McGraw Hill My Math Grade 5 Chapter 11 Check My Progress Answer Key

All the solutions provided in McGraw Hill My Math Grade 5 Answer Key PDF Chapter 11 Check My Progress will give you a clear idea of the concepts.

McGraw-Hill My Math Grade 5 Chapter 11 Check My Progress Answer Key

Check My Progress Page No. 831-832

Vocabulary Check

Choose the correct word that completes each sentence.
foot
inches
length
mile
pound
ounce
ton
yard

Question 1.
The ________________ is an appropriate unit to measure the distance ran over a one-week period.
Answer: mile
A mile is defined as the unit of length, equal to 5280 feet, or 1760 yards, and standardized as 1609.344 meters by the International agreement in 1959. It is the largest unit that is commonly used to measure the distance between places that are far from each other.
Question 2.
The ________________ is an appropriate unit to measure the weight of a bag of sugar.
Answer: pounds
The pound is a unit of measurement that indicates how much mass an object has or the amount of matter occupied by the object. In simpler words, pounds tell us how heavy an object is.

Question 3.
The ________________ is an appropriate unit to measure the distance ran on a football field.
Answer: foot
A unit of length (or distance) in US units is equal to 12 inches.
The abbreviation is: ft
Or sometimes the single quote mark: ‘
Example: 10 feet can be written 10 ft, or just 10’
A foot is exactly 0.3048 meters in the Metric System (the foot is defined that way).

Concept Check

Draw a line segment with each of the following lengths.

Question 4.
2\(\frac{3}{4}\) inches
Answer:
A line segment is a part of a line with two endpoints.
Before we move over to the procedure to learn how to draw a line segment, it is required for you to keep some of its characteristics in mind.
– A line segment has a distinct beginning and end.
– It is the shortest distance between two points.
– It has a fixed length.
– It is possible to measure the length of a line segment using a ruler and represent it with a diagram.
The above-given: 2 3/4
This can be written as; 11/4 = 2.75 inches.
McGraw Hill My Math Grade 5 Chapter 11 Check My Progress Answer Key q1

Question 5.
\(\frac{1}{2}\) inch
Answer:
A line segment is a part of a line with two endpoints.
Before we move over to the procedure to learn how to draw a line segment, it is required for you to keep some of its characteristics in mind.
– A line segment has a distinct beginning and end.
– It is the shortest distance between two points.
– It has a fixed length.
– It is possible to measure the length of a line segment using a ruler and represent it with a diagram.
The above-given: 1/2 inch
This can be written as 0.5 inch
McGraw Hill My Math Grade 5 Chapter 11 Check My Progress Answer Key q2

Compare. Use >, <, or = to make a true statement.

Question 6.
72 in. = ______________ ft
Answer: 6 ft
Explanation:
The above-given: 72 inches is equal to how many feet?
now we need to convert inches to feet.
How to convert inches to feet:
1 inch is equal to 1/12 foot
To convert from inches to feet, divide your inches figure by 12.
1 inch = 1/12 foot
72 inches = 72/12 = 6 feet.
Therefore, 72 inches = 6 ft.

Question 7.
11,880 ft = ______________ mi
Answer:
Definitions relating to conversions between feet and miles:
foot:
A foot is a unit of Length or Distance in both US Customary Units as well as the Imperial System. The symbol for the foot is ft or ‘. There are 5,280 feet in a mile.
Mile:
A mile is a unit of Length or Distance in both US Customary Units as well as the Imperial System. The symbol for mile is mi. There are 0.00018939 miles in a foot.
The formula to convert from feet to miles is:
miles = feet ÷ 5280
miles = 11880 / 5280
miles = 2.25

Question 8.
3.75 yd = _____________ in.
Answer:
How to convert yards to inches:
1 yard is equal to 3 inches:
1 yd = 36 in
The distance d in inches (in) is equal to the distance d in yards (yd) times 36:
d(in) = d(yd) × 36
d(in)  = 3.75 x 36
d(in)  = 135
Therefore, 3.75 yards is equal to 135 inches.

Question 9.
17 ft = ______________ yd ______________ ft
Answer:
How to convert feet to yard
1 ft = 0.3333333333 yd
17 ft = 17 x  0.3333333333 yd
17 ft = 5.6666666667 yard
How to convert yard to feet:
1 yard = 3 ft
5.6666666667 = 15 x 5.6666666667
= 17 foot

Complete.

Question 10.
124 oz = ______________ lb
Answer:
How to convert ounces to pounds
1 ounce (oz) is equal to 0.0625 pounds (lb).
1 oz = (1/16) lb = 0.0625 lb
The mass m in pounds (lb) is equal to the mass m in ounces (oz) divided by 16:
m(lb) = m(oz) / 16
M(lb) = 124 / 16
M(lb) = 7.75 lb
Therefore, 124 ounces is equal to 7.75 pounds.

Question 11.
8 T = ______________ lb
Answer:
A ton is a unit of weight and mass. The tonne, defined in the International System of Units (SI) and also known as the metric ton is defined as 2,204.623 pounds or 1,000 kilograms.
A pound (symbol: lb) is a unit of mass used in the imperial and US customary systems of measurement. The international avoirdupois pound (the standard pound used today) is defined as exactly 0.45359237 kilograms.
How to convert Ton to pound
1 t = 2204.6226218488 lbs
1 lbs = 0.0004535924 t
The mass m in pounds (lb) is equal to the mass m in tons (t) divided by 0.00045359237:
m(lb) = m(t) / 0.00045359237
M(lb) = 8 / 0.00045359237
M(lb) = 17636.980975 lb
Therefore, 8 tons is equal to 17636.980975 pounds.

Question 12.
7 T 500 lb = ______________ lb
Answer:
0.22679618 tons are present in 500 pounds. We know the relationship 1 pound =0.00045359 metric tonnes.
Now we have converted 500 lb to tons.
Now multiply:
7 T x 0.22679618 T = 1.58757326
Now the answer in tons should be converted into pounds.
How to convert Ton to pound
1 t = 2204.6226218488 lbs
1 lbs = 0.0004535924 t
The mass m in pounds (lb) is equal to the mass m in tons (t) divided by 0.00045359237:
m(lb) = m(t) / 0.00045359237
M(lb) = 1.58757326 / 0.00045359237
M(lb) = 3499.9999228
Therefore, 7 T 500 lb is equal to 3499.9999228 pounds.

Question 13.
1\(\frac{1}{2}\) lb = ______________ oz
Answer:
The above-given;
1 1/2 lb is equal to how many ounces.
1 1/2 is a mixed fraction so convert it into an improper fraction.
1 1/2 = 3/2 = 1.5
How to convert pounds to ounces:
1 pound (lb) is equal to 16 Ounces (oz).
1 lb = 16 oz
The mass m in ounces (oz) is equal to the mass m in pounds (lb) times 16:
m(oz) = m(lb) × 16
m(OZ) = 1.5 x 16
m(OZ) = 24 oz.
Therefore, 1 1/2 lb is equal to 24 oz.

Compare. Use >, <,or = to make a true statement.

Question 14.
74 ounces McGraw Hill My Math Grade 5 Chapter 11 Check My Progress Answer Key 1 4 pounds
Answer: greater than, >
74 ounces is greater than 4 pounds
Explanation:
1 pound = 16 ounces
4 pounds = 16 x 4 = 64 ounces.
74 ounces = 74/16 = 4.625 ounces
According to the above calculation, the answer is greater than (>).

Question 15.
5 pounds McGraw Hill My Math Grade 5 Chapter 11 Check My Progress Answer Key 1 81 ounces
Answer: less than <
5 pounds is less than 81 ounces.
Explanation:
1 pound = 16 ounces
5 pounds = 16 x 5 = 80 ounces
According to the above calculation, the answer is less than (<).

Problem Solving

Question 16.
An African lion weighs 450 pounds. What is its weight in ounces?
Answer:
The above-given:
The weight of an African lion  is 450 pounds
The weight in ounces = X
We know that 1 pound = 16 ounces.
The mass m in ounces (oz) is equal to the mass m in pounds (lb) times 16:
m(oz) = m(lb) × 16
m(oz) = 450 x 16
m(oz) = 7200
Therefore. the weight of the lion in ounces is 7200 oz.

Question 17.
Lin and Pazi each think of a number. Lin’s number is 7 more than Pazi’s number. The sum of the two numbers is 49. What is Pazi’s number?
Answer:
The above-given:
Let the Pazi’s number be x.
Lin’s number = x + 7
The sum of two numbers = 49
The equation would be:
x + 7 = 49
x = 49 – 7
x = 42
Therefore, Pazi’s number is 42.

Question 18.
Janna jumped 156 inches in the long jump competition at the high school track meet. How many feet did Janna jump?
Answer:
The above-given:
The number of inches Janna jumped in the long jump competition = 156
The number of feet Janna jumped = x
we need to convert inches to feet
1 inch is equal to 1/12 foot. To convert from inches to feet, divide your inches figure by 12.
x = 156/12
x = 13
Therefore, Janna jumped 13 feet.

Test Practice

Question 19.
How many 8-ounce bags of trail mix can be filled from a 10-pound bag of trail mix?
(A) 5 bags
(B) 10 bags
(C) 20 bags
(D) 25 bags
Answer: Option C is correct
Explanation:
we know that,
1 pound = 16 ounces
for 1 – pound bag of trail mix = 16/8 = 2
so we can fill two 8-ounce bags from each pound of the mix.
With 10 pounds of trail mix, you can fill 20 8-oz bags.
10 lbs = 10 x 16 = 160
Number of 8 – ounce bags = 160/8 = 20
Therefore, we can fill 20 8 – ounce bags of trail mix can be filled from a 10 – pound bag of trail mix.

Check My Progress Page No. 863-864

Vocabulary Check

Choose the correct word(s) that completes each sentence.

capacity
centimetre
cup
fluid
ounces
gallon
kilometre
pint
quart
meter
millimetre

Question 1.
The _____________ is an appropriate unit to measure the height of an oak tree.
Answer: Metre
The basic unit of length (or distance) in the Metric System. It is the base unit of length in the International System of Units (SI), which is the modern form of the metric system. SI is the only system of measurement that is officially accepted in most countries around the world.
1 metre = 100 centimetres
100o metres = 1 kilometre.
In SI, each base unit can have a prefix that indicates that the value is a factor of the base unit. A few common examples include centimetres, millimetres and kilometres. A centimetre is 1/100 meters, a millimetre is 1/1000 metres, and a kilometre is 1000 meters.

Question 2.
The _____________ is an appropriate unit to measure the capacity of a gasoline tank.
Answer: Gallons
A gallon (gal) is a unit of volume and capacity in the U.S. customary and imperial measurement systems. In terms of litres (l). The gallon can be further divided into smaller units of volume. Their exact values in terms of litres vary based on the definition of the gallon being used, but the division is as follows:
1 gallon = 4 quarts; 1 gallon = 8 pints; 1 gallon = 16 cups; 1 gallon = 32 gills.

Concept Check

Compare. Use >, <, or = to make a true statement.

Question 3.
7 c McGraw Hill My Math Grade 5 Chapter 11 Check My Progress Answer Key 1 3\(\frac{1}{4}\) pt
Answer: >
7 cups are greater than 3 1/4 pints
Explanation:
1 cup = 0.5 pints
7 cups = 7 x 0.5 = 3.5 pints
Therefore, 7 cups are equal to 3.5 pints
3 1/4 is a mixed fraction so convert it into an improper fraction.
3 1/4 = 13/4 = 3.25 pints.
1 pint = 2 cups
3.25 pints = 3.25 x 2 = 6.5
now compare 3.5 and 3.25
3.5 is greater than 3.25
Hence, 7c is greater than 3 1/4 pt.

Question 4.
5 gal McGraw Hill My Math Grade 5 Chapter 11 Check My Progress Answer Key 1 18 qt
Answer: >
5 gallons is greater than 18 quarts.
Explanation:
1 gallon = 4 quarts
5 gallons = 4 x 5 = 20 quarts
already given 18 quarts
Now compare both quarts
20 and 18
20 is greater than 18.

Question 5.
45 cm McGraw Hill My Math Grade 5 Chapter 11 Check My Progress Answer Key 1 450 mm
Answer: =
45 cm is equal to 450 mm
Explanation:
1 centimetre is equal to 10 millimetres:
1 cm = 10 mm
The distance d in millimetres (mm) is equal to the distance d in centimetres (cm) times 10:
45 cm = 45 x 10 = 450mm
Now compare 450 mm and the given 450mm
both are equal
450 = 450
Hence, the answer is equal to.

Question 6.
4.5 km McGraw Hill My Math Grade 5 Chapter 11 Check My Progress Answer Key 1 5,000 m
Answer: <
4.5 km is less than 5000 m
Explanation:
1 km = 1000 m
1 m = 0.001 km
4.5 km = 4.5 x 1000 = 4500 metres
Now compare 4500 and the given 5000 m
4500 metres and 5000 metres
4500 < 5000
Therefore, the answer is less than.

Complete.

Question 7.
7 c = _____________ fl oz
Answer: 56
Explanation:
A cup is a volume measurement that equals 16 tablespoons or 8 fluid ounces.
1 cup = 8 fl oz
The above-given:
7 c = 7 x 8 = 56
Therefore, 7 cups are equal to 56 fluid ounces.

Question 8.
17 gal = _____________ qt
Answer:
There are 4 quarts in a gallon. To convert gallons to quarts, multiply the gallon value by 4.
gallons to quarts formula:
quart = gallons * 4
The above-given gallon: 17
quart = 17 x 4
quart = 68
Therefore, 17 gallons is equal to 68 quarts.

Question 9.
22 qt = _____________ gal _____________ qt
Answer: 5 gals 2 qt
Explanation:
1 quart is equal to 1/4 gallons. To convert quart to gallons, divide the quart value by 4.
quarts to gallons formula:
gallons = quart * 0.25 (or)
gallons = quart / 4
The above-given quart value is 22
gallons = 22/4 = 5
mcgraw hill my math grade 5 chapter 11 check my progress answer key qh1
5 remainder 2
so the answer is 5 gallons 2 quarts.
Therefore, 22 quarts is equal to 5 gallons 2 quarts.

Question 10.
835 cm = _____________ m
Answer:
How to convert cm to metres:
1 centimetre is equal to 0.01 metre (m). To convert centimetres to metres, multiply the centimetre value by 0.01 or divide by 100.
the formula for cm to m:
metres = centimetre * 0.01 (or)
metres = cm / 100
The above-given:
835 cm is equal to how many metres
metres =  835 / 100
metres = 8.35
Therefore, 835 cm = 8.35 metres.

Question 11.
88,000 m = _____________ km
Answer: 88
Explanation:
How to convert metres to km:
1 kilometre is equal to 1000 meters:
1 km = 1000 m
The distance d in kilometres (km) is equal to the distance d in meters (m) divided by 1000:
d (km) = d (m) / 1000
The above-given m: 88000
d (km) = 88000 / 1000
d (km) = 88
Hence, 88,000 m is equal to 88 km.

Question 12.
49.3 mm = _____________ cm
Answer: 4.93 cms
Explanation:
How to convert mm to cm:
1 mm is equal to 0.1 centimetres:
1 mm = 0.1 cm
The distance d in centimetres (cm) is equal to the distance d in millimetres (mm) divided by 10:
d (cm) = d (mm) / 10
The above-given mm value is 49.3
d (cm) = 49.3 / 10
d (cm) = 4.93
Therefore, 49.3 mm is equal to 4.93 cm.

Question 13.
Make a line plot of the measurements in the table. Then find the fair share.
McGraw Hill My Math Grade 5 Chapter 11 Check My Progress Answer Key 2
fair share: ________________
Answer:
A line plot is a graphical representation of data on a number line using dots, crosses, or any other symbol. Each mark represents a specific quantity which is the scale of the graph. The categories of the data are represented on the number line followed by drawing marks or symbols to denote the variables over each category.
A line plot is a convenient way to represent the data graphically. To make a line plot, follow the steps given below:
Step 1: Identify the categories of the data.
Step 2: Count the frequency of each category and represent it using any symbol of your choice.
Step 3:Mention label and scale. The label is what we write below the categories on the number line.
mcgraw hill my math grade 5 chapter 11 check my progress answer key qh2
The scale is the unit or number that each symbol is representing. In the above graph, the scale is “1 x = 1 ft”.
Now we have to find our fair share:
1/2 + 1/2 = 2/2 = 1
1/3 + 1/3 + 1/3 = 3/3 = 1
1 + 1 = 2
Now count the frequencies: 5
2 /5
Therefore. the fair share is 2/5.

Problem Solving

Question 14.
Which is the most reasonable estimate for the height of a two-story house: 15 centimetres, 15 meters, or 15 kilometres? Explain.
Answer:
The most reasonable estimate for the height of a two-story house is 15 metres.
The 15 centimetres is not reasonable, it is too small. While the 15 kilometres is not also reasonable since it is too big. Kilometres are used for long distances.

Question 15.
Torri measured the capacity of the punch bowl. Her first measurement was 2 gallons. Her second measurement was 9 quarts. Compare the two measurements. Use >, <, or = to make a true statement.
Answer:
The above-given:
The capacity of a punch bowl on her first measurement = 2 gallons
The capacity of a punch bowl on her second measurement = 9 quarts.
There are 4 quarts in 1 gallon. To convert gallons to quarts, multiply the gallon value by 4.
1 gallon = 4 quarts
2 gallons = 2 x 4 = 8 quarts.
Already given that the second measurement is 9 quarts.
Now compare the first and second measurements.
8 and 9
8 is less than 9
So, the first measurement is less than the second measurement.

Question 16.
Phil has 7 quarts of hot chocolate to give to his classmates. How many of Phil’s classmates can have one cup of hot chocolate?
Answer:
The above-given:
The amount of hot chocolate Phil has to give to his classmates = 7
The number of Phil’s classmates who can have one cup of hot chocolate = x
There are 4 cups in a quart. To convert quarts to cups, multiply the quart value by 4.
quarts to cups formula:
cup = quart * 4
cup = 7 x 4
cup = 28
Therefore, 28 of Phil’s classmates are having one cup of hot chocolate.

Test Practice

Question 17.
The depth of a lake is 1,400 meters. What is the depth in kilometres?
(A) 0.14 kilometers
(B) 1.4 kilometers
(C) 14 kilometers
(D) 140 kilometers
Answer: Option B is correct
Explanation:
The above-given:
The depth of the lake is 1400 m
The depth in kilometres = x
1 kilometre is equal to 1000 meters:
1km = 1000m
The distance d in kilometres (km) is equal to the distance d in meters (m) divided by 1000:
d (km) = d(m) / 1000
d (km) = 1400 / 1000
d (km) = 14/10
d (km) = 1.4
Therefore, 1.4 kilometres.

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top