chapter-7-Posttest-Answer-Key-26(2)

Find the missing angles.

Question 27.
a.
Spectrum Math Grade 4 Chapter 7 Posttest Answer Key 9
Answer:
The value of the missing angle is 70°.

Explanation:
To find the missing angle in a straight angle, subtract the given angle from 180°.
180° – 110° = 70°
Spectrum-Math-Grade-4-Chapter-7-Posttest-Answer-Key-9

b.
Spectrum Math Grade 4 Chapter 7 Posttest Answer Key 10
Answer:
The value of the missing angle is 45°.

Explanation:
To find the missing angle in a right angle, subtract the given angle from 90°.
90° – 45° = 45°
Spectrum-Math-Grade-4-Chapter-7-Posttest-Answer-Key-10

Question 28.
a.
Spectrum Math Grade 4 Chapter 7 Posttest Answer Key 11
Answer:
The value of the missing angle is 40°.

Explanation:
To find the missing angle in a right angle, subtract the given angle from 90°.
90° – 50° = 40°
Spectrum-Math-Grade-4-Chapter-7-Posttest-Answer-Key-11

b.
Spectrum Math Grade 4 Chapter 7 Posttest Answer Key 12
Answer:
The value of the missing angle is 20°.

Explanation:
To find the missing angle in a straight angle, subtract the given angle from 180°.
180° – 160° = 20°
Spectrum-Math-Grade-4-Chapter-7-Posttest-Answer-Key-12

Solve each problem.

Question 29.
A recipe listed 8 liters of evaporated milk and 6 liters of vanilla extract as ingredients. How many milliliters of milk and vanilla extract did the recipe call for?
The recipe called for _____________ milliliters of milk and vanilla extract.
Answer:
Given,
No of liters of evaporated milk = 8
No of liters of vanilla extract as ingredients = 6
Total = 8 + 6 = 14
Now convert liters to milliliters
1 liter = 1000 milliliters
14 liters = 14 × 1000 = 14000 milliliters.

Question 30.
Bob ran 75 kilometers today and 62 kilometers the day before. How many meters did he run in all?
Bob ran ______________ meters.
Answer:
Bob ran 137000 meters.

Explanation:
Given,
Bob ran 75 km today
Bob ran 62 km the day before
Total meters he ran = 75 + 62 = 137 km.
We know 1 km = 1000 m
Convert km to m
Bob ran a total of 137 × 1000 = 137000 m

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top