All the solutions provided inÂ **McGraw Hill My Math Grade 3 Answer Key PDF Chapter 3 Review **will give you a clear idea of the concepts.

## McGraw-Hill My Math Grade 3 Chapter 3 Review Answer Key

**Choose the correct word(s) to complete each sentence.**

difference estimate inverse operations

regroup subtract subtraction sentence

Question 1.

The answer to a subtraction problem is called the _____.

Answer:

The answer to a subtraction problem is called the difference.

Question 2.

When I ____, I take away the lesser number from the greater number.

Answer:

When I subtract, I take away the lesser number from the greater number.

Question 3.

I can ____ to trade equal amounts when renaming a number.

Answer:

I can regroup to trade equal amounts when renaming a number.

Question 4.

When I do not need an exact answer I can ____ to find one that is close.

Answer:

When I do not need an exact answer I can estimate to find one that is close.

Question 5.

A number sentence in which one quantity is taken away from another quantity is a ____

Answer:

A number sentence in which one quantity is taken away from another quantity is a subtraction sentence.

Question 6.

Two operations that can undo each other, as in addition and subtraction, are called ____.

Answer:

Two operations that can undo each other, as in addition and subtraction, are called inverse operations.

**Concept Check**

**Subtract mentally by breaking apart the smaller number.**

Question 7.

884 – 51 = ____

Answer:

884 – 51 = 833.

Explanation:

Given the equation is 884 – 51, we need to subtract mentally by breaking apart the smaller number, which is

884 – 51 = 884 – (50+1)

= (884-50) – 1

= 834 – 1

= 833.

Question 8.

283 – 171 = ____

Answer:

283 – 171 = 112.

Explanation:

Given the equation is 283 – 171, we need to subtract mentally by breaking apart the smaller number, which is

283 – 171 = 283 – (170+1)

= (283 – 170) – 1

= 113 – 1

= 112.

Question 9.

724 – 616 = ____

Answer:

724 – 616 = 108.

Explanation:

Given the equation is 724 – 616, we need to subtract mentally by breaking apart the smaller number, which is

724 – 616 = 724 – (610+6)

= (724 – 610) – 6

= 114 – 6

= 108.

**Estimate. Round each number to the indicated place value.**

Question 10.

765 – 121; tens

___ – ____ = ____

Answer:

765 – 121 = 644.

The rounding of 644 is 640.

Explanation:

Given the equation to be subtracted is 765-121 which is 644. So by rounding 644 into tens the number will be 640.

Question 11.

2,219 – 1,109; hundreds

___ – ____ = ____

Answer:

2,219 – 1,109 = 1,110.

The rounding of 1,110 is 1,100.

Explanation:

Given the equation to be subtracted is 2,219-1,109 which is 1,110. So by rounding 1,110 into hundreds the number will be 1,100.

**Subtract. Use addition to check your answer.**

Question 12.

Answer:

653 – 227 = 426.

Explanation:

Given the equation to be subtracted is 653-227 which is 426. Here, we will add 426 and 227 which is 426+227 = 653. So the answer is correct.

Question 13.

Answer:

500 – 130 = 370.

Explanation:

Given the equation to be subtracted is 500-130 which is 370. Here, we will add 370 and 130 which is 370+130 = 500. So the answer is correct.

Question 14.

Answer:

3,485 – 1,297 = 2,128.

Explanation:

Given the equation to be subtracted is 3,485-1,297 which is 2,128. Here, we will add 2,128 and 1,297 which is 2,128+1,297 = 3,485. So the answer is correct.

**Algebra Subtract to find the unknown.**

Question 15.

608 – 45 =

The unknown is _____

Answer:

The unknown value is 563.

Explanation:

We will subtract 45 from 608 we will get 608-45 = 563. So the unknown number is 563.

Question 16.

$3,568 – $639 =

The unknown is $_____

Answer:

The unknown value is $2,929.

Explanation:

We will subtract $639 from $3,568 we will get $3,568 – $639 = $2,929. So the unknown number is $2,929.

Question 17.

3,008 – 1,836 =

The unknown is _____

Answer:

The unknown value is 1,172.

Explanation:

We will subtract 1,836 from 3,008 we will get 3,008 – 1,836 = 1,172. So the unknown number is 1,172.

**Algebra Use addition to find each unknown.**

Question 18.

Answer:

The unknown value is 150.

Explanation:

To find the unknown number, we will subtract the difference from the first subtrahend which is 580 – 430 = 150. So the unknown value is 150.

Question 19.

Answer:

The unknown values are 49 and 135.

Explanation:

As we can see 6 in the difference, so we will subtract 6 from 15 which is 15-6 = 9. Here, we have the difference and the second subtrahend value. So to find the unknown value we will add that difference and the second subtrahend value which is 86+49 = 135.

Question 20.

Answer:

The unknown value is 2,198.

Explanation:

To find the unknown number, we will subtract the difference from the first subtrahend which is 6,920 – 4,722 = 2,198. So the unknown value is 2,198.

**Problem Solving**

Question 21.

An artist created a piece of art with 675 round glass beads. There were also 179 beads in the shape of a heart. Write a number sentence to find about how many more round beads there were.

Answer:

The number of round beads is 496 beads and the number sentence is 675-179 = 496.

Explanation:

Given that an artist created a piece of art with 675 round glass beads and there were also 179 beads in the shape of a heart. So the number of round beads is 675-179 which is 496 beads. And the number sentence will be 675-179 = 496.

Question 22.

There are 365 days in one year. There were 173 sunny days this year. Write a number sentence to find the number of days that were not sunny.

Answer:

The number of days that were not sunny is 192 days. The number sentence is 365-173 = 192.

Explanation:

As there are 365 days in one year and there were 173 sunny days this year. So the number of days that were not sunny is 365-173 which is 192 days. And the number sentence is 365-173 = 192.

Question 23.

In which month were fewer raffle tickets sold? Explain.

Answer:

The fewer tickets sold in April month.

Explanation:

The number of tickets sold in March is $3,129+$3,977 which is $7,106 and the number of tickets sold in April is $4,103+$3,001 which is $7,104. So fewer tickets were sold in April month.

**Test Practice**

Question 24.

Students want to make 425 get well cards. So far they have made 165 cards. How many more cards do they need to make?

A. 240 cards

B. 260 cards

C. 270 cards

D. 590 cards

Answer:

B.

Explanation:

Given that students want to make 425 get-well cards, so far they have made 165 cards. So the number of cards they need to make is 425-165 which is 260 cards.

**Reflect**

**Use what you learned about subtraction to complete the graphic organizer.**

**Essential Question?**

How are the operations of subtraction and addition related?

Reflect on the ESSENTIAL QUESTION? Write your answer below.