McGraw Hill My Math Grade 5 Chapter 11 Lesson 2 Answer Key Convert Customary Units of Length

All the solutions provided in McGraw Hill My Math Grade 5 Answer Key PDF Chapter 11 Lesson 2 Convert Customary Units of Length will give you a clear idea of the concepts.

McGraw-Hill My Math Grade 5 Answer Key Chapter 11 Lesson 2 Convert Customary Units of Length

Math in My World

Example 1

For many of the thrill rides at amusement parks, riders must be at least 48 inches tall. Cheng is 4 feet tall. Is he tall enough to ride a thrill ride at an amusement park?
McGraw Hill My Math Grade 5 Chapter 11 Lesson 2 Answer Key Convert Customary Units of Length 1
Convert 4 feet to inches.
Since 1 foot = 12 inches, multiply 4 by 12.
McGraw Hill My Math Grade 5 Chapter 11 Lesson 2 Answer Key Convert Customary Units of Length 2
So, 4 feet = ___________ inches.
Is Cheng tall enough to ride the thrill rides? ____________
Check Use division to check your answer. ____________ ÷ 4 = 12
Answer:
How to convert feet to inches:
1 foot is equal to 12 inches:
1 ft = 12″
The distance d in inches (″) is equal to the distance d in feet (ft) times 12:
d(″) = d(ft) x 12
d(″) = 4 x 12
d(″) = 48
McGraw Hill My Math Grade 5 Chapter 11 Lesson 2 Answer Key Convert Customary Units of Length q1
so, 4 feet = 48 inches.
yes, he is tall enough to ride a thrill ride at an amusement park.
To check our answer we need to divide.
48 ÷ 4 = 12
12 = 12
Hence, the answer is proved.

Example 2

Convert 42 inches to feet.

Since you are changing a smaller unit to a larger unit, divide.
McGraw Hill My Math Grade 5 Chapter 11 Lesson 2 Answer Key Convert Customary Units of Length 3
Interpret the remainder.
Answer:
1 inch is equal to 1/12 feet:
1″ = 1/12ft = 0.083333ft
The distance d in feet (ft) is equal to the distance d in inches (″) divided by 12:
d(ft) = d(“) / 12
d(ft) = 42 / 12
d(ft) = 3.5
McGraw Hill My Math Grade 5 Chapter 11 Lesson 2 Answer Key Convert Customary Units of Length q2

One Way:
Write the remainder in inches.
The remainder ____________ means there are ____________ inches left over.
42 inches = ____________ feet ____________ inches
Answer:
The remainder 6 means there are 6 inches left over.
42 inches = 3 feet 6 inches.

Another Way:
Write the remainder as a fraction or decimal.
The fraction of a foot is ____________ or ____________.
42 inches = ____________ feet
So, 42 inches is equal to ____________ feet ____________ inches, or ____________ feet or 3.5 feet.
Answer:
The fraction of a foot is 6/12 or 1/2
42 inches = 3 1/2 feet
so, 42 inches is equal to 3 feet 6 inches or 3 1/2 feet or 3.5 feet.

Talk Math

Explain how to convert units from feet to inches.
McGraw Hill My Math Grade 5 Chapter 11 Lesson 2 Answer Key Convert Customary Units of Length 4
Answer:
How to convert feet to inches:
1 foot is equal to 12 inches:
1 ft = 12″
The distance d in inches (″) is equal to the distance d in feet (ft) times 12:
d(″) = d(ft) x 12
step 1: write the number of feet: Converting feet to inches is quite simple. First, write out the number of feet you’re dealing with. Label this number “feet” or “ft.”
step 2: Multiply the number of feet by 12: Next, multiply your number of feet by 12. Since there are 12 inches in every foot, this will give you your original foot measurement in inches.
In the example problem, you would continue by writing a “× 12” after the foot measurement, then multiplying to find the answer, like this: 5 feet × 12 = 60
Step 3: Label your answer in inches.

Guided Practice

Question 1.
Complete 60 in. = McGraw Hill My Math Grade 5 Chapter 11 Lesson 2 Answer Key Convert Customary Units of Length 5 ft
60 ÷ 12 = ____________
So, 60 inches equals ____________ feet.
Answer: 5 feet
Explanation:
How to convert inches to feet:
1 inch is equal to 1/12 feet:
1″ = 1/12ft = 0.083333ft
The distance d in feet (ft) is equal to the distance d in inches (″) divided by 12:
d(ft) = d(“) / 12
d(ft) = 60 / 12
d(ft) = 5
Therefore, 60 inches equals 5 feet.

Question 2.
Complete 16 yd = McGraw Hill My Math Grade 5 Chapter 11 Lesson 2 Answer Key Convert Customary Units of Length 5 ft
16 × 3 = ____________
So, 16 yards equals ____________ feet.
Answer: 48 feet
Explanation:
How to convert yards to feet:
1 yard is equal to 3 feet:
1yd = 3ft
The distance d in feet (ft) is equal to the distance d in yards (yd) times 3:
d(ft) = d(yd) x 3
d(ft) = 16 x 3
d(ft) = 48
Therefore. 16 yards equals 48 feet.

Independent Practice

Complete.

Question 3.
72 in. = ____________ ft
Answer: 6 feet
Explanation:
How to convert inches to feet:
1 inch is equal to 1/12 feet:
1″ = 1/12ft = 0.083333ft
The distance d in feet (ft) is equal to the distance d in inches (″) divided by 12:
d(ft) = d(“) / 12
d(ft) = 72 / 12
d(ft) = 6
Therefore, 72 inches equals 6 feet.

Question 4.
19 yd = ____________ in.
Answer: 684 inches
Explanation:
How to convert yards to inches:
1 yard is equal to 3 inches:
1 yd = 36 in
The distance d in inches (in) is equal to the distance d in yards (yd) times 36:
d(in) = d(yd) x 36
d(in) = 19 x 36
d(in) = 684
Therefore, 19 yards equals 684 inches.

Question 5.
40 in. = ____________ ft
Answer: 3 1/3 ft
Explanation:
How to convert inches to feet:
1 inch is equal to 1/12 feet:
1″ = 1/12ft = 0.083333ft
The distance d in feet (ft) is equal to the distance d in inches (″) divided by 12:
d(ft) = d(“) / 12
d(ft) = 40 / 12
McGraw Hill My Math Grade 5 Chapter 11 Lesson 2 Answer Key Convert Customary Units of Length q5
The fraction of a foot is 3 4/12 = 3 1/3
Therefore, 40 inches equals 3 1/3 feet.

Question 6.
7,920 ft = ____________ mi
Answer: 1.5 miles
Explanation:
How to convert feet to miles:
1 foot is equal to 1/5280 miles:
1ft = 1/5280mi = 0.0001893939mi
The distance d in miles (mi) is equal to the distance d in feet (ft) divided by 5280:
d(mi) = d(ft) / 5280
d(mi) = 7920 / 5280
d(mi) = 1.5
Therefore, 7920 ft is equal to 1.5 miles.

Question 7.
6 yd = ____________ in.
Answer: 216 inches
Explanation:
How to convert yards to inches:
1 yard is equal to 3 inches:
1 yd = 36 in
The distance d in inches (in) is equal to the distance d in yards (yd) times 36:
d(in) = d(yd) x 36
d(in) = 6 x 36
d(in) = 216
Therefore, 6 yards equals 216 inches.

Question 8.
26,400 ft = ____________ mi
Answer: 5 miles
Explanation:
How to convert feet to miles:
1 foot is equal to 1/5280 miles:
1ft = 1/5280mi = 0.0001893939mi
The distance d in miles (mi) is equal to the distance d in feet (ft) divided by 5280:
d(mi) = d(ft) / 5280
d(mi) = 26400 / 5280
d(mi) =5
Therefore, 26,400 ft is equal to 5 miles.

Question 9.
9ft = ____________ in.
Answer: 108 inches
Explanation:
How to convert feet to inches:
1 foot is equal to 12 inches:
1 ft = 12″
The distance d in inches (″) is equal to the distance d in feet (ft) times 12:
d(″) = d(ft) x 12
d(“) = 9 x 12
d(“) = 108
Therefore, 9 ft is equal to 108 inches.

Question 10.
22ft = ____________ yd ____________ ft
Answer: 7 yards 1 foot
How to convert feet to yards:
1 yard is equal to 3 feet:
1yd = 3ft
The distance d in yards (yd) is equal to the distance d in feet (ft) divided by 3:
d(yd) = d(ft) / 3
d(yd) = 22 / 3
McGraw Hill My Math Grade 5 Chapter 11 Lesson 2 Answer Key Convert Customary Units of Length q10
The fraction of the root is 7 1/3
or we can write as 7 yds 1 ft.

Question 11.
51 in.= ____________ ft ____________ in.
Answer: 4 ft 3 in
Explanation:
How to convert inches to feet:
1 inch is equal to 1/12 feet:
1″ = 1/12ft = 0.083333ft
The distance d in feet (ft) is equal to the distance d in inches (″) divided by 12:
d(ft) = d(“) / 12
d(ft) = 51 / 12
McGraw Hill My Math Grade 5 Chapter 11 Lesson 2 Answer Key Convert Customary Units of Length q11
The fraction of the root is 4 3/12 or 4 1/4
In decimals: 4.25
Finally, we can write as 4 ft 3 in.

Compare. Use <, >, or = to make a true statement.

Question 12.
24 in. McGraw Hill My Math Grade 5 Chapter 11 Lesson 2 Answer Key Convert Customary Units of Length 6 2 ft 3 in.
Answer: less than (<)
Explanation:
How to convert inches to feet:
1 inch is equal to 1/12 feet:
1″ = 1/12ft = 0.083333ft
The distance d in feet (ft) is equal to the distance d in inches (″) divided by 12:
d(ft) = d(“) / 12
d(ft) = 24 / 12
McGraw Hill My Math Grade 5 Chapter 11 Lesson 2 Answer Key Convert Customary Units of Length q12
d(ft) = 2
This can be written as 2 ft 0 inches
2 ft 0 in < 2 ft 3 in
Therefore, 24 inches is less than (<) 2 ft 3 inches.

Question 13.
7 yd McGraw Hill My Math Grade 5 Chapter 11 Lesson 2 Answer Key Convert Customary Units of Length 6 20 ft
Answer: greater than (>)
Explanation:
How to convert yards to feet:
1 yard is equal to 3 feet:
1yd = 3ft
The distance d in feet (ft) is equal to the distance d in yards (yd) times 3:
d(ft) = d(yd) x 3
d(ft) = 7 x 3
d(ft) = 21
Therefore. 7 yards equals 21 feet.
21 ft > 20 ft
Hence, 7 yards is greater than 20 ft.

Question 14.
2 mi McGraw Hill My Math Grade 5 Chapter 11 Lesson 2 Answer Key Convert Customary Units of Length 6 3,500 yd
Answer: greater than (>)
Explanation:
How to convert miles to yards:
1 mile is equal to 1760 yards:
1mi = 1760yd
The distance d in yards (yd) is equal to the distance d in miles (mi) times 1760:
d(yd) = d(mi) x 1760
d(yd) = 2 x 1760
d(yd) = 3520
Now compare:
3520 yards > 3500 yards
Therefore, 2 miles is greater than 3500 yards.

Question 15.
11\(\frac{1}{2}\) ft McGraw Hill My Math Grade 5 Chapter 11 Lesson 2 Answer Key Convert Customary Units of Length 6 4 yd
Answer: less than (<)
Explanation:
How to convert feet to yards:
1 yard is equal to 3 feet:
1yd = 3ft
The distance d in yards (yd) is equal to the distance d in feet (ft) divided by 3:
d(yd) = d(ft) / 3
d(yd) = 11.5 / 3
d(yd) = 3.4
Now compare:
3.4 yards < 4 yards
Therefore, 11.5 ft is less than 4 yards.

Question 16.
72 in. McGraw Hill My Math Grade 5 Chapter 11 Lesson 2 Answer Key Convert Customary Units of Length 6 2 yd
Answer: equal to (=)
Explanation:
How to convert inches to yards:
1 yard is equal to 36 inches:
1yd = 36in
The distance d in yards (yd) is equal to the distance d in inches (in) divided by 36:
d(yd) = d(in) / 36
d(yd) = 72 / 36
d(yd) = 2
2 yards = 2yards
Therefore, 72 inches is equal to 2 yards.

Question 17.
5.5 yd McGraw Hill My Math Grade 5 Chapter 11 Lesson 2 Answer Key Convert Customary Units of Length 6 192 in.
Answer: Greater than(>)
Explanation:
How to convert yards to inches:
1 yard is equal to 3 inches:
1 yd = 36 in
The distance d in inches (in) is equal to the distance d in yards (yd) times 36:
d(in) = d(yd) x 36
d(in) = 5.5 x 36
d(in) = 198
198 inches is greater than 192 inches
Therefore, 5.5 yds > 192 in.

Problem Solving

Question 18.
Mathematical PRACTICE Draw a Conclusion Dana ran \(\frac{1}{4}\) mile. Trish ran 445 yards. Who ran the greater distance? Explain.
Answer:
The distance is given in miles: 1/4
The distance is given in yards: 445
We need to find out the greater distance:
1/4 in decimals: 0.25
1 mile is equal to 1760 yards:
1mi = 1760yd
The distance d in yards (yd) is equal to the distance d in miles (mi) times 1760:
d(yd) = d(mi) x 1760
d(yd) = 0.25 x 1760
d(yd) = 440
Now compare the yards:
440 yards < 445 yards
Finally, we can conclude that Trish ran the greater distance.

Question 19.
Carlos is 63 inches tall. What is his height in feet?
What is his height in feet and inches?
Answer: 5 ft 3 in
Explanation:
The above-given:
The height of Carlos in inches = 63
The height in feet = d(ft)
1 inch is equal to 1/12 feet:
1″ = 1/12ft = 0.083333ft
The distance d in feet (ft) is equal to the distance d in inches (″) divided by 12:
d(ft) = d(“) / 12
d(ft) = 63 / 12
McGraw Hill My Math Grade 5 Chapter 11 Lesson 2 Answer Key Convert Customary Units of Length q13
The fraction of the root is 5 3/12 or 5 1/4
Now we need to write the height in feet and inches:
This can be written as: 5 ft 3 in.

Question 20.
The U.S.S. Harry Truman is an aircraft carrier that is 1,092 feet long. Find the length in yards.
Answer:
The above-given feet = 1092
We need to write in yards.
1 yard is equal to 3 feet:
1yd = 3ft
The distance d in yards (yd) is equal to the distance d in feet (ft) divided by 3:
d(yd) = d(ft) / 3
d(yd) = 1092 / 3
d(yd) = 364
Therefore, the length is 364 yards.

Question 21.
A bull had horns that measured 98 inches across.
McGraw Hill My Math Grade 5 Chapter 11 Lesson 2 Answer Key Convert Customary Units of Length 7
What is this length in feet and inches?
What is this length in feet?
Answer:
The above-given inches: 98
1 inch is equal to 1/12 feet:
1″ = 1/12ft = 0.083333ft
The distance d in feet (ft) is equal to the distance d in inches (″) divided by 12:
d(ft) = d(“) / 12
d(ft) = 98 / 12
McGraw Hill My Math Grade 5 Chapter 11 Lesson 2 Answer Key Convert Customary Units of Length q14
The fraction of the root is 8 2/12 or 8 1/6
The length in feet and inches is 8 ft 2 inches.
The length in feet is 8.1666666667ft.

HOT Problems

Question 22.
Mathematical PRACTICE Use Number Sense There are 320 rods in a mile. Find the length of a rod in feet.
Answer: 5250 ft
Explanation:
The above-given:
The number of rods in a mile = 320
320 rods = 1 mile
1 mile = 5280 ft
To convert rods to feet, multiply the rod value by 16.5.
1 rod = 16.5 ft
d(ft) = d(r) * 16.5
d(ft) = 320 x 16.5
d(ft) = 5280
since they both equal a mile, they are equal to each other 320 rods= 5280 ft.

Question 23.
Building on the Essential Question Explain, using an example, why you need to multiply when converting from a larger unit to a smaller unit.
Answer:
You need to multiply when converting from a larger unit to a smaller unit basically because multiplication is repeated addition, and addition always makes a unit larger.
Example:
We can convert feet to inches:
1 foot is equal to 12 inches:
1ft = 12″
suppose we take 20 ft. Now convert it into inches.
d(“) = d(ft) x 12
d(“) = 20 x 12
d(“) = 240.

McGraw Hill My Math Grade 5 Chapter 11 Lesson 2 My Homework Answer Key

Practice

Complete.

Question 1.
5 mi = _______________ yd
Answer: 8800 yards
Explanation:
How to convert miles to yards:
1 mile is equal to 1760 yards:
1mi = 1760yd
The distance d in yards (yd) is equal to the distance d in miles (mi) times 1760:
d(yd) = d(mi) x 1760
d(yd) = 5 x 1760
d(yd) = 8800
Therefore, 5 miles is equal to 8800 yards.

Question 2.
7 yd = _______________ in.
Answer: 252 inches
Explanation:
How to convert yards to inches:
1 yard is equal to 3 inches:
1 yd = 36 in
The distance d in inches (in) is equal to the distance d in yards (yd) times 36:
d(in) = d(yd) x 36
d(in) = 7 x 36
d(in) = 252
Therefore, 7 yards equal 252 inches.

Question 3.
150 in. = _______________ yd
Answer: 4.2 yd
Explanation:
How to convert inches to yards:
1 yard is equal to 36 inches:
1yd = 36in
The distance d in yards (yd) is equal to the distance d in inches (in) divided by 36:
d(yd) = d(in) / 36
d(yd) = 150 / 36
d(yd) = 4.2
Therefore, 150 inches is equal to 4.2 yards.

Question 4.
110 in. = _______________ ft _______________ in.
Answer: 9 ft 2 in
Explanation:
How to convert inches to feet:
1 inch is equal to 1/12 feet:
1″ = 1/12ft = 0.083333ft
The distance d in feet (ft) is equal to the distance d in inches (″) divided by 12:
d(ft) = d(“) / 12
d(ft) = 110 / 12
McGraw Hill My Math Grade 5 Chapter 11 Lesson 2 Answer Key Convert Customary Units of Length q15
The fraction of the root is 9 2/12 or 9 1/6
The feet and inches can be written as: 9 ft 2 in.

Question 5.
8 yd = _______________ in.
Answer: 288 inches
Explanation:
How to convert yards to inches:
1 yard is equal to 3 inches:
1 yd = 36 in
The distance d in inches (in) is equal to the distance d in yards (yd) times 36:
d(in) = d(yd) x 36
d(in) = 8 x 36
d(in) = 288
Therefore, 8 yds equal 288 inches.

Question 6.
13,200 ft = _______________ mi
Answer: 2.5 miles
Explanation:
How to convert feet to miles:
1 foot is equal to 1/5280 miles:
1ft = 1/5280mi = 0.0001893939mi
The distance d in miles (mi) is equal to the distance d in feet (ft) divided by 5280:
d(mi) = d(ft) / 5280
d(mi) = 13200 / 5280
d(mi) = 2.5
Therefore, 13,200 ft is equal to 2.5 miles.

Vocabulary Check

Fill in the correct circle that corresponds to the best answer.

Question 7.
Which of the following is not a common unit of measurement for the customary system?
(A) feet
(B) inches
(C) meter
(D) miles
Answer: Option C is the correct answer
Explanation:
The customary system of measurement is defined as a set of weights and measures used for measuring length, weight, capacity, and temperature. Based on the English system of measurement, is also known as the U.S. Customary System.
Customary units for length:
The customary units to measure length and distances in the customary system are inches, feet, yards, and miles.
so we don’t use metres in customary units.

Question 8.
Which operation is necessary to convert a smaller unit to a larger unit?
(A) addition
(B) subtraction
(C) multiplication
(D) division
Answer: Option D is the correct answer.
we use division to convert a smaller unit to a larger unit.
conversion is used in mathematical calculations, and to convert smaller units into bigger units we need to divide the particular unit to which we have to convert them.
In the conversion of inches to feet:
1 inch is equal to 1/12 feet:
1″ = 1/12ft = 0.083333ft
The distance d in feet (ft) is equal to the distance d in inches (″) divided by 12:
d(ft) = d(“) / 12
d(ft) = 110 / 12
d(ft) = 9.2

Problem Solving

Question 9.
Mathematical PRACTICE Be Precise Ty has two pieces of wood. Use <, >, or = to compare the pieces of wood.
McGraw Hill My Math Grade 5 Chapter 11 Lesson 2 Answer Key Convert Customary Units of Length 8
Answer: greater than(>)
The above-given:
1 yd 9 in and 44 inches.
1 yard is equal to 36 inches:
1yd = 36in
The distance d in yards (yd) is equal to the distance d in inches (in) divided by 36:
d(yd) = d(in) / 36
d(yd) = 44 / 36
d(yd) = 1.3
Now compare:
1.3 yards < 1.9 yards
Therefore, 1 yard 9 inches are greater.

Question 10.
Lily built an orange shelf and a brown shelf to hang in her room. The orange shelf is 5 feet 6 inches long. The brown shelf is twice as long. What is the length of the brown shelf?
Answer:
The above-given:
The length of the orange shelf  is 5 ft 6 in
The brown shelf is twice as orange shelf = 5 ft 6 in x 2 = 10 ft 12 in
Therefore, the length of the brown shelf is 10 ft 12 in.

Test Practice

Question 11.
The table shows the name of each volunteer and the height of the baby elephant each volunteer measured. Which volunteer measured the tallest elephant?
McGraw Hill My Math Grade 5 Chapter 11 Lesson 2 Answer Key Convert Customary Units of Length 9
(A) George
(B) Kelsey
(C) Mariah
(D) Bryan
Answer: Option A is the correct answer
Explanation:
Already given: 5 ft, 5 ft 10 in
Now convert yards to feet:
The above-given yards: 2
1 yard is equal to 3 feet:
1yd = 3ft
The distance d in feet (ft) is equal to the distance d in yards (yd) times 3:
d(ft) = d(yd) x 3
d(ft) = 2 x 3
d(ft) = 6 ft
Now convert inches to feet:
1 inch is equal to 1/12 feet:
1″ = 1/12ft = 0.083333ft
The distance d in feet (ft) is equal to the distance d in inches (″) divided by 12:
d(ft) = d(in) / 12
d(ft) = 68 / 12
d(ft) = 5.8
If we write this in feet and inches then it will be 5 ft 8 in.
Now compare all the feet:
George is 6 ft
Kelsey is 5 ft 8 in
Mariah is 5 ft
Bryan is 5 ft 10 in
Compared to all this 6ft is greater so George is the tallest elephant.

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top