Practicing the **Bridges in Mathematics Grade 4 Home Connections Answer Key** **Unit 4 Module 4 **will help students analyze their level of preparation.

## Bridges in Mathematics Grade 4 Home Connections Answer Key Unit 4 Module 4

**Bridges in Mathematics Grade 4 Home Connections Unit 4 Module 4 Session 1 Answer Key**

**Unit 4 Review 1**

Question 1.

Solve the addition problems below. Use the standard algorithm. The first one is done for you.

Answer:

By adding 459 and 144 we get 603.

By adding 387 and 414 we get 801.

By adding 609 and 734 we get 1343.

By adding 1589 and 3437 we get 5026.

Question 2.

Solve the subtraction problems below. Use the standard algorithm. The first one is done for you.

Answer:

By subtracting 547 from 833 we get 286.

By subtracting 548 from 745 we get 197.

By subtracting 237 from 905 we get 668.

By subtracting 1346 from 3581 we get 2235.

Question 3.

Complete each equation by writing a number in base ten numerals.

ex: 17,508 = 10,000 + 7,000 + 500 + 8

a. _____________ = 20,000 + 400 + 50 + 6

Answer:

20,000 + 400 + 50 + 6 = 20,456

b. ______________ = 30,000 + 2,000 + 100 + 10 + 2

Answer:

30,000 + 2,000 + 100 + 10 + 2 = 32,112

c. _______________ = 7,000 + 40 + 6

Answer:

7,000 + 40 + 6 = 7,046

d. ______________ = 90,000 + 6,000 + 30 + 5

Answer:

90,000 + 6,000 + 30 + 5 = 96,035

e. ______________ = 60,000 + 3,000 + 7

Answer:

60,000 + 3,000 + 7 = 63,007

f. _______________ = 10,000 + 3,000 + 800 + 50 + 5

Answer:

10,000 + 3,000 + 800 + 50 + 5 = 13,855

g. ______________ = 50,000 + 300 + 5

Answer:

50,000 + 300 + 5 = 50,305

Question 4.

Fill in the missing number in each equation.

ex: 40,000 + 6,000 + 50 + 8 = 46,058

a. 41,092 = 40,000 + ____________ + 90 + 2

Answer:

41,092 = 40,000 + 1000 + 90 + 2

b. 50,000 + 1,000 + ____________ + 50 + 4 = 51,354

Answer:

50,000 + 1,000 + 300 + 50 + 4 = 51,354

c. 17,035 = 10,000 + ____________ + 30 + 5

Answer:

17,035 = 10,000 + 7,000 + 30 + 5

d. 96,035 = 90,000 + 6,000 + ____________ + 5

Answer:

96,035 = 90,000 + 6,000 + 30 + 5

e. 20,000 + ____________ + 50 + 6 = 20,456

Answer:

20,000 + 400 + 50 + 6 = 20,456

f. 2,000 + 500 + ____________ + 7 = 2,567

Answer:

2,000 + 500 + 60 + 7 = 2,567

g. 20,408 = 20,000 + ____________ + 8

Answer:

20,408 = 20,000 + 400 + 8

**Solve the problems below. Use the standard algorithms for addition and subtraction. Show all your work.**

Question 5.

In December, the cafeteria served 972 breakfast sandwiches. During the first week in January, they served 486 breakfast sandwiches. During the second week of January they served 538 breakfast sandwiches. How many more breakfast sandwiches did they serve in the first two weeks of January than during the whole month of December?

Answer:

Given,

In December, the cafeteria served 972 breakfast sandwiches. During the first week in January, they served 486 breakfast sandwiches.

486 + 538 = 1024

During the second week of January, they served 538 breakfast sandwiches.

1024 – 972 = 52

52 breakfast more sandwiches.

Question 6.

There were 6,742 bags of potato chips stored in the cafeteria. They served 781 of them at lunch and 89 more of them as snacks for the students in after-care. How many bags of potato chips are left?

Answer:

Given,

There were 6,742 bags of potato chips stored in the cafeteria. They served 781 of them at lunch and 89 more of them as snacks for the students in after-care.

781 + 89 = 870

6742 – 870 – 781 = 5091 bags

Thus 5091 bags of potato chips are left.

Question 7.

At the basketball game last night, the home team was losing by 48 points at halftime, so fans started to leave. There were 45,862 people at the game when it started and 17,946 left at halftime. Then another 13,892 people left before the last quarter. How many people were left by the end of the game?

Answer:

Given,

At the basketball game last night, the home team was losing by 48 points at halftime, so fans started to leave.

There were 45,862 people at the game when it started and 17,946 left at halftime.

45,862 – 17,946 = 27,916

Then another 13,892 people left before the last quarter.

27,916 – 13,892 = 14,024

Thus 14,024 people were left by the end of the game.

**Bridges in Mathematics Grade 4 Home Connections Unit 4 Module 4 Session 2 Answer Key**

**Unit 4 Review 2**

The table below shows the populations of Austin, Chicago, New York City, Philadelphia, and San Francisco in the year 2010.

Question 1.

Use the symbol >, =, or < to compare the populations of New York City and Philadelphia.

Answer:

The population of New York City is 8,175,133

The population of Philadelphia is 1,526,006

8,175,133 > 1,526,006

Population of New York City > Population of Philadelphia

Question 2.

Write the population of Chicago in words.

Answer:

Population of Chicago is 2,695,598

population of Chicago in words is two million six hundred and ninety five thousand, five hundred and ninety eight.

Question 3.

The city of Denver, Colorado, had a population of six hundred thousand, one hundred fifty-eight in the year 2010. Write the population of Denver in numbers.

Answer:

The city of Denver, Colorado, had a population of six hundred thousand, one hundred fifty-eight in the year 2010.

The population of Denver in numbers is 600,185.

Question 4.

Seattle had a population of 608,660 in the year 2010. Round Seattleâ€™s population to the nearest:

a. ten: ______________

b. hundred: ______________

c. thousand: ______________

d. Fill in the bubble to show what 608,660 would be rounded to the nearest ten thousand.

600,000

610,000

600,900

Answer:

Seattle had a population of 608,660 in the year 2010.

608,660 to the nearest ten is 608,660

608,660 to the nearest hundred is 608,700

608,660 to the nearest thousand is 609,000

608,660 to the nearest ten thousand is 610,000.

610,000

Question 5.

How many hundreds are in 1,000?

Answer:

There are ten hundreds in 1,000.

Question 6.

How many hundreds are in 7,000?

Answer:

There are 70 hundreds in 7,000.

Question 7.

How many hundreds are in 10,000?

Answer:

There are 100 hundreds in 10,000.

Question 8.

How many thousands are in 38,000?

Answer:

There are 380 hundreds in 38,000.

Question 9.

How many ten thousands are in 200,000?

Answer:

There are 20 ten thousands in 200,000.

Question 10.

How many hundred thousands are in 5,000,000?

Answer:

There are 50 hundred thousands in 5,000,000.

Question 11.

Fill in the blank with the correct relational symbol: <, > or =.

a. 18 km _____________ 20,000 meters

Answer:

1 km = 1000 meters

18 km = 18 Ã— 1000 = 18,000 meters

18,000 < 20,000 meter

18 km < 20,000 meters

b. 1700 grams _____________ 17 kg

Answer:

1 kg = 1000 grams

1700 grams = 1.7 kg

1700 grams < 17 kg

c. 13\(\frac{1}{2}\) liters ______________ 13,500 milliliters

Answer:

1 liter = 1000 milliliters

13\(\frac{1}{2}\) = 13.5 Ã— 1000 = 13500 milliliters

13\(\frac{1}{2}\) liters < 13,500 milliliters

Question 12.

During his practice this month, Jeff ran one 10K in 1:01:49 and another in 57: 53. How much faster was his second 10K practice? Show all your work. (Hint: Use an open number line to model and solve this problem.)

Answer:

Given,

During his practice this month, Jeff ran one 10K in 1:01:49 and another in 57: 53.

t = 1 + 109/3600 = 1.0303

v1 = 10/1.0303 = 9.71

On the second practice, the time was of 57:53

t = (57 Ã— 60 + 53)/3600 = 0.964722

v2 = 10/0.964722 = 10.37

10.37 – 9.71 = 0.66

His second practice was 0.66 km/h faster than his first.

Question 13.

Alex bought a 6-pack of sports drink bottles that each had a volume of 350 ml.

a. If Alex drank 3 of them, how many milliliters did she drink? Show your work.

Answer:

____________ milliliters

Answer:

Alex bought a 6-pack of sports drink bottles that each had a volume of 350 ml.

6 Ã— 350 = 2100

3 Ã— 350 = 1050

2100 – 1050 = 1050 ml

b. How many more milliliters would Alex need to drink to have 2 liters? Show your work.

Answer:

______________ milliliters

Answer:

1 liter = 1000 ml

2 liter = 2000 ml

2000 – 1050 = 950 ml