We included HMH Into Math Grade 2 Answer Key PDF Module 8 Lesson 1 Relate the Value of Coins to One Dollar to make students experts in learning maths.
HMH Into Math Grade 2 Module 8 Lesson 1 Answer Key Relate the Value of Coins to One Dollar
I Can solve word problems that relate a combination of coins to one dollar.
Spark Your Learning
How can you use concrete models to find out if Kathy has enough quarters to buy the marker?
Read the following: Kathy wants to buy a marker for $1.00. She has 5 pennies. 10 nickels, 2 dimes, and 4 quarters. Does she have enough quarters to buy the marker? Explain. To help children solve the problem, have them make concrete models showing the pennies, nickels, dimes, and quarters Kathy has.
Kathy has enough quarters to make $1.00
Satveer has $1.00. He knows $1.00 is worth 100 cents or 100 pennies. Draw coins to show $1.00.
A. Draw quarters to show $1.00. Write the total value.
4 x 25 = 100
B. Draw dimes to show $1.00.
C. Draw nickels to show $1.00. Write the total value.
Turn and Talk How did you count the nickels to get to 100¢ or $1.00? Explain.
Jared needs $1.00 to buy a book. He has 6 dimes. How much more money does Jared need to buy the book?
A. Draw the money Jared has now.
B. Draw the coins he needs to make $1.00.
Turn and Talk Could you start with the 6 dimes and make $1.00 using only quarters? Explain.
6 dimes = 60
No by using only quarters we cannot make $1.00
Jared has 6 dimes
Coins he needs to make $1.00.
Check Understanding Math Board
Jenny needs $1.00 to buy a drawing pad. Draw the coins she needs.
She needs 4 quarter coins
4 x 25 = 100 cents
100 cents = $1.00
Nathaniel needs $1.00 to buy a marker. He has 75¢. Which coins does he need to make $1.00?
Quarter coin she need to make $1.00
100 – 75 = 25
1 quarter = 25 cents
On Your Own
Attend to Precision Josiah needs $1.00 to buy a small toy. Draw the coins he could use to buy the toy.
4 x 25 = 100
4 quarter coins are used buy a small toy
Reason Natalie wants to buy a box of crayons for $1.00. She has 45¢. What coins will she need to add to her 45¢ to buy the crayons?
She will need ___ nickels, ___ dimes, and ___ quarter.
100 – 45 = 55
1 x 25 = 25
1 x 5 = 5
2 x 10 = 20
25 + 5 + 20 = 55
She will need 1 nickels, 2 dimes, and 1 quarter.
Open Ended An orange costs $1.00. Choose an amount of money from 5¢ to 75¢ to show how much money you have. What coins will you need to buy the orange? Explain.
The amount of money from 5¢ to 75¢ = 70¢
The money I had is 70¢ = 7 dimes
7 x 10 = 70
1 dime = 10 cents
An orange costs $1.00. = 100 cents
100 – 70 = 30
We need more 30¢ to buy the orange.
I’m in a Learning Mindset!
How much do I know about working with coins?
Counting number of quarters, dimes, nickels and pennies.