All the solutions provided inÂ **McGraw Hill My Math Grade 4 Answer Key PDF Chapter 2 Review **will give you a clear idea of the concepts.

## McGraw-Hill My Math Grade 4 Chapter 2 Review Answer Key

**Vocabulary Check**

**Use the vocabulary words Âˇn the word bank to fill in the blanks.**

Associative Property of Addition

Commutative Property of Addition

equation

Identity Property of Addition

minuend

subtrahend

unknown

variable

Question 1.

The _____ states that for any number, zero plus that number is the number.

Answer: Identity Property of Addition

Explanation:

The Identity Property of Addition states that for any number, zero plus that number is the number.

Question 2.

A(n) ____ quantity is an amount whose value needs to be found.

Answer: unknown

Explanation:

A(n) unknownÂ quantity is an amount whose value needs to be found.

Question 3.

The ____ states that the order in which two numbers are added does not change the sum.

Answer: Commutative Property of Addition

Explanation:

The Commutative Property of Addition states that the order in which two numbers are added does not change the sum.

Question 4.

The first number in a subtraction sentence from which a second number is to be subtracted is the ____.

Answer:Â minuend

Explanation:

The first number in a subtraction sentence from which a second number is to be subtracted is the minuend.

Question 5.

The ____ states that the grouping of the addends does not change the sum.

Answer: Associative Property of Addition

Explanation:

The Associative Property of AdditionÂ states that the grouping of the addends does not change the sum.

Question 6.

A number that is subtracted from another number is called the ____

Answer: subtrahend

Explanation:

A number that is subtracted from another number is called the subtrahend.

Question 7.

A(n) ____ is a symbol, usually a letter, that is used to represent an unknown quantity.

Answer: Variable

Explanation:

A(n) Variable is a symbol, usually a letter, that is used to represent an unknown quantity.

Question 8.

A(n) ___ is a sentence that contains an equals sign (=), showing that two expressions are equal.

Answer: equation

Explanation:

A(n) equation is a sentence that contains an equals sign (=), showing that two expressions are equal.

**Concept Check**

**Find each unknown. Write the addition property or subtraction rule that each shows.**

Question 9.

35 – = 35

Answer: Identity property ofÂ subtraction and the unknown is 0.

Explanation:

35 â€“ 0 = 35

So, the result remained unchanged , the property used is Identity property ofÂ subtraction.

Question 10.

(16 + 5) + = 16 + (5 + 10)

Answer: Associative property is usedÂ and the unknown is 10

Explanation:

(16 + 5) + 10 = 16 + (5 + 10)

31 = 31

So, The property used is Associative property of addition.

Question 11.

83 + 35 = 35 +

Answer: commutative property is used and the unknown is 83

Explanation:

83 + 35 = 35 + 83

118 = 118

So, The property used is commutative property

Question 12.

76 + 0 =

Answer: Identity property is used and the unknown is 76

Explanation:

76 + 0 = 76

When you add any number to 0 the resultant will be the number .

So, the property used is Identity property

**Write each number.**

Question 13.

10,000 more than 25,953

Answer: 35,953

Explanation:

10,000 + 25,953 = 35,953

Question 14.

1,000 less than 63,035

Answer: 62,035

Explanation:

63,035 – 1000 = 62,035

**Make a ten, hundred, or thousand to mentally add.**

Question 15.

4,529 + 56 = ____

Answer:Â 4,585

Explanation:

To make a ten ,

Take from one addend and give to the other addend , that is make 56 as 55 by subtracting 1 and 4,529 as 4,530 by adding 1

That will be 4,530 + 55 = 4,585

So, 4,529 + 56 = 4,585

Question 16.

506 + 349 = ___

Answer: 855

Explanation:

To make a ten ,

Take from one addend and give to the other addend , that is make 506 as 505 by subtracting 1 and 349 as 350 by adding 1

That will be 505 + 350 = 855

So, 506 + 349 = 855

**Add. Estimate to check your work.**

Question 17.

Answer: 1,03,304

Explanation:

To estimate

Given, 82,267 + 21,037

round to the nearest hundred we get

82,300 + 21,000 = 1,03,300

So, 1,03,300 is nearest to 1,03,304

Question 18.

Answer: 6,10,136

Explanation:

To estimate

Given, 432,901 + 177,235

round to the nearest hundred we get

432,900 + 177,200 = 6,10,100

So, 6,10,100 is nearest to 6,10,136

Question 19.

Answer: 5,28,399

Explanation:

To estimate

Given, 206,522 + 321,877

round to the nearest hundred we get

206,500 + 321,900 = 5,28,400

So, 5,28,400 is nearest to 5,28,399

**Subtract. Use addition or estimation to check.**

Question 20.

Answer: 11,525

Explanation:

Make a ten.

43,226 + 4 = 43,230

54,751 â€“ 43,230 = 11,521

Since we subtracted extra 4 add it back in , then

11,521 + 4 = 11,525

So, 54,751 â€“ 43,226 =11,525

Question 21.

Answer: 8,372

Explanation:

Make a ten.

632 + 8 = 640

9,004 â€“ 640 = 8,364

Since we subtracted extra 8 add it back in , then

8,364 + 8 = 8,372

So, 9,004 â€“ 632 = 8,372

Question 22.

Answer: 7,424

Explanation:

Make a ten.

63,485 + 5 = 63,490

70,909 – 63,490Â = 7,419

Since we subtracted extra 5 add it back in , then

7,419 + 5 = 7,424

So, 70,909 – 63,485 = 7,424

**Problem Solving**

Question 23.

Mrs. VanHorn has 1,045 recipes to organize. She has organized 632 of them. How many more recipes does she need to organize?

Answer: She needs to organize 413 more recipes.

Explanation:

Given, Mrs. VanHorn has 1,045 recipes to organize.

She has organized 632 of them.

Then , 1,045 – 632 = 413

So, She needs to organize 413 more recipes.

Question 24.

Parker had $32. He earned $10. Then, he bought a video game for $18. How much money does he have left? Write an equation using a variable for the unknown.

Answer: He left with $24

Explanation:

Given, Parker had $32. He earned $10.

Then, he bought a video game for $18.

Let the variable be y,

32Â + 10 – 18 = y

y = 42 – 18

y = 24

So, He left with $24

Question 25.

Abby won 57 points on her first turn in a game. She won 37 more points on her second turn and then lost 19 points on her third turn. She won some more points on her fourth turn. Now Abby has 100 points. How many points did she win on her fourth turn? Write an equation using a variable for the unknown.

Answer: She won 25 points on her fourth turn.

Explanation:

Abby won 57 points on her first turn in a game.

She won 37 more points on her second turn and then lost 19 points on her third turn.

She won some more points on her fourth turn. Now Abby has 100 points.

Let the variable be y

Then,Â 57 + 37 -19 + y = 100

we can write it as , y = 100 – 57 – 37 + 19

y = 43 – 37 + 19

y = 6 + 19

y = 25

So, She won 25 points on her fourth turn.

**Test Practice**

Question 26.

Rick drove 12,363 miles in his new car the first year he owned it. He drove 15,934 miles the second years How many miles altogether did Rick drive these two years?

A. 23,571 miles

B. 27,297 miles

C. 28,291 miles

D. 28,297 miles

Answer: D. 28,297 miles

Explanation:

Given, Rick drove 12,363 miles in his new car the first year he owned it.

He drove 15,934 miles the second years

Then, 12,363 + 15,934 =Â 28,297

So, He drove 28,297 miles altogether.

**Reflect**

**Use what you learned about addition and subtraction to complete the grapic organizer.**

Reflect on the ESSENTIAL QUESTION? Write your answer below.

Answer: