All the solutions provided inÂ **McGraw Hill My Math Grade 2 Answer Key PDF Chapter 8 Lesson 5 Dollars **will give you a clear idea of the concepts.

## McGraw-Hill My Math Grade 2 Answer Key Chapter 8 Lesson 5 Dollars

**Explore and Explain**

Teacher Directions: Count pennies to 100Â˘. Write the number of quarters it takes to equal 100Â˘. Do the same for the dime and each of the other coins.

Answer:

The number of coins required to make 1 dollar is

100 pennies, 20 nickels, 10 dimes, 4 quarters

1 penny = 1 Â˘, 10 pennies = 100 Â˘ = 1 dollar

1 nickel = 5 Â˘, 20 nickels = 100 Â˘ = 1 dollar

1 dime = 10 Â˘, 10 dimes = 100 Â˘ = 1 dollar

1 quarter = 25 Â˘, 4 quarters = 25 Ă— 4 = 100 Â˘ = 1 dollar.

Explanation:

**See and Show**

One dollar has a value of 100 cents or 100Â˘. To write one dollar, use a. dollar sign.

Use a decimal point to separate the dollars from the cents.

**Count to find the value of the coins. Circle the combinations that equal $ 1.00.**

Question 1.

Answer:

3 quarters = 3 Ă— 25 = 75 Â˘.

5 nickels = 5 Ă— 5 = 25 Â˘.

Total = 75 + 25 = 100 Â˘.

Explanation:

Question 2.

Answer:

72 Â˘.

Explanation:

Given,

3 dimes, 3 nickles, 2 pennies, and 1 quarter in the diagram.

1 dime = 10 Â˘, 3 dimes = 3 Ă— 10 = 30 Â˘.

1 nickel = 5 Â˘, 3 nickles = 3 Ă— 5 = 15 Â˘.

1 penny = 1 Â˘, 2 pennies = 2 Ă— 1 = 2 Â˘.

1 quarter = 25 Â˘,

Total value of coins = 30 + 15 + 25 + 2 = 72 Â˘.

**Talk Math** How are $ and Â˘ different? How are they alike?

Answer:

The symbol $ is called the dollar and the symbol Â˘ is called the cents. Dollars are larger than cents.

Explanation:

The symbols given are dollars and cents.

1 dollar = 100 cents.

Therefore dollars are larger than cents.

**On My Own**

**Count to find the value of the coins. Circle the combinations that equal $ 1.00.**

Question 3.

Answer:

Given there are 5 dimes and 5 dimes

1 dime = 10 Â˘, 5 dimes = 50 Â˘

5 dimes = 50 Â˘

Total value of the coins = 50 Â˘ + 50 Â˘ = 100 Â˘.

Explanation:

Question 4.

Answer:

The total value of coins = 100 Â˘ = $ 1.00.

Explanation:

Given there are

2 quarters, 4 dimes, 2 nickels

50 Â˘Â + 40 Â˘+ 10 Â˘ = 100 Â˘ = $ 1.00.

Question 5.

Answer:

The total value of coins given is 50 Â˘.

Explanation:

Given,

1 quarter, 2 dimes, and 1 nickel.

1 quarter = 25 Â˘, 1 dime = 10 Â˘, 2 dimes = 20 Â˘.

1 nickel = 5 Â˘.

25 + 20 + 5 = 50 Â˘.

Question 6.

Answer:

The total value of coins is 100 Â˘ = $ 1.00.

Explanation:

Given,

There are 1 quarter, 7 dimes, 1 nickel

1 quarter = 25 Â˘

1 dime = 10 Â˘, 7 dimes = 7 Ă— 10 = 70 Â˘.

1 nickel = 5 Â˘

25 + 70 + 5 = 100 Â˘.

Question 7.

Answer:

Given there are four quarters

1 quarter = 25 Â˘, 4 quarters = 100 Â˘ = $ 1.00.

Explanation:

Question 8.

Answer:

Given there are 3 quarters, 2 dimes and1 nickel.

The total amount of coins are 100 Â˘ = $ 1.00.

Explanation:

1 quarter = 25 Â˘, 3 quarters = 75 Â˘

1 dime = 10 Â˘, 2 dimes = 20 Â˘.

1 nickel = 5 Â˘

Total amount of coins are = 75 + 20 + 5 = 100 Â˘.

**Problem Solving**

Question 9.

Natasha has 1 quarter, 2 dimes, 10 nickels, and 4 pennies. She needs 1 dollar to buy a joke book. How much money does she have?

How much more does she need to have one dollar?

Answer:

She needs 5 Â˘ more to have one dollar.

Explanation:

Given,

Natasha has 1 quarter, 2 dimes, 10 nickels, and 4 pennies

1 quarter = 25 Â˘, 1 dime = 10 Â˘, 1 penny = 1 Â˘

2 dimes = 20 Â˘, 4 pennies = 4 Â˘, 10 nickels = 50 Â˘

Total value of given coins = 25 + 20 + 4 + 50 = 95 Â˘

But she needs 1 dollar to buy a joke book.

1 dollar = 100 Â˘

100 Â˘ – 95 Â˘ = 5 Â˘.

She needs 5 Â˘ more to have one dollar.

Question 10.

Chip needs 1 dollar. He has three quarters and one dime. How much does he have? How much more does he need to make 1 dollar?

Answer:

He needs 15 Â˘ more to make 1 dollar.

Explanation:

Given,

Chip has 1 dollar.

He has 3 quarters and 1 dime

1 quarter = 25 Â˘ and 1 dime = 10 Â˘.

3 quarters = 75 Â˘

The total value of coins = 75 + 10 = 85 Â˘.

100 Â˘ – 85 Â˘ = 15 Â˘.

**Write Math** Think of 2 combinations of coins that equal one dollar and write them here.

Answer:

The 2 combinations of coins are 2 quarters, 4 dimes, 2 nickels and 3 quarters, 2 dimes and1 nickel.

Explanation:

Given,

2 quarters, 4 dimes, 2 nickels

2 Ă— 25 + 4 Ă— 10 + 2 Ă— 5

50 + 40 + 10 = 100 Â˘.

Another combination is

3 quarters, 2 dimes and1 nickel.

3 Ă— 25 + 2 Ă— 10 + 1 Ă— 5

75 + 20 + 5 = 100 Â˘.

### McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 8 Lesson 5 My Homework Answer Key

**Count to find the value of the coins. Circle combinations that equal $1.00.**

Question 1.

Answer:

There are 2 quarters, and 5 dimes of coins that make $1.00.

Explanation:

Given,

2 quarters, 4 dimes

1 quarter = 25 Â˘, 1 dime = 10 Â˘.

2 quarters = 50 Â˘ and 5 dimes = 50 Â˘.

Total value of coins = 50 + 50 = 100 Â˘.

Question 2.

Answer:

The total value of the coins = is 68 Â˘.

There are 8 pennies and 6 dimes.

Explanation:

There are 8 pennies and 6 dimes.

1 penny = 1 cent and 1 dime = 10 Â˘.

8 pennies = 8 cents and 6 dimes = 60 cents

Total = 68 cents.

Question 3.

Answer:

The total value of the coins is 63 Â˘.

Explanation:

There are 8 pennies, 1 quarter, 3 dimes.

1 penny = 1 cents, 1 quarter = 25 cents and 1 dime = 10 cents.

8 pennies = 8 cents, 3 dimes = 30 cents

Total = 8 + 25 + 30 = 63 Â˘.

Question 4.

Answer:

The total value of coins = 90 Â˘.

Explanation:

5 pennies, 3 quarters, 3 nickels.

1 penny = 1 cent, 5 pennies = 5 cents

1 quarter = 25 Â˘, 3 quarters = 75 Â˘.

1 nickel = 5 Â˘, 3 nickels = 15 Â˘.

Total value of coins = 75 + 5 + 15 = 90 Â˘.

Question 5.

Jen has 2 quarters and 4 dimes. She wants to buy 1 bag of pretzels for $ 1. How much more money does she need?

Answer:

10 Â˘ more to make $ 1.

Explanation:

Given,

Jen has 2 quarters and 4 dimes

1 quarter = 25 Â˘, 1 dime = 10 Â˘.

2 quarters = 50 Â˘, 4 dimes = 40 Â˘

Total value of coins = 50 + 40 = 90 Â˘.

She needs 10 Â˘ more to make $ 1.

Question 6.

Diego has 3 quarters, 1 dime, and 1 nickel. How many more nickels does he need to have $ 1 ?

_____________ nickels

Answer:

1 nickel.

Explanation:

Given,

Diego has 3 quarters, 1 dime, and 1 nickel

1 quarter = 25 Â˘, 3 quarters = 75 Â˘

1 dime = 10 Â˘

1 nickel = 5 Â˘

The total value of coins = 75 + 10 + 5 = 95 Â˘.

He needs 1 more nickel to have $ 1.

**Vocabulary Check**

**Circle the correct choices.**

Question 7.

one dollar

$ 1

1 $

$ 1.00

1 Â˘

Answer:

$ 1.00

Explanation: