Time is a word that doesn’t stop anyone and plays the main role in everyone’s life. We depend on time for every situation and even we plan our routine based on time. Time is a word that organizes and schedules everything perfectly. Time is precious and every kid has to know and perceive the concept of time. By the end of this article, a student can have a grip on time duration and easily can calculate the time in hours and minutes. Let’s discuss more on time and duration of time with examples.

Also Read:

## What is Time?

In mathematics, time is known as the continuous sequence of events that occur in order, from the past to the present and the future. Time is to evaluate and balance the duration of events or the intervals between them and to plan the sequence of events. Kids should learn and know more about the time that they can plan the events or can organize the day-to-day events.

In ancient times, we use the sundial and candlelight to measure the time but these days digital clocks and watches are used to represent or know the time. Time is measured in hours, minutes, and seconds.

### Time Duration

Time Duration is no more than how long something lasts, from starting to end. Students should have to learn and know the duration of time because it helps manage the two or more events or activities. If a student knows the starting time and ending time of an activity or an event, they can easily calculate the time between two times. We get the duration of time in hours and minutes.

Do Refer:

### How to Calculate Time Duration Manually?

We can do the calculation of time duration manually as per the below procedure. Follow them and calculate the time duration in hours & minutes quite simply. They are as such

- Convert both the given times to 24 hours format i.e. in the case of pm hours simply add 12 to them.
- If the start minutes are greater than the end minutes simply subtract 1 hour from the end minutes and add 60 minutes to the end minutes.
- Next, Subtract the end time minutes from the start time minutes.
- Then, Proceed to the hours and subtract them.
- Place the Hours and Minutes Together in the final result.

### Examples on Time Duration

**Example 1:Â **

How many hours have passed from Clock A to Clock B?

**Solution:Â **

Firstly, we observe both the time on clocks.

In Clock A, the time is 1 o’clock.

In Clock B, the time is 5 o’clock.

Now, count the hours from 1 o’clock to 5 o’clock.

The duration of time between Clock A and Clock B is **4Hours**.

**Example 2:Â **

What will be the time after 4 hours from the following times?

(i) 8:30 AM (ii) 12:10 PM (iii) 7:00 PM

**Solution: **

(i) The given time is 8:30 AM.

To know the time after 4 hours from the given time we count the time from 8:30 AM.

The time after 4 Hours from 8:30 AM is **12:30 PM**.

(ii) The given time is 12:10 PM.

Now, count the time after 4 hours from the time 12:10 PM.

The time after 4 Hours from 12:10 PM is **4:10 PM**.

(iii) The given time is 7:00 PM.

Now, count the time after 4 hours from the given time 7:00 PM.

The time after 4 Hours from 7:00 PM isÂ **11:00 PM**.

**Example 3:Â **

Fill the missing times in the table.

Starting Time |
Ending Time |
Passed Time |

7:30 a.m | 10:45 a.m | |

12:45 p.m | 5:30 p.m | |

10:45 a.m | 2 hours 30 minutes | |

2:00 p.m | 4 hours 10 minutes |

**Solution:
**Now fill the missing places with the respected time.

Starting Time |
Ending Time |
Passed Time |

7:30 a.m | 10:45 a.m | 3 hours 15 minutes |

12:45 p.m | 5:30 p.m | 4 hours 45 minutes |

10:45 a.m | 1:15 p.m |
2 hours 30 minutes |

2:00 p.m | 6:10 p.m |
4 hours 10 minutes |

**Example 4:Â **

Ram and Raghu play badminton every evening. Yesterday, their game started at 3:15 p.m. and finished at 6:00 p.m. How long did their game last?

**Solution:Â **

Given

Ram and Raghu play badminton every evening.

Their game starts at 3:15 PM and ends at 6:00 PM.

Now, count the duration of time in hours that start from 3:15 PM to 6:00 PM = 2 hours 45 minutes.

The duration of the game they played isÂ **2 Hours 45 Minutes**.

**Example 5:**

Raju took the train from Jaipur at 12:15 AM and it arrives at 2:45 PM in Bangalore. How long was the train journey?

**Solution:**

Step 1: First, we observe both the train times when they started and when they reached.

Step 2: Now, count the number of hours from 12:15 AM to 2:15 PM. The time it took in hours is 14 Hours.

Step 3: Next, count the remaining minutes from 2:15 to 2:45. It is for 30 minutes.

Step 4: The total train time for the journey is 14 Hours 30 Minutes.

**Example 6:**

If a party starts at 7:00 PM and ends at 10:00 PM. Find the time duration of a party?

**Solution:**

Step 1: We observe and calculate both the times

Step 2: Count the hours from 10:00 PM – 7:00 PM = 3 Hours.

Step 3: Thus, the duration of a party is 3 Hours.