All the solutions provided in **McGraw Hill Math Grade 3 Answer Key PDF Chapter 3 Lesson 5 Subtract Three-Digit Numbers** will give you a clear idea of the concepts.

## McGraw-Hill My Math Grade 3 Answer Key Chapter 3 Lesson 5 Subtract Three-Digit Numbers

**Math in My World**

Example 1

How many more sheets of craft paper does Will have than Liseta?

Find the unknown. 265 – 79 =

1. Subtract ones.

2. Subtract tens and hundreds.

Addition shows the subtraction answer is correct.

____ is close to the estimate _____.

Estimation shows the answer is reasonable.

So, 265 – 79 = ____. Will has ____ more sheets of craft paper.

Answer:

Will has 186 more sheets of craft paper.

Explanation:

Given that Will had 265 sheets and Liseta had 79 sheets. So Will had 265-79 which is 186 more sheets than Liseta. The estimation will be 300-100 which is 200. As 186 is close to 200, so the answer is correct.

Example 2

Denzel wants to buy a remote control airplane for $125 He has $354. How much money will he have left?

Answer:

The amount Denzel left with him is $229.

Explanation:

Given that Denzel wants to buy a remote control airplane for $125 and he has $354. So the amount Denzel left with him is $354-$125 which is $229.

**Helpful Hint**

Use addition to help you subtract by thinking of a fact.

So, $354 – $125 = ____. Denzel will have ___ left.

Answer:

The addition fact is 229+125 which is 354. So the answer is correct.

**Talk Math**

Why do you need to rename the tens place twice in Exercise 2?

Answer:

We renamed the tens place twice in Exercise 2 because the subtrahend number is bigger than the minuend.

**Guided Practice**

**Subtract. Use addition to check your answer.**

Question 1.

Answer:

$764-$138 = $626,

$626+$138 = $764.

Explanation:

Given the equation to be subtracted is $764-$138 which is $626. Here, we will add 626 and 138 which is 626+138 = 764. So the answer is correct.

Question 2.

Answer:

614-457 which is 157

Explanation:

Given the equation to be subtracted is 614-457 which is 157. Here, we will add 157 and 457 which is 157+457 = 614. So the answer is correct.

**Independent Practice**

**Subtract. Use addition to check your answer.**

Question 3.

Answer:

$687-$353 = $334.

$334+$353 = $687.

Explanation:

Given the equation to be subtracted is $687-$353 which is $334. Here, we will add 334 and 353 which is 334+353 = 687. So the answer is correct.

Question 4.

Answer:

177-94 = 83,

83+94 = 177.

Explanation:

Given the equation to be subtracted is 177-94 which is 83. Here, we will add 83 and 94 which is 83+94 = 177. So the answer is correct.

Question 5.

Answer:

$843-$187 = $656,

656+187 = 843.

Explanation:

Given the equation to be subtracted is $843-$187 which is $656. Here, we will add 656 and 187 which is 656+187 = 843. So the answer is correct.

**Algebra Subtract to find the unknown.**

Question 6.

$769 – $359 =

The unknown is $ _____

Answer:

The unknown is $410.

Explanation:

Given the equation is $769 – $359, the unknown value is $410.

Question 7.

267 – 178 =

The unknown is ____

Answer:

The unknown is 89.

Explanation:

Given the equation is 267 – 178, the unknown value is 89.

Question 8.

492 – 383 =

The unknown is ____

Answer:

The unknown is 109.

Explanation:

Given the equation is 492 – 383, the unknown value is 109.

**Algebra Use addition to find each unknown.**

Question 9.

Answer:

The value of the square is 9 and the value of the triangle is 2.

Explanation:

To know the unknown value in the square, we will add 7+2 which is 9, and to know the value of the triangle we will subtract 6-4 which is 2.

Question 10.

Answer:

The value of the square is 3 and the value of the triangle is 8.

Explanation:

To know the unknown value in the square, we will add 1+2 which is 3, and to know the value of the triangle we will subtract 1 from 9 which is 8.

Question 11.

Answer:

The value of the square is 3 and the value of the triangle is 0.

Explanation:

To know the unknown value in the square, we will subtract 4 from 7 which is 7-4 = 3, and to know the value of the triangle we will subtract 9-9 which is 0.

**Problem Solving**

**Glenwood Elementary students were asked to vote for their choice of a field trip destination. The table shows the results.**

Question 12.

How many more students voted for the lighthouse than for the aquarium? Write a number sentence to solve. Then check with an addition sentence.

_____ – ____ = _____

_____ + ____ = _____

Answer:

The number of students who voted for the lighthouse than for the aquarium is 36 students.

269-233 = 36,

36+233 = 269.

Explanation:

Given that the number of students who voted for the lighthouse is 269 and the number of students who voted for the aquarium is 233. So the number of students who voted for the lighthouse than for the aquarium is 269-233 which is 36 students. To check the addition sentence we will add 36+233 which is 269.

Question 13.

**Mathematical PRACTICE 1 Check for Reasonableness** How many more students voted for the science center than for the lighthouse? Write a number sentence to solve. Then check with an addition sentence

_____ – ____ = _____

_____ + ____ = _____

Answer:

The number of students who voted for the lighthouse than for the aquarium is 65 students.

298-233 = 65,

65+233 = 298.

Explanation:

Given that the number of students who voted for the science center is 298 and the number of students who voted for the aquarium is 233. So the number of students who voted for the lighthouse than for the aquarium is 298-233 which is 65 students. To check the addition sentence we will add 65+233 which is 298.

**HOT Problems**

Question 14.

**Mathematical PRACTICE 3 Find the Error** When Federico subtracted 308 from 785, he got 477. To check his answer, he added 308 and 785. What did he do wrong?

Answer:

He needs to add 308 and 477 instead of 785.

Explanation:

Given that Federico subtracted 308 from 785 and got 477 and to check his answer, he added 308 and 785 which is 1,093. So the mistake he did is he needs to add 308 and 477 instead of 785.

Question 15.

**? Building on the Essential Question** Why can you use addition to check your answer to a subtraction problem?

Answer:

We use addition to check our answer to a subtraction problem because by adding the difference to the smaller number and if the sum equals the larger number then our answer is correct.

### McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 3 Lesson 5 My Homework Answer Key

**Practice**

**Subtract. Use addition to check your answer.**

Question 1.

Answer:

$518-$319 = $199.

Explanation:

Given the equation to be subtracted is $518-$319 which is $199. Here, we will add 199 and 319 which is 199+319 = 518. So the answer is correct.

Question 2.

Answer:

641-229 = 412,

412+229 = 641.

Explanation:

Given the equation to be subtracted is 641-229 which is 412. Here, we will add 412 and 229 which is 412+229 = 641. So the answer is correct.

**Subtract. Use addition to check your answer.**

Question 3.

Answer:

$764-$353 = $411,

$411+$353 = $764

Explanation:

Given the equation to be subtracted is $764-$353 which is $411. Here, we will add 411 and 353 which is 411+353 = $764. So the answer is correct.

Question 4.

Answer:

542-265 = 277.

Explanation:

Given the equation to be subtracted is 542-265 which is 277. Here, we will add 277 and 265 which is 277+265 = 542. So the answer is correct.

**Algebra Subtract to find the unknown.**

Question 5.

599 – 284 =

The unknown is ____.

Answer:

The unknown is 315.

Explanation:

Given the equation is 599 – 284, the unknown value is 315.

Question 6.

436 – 377 =

The unknown is ___.

Answer:

The unknown is 59.

Explanation:

Given the equation is 436 – 377, the unknown value is 59.

Question 7.

514 – 175 =

The unknown is ____

Answer:

The unknown is 339.

Explanation:

Given the equation is 514-175, the unknown value is 339.

**Problem Solving**

**Write a number sentence to solve.**

Question 8.

**Mathematical PRACTICE 4 Model Math** Tanisha bought a pack of 225 sheets of paper for her homework. After a week, she had 198 sheets of paper left. How many sheets of paper did she use?

Answer:

The number of sheets of paper Tanisha used is 27 sheets.

Explanation:

Given that Tanisha bought a pack of 225 sheets of paper for her homework. After a week, she had 198 sheets of paper left. So the number of sheets of paper she used is 225-198 which is 27 sheets.

Question 9.

The school library would like to raise $915 for new books. So far, $475 has been raised. How much more does the library need to raise to reach its goal?

Answer:

The school library needs to raise $440 to reach its goal.

Explanation:

Given that the school library would like to raise $915 for new books. So far, $475 has been raised. So the school library needs to raise $915-$475 which is $440 to reach its goal.

**Test Practice**

Question 10.

A crate has 272 red and green apples. How many green apples are there?

A. 149 green apples

B. 150 green apples

C. 159 green apples

D. 395 green apples

Answer:

A.

Explanation:

Given that the crate has 272 red and green apples and there are 123 red apples. So the number of green apples will be 272-123 which is 149 green apples.