We included **HMH Into Math Grade 4 Answer Key PDF** **Module 20 Lesson 4 Solve Problems Using Measurements **to make students experts in learning maths.

## HMH Into Math Grade 4 Module 20 Lesson 4 Answer Key Solve Problems Using Measurements

I Can use my understanding of the relative sizes of measurement units to solve problems involving metric units and customary units of measure.

**Step It Out**

Question 1.

Jaxson has 14 gallons of paint to paint the outside of a house. He uses 16 quarts of the paint for the windows. How many quarts of paint does he have left for painting the rest of the house?

A. Record the number of quarts in 1 gallon.

1 gallon = ___________ quarts

Answer:

1 gallon = **4** quarts

B. Find the total number of quarts in 14 gallons.

Multiply the number of gallons by the number of quarts in a gallon.

_________ gallons × ________ quarts in a gallon

There are __________ quarts of paint.

Answer:

To calculate the total number of quarts in 14 gallons.

We need to multiply the number of gallons by the number of quarts in a gallon.

**14** gallons × **4** quarts in a gallon.

14 x 4 = 56 quarts

There are **56** quarts of paint.

C. Jaxson uses 16 quarts of the paint for the windows. Find the amount of paint that is left.

Jaxson has _________ quarts of paint left for painting the rest of the house.

Answer:

Jaxson has **56** quarts of paint to paint the outside of a house. Jaxson uses 16 quarts of the paint for the windows.

56 – 16 = 40 quarts

Jaxson has **40** quarts of paint left for painting the rest of the house.

**Turn and Talk** How can you use what you know about quarts and gallons to determine if your answer is reasonable?

Answer:

Question 2.

Jessica needs \(\frac{3}{4}\) cup of oil to make banana bread. She has \(\frac{1}{2}\) pint. How much oil will Jessica have left after she makes the banana bread?

A. Write the pints in terms of cups.

1 pint = __________ cups

\(\frac{1}{2}\) pint = ________ cup

Answer:

1 pint = **2** cups

\(\frac{1}{2}\) pint = **1** cup

B. Write both amounts as fractions with like denominators. Find out how much oil Jessica will have left.

Answer:

Jessica has 1 cup of oil. She needs \(\frac{3}{4}\) cup of oil to make banana bread. Subtract 3/4 cups from 1 cup the difference is equal to 1/4 cup.

1 – 3/4 = (4 – 3)/4 = 1/4 cup

Jessica left **1/4 cup** of oil.

Question 3.

The map shows the distance from Dina’s home to her school and from her home to her favorite store. If Dina walks from her home to and from school, and from her home to and from her favorite store, how far does she walk? Write the answer as a decimal.

A. Find the distance that Dina walks. Remember that Dina walks to and from each place, so those distances must be used twice.

Answer:

Dina walks from her home to school is 3/10 km.

Dina walks from her school to home is 3/10 km.

Dina walks from her home to and from school is **6/10 km**.

Dina walks from her home to favorite store is 1/10 km.

Dina walks from her favorite store to her home is 1/10 km.

Dina walks from her home to and from her favorite store is **2/10 km**.

6/10 + 2/10 = 8/10 km

Dina walks **8/10 km**.

B. Show this distance as a decimal.

kilometer = _________ kilometer

Answer:

kilometer = **0.8** kilometer

**Turn and Talk** How did you use the map to solve the problem? How can you use the map to check your answer?

Answer:

**Check Understanding**

Question 1.

Beth needs 20 fluid ounces of water to fill a fish tank. If a filled pitcher holds 4 cups of water, how much water will be left in the pitcher after she fills the fish tank? Explain your thinking.

Answer:

Beth needs** 20 fluid ounces** of water to fill a fish tank. A filled pitcher holds 4 cups of water.

We know that 1 cup is equal to 8 fluid ounces.

To convert 4 cups into fluid ounces we need to multiply 4 with 8 the product is equal to 32 fluid ounces.

4 x 8 = 32 fluid ounces

A filled pitcher can hold **32 fluid ounces**.

32 – 20 = 12 fluid ounces

After she fills the fish tank **12 fluid ounces** of water will be left in the pitcher.

Question 2.

When three-toed sloths feel they are in danger, they can run at \(\frac{17}{100}\) mile per hour. However, they can swim at almost \(\frac{5}{10}\) mile per hour. How much faster can a sloth swim than run? Write the answer as a decimal.

Answer:

They run at 17/100 mile per hour.

They can swim at almost 5/10 mile per hour.

Subtract 17/100 from 5/10 the difference is equal to 33/100.

5/10 – 17/100 = 33/100 or 0.33 mile per hour

A sloth can swim **0.33 mile per hour **faster than run.

**On Your Own**

Question 3.

**Construct Arguments** Donnie needs 2 pints of yellow icing to finish decorating the applesauce cake for the party. If he uses \(\frac{1}{2}\) pint of the icing between the two layers of the cake, how many cups will be left for decorating the rest of the cake? Show your thinking.

Answer:

Donnie needs 2 pints of yellow icing to finish decorating the applesauce cake for the party.

We know that 1 pint is equal to 2 cups.

To convert 2 pints into cups we need to multiply 2 with 2 the product is equal to 4 cups.

2 x 2 =** 4 cups**

He used \(\frac{1}{2}\) pint of the icing between the two layers of the cake.

\(\frac{1}{2}\) pint = **1 cup**

He used 1 cup of the icing between the two layers of the cake

4 – 1 = 3 cups

So, **3 cups** left for decorating the rest of the cake

Question 4.

**Attend to Precision** Amanda measures the height of her plant to see if it will fit on the shelf by her window. The shelf can fit a plant that is less than 1 meter high. Amanda’s plant is 18 centimeters tall. Will her plant fit? Explain.

Answer:

Amanda measures the height of her plant to see if it will fit on the shelf by her window.

The shelf can fit a plant that is less than 1 meter high.

We know that 1 meter is equal to **100 centimeters.**

Amanda’s plant is **18 centimeters** tall.

The height 18 centimeters is less than 100 centimeters.

So, the plant will fit on the shelf by her window.

Question 5.

Mr. Sheppard buys 5 kilograms of pineapple and 4 kilograms of oranges. How many more grams of pineapple than oranges does he buy?

Answer:

Mr. Sheppard buys 5 kilograms of pineapple and 4 kilograms of oranges.

We know that 1 kilogram is equal to 1,000 grams.

To convert 5 kilograms of pineapple into grams, we need to multiply 5 with 1,000 the product is equal to 5,000 grams.

5 kg = 5 x 1,000 =** 5,000 g**

To convert 4 kilograms of pineapple into grams, we need to multiply 4 with 1,000 the product is equal to 4,000 grams.

4 kg = 4 x 1,000 = **4,000 g**

Mr. Sheppard buys 5,000 grams of pineapple and 4,000 grams of oranges.

5,000 – 4,000 = **1,000 grams**

He bought **1,000** more grams of pineapple than oranges.

Question 6.

**STEM** Some of the tectonic plates that make up the Earth’s crust move about 5 centimeters every year. At that speed, how many years would it take to move 1 meter? Explain how you know.

Answer:

We know that 1 meter is equal to 100 centimeters.

The Earth’s crust move about 5 centimeters every year.

1 year = 5 centimeters

? years = 100 centimeters

Divide 100 by 5 the result is equal to 20.

(100 x 1)/5 = 20 years

The Earth’s crust will take **20 years** to move 1 meter.

Question 7.

**Reason** There are 3 planters outside the school. The students need 7,500 ounces of soil to fill the planters. If they have nine 40-pound bags of soil, will they have enough to fill all 3 planters? Show your thinking.

Answer:

Students have nine 40-pound bags of soil to fill the planters.

We know that 1 pound is equal to 16 ounces.

Multiply 40 with 16 the result is equal to 640 ounces.

40 x 16 = 640 ounces

Multiply 640 ounces with 9 the product is equal to 5,760.

640 x 9 = 5,760 ounces

Students have 5,760 ounces to fill the 3 planters. But they need 7,500 ounces of soil to fill the planters.

They doesn’t have enough to fill all 3 planters.

Question 8.

**Reason** Josh helped his dad make 20 cups of soup. If they each eat 3 cups of soup and freeze the rest, will the remaining soup fit into a 64-fluid ounce container? Explain.

Answer:

Josh helped his dad to make 20 cups of soup.

They each eat 3 cups of soup and freeze the rest.

3 + 3 =** 6 cups**

They both ate 6 cups of soup.

The soup left to freeze is **14 cups**.

20 – 6 = 14 cups

We know that 1 cups is equal to 8 fluid ounces.

To convert 14 cups into fluid ounces we need to multiply 14 with 8 the product is equal to 112 fluid ounces.

14 x 8 = 112 fluid ounces

The remaining soup is **112 fluid ounces**.

**No**, the remaining soup will not fit in the 64-fluid ounce container.

Question 9.

**Open Ended** A bridge in a local city has a weight limit of 8,000 pounds. Write and solve a problem that uses this information.

Answer: