McGraw Hill My Math Grade 5 Chapter 3 Review Answer Key

All the solutions provided in McGraw Hill My Math Grade 5 Answer Key PDF Chapter 3 Review will give you a clear idea of the concepts.

McGraw-Hill My Math Grade 5 Chapter 3 Review Answer Key

Review

Vocabulary Check

Complete the crossword puzzle using the words in the word bank.

dividend divisor fact family
partial quotients quotient remainder

Across
1. the number that divides the dividend
2. a method of dividing where you break the dividend into sections that are easy to divide
3. the result of a division problem
4. a number that is being divided

Down
5. the number that is left after one whole number is divided by another
6. a group of related facts using the same numbers
McGraw Hill My Math Grade 5 Chapter 3 Review Answer Key 1
Answer:

Explanation:
Dividend: The dividend is the number that is being divided in the division process.
Divisor: The number by which the dividend is being divided by is called the divisor.
Quotient: The quotient is a result obtained in the division process.
Remainder: Sometimes, we cannot divide things exactly or left over.
A partial quotient refers to a method used in solving large division mathematical problems.
The fact family shows the relationships between the three numbers involved.
A fact family is defined as a group of math facts or equations created using the same set of numbers.
Concept Check

Divide. Use a related multiplication fact

Question 7.
14 ÷ 7 = ____
Answer:
2
Explanation:
So, when multiplying or dividing, students can use a fact from the inverse operation.
multiplication fact  7 x 2 = 14,
the related division fact 14 ÷ 7 = 2.

Question 8.
40 ÷ 5 = ____
Answer:
8
Explanation:
So, when multiplying or dividing, students can use a fact from the inverse operation.
multiplication fact  8 x 5 = 40,
the related division fact 40 ÷ 5 = 8.

Find the quotient using a model.

Question 9.
48 ÷ 3 = ____
Answer:
16
Explanation:
So, when multiplying or dividing, students can use a fact from the inverse operation.
multiplication fact  16 x 3 = 48,  the related division fact 48 ÷ 3 = 16

Divide.

Question 10.
McGraw Hill My Math Grade 5 Chapter 3 Review Answer Key 2
Answer:
Quotient = 31
Remainder = 0
Explanation:
Divided tens. 9 ÷ 3 = 3
Multiply 3 x 3 = 9
Subtract 9 – 9 = 0
Compare 0 < 3.
Divided ones 3 ÷ 3 = 1
Multiply 1 x 3 = 3
Subtract 3 – 3 = 0
Compare 0 < 3.

Question 11.
McGraw Hill My Math Grade 5 Chapter 3 Review Answer Key 3
Answer:
Quotient = 15
Remainder = 3
Explanation:
Divided the tens. 7 ÷ 5 = 1
Multiply 1 x 5 = 5
Subtract 7 – 5 = 2
Compare 2 < 5.
Divided ones 8 ÷ 5 = 1
Multiply 1 x 5 = 5
Subtract 8 – 5 = 3
Compare 3 < 8.
Remainder is 3.

Question 12.
McGraw Hill My Math Grade 5 Chapter 3 Review Answer Key 4
Answer:
Quotient = 23
Remainder = 1
Explanation:
Divided the tens. 4 ÷ 2 = 2
Multiply 2 x 2 = 4
Subtract 4 – 4 = 0
Compare 0 < 4.
Divided ones 7 ÷ 2 = 3
Multiply 3 x 2 = 6
Subtract 6 – 4 = 2
Compare 2 < 4.
Remainder is 1.

Divide mentally.

Question 13.
300 ÷ 3 = ___
Answer:
100
Explanation:
Divided the hundreds.
300 ÷ 3 = 100
As, there are zeros in tens and ones.

Question 14.
160 ÷ 8 = ____
Answer:
20
Explanation:
As, hundreds are not sufficient for division,
add 1 hundred to 6 tens.
Then divided ones.

Estimate. Show how you estimated.

Question 15.
219 ÷ 2
Answer:
110
Explanation:
219 ÷ 2

Check: 109 x 2 = 218
Add remainder to quotient 218 + 1 = 219
Estimate: 220  ÷ 2 = 110

Question 16.
720 ÷ 7
Answer:
104
Explanation:
103

Check: 102 x 7 = 714
Add remainder to quotient 714 + 6 = 720
Estimate: 728 ÷ 7 = 104

Question 17.
182 ÷ 8
Answer:
23
Explanation:

Check: 182 x 8 = 176
Add remainder to quotient 176 + 6 = 182
Estimate: 184 ÷ 8 = 23
23 x 8 = 24
182 is nearer to 184

Divide.

Question 18.
McGraw Hill My Math Grade 5 Chapter 3 Review Answer Key 5
Answer:
125
Explanation:
Divided the hundreds. 6 ÷ 5 = 1
Multiply 1 x 5 = 5
Subtract 6 – 5 = 1
Compare 1 < 5.
Divided tens. 12 ÷ 5 = 2
Multiply 2 x 5 = 10
Subtract 12 – 10 = 2
Compare 2 < 5.
Divided ones 25 ÷ 5 = 5
Multiply 5 x 5 = 25
Subtract 25 – 25 = 0
Compare 0 < 5.

Question 19.
McGraw Hill My Math Grade 5 Chapter 3 Review Answer Key 6
Answer:
Quotient = 2160
Remainder = 2
Explanation:
Divided the thousands. 8 ÷ 4 = 2
Multiply 2 x 4 = 8
Subtract 8 – 8 = 0
Compare 0 < 4.
Divided the hundreds. 6 ÷ 4 = 1
Multiply 1 x 4 = 4
Subtract 6 – 4 = 2
Compare 2 < 4.
Divided tens. 4 ÷ 4 = 1
Multiply 1 x 4 = 4
Subtract 4 – 4 = 0
Compare 0 < 4.
Remainder is 2.

Question 20.
McGraw Hill My Math Grade 5 Chapter 3 Review Answer Key 7
Answer:
Quotient = 266
Remainder = 1
Explanation:
Divided the hundreds. 5 ÷ 2 = 2
Multiply 2 x 2 = 4
Subtract 5 – 4 = 1
Compare 1 < 2.
Divided the tens. 3 ÷ 2 = 1
Multiply 1 x 2 = 2
Subtract 3 – 2 = 1
Compare 1 < 2.
Divided the 0nes. 3 ÷ 2 = 1
Multiply 1 x 2 = 2
Subtract 3 – 2 = 1
Compare 1 < 2.
Remainder is 1.

Problem Solving

Question 21.
Melanie swam 918 meters in 3 days. If she swam the same distance each day, how far did Melanie swim in one day?
McGraw Hill My Math Grade 5 Chapter 3 Review Answer Key 8
Answer:
306 meters.
Explanation:
Melanie swam 918 meters in 3 days.
One day she can swim, 918 ÷ 3 = 306 meters.

306 x 3 = 918

Question 22.
Luke has 48 books. He puts 7 books in a box. How many boxes can he fill? Explain how you interpreted the remainder.
Answer:
6 boxes.
Quotient = 6
Remainder = 6
Explanation:
Luke has 48 books.
He puts 7 books in a box.
Number of boxes can he fill 48 ÷ 7 = 6
Interpreted the remainder as 1.

7 x 6 = 42
42 + 6 = 48

Question 23.
In 2 hours Cara read 48 pages. If she read the same number of pages each hour, how many pages did Cara read in one hour?
Answer:
24 pages.
Explanation:
In 2 hours Cara read 48 pages.
Number of pages Cara read in one hour,
48 ÷ 2 = 24
In 2 hours Cara read 48 pages.
In 1 hours Cara read 24 pages.

Question 24.
Three plane tickets to New York cost $2,472. If each plane ticket costs the same amount, about how much does one ticket cost?
Answer:
$824
Explanation:
Three plane tickets to New York cost $2,472.
Cost of one ticket, $2472 ÷ 3 = $824

824 x 3 = 2472

Question 25.
Carmen has 468 trading cards in 4 binders. If each binder has the same number of cards, how many cards are in each binder?
Answer:
117 cards.
Explanation:
Carmen has 468 trading cards in 4 binders.
Number of cards in each binder,

117 x 4 = 468

Test Practice

Question 26.
A cabinet with 4 shelves can hold 1,640 CDs. If the shelves each hold the same number of CDs, how many CDs does each shelf hold?
A. 400 CDs
B. 410 CDs
C. 420 CDs
D. 424 CDs
Answer:
Option (B)
410 CDs
Explanation:
A cabinet with 4 shelves can hold 1,640 CDs.
Number of CDs does each shelf hold,
1,640 ÷ 4 = 410
Check: 410 x 4 = 1640

Reflect

Use what you learned about dividing by a one-digit divisor to complete the graphic organizer.
McGraw Hill My Math Grade 5 Chapter 3 Lesson 13 Answer Key Problem-Solving Investigation Extra or Missing Information 14

Now reflect on the ESSENTIAL QUESTION? Write your answer below.
Answer:

Explanation:
Strategies used to divided the whole numbers are,
Place values,
Distributive property and
Relation between division multiplication.

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top