McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 8 Lesson 5 Answer Key Dollars

All the solutions provided in McGraw Hill My Math Grade 2 Answer Key PDF Chapter 8 Lesson 5 Dollars will give you a clear idea of the concepts.

McGraw-Hill My Math Grade 2 Answer Key Chapter 8 Lesson 5 Dollars

Explore and Explain

McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 8 Lesson 5 Answer Key Dollars 1

Teacher Directions: Count pennies to 100¢. Write the number of quarters it takes to equal 100¢. Do the same for the dime and each of the other coins.
Answer:
The number of coins required to make 1 dollar is
100 pennies, 20 nickels, 10 dimes, 4 quarters
1 penny = 1 ¢, 10 pennies = 100 ¢ = 1 dollar
1 nickel = 5 ¢, 20 nickels = 100 ¢ = 1 dollar
1 dime = 10 ¢, 10 dimes = 100 ¢ = 1 dollar
1 quarter = 25 ¢, 4 quarters = 25 × 4 = 100 ¢ = 1 dollar.

Explanation:
McGraw-Hill-My-Math-Grade-2-Chapter-8-Lesson-5-Answer-Key-Dollars-1

See and Show

One dollar has a value of 100 cents or 100¢. To write one dollar, use a. dollar sign.
McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 8 Lesson 5 Answer Key Dollars 2
Use a decimal point to separate the dollars from the cents.
McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 8 Lesson 5 Answer Key Dollars 3

Count to find the value of the coins. Circle the combinations that equal $ 1.00.

Question 1.
McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 8 Lesson 5 Answer Key Dollars 4
Answer:
3 quarters = 3 × 25 = 75 ¢.
5 nickels = 5 × 5 = 25 ¢.
Total = 75 + 25 = 100 ¢.

Explanation:
McGraw-Hill-My-Math-Grade-2-Chapter-8-Lesson-5-Answer-Key-Dollars-4

Question 2.
McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 8 Lesson 5 Answer Key Dollars 5
Answer:
72 ¢.

Explanation:
Given,
3 dimes, 3 nickles, 2 pennies, and 1 quarter in the diagram.
1 dime = 10 ¢, 3 dimes = 3 × 10 = 30 ¢.
1 nickel = 5 ¢, 3 nickles = 3 × 5 = 15 ¢.
1 penny = 1 ¢, 2 pennies = 2 × 1 = 2 ¢.
1 quarter = 25 ¢,
Total value of coins = 30 + 15 + 25 + 2 = 72 ¢.

Talk Math How are $ and ¢ different? How are they alike?
Answer:
The symbol $ is called the dollar and the symbol ¢ is called the cents. Dollars are larger than cents.

Explanation:
The symbols given are dollars and cents.
1 dollar = 100 cents.
Therefore dollars are larger than cents.

On My Own

Count to find the value of the coins. Circle the combinations that equal $ 1.00.

Question 3.
McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 8 Lesson 5 Answer Key Dollars 6
Answer:
Given there are 5 dimes and 5 dimes
1 dime = 10 ¢, 5 dimes = 50 ¢
5 dimes = 50 ¢
Total value of the coins = 50 ¢ + 50 ¢ = 100 ¢.

Explanation:
McGraw-Hill-My-Math-Grade-2-Chapter-8-Lesson-5-Answer-Key-Dollars-6

Question 4.
McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 8 Lesson 5 Answer Key Dollars 7
Answer:
The total value of coins = 100 ¢ = $ 1.00.

Explanation:
Given there are
2 quarters, 4 dimes, 2 nickels
50 ¢ + 40 ¢+ 10 ¢ = 100 ¢ = $ 1.00.
McGraw-Hill-My-Math-Grade-2-Chapter-8-Lesson-5-Answer-Key-Dollars-7

Question 5.
McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 8 Lesson 5 Answer Key Dollars 8
Answer:
The total value of coins given is 50 ¢.

Explanation:
Given,
1 quarter, 2 dimes, and 1 nickel.
1 quarter = 25 ¢, 1 dime = 10 ¢, 2 dimes = 20 ¢.
1 nickel = 5 ¢.
25 + 20 + 5 = 50 ¢.

Question 6.
McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 8 Lesson 5 Answer Key Dollars 9
Answer:
The total value of coins is 100 ¢ = $ 1.00.

Explanation:
Given,
There are 1 quarter, 7 dimes, 1 nickel
1 quarter = 25 ¢
1 dime = 10 ¢, 7 dimes = 7 × 10 = 70 ¢.
1 nickel = 5 ¢
25 + 70 + 5 = 100 ¢.
McGraw-Hill-My-Math-Grade-2-Chapter-8-Lesson-5-Answer-Key-Dollars-9

Question 7.
McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 8 Lesson 5 Answer Key Dollars 10
Answer:
Given there are four quarters
1 quarter = 25 ¢, 4 quarters = 100 ¢ = $ 1.00.

Explanation:
McGraw-Hill-My-Math-Grade-2-Chapter-8-Lesson-5-Answer-Key-Dollars-10

Question 8.
McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 8 Lesson 5 Answer Key Dollars 11
Answer:
Given there are 3 quarters, 2 dimes and1 nickel.
The total amount of coins are 100 ¢ = $ 1.00.

Explanation:
1 quarter = 25 ¢, 3 quarters = 75 ¢
1 dime = 10 ¢, 2 dimes = 20 ¢.
1 nickel = 5 ¢
Total amount of coins are = 75 + 20 + 5 = 100 ¢.
McGraw-Hill-My-Math-Grade-2-Chapter-8-Lesson-5-Answer-Key-Dollars-11

Problem Solving

Question 9.
Natasha has 1 quarter, 2 dimes, 10 nickels, and 4 pennies. She needs 1 dollar to buy a joke book. How much money does she have?
McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 8 Lesson 5 Answer Key Dollars 12
How much more does she need to have one dollar?
Answer:
She needs 5 ¢ more to have one dollar.

Explanation:
Given,
Natasha has 1 quarter, 2 dimes, 10 nickels, and 4 pennies
1 quarter = 25 ¢, 1 dime = 10 ¢, 1 penny = 1 ¢
2 dimes = 20 ¢, 4 pennies = 4 ¢, 10 nickels = 50 ¢
Total value of given coins = 25 + 20 + 4 + 50 = 95 ¢
But she needs 1 dollar to buy a joke book.
1 dollar = 100 ¢
100 ¢ – 95 ¢ = 5 ¢.
She needs 5 ¢ more to have one dollar.

Question 10.
Chip needs 1 dollar. He has three quarters and one dime. How much does he have? How much more does he need to make 1 dollar?
Answer:
He needs 15 ¢ more to make 1 dollar.

Explanation:
Given,
Chip has 1 dollar.
He has 3 quarters and 1 dime
1 quarter = 25 ¢ and 1 dime = 10 ¢.
3 quarters = 75 ¢
The total value of coins = 75 + 10 = 85 ¢.
100 ¢ – 85 ¢ = 15 ¢.

Write Math Think of 2 combinations of coins that equal one dollar and write them here.
Answer:
The 2 combinations of coins are 2 quarters, 4 dimes, 2 nickels and 3 quarters, 2 dimes and1 nickel.

Explanation:
Given,
2 quarters, 4 dimes, 2 nickels
2 × 25 + 4 × 10 + 2 × 5
50 + 40 + 10 = 100 ¢.
Another combination is
3 quarters, 2 dimes and1 nickel.
3 × 25 + 2 × 10 + 1 × 5
75 + 20 + 5 = 100 ¢.

McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 8 Lesson 5 My Homework Answer Key

Count to find the value of the coins. Circle combinations that equal $1.00.

Question 1.
McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 8 Lesson 5 Answer Key Dollars 13
Answer:
There are 2 quarters, and 5 dimes of coins that make $1.00.

Explanation:
Given,
2 quarters, 4 dimes
1 quarter = 25 ¢, 1 dime = 10 ¢.
2 quarters = 50 ¢ and 5 dimes = 50 ¢.
Total value of coins = 50 + 50 = 100 ¢.
McGraw-Hill-My-Math-Grade-2-Chapter-8-Lesson-5-Answer-Key-Dollars-13

Question 2.
McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 8 Lesson 5 Answer Key Dollars 14
Answer:
The total value of the coins = is 68 ¢.
There are 8 pennies and 6 dimes.

Explanation:
There are 8 pennies and 6 dimes.
1 penny = 1 cent and 1 dime = 10 ¢.
8 pennies = 8 cents and 6 dimes = 60 cents
Total = 68 cents.

Question 3.
McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 8 Lesson 5 Answer Key Dollars 15
Answer:
The total value of the coins is 63 ¢.

Explanation:
There are 8 pennies, 1 quarter, 3 dimes.
1 penny = 1 cents, 1 quarter = 25 cents and 1 dime = 10 cents.
8 pennies = 8 cents, 3 dimes = 30 cents
Total = 8 + 25 + 30 = 63 ¢.

Question 4.
McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 8 Lesson 5 Answer Key Dollars 16
Answer:
The total value of coins = 90 ¢.

Explanation:
5 pennies, 3 quarters, 3 nickels.
1 penny = 1 cent, 5 pennies = 5 cents
1 quarter = 25 ¢, 3 quarters = 75 ¢.
1 nickel = 5 ¢, 3 nickels = 15 ¢.
Total value of coins = 75 + 5 + 15 = 90 ¢.

Question 5.
Jen has 2 quarters and 4 dimes. She wants to buy 1 bag of pretzels for $ 1. How much more money does she need?
McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 8 Lesson 5 Answer Key Dollars 17
Answer:
10 ¢ more to make $ 1.

Explanation:
Given,
Jen has 2 quarters and 4 dimes
1 quarter = 25 ¢, 1 dime = 10 ¢.
2 quarters = 50 ¢, 4 dimes = 40 ¢
Total value of coins = 50 + 40 = 90 ¢.
She needs 10 ¢ more to make $ 1.

Question 6.
Diego has 3 quarters, 1 dime, and 1 nickel. How many more nickels does he need to have $ 1 ?
_____________ nickels
Answer:
1 nickel.

Explanation:
Given,
Diego has 3 quarters, 1 dime, and 1 nickel
1 quarter = 25 ¢, 3 quarters = 75 ¢
1 dime = 10 ¢
1 nickel = 5 ¢
The total value of coins = 75 + 10 + 5 = 95 ¢.
He needs 1 more nickel to have $ 1.

Vocabulary Check

Circle the correct choices.

Question 7.
one dollar
$ 1
1 $
$ 1.00
1 ¢
Answer:
$ 1.00

Explanation:
McGraw-Hill-My-Math-Grade-2-Chapter-8-Lesson-5-Answer-Key-Dollars-12

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top