McGraw Hill My Math Grade 4 Chapter 12 Answer Key Metric Measurement

All the solutions provided in McGraw Hill My Math Grade 4 Answer Key PDF Chapter 12 Metric Measurement will give you a clear idea of the concepts.

McGraw-Hill My Math Grade 4 Answer Key Chapter 12 Metric Measurement

Essential Question

How can conversion of measurements help me solve real-world problems?

Answer: People measure all kinds of things, using different tools or instruments to help them. Length (how long), width (how wide), and height (how tall) are often measured with rulers or measuring tapes. Temperature (how hot) is measured using a thermometer. Weight (how heavy) is measured using a scale.

Am I Ready

Multiply.

Question 1.
8 × 10 = _______________

Answer: 80
Explanation: Given that, the value is 8 and 10.
Now, we will multiply the given values. To get the product value.
So, the multiplication is
McGraw-Hill-My-Math-Grade-4-Chapter-12-Answer-Key-Metric-Measurement.png
Therefore, the product of 8 and 10 is 80.

Question 2.
7 × 1,000 = _______________

Answer: 7000
Explanation: Given that, the value is 7 and 1000.
Now, we will multiply the given values. To get the product value.
So, the multiplication is
McGraw-Hill-My-Math-Grade-4-Chapter-12-Answer-Key-Metric-Measurementi.png
Therefore, the product of 7 and 1000 is 7000.

Question 3.
10 × 3 = _______________

Answer: 30
Explanation: Given that, the value is 3 and 10.
Now, we will multiply the given values. To get the product value.
So, the multiplication is
McGraw-Hill-My-Math-Grade-4-Chapter-12-Answer-Key-Metric-Measurementii.png
Hence, after multiplication, the product value is 30.

Question 4.
4 × 1,000 = ______________

Answer: 4000
Explanation: Given that, the value is 4 and 1000.
Now, we will multiply the given values. To get the product value.
So, the multiplication is
McGraw-Hill-My-Math-Grade-4-Chapter-12-Answer-Key-Metric-Measurementiii.png
After multiplication, the product value is 4000.

Question 5.
10 × 9 = _______________

Answer: 90
Explanation: Given that, the value is 10 and 9.
Now, we will multiply the given values. To get the product value.
So, the multiplication is
McGraw-Hill-My-Math-Grade-4-Chapter-12-Answer-Key-Metric-Measurementiv.png
Hence, the product value of the given values is 90.

Question 6.
1,000 × 6 = _______________

Answer: 6000
Explanation: Given that, the value is 6 and 1000.
Now, we will multiply the given values. To get the product value.
So, the multiplication is
McGraw-Hill-My-Math-Grade-4-Chapter-12-Answer-Key-Metric-Measurementv-1.png
Therefore, the product of 1000 and 6 is 6000.

Question 7.
Ted is comparing his shoe to his mom’s shoe. Circle the longer shoe.
McGraw Hill My Math Grade 4 Chapter 12 Answer Key Metric Measurement 1

Answer: The longer shoe is Ted’s shoe.
Explanation: Given the two shoes.
One is Ted’s shoes and the other is her mom’s shoes.
Now, we will find the longer shoe.
Using the scale we can find it easily.
Place the scale at one edge like that measured both shoe sizes.
Then Ted’s shoe is a longer shoe.

Write each fraction as a decimal.

Question 8.
\(\frac{2}{10}\) = ________________

Answer: 0.2
Explanation: Given that, the fraction value is \(\frac{2}{10}\).
Now, we will find the decimal value.
So, the value is 2/10 = 1/5
Divide 1 by 5, to get 0.2
Hence, the decimal value is 0.2.

Question 9.
\(\frac{6}{10}\) = ________________

Answer: 0.6
Explanation: Given that, the fraction value is \(\frac{6}{10}\)
Now, we will find the decimal value.
So, the value is 6/10 = 3/5
Divide 3/5, to get the value is
McGraw-Hill-My-Math-Grade-4-Chapter-12-Answer-Key-Metric-Measurementvii.png
Hence, the decimal value is 0.6

Question 10.
\(\frac{9}{10}\) = ________________

Answer: 0.9
Explanation: Given that, the fraction value is \(\frac{9}{10}\).
Now, we will find the decimal value.
So, the value is 9/10
i.e., 9/10 = 0.9
Hence, the decimal value is 0.9

Question 11.
\(\frac{24}{100}\) = ________________

Answer: 0.24
Explanation: Given that, the fraction value is \(\frac{24}{100}\).
Now, we will find the decimal value.
So, the value is 24/100
i.e., 24/100 = 0.24
Hence, the decimal value is 0.24

Question 12.
\(\frac{16}{100}\) = ________________

Answer: 0.16
Explanation: Given that, the fraction value is \(\frac{16}{100}\).
Now, we will find the decimal value.
So, the value is 16/100.
i.e., 16/100 = 0.16
Hence, the decimal value is 0.16

Question 13.
\(\frac{83}{100}\) = ________________

Answer: 0.83
Explanation: Given that, the fraction value is \(\frac{83}{100}\).
Now, we will find the decimal value.
So, the value is 83/100
i.e., 83/100 = 0.83
Hence, the decimal value is 0.83

Write a decimal for each part of a dollar shown.

Question 14.
McGraw Hill My Math Grade 4 Chapter 12 Answer Key Metric Measurement 2

Answer: $0.51
Explanation: Given the 1 penny dollar, 1 quarter dollar, 4 Nickel.
Now, we will find the total value of the dollars.
The value of 1 penny dollar is 1/100 = 0.01
The value of 1 quarter dollar is 25/100 = 0.25
The value of 1 Nickel dollar is 5/100 = 0.05.
So, the value of 4 nickel dollars is 0.05 x 4 = 0.2
Therefore, the decimal value of the dollars is 0.01+ 0.25 + 0.05 + 0. 2 = 0.51.

Question 15.
McGraw Hill My Math Grade 4 Chapter 12 Answer Key Metric Measurement 3
Answer: $0.92
Explanation: Given the 2 penny dollars, 9 Dime dollars.
Now, we will find the total value of the dollars.
The value of 1 penny dollar is 1/100 = 0.01
So, the value of 2 penny dollars is 2 x 0.01 = 0.02
The value of 1 Dime dollar is 10/100 = 0.10.
So, the value of 9 dime dollars is 0.10 x 9 = 0.90
Therefore, the decimal value of the dollars is 0.02+ 0.90 = 0.92

My Math Words

Review Vocabulary
capacity
length

Making Connections
Define and provide examples for each review vocabulary word.
McGraw Hill My Math Grade 4 Chapter 12 Answer Key Metric Measurement 4

Answer: The given vocabulary word definitions with examples are below,
McGraw Hill My Math Grade 4 Chapter 12 Answer Key Metric Measurement (viii)

My Vocabulary Cards

McGraw Hill My Math Grade 4 Chapter 12 Answer Key Metric Measurement 5

Ideas for Use

  • Draw or write examples for each card. Be sure your examples are different from what is shown on each card.
  • Work with a partner to name the part of speech of each word. Consult a dictionary to check your answers.

A metric unit for measuring mass.
Name another unit of measurement that contains the word part gram.

Answer: The other measurement unit containing the word part gram is a kilogram.

A metric unit for measuring length. 100 centimeters = 1 meter
The prefix cent- means “hundred.” Write another math word with this word part and its meaning.

Answer: Another math word is centigrade. The meaning of centigrade is 100 degrees (cent = hundred).

A metric unit for measuring length.
1,000 meters = 1 kilometer
Examine the conversions for this card and kilogram. Identify and define the prefix. Explain how it can help you recall the words.

Answer: The conversion for this card in kilograms is,
1000 grams = 1 kilogram.
The prefix of a kilo is ‘Thousand’. It can help to convert grams into kilograms easily based on the grams we can recall the words.

A metric unit for measuring mass.
1,000 grams = 1 kilogram
Explain whether or not you would weigh a feather in kilograms.

Answer: No, the feather weigh not in kilograms. The weigh of a feather will be in grams.

The amount of matter in an object.
Name two objects. Which has a greater mass?

Answer: The greater mass of two objects are the sun and the moon

A metric unit for measuring volume or capacity. 1 liter = 1,000 milliliters
Would you use liters or milliliters to measure the capacity of a bottle of orange juice?

Answer: Use milliliters to measure the capacity of a bottle of orange juice.

A system of measurement that includes meters, grams, and liters.
Compare and contrast a unit in the customary system with a unit in the metric system.

Answer: The comparison and contrast unit in the customary system with a unit in the metric system is,
McGraw Hill My Math Grade 4 Chapter 12 Answer Key Metric Measurement (x)

A metric unit for measuring length.
Estimate the distance from your desk to the classroom door in meters.
Answer: The estimated distance from the desk to the classroom door in meters is 2.5 meters.

McGraw Hill My Math Grade 4 Chapter 12 Answer Key Metric Measurement 6

Ideas for Use

  • Group 2 or 3 common words. Add a word that is unrelated to the group. Then work with a friend to name the unrelated word.
  • Write the name of each lesson on the front of each blank card. Write a few study tips for each lesson on the back of each card.

A metric unit for measuring length.
1 centimeter = 10 millimeters
Would you use millimeters to measure the length of your classroom? Explain.

Answer: Millimeters are very small units to measure the length of the classroom. We use another unit called meters. Even a meter is too small a unit when we state the distances between two cities, there we need kilometers (km).

A metric unit for measuring capacity.
1,000 milliliters = 1 liter
Name two items in your home that you could measure in milliliters.

Answer: The two items in our home that we can measure in milliliters are toothpaste and shampoo.

My Foldable

Follow the steps on the back to make your Foldable.

Metric Conversions
1 centimeter (cm) = 10 millimeters (mm)
1 meter (m) = 100 centimeters (cm)
1 kilometer (km) = 1,000 meters Cm)

Capacity
1 liter (L) = 1,000 milliliters (mL)
1 kilogram (kg) = 1,000 grams (g)

Mass
McGraw Hill My Math Grade 4 Chapter 12 Answer Key Metric Measurement 7
McGraw Hill My Math Grade 4 Chapter 12 Answer Key Metric Measurement 8
Answer:  The following are the steps on the back to make your Foldable.
McGraw Hill My Math Grade 4 Chapter 12 Answer Key Metric Measurement image(iii)

McGraw Hill My Math Grade 4 Chapter 12 Answer Key Metric Measurement image(vii)

 

McGraw Hill My Math Grade 4 Chapter 12 Answer Key Metric Measurement image(x)

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top