All the solutions provided inÂ **McGraw Hill My Math Grade 2 Answer Key PDF Chapter 7 Lesson 8 Problem-Solving Strategy: Write a Number Sentence **will give you a clear idea of the concepts.

## McGraw-Hill My Math Grade 2 Answer Key Chapter 7 Lesson 8 Problem-Solving Strategy: Write a Number Sentence

Fido always begs for treats. He has a bag of 255 treats. By the end of the month, he had eaten 82 treats. How many treats are left for Fido to eat?

1. Understand

Underline what you know.

Circle what you need to find.

Answer:

I have underlined what we know and circled the details of what we need to find.

Explanation:

2. Plan

How will I solve the problem?

Answer:

We can solve the problem by subtracting the no of treats in a bag and the number of treats he had eaten.

3. Solve

Write a number sentence.

Answer:

255 – 82

(250 + 5) – (80 + 2) = 173

Explanation:

The number sentence is (250 + 5) – (80 + 2) = 173

4. Check

Is my answer reasonable? Explain.

Answer:

Yes, the answer is reasonable.

Explanation:

Given,

bag of 255 treats and he had eaten 82 treats

255 – 82 = 173 treats

So the answer is reasonable.

**Practice the Strategy**

385 students entered the science fair. 193 of the students were girls. How many students were boys?

1. Understand

Underline what you know.

Circle what you need to find.

Answer:

I have underlined what we know and circled the details of what we need to find.

Explanation:

2. Plan

How will I solve the problem?

Answer:

We can solve the problem by subtracting the no of students who entered the science fair and the number of students that were girls.

Explanation:

Given,

no of the students who entered the science fair = 385

The number of students that were girls = 193

The difference between them is 385 – 193

3. Solve

I will…

___________ – ____________ = _____________

Answer:

385 – 193 = 192

Explanation:

I will solve

385 – 193 = 192

4. Check

Is my answer reasonable? Explain.

Answer:

Yes.

Explanation:

The answer we got is reasonable. Because by doing the difference between the given students we can get the answer as 192.

**Apply the Strategy**

Question 1.

It took 227 days to build railroad tracks over a mountain. It took 132 days to build tracks over flat ground. How many more days did it take to build over the mountain?

Answer:

95 more days.

Explanation:

Given,

No of days to build railroad tracks over a mountain = 227

No of days to build tracks over flat ground = 132

227 – 132 = 95 days.

Question 2.

The Fuller family is driving 475 miles. They have already gone 218 miles. How many miles are left to go?

Answer:

257 miles

Explanation:

Given,

The Fuller family drove = 475 miles

They have already gone = 218 miles

To find: How many miles are left to go?

475 – 218 = 257 miles.

Question 3.

Floraâ€™s class is trying to collect 850 cons. She has turned in 370 cans. How many cans are needed to reach the class goal?

Answer:

480 cans

Explanation:

Given,

Flora’s class collected 850 cans.

She has turned in 370 cans.

There are 850 – 370 = 480 cans are needed to reach the class goal.

**Review the Strategies**

Choose a strategy

- Make a model.
- Guess, check, and revise.
- Write a number sentence.

Question 4.

Anna has been keeping track of the weather for 289 days. 196 of the days were sunny. How many days were not sunny?

____________ days

Answer:

93 days.

Explanation:

Given,

Anna has been keeping track of the weather = 289 days.

No of days that were sunny = 196 days.

To find: How many days were not sunny?

289 – 196 = 93 days.

Hence there are 93 days were not sunny.

Question 5.

There are 836 flowers in the field. The children pick 398 of flowers. How many flowers are left in the field?

______________ flowers

Answer:

438 flowers.

Explanation:

Given,

There are 836 flowers in the field.

The children pick 398 of flowers.

To find: How many flowers are left in the field?

The difference between them is 836 – 398 = 438 flowers.

Hence there are 438 flowers are left in the field.

Question 6.

423 fish are in the tank. 184 fish are removed from the tank. How many fish are in the tank now?

______________ fish

Answer:

423 – 184 = 239 fishes.

Explanation:

Given,

There are 423 fish in the tank.

Removed from the tank are 184 fish.

The difference between them gives

423 – 184 = 239 fishes.

### McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 7 Lesson 8 My Homework Answer Key

**Underline what you know. Circle what you need to find.**

Question 1.

A farmer picks 389 ears of corn. He sells 183 ears of corn. How many ears of corn does the farmer have left?

Answer:

389 – 183 = 206

Explanation:

Given,

A farmer picks 389 ears of corn. He sells 183 ears of corn.

The difference between them gives us the ears of corn the farmer have left.

389 – 183 = 206 ears of corns.

Question 2.

135 people are at the park. 46 people are playing baseball. How many people are not playing

Answer:

135 – 46 = 89

Explanation:

Given,

There are 135 people are at the park.

No of people who are not playing at the park.

135 – 46 = 89

Question 3.

There are 276 animals at the zoo. 185 of the animals are male. How many animals are female?

Answer:

There are 91 female animals.

Explanation:

There are 276 animals at the zoo.

Male animals are 185.

To find: No of female animals.

276 – 185 = 91 female animals.

**Test Practice**

Question 4.

152 tomatoes grew in my garden last year. This year only 98 tomatoes grew. How many more tomatoes grew last year?

(A) 252

(B) 250

(C) 54

(D) 52

Answer:

The tomatoes grew last year is 152.

Explanation:

Given,

The tomatoes grown in the garden last year are 152.

This year only 98 tomatoes grew

The difference between them gives us the last year tomatoes grew.

152 – 98 = 54.

**Math at Home** Have your child find 477 – 293 by writing a number sentence.

Answer:

The answer is 184.

Explanation:

Given,

477 – 293

We need to write a number sentence.

(470 + 7) – (290 + 3) = 477 – 293

= 184