# Bridges in Mathematics Grade 4 Student Book Unit 1 Module 1 Answer Key

Practicing the Bridges in Mathematics Grade 4 Student Book Answer Key Unit 1 Module 1 will help students analyze their level of preparation.

## Bridges in Mathematics Grade 4 Student Book Answer Key Unit 1 Module 1

Bridges in Mathematics Grade 4 Student Book Unit 1 Module 1 Session 1 Answer Key

More School Supplies

Help Mrs. Carterâ€™s students figure out how many of each supply they have. For each problem, show your thinking with numbers, sketches, or words. Then write an equation that represents your work.

Question 1.
The 4 students at table G each brought in 6 pencils. How many pencils are at table G?

There are 24 pencils in table G.

Explanation:

Given,
No of students = 4
No of pencils each bought = 6
To find: How many pencils are at table G?
No of the pencils are 6 Ã— 4
= 24

Question 2.
The 4 students at table E each brought in a box of 12 crayons. How many crayons are at table E?

The number of crayons in table E is 48 crayons.

Explanation:

Given,
No of students = 4
Each student brought in a box of 12 crayons.
To find: How many crayons are at table E?
12 Ã— 4 = 48 crayons.

Question 3.
The 4 students at table B and the 4 students at table D each brought in 12 pens. How many pens do tables B and D have in all?

There are 96 pens in tables B and D have in all.

Explanation:

Given,
No of the students at table B and table D is 4
Each brought in 12 pens.
No of pens bought by 4 students at table B is 12 Ã— 4 = 48
No of pens bought by 4 students at table D is 12 Ã— 4 = 48
Total pens = 48 + 48
= 96
Hence, there are 96 pens in tables B and D have in all.

Question 4.
CHALLENGE The students at table C brought in a total of twice as many pens as the students at tables B and D put together. How many pens did the students at table C bring?
The students at table c brought a total of 192 pens.

Explanation:
Given,
No of the pens the students at tables B and D put together = 48 + 48 = 96 pens
Table c brought in a total of twice pens as the students at tables B and D
96 Ã— 2 = 192 pens.

How Many Pencils?

Not all of Mrs. Carterâ€™s students brought in the same number of pencils to use for the school year. Help the students figure out how many pencils the class has. For each problem, show your thinking with numbers, sketches, or words. Then write an equation that represents your work.

Question 1.
Seven students brought in 6 pencils each. How many pencils did they bring in all?

They brought 42 pencils in all.

Explanation:

Question 2.
Eight students each brought in 9 pencils. How many pencils did they bring in all?

They bought 72 pencils in all.

Explanation:

Question 3.
Six students brought in 12 pencils each. How many pencils did they bring in all?

The six students bought 72 pencils in all.

Explanation:

Question 4.
How many pencils did the students in problems 1, 2, and 3 bring in all together?

There are 186 pencils the students in problems 1, 2, and 3 bring in all together.

Explanation:

Question 5.
Fill in the blanks.
7 Ã— 8 = _____ 7 Ã— ___ = 63 ___ = 4 Ã— 8 ___ Ã— 6 = 30
56, 9, 32, and 5

Explanation:
let us fill in the given blanks.
7 Ã— 8 = 56
7 Ã— 9 = 63
32 = 4 Ã— 8
5 Ã— 6 = 30

Bridges in Mathematics Grade 4 Student Book Unit 1 Module 1 Session 2 Answer Key

How Many Pens?

All of the students in Mrs. Carterâ€™s class brought in packs of pens, but the packs do not all have the same number of pens. Help Mrs. Carter figure out how many pens the class has. For each problem, show your thinking with numbers, sketches, or words. Then write an equation that represents your work.

Question 1.
Four students brought packs of pens with 3 pens in each pack. How many pens in all did these students bring to class?

The students brought 12 pens to class.

Explanation:

Question 2.
Four students brought packs of pens with 4 pens in each pack. How many pens in all did these students bring to class?

The students brought 16 pens to class.

Explanation:

Question 3.
Four students brought packs of pens with 7 pens in each pack. How many pens in all did these students bring to class?

The students brought 28 pens to class.

Explanation:

Question 4.
CHALLENGE Four students brought packs with 3 times as many pens as the students in problem 2. How many pens did these students give to the collection of class supplies?

The number of pens these students gave to the collection of class supplies is 48 pens.

Explanation:

How Many Erasers?

Mrs. Carterâ€™s fourth grade students brought lots of erasers to use for the school year. Help the students figure out how many erasers they have. For each problem, show your thinking with numbers, sketches, or words. Then write an equation that represents your work.

Question 1.
Four students each brought 5 erasers. How many erasers did these 4 students bring?

There are 20 erasers these students brought.

Explanation:

Question 2.
Four students each brought 6 erasers. How many erasers did these 4 students bring?

There are 24 erasers these students brought.

Explanation:

Question 3.
Eight students each brought 5 erasers. How many erasers did these 8 students bring?

There are 40 erasers these students brought.

Explanation:

Question 4.
CHALLENGE Eight students each brought twice as many erasers as the students in problem 3. How many erasers did these 8 students bring?

There are 80 erasers these students brought.

Explanation:

Question 5.
Fill in the blanks in the number line puzzle below.

Explanation:
Now let us fill in the blanks in the number puzzle given
2 Ã— 6 = 12
3 Ã— 6 = 18
5 Ã— 6 = 30
8 Ã— 6 = 48
10 Ã— 6 =60

Bridges in Mathematics Grade 4 Student Book Unit 1 Module 1 Session 3 Answer Key

Claudia’s School Supplies

Solve each problem below. Use numbers, sketches, or words to show your work.

Question 1.
Claudia bought school supplies in August. She bought 4 packages of pencils. Each package had 12 pencils in it. How many pencils did Claudia buy?

Claudia bought 48 pencils.

Explanation:

Question 2.
Claudia bought 8 packages of pens. Each package had 6 pens in it. How many pens did Claudia buy?

Claudia bought 48 pens in all.

Explanation:

Question 3.
Claudia bought extra packages of crayons. Each package had 8 crayons in it. Fill out the ratio table below to find out more about how many crayons Claudia bought.

Explanation:
1 package = 8 crayons
2 package = 8 Ã— 2 = 16 crayons
4 package = 8 Ã— 4 = 32 crayons
8 packages = 8 Ã— 8 = 64 crayons
10 packages = 8 Ã— 10 = 80 crayons
5 packages =Â  8 Ã— 5 = 40 crayons
15 packages = 8 Ã— 15 = 120 crayons

Question 4.
While Claudia was at the store, she saw a box of crayons that had 8 times the number of crayons as the little boxes she bought to bring to class. How many crayons were in the box?

There are a total of 64 crayons in the box.

Explanation:

Bridges in Mathematics Grade 4 Student Book Unit 1 Module 1 Session 4 Answer Key

Crayons & Story Problems Sheet

More Crayons

Question 1.
Each of the models below represents a studentâ€™s strategy for finding the number of crayons in a box.
a. The first box has 4 rows of 6 crayons. How many crayons are there? Show your thinking and write an equation to show your answer.

There are a total of 24 crayons.

Explanation:
Given,
The first box has 4 rows of 6 crayons.
4 Ã— 6 = 24 or 6 Ã— 4 = 24

b. The second box has 6 rows of crayons. How many crayons are there? Complete the ratio table and write an equation to show your answer.

Explanation:
Rows of crayons 1 and number of crayons 6
6 + 6 = 12
12 + 6 = 18
18 + 6 = 24
24 + 6 = 30
30 + 6 = 36

c. The third box has 5 rows of crayons. How many crayons are there? Fill in the blank and write an equation.

Explanation:
There are a total of 30 crayons.
6 Ã— 2 = 12
6 Ã— 3 = 18
6 Ã— 4 = 24
6 Ã— 5 = 30

Question 2.
Mark has twice as many crayons as the box modeled on the number line in the problem above. Write an equation to show how many crayons Mark has.
There are a total of 60 crayons mark has.

Explanation:
Given,
Mark has twice as many crayons as the box.
2 Ã— 30 = 60 crayons.

Question 3.
Fill in the blanks:

Explanation:
Now let us solve the given blanks
10 + 450 = 460
89 – 9 = 80
29 + 0 = 29
100 – 25 = 75
469 – 10 = 459
900 – 500 = 400
200 + 200 = 400

Bridges in Mathematics Grade 4 Student Book Unit 1 Module 1 Session 5 Answer Key

Broken Lid Crayons Sheet

Bridges in Mathematics Grade 4 Student Book Unit 1 Module 1 Session 5 & 6 Answer Key

Camping Story Problems

Model each problem with a labeled sketch of an open number line, a ratio table, or an array. Then, write an equation to show your answer.

Question 1.
At Camp Mosquito, there are 24 campers and 6 tents. If each tent has the same number of campers, how many campers are in each tent?

144 campers.

Explanation:
Given,
There are 24 campers
and tents = 6
To find: how many campers are in each tent?
24 Ã— 6 = 144 campers.

Question 2.
During dinner at Camp Mosquito, 6 campers can sit at each table. How many tables are needed for 24 campers?
4 tables.

Explanation:
Given,
No of campers = 6
We need to find no of tables for 24 campers.
24 Ã· 6 = 4 tables.

Question 3.
Tennis balls come 3 to a can. Coach Brammer has 27 tennis balls. How many cans does she have?

9 cans.

Explanation:
Given,
Tennis balls come in 3 to a can
No of tennis balls = 27
27 Ã· 3 = 9 cans.

Question 4.
The campers are getting ready for lunch. There are 8 groups of campers and 56 brownies. How many brownies will each group get if they share evenly?
7 brownies.

Explanation:
Given,
No of groups = 8
No of brownies = 56
56 Ã· 8 = 7 brownies

Question 5.
If 8 glasses can be filled from one carton of orange juice, how many glasses can be filled from 7 cartons?

56 glasses.

Explanation:
Given,
No of glasses = 8
1 carton of orange juice
To find: how many glasses can be filled from 7 cartons?
8 Ã— 7 = 56 glasses

If you have time, choose some of the problems below to solve.

Question 6.
Rico gave his sister 6 boxes of crayons. She was thrilled to get 48 new crayons. How many crayons were in each box if each box had the same number of crayons?

8 crayons.

Explanation:
No of boxes = 6
She got 48 new crayons
To find: How many crayons were in each box if each box had the same number of crayons?
48 Ã· 6 = 8 crayons.

Question 7.
There are 36 kids in the class. They need to make 4 equal teams. How many kids will be on each team?
There will be 9 kids on each team.

Explanation:
Given,
No of kids = 36
No of teams = 4
To find: How many kids will be on each team?
36 Ã· 4 = 9

Question 8.
CHALLENGE Itâ€™s time for a picnic! There are 8 hot dog buns in a package. Sixteen people are coming to the picnic, and you know each person is going to be hungry enough to eat 2 hot dogs. How many packages of hot dog buns should you buy?

4 packages of hot dogs.

Explanation:
Given,
No of hot dogs = 8
No of people = 16
Each people should get 2 hot dogs
16 Ã— 2 = 32
To find: How many packages of hot dog buns should you buy?
32 Ã· 8 = 4 packages of hot dogs.

Question 9.
CHALLENGE Sports equipment bags that usually cost $9.97 each are on sale for$7.97 each. If the coach buys 9 bags on sale, how much money does she save?
She saved $18 on the sale. Explanation: Given, The cost of sports bags on sale = is$7.97
If the coach buys 9 bags on sale
To find out: how much money does she save?
$7.97 Ã— 9 =$71.73
$9.97 Ã— 9 =$89.73
$89.73 –$71.73 = $18 Question 10. CHALLENGE Colorful binders that usually cost$4.49 are on sale for $2.99 each. How much money will you save if you buy 8 binders at the sale price? Answer: We will save$ 12 at the sale price.

Explanation:
Given,
Cost of colorful binders = $4.49 On sale =$2.99
To find: How much money will you save if you buy 8 binders at the sale price?
$4.49 Ã— 8 = 35.92$2.99 Ã— 8 = 23.92
Difference = $12 Bridges in Mathematics Grade 4 Student Book Unit 1 Module 1 Session 5 Answer Key Sandwiches & Pizza Question 1. Rodney had a friend over on Saturday. His dad took them out for sandwiches. Rodneyâ€™s dad and the boys each got a sandwich for$6 and a drink for $2. They shared one large cookie that cost$3. How much did they spend in all?

$11 Explanation: Rodneyâ€™s dad and the boys each got a sandwich for$6 and a drink for $2 They shared one large cookie that cost$3
$6 +$2 + $3 =$11
hence they spent \$11 in all.

Question 2.
Jasmine had a pizza party with 3 of her friends. They ordered 2 pizzas. Each pizza had 8 slices. They all ate the same amount of pizza and finished both pizzas. How many did each person eat? Show all your work.

Each person ate 4 pizza slices.

Explanation:
No of people = 4
they ordered 2 pizzas
No of slices = 8 Ã— 2 =16
16 Ã· 4 = 4 slices of pizza each person ate.

Question 3.
Complete the equations.

Explanation:
Let us solve the given equations
1 Ã— 8 = 8
73 Ã— 0 = 0
10 Ã— 2 = 20
6 Ã— 10 = 60
49 Ã— 1 = 49
7 Ã— 8 = 56

Bridges in Mathematics Grade 4 Student Book Unit 1 Module 1 Session 6 Answer Key

Division Models

Question 1.
Each table of 4 students in Mrs Thorntonâ€™s class brought 9 glue sticks.

a. Fill in the blanks in the ratio table.

Explanation:
Let us fill in the blanks in the ratio table.
9 Ã— 1 = 9
9 Ã— 2 = 18
9 Ã— 3 =27
9 Ã— 10 = 90
9 Ã— 9 = 81
9 Ã— 5 =45

b. Write a story problem that matches one of the entries in the glue stick ratio table.
The story problem is there were 3 tables at the front of the room. The kids at each table brought in 9 sandwiches. How many sandwiches in all.

c. One of the tables in Mr. Stillâ€™s class brought in 3 times as many glue sticks as one of the tables in Mrs. Thorntonâ€™s class. How many glue sticks did that table group in Mr. Stillâ€™s class bring? Write and solve an equation to show.
27 glue sticks.

Explanation:
Given,
Mr. Stillâ€™s class brought in 3 times as many glue sticks as one of the tables in Mrs. Thorntonâ€™s class.
3 Ã— 9 = 27 glue sticks.

Question 2.
Fill in the missing dimensions in the arrays.

Explanation:
The missing dimensions in the arrays.
6 Ã— 7 = 42
8 Ã— 6 = 48
9 Ã— 6 = 54

Question 3.
Write at least two equations to match one of the arrays in problem 2.
The two equations are 7 Ã— 6 = 42
42 Ã· 7 = 6
6 Ã— 7 = 42
42 Ã· 6 = 7

Explanation:
The two equations to match one of the arrays in problem 2 is
7 Ã— 6 = 42
42 Ã· 7 = 6
6 Ã— 7 = 42
42 Ã· 6 = 7

Question 4.
Fill in the blanks on the number lines.

Explanation:
Let us solve the equations to fill in the blanks on the number lines.
2 Ã— 3 = 6
3 Ã— 3 = 9
4 Ã— 3 = 12
6 Ã— 3 = 18
8 Ã— 3 = 24
9 Ã— 3 = 27
10 Ã— 3 = 30
2 Ã— 6 = 12
3 Ã— 6 = 18
4 Ã— 6 = 24
8 Ã— 6 = 48
9 Ã— 6 = 54
10 Ã— 6 = 60

Question 5.
Fill in the blanks to make the equations true.
10 Ã— 4 = 5 Ã— ____ 10 Ã— 3 = 5 Ã— ___ 10 Ã— 5 = 5 Ã— ___ 10 Ã— 2 = 5 Ã— ____
10 Ã— 10 = 5 Ã— ____ 5 Ã— 8 = ____ 10 Ã— ____ 5 Ã— 4 = 10