McGraw Hill My Math Grade 4 Chapter 11 Lesson 3 Answer Key Customary Units of Capacity

All the solutions provided in McGraw Hill My Math Grade 4 Answer Key PDF Chapter 11 Lesson 3 Customary Units of Capacity will give you a clear idea of the concepts.

McGraw-Hill My Math Grade 4 Answer Key Chapter 11 Lesson 3 Customary Units of Capacity

The amount of liquid a container can hold is its capacity. Different containers measure different capacities.
McGraw Hill My Math Grade 4 Chapter 11 Lesson 3 Answer Key Customary Units of Capacity 1
Math in My World

Example 1

Jorge is filling an aquarium. Which container should Jorge use to fill his aquarium most quickly?
McGraw Hill My Math Grade 4 Chapter 11 Lesson 3 Answer Key Customary Units of Capacity 2
To fill the aquarium most quickly, Jorge should use the container that will hold the most liquid.
McGraw Hill My Math Grade 4 Chapter 11 Lesson 3 Answer Key Customary Units of Capacity 3
The ______________ is the largest unit. It will fill the aquarium most quickly.
Answer:
The gallon is the largest unit. It will fill the aquarium most quickly.

Example 2

Nita is pouring salsa into a small bowl. Is the most reasonable estimate for the capacity of the bowl: 8 fluid ounces, 8 cups, 8 quarts, or 8 gallons?
McGraw Hill My Math Grade 4 Chapter 11 Lesson 3 Answer Key Customary Units of Capacity 4
The salsa is a small amount. So, 8 gallons, 8 quarts, and 8 cups are too large.
The most reasonable estimate for the capacity of the bowl is ________________.
Answer:
The most reasonable estimate for the capacity of the bowl is 8 fluid ounces.

Guided Practice

Choose the most reasonable estimate for each capacity.

Question 1.
McGraw Hill My Math Grade 4 Chapter 11 Lesson 3 Answer Key Customary Units of Capacity 5
(A) 1 fluid ounce
(B) 1 pint
(C) 1 quart
(D) 100 quarts
Answer:
The estimate capacity is 1 quart.
Thus, option C is correct.

Question 2.
McGraw Hill My Math Grade 4 Chapter 11 Lesson 3 Answer Key Customary Units of Capacity 6
(A) 4 fluid ounces
(B) 10 cups
(C) 400 cups
(D) 10 gallons
Answer:
The estimate capacity is 10 cups.
Thus, option B is correct.

Question 3.
McGraw Hill My Math Grade 4 Chapter 11 Lesson 3 Answer Key Customary Units of Capacity 7
(A) 1 fluid ounce
(B) 1 cup
(C) 1 pint
(D) 1 gallon
Answer:
The estimate capacity is 1 cup.
Thus, option B is correct.

Talk Math

Is it possible for both of us to have a capacity of 1 pint? Explain.
McGraw Hill My Math Grade 4 Chapter 11 Lesson 3 Answer Key Customary Units of Capacity 8
Answer:
Yes, both whipping and ice cream can have capacity of 1 pint as 1 pint equals 2 cups or 16 fl oz.

Independent Practice

Choose the most reasonable estimate for each capacity.

Question 4.
McGraw Hill My Math Grade 4 Chapter 11 Lesson 3 Answer Key Customary Units of Capacity 9
(A) 12 fluid ounces
(B) 1 gallon
(C) 12 gallons
(D) 12,000 gallons
Answer:
The estimate capacity is 12,000 gallons.
Thus, option D is correct.

Question 5.
McGraw Hill My Math Grade 4 Chapter 11 Lesson 3 Answer Key Customary Units of Capacity 10
(A) 2 fluid ounces
(B) 2 cups
(C) 2 pints
(D) 2 gallon
Answer:
The estimate capacity is 2 gallons.
Thus, option D is correct.

Question 6.
McGraw Hill My Math Grade 4 Chapter 11 Lesson 3 Answer Key Customary Units of Capacity 11
(A) 1 fluid ounce
(B) 1 cup
(C) 1 quart
(D) 1 gallon
Answer:
The estimate capacity is 1 fluid ounce.
Thus, option A is correct.

Question 7.
McGraw Hill My Math Grade 4 Chapter 11 Lesson 3 Answer Key Customary Units of Capacity 12
(A) 8 fluid ounces
(B) 8 cups
(C) 8 pints
(D) 8 gallons
Answer:
The estimate capacity is 8 cups.
Thus, option B is correct.

Question 8.
McGraw Hill My Math Grade 4 Chapter 11 Lesson 3 Answer Key Customary Units of Capacity 13
(A) 1 quart
(B) 10 quarts
(C) 100 quarts
(D) 1,000 quarts
Answer:
The estimate capacity is 1 quart.
Thus, option A is correct.

Question 9.
McGraw Hill My Math Grade 4 Chapter 11 Lesson 3 Answer Key Customary Units of Capacity 14
(A) 16 gallons
(B) 16 quarts
(C) 16 fluid ounces
(D) 16 cups
Answer:
The estimate capacity is 16 fluid ounces.
Thus, option C is correct.

Estimate the capacity of each object.

Question 10.
water bottle
Answer:
The estimate capacity of water bottle is 2 pint.

Question 11.
juice box
Answer:
The estimate capacity of juice box is 8 cups.

Question 12.
sink
Answer:
The estimate capacity of sink is 2 gallons.

Question 13.
Is it faster to water two large flower pots using a 1-cup pitcher or a 1-quart pitcher?
Answer:
1-quart pitcher can be used to water two large flower pots faster because quarts are bigger than cups.

Problem Solving

Some household activities and the amount of water they consume are listed in the table. Use the table for Exercises 14 and 15.
McGraw Hill My Math Grade 4 Chapter 11 Lesson 3 Answer Key Customary Units of Capacity 15
Question 14.
If Callie takes one shower each day, is it reasonable to say that she could use 210 gallons of water in one week? Explain.
Answer:
Given data: Water used to take shower is 15-30 gallons.
Let us suppose she uses 210 gallons of water in one week or 7 days.
So, in one day she will be using 210 ÷ 7 = 30 gallons of water.
Estimated water used to take one shower in a day is 15-30 gallons.
Thus, it is reasonable to say that he could use 210 gallons of water in one week.

Question 15.
Mathematical PRACTICE Draw a Conclusion Callie brushes her teeth three times each day. She leaves the water running. Is it reasonable to say that she uses 2 cups of water in one day? Explain.
Answer:
Given that: Water used to brush teeth is 1-2 gallons.
Callie brushes her teeth three times each day. She leaves the water running.
1 gallon × 3 times = 3 gallons.
2 gallon × 3 times = 6 gallons.
So, she will be using approximately 3-6 gallons of water in a day.
1 gallon equals 16 cups.
3 gallons will be equal to 3×16=48 cups and 6 gallons will be equal to 6×16=96 cups.
48 and 96 cups of water is more than 2 cups of water.
Thus, it will not be reasonable to say that she uses 2 cups of water in one day to brush her teeth.

HOT Problems

Question 16.
Mathematical PRACTICE Reason Name two things in your classroom that can hold more than 1 cup.
Answer:
Water bottle, coffee mug and ink bottle can hold more than 1 cup.

Question 17.
Mathematical PRACTICE Find the Error Alexander estimates the capacity of a small soup can to be about 1 fluid ounce. Find and correct his mistake.
Answer:
Given that: Alexander estimates the capacity of a small soup can to be about 1 fluid ounce.
The capacity of a small soup can is about 1 fluid ounce.
1 fluid ounce equals to \(\frac{1}{8}\) cups.
So, to fill a small soup can, he would need 8 fluid ounces.
Thus, we can say his estimate is not correct.

Question 18.
Building on the Essential Question Why do I measure capacity?
Answer:
The amount of liquid that a container or object can hold is determined by its capacity. To determine how much liquid a container or object can hold, it is important to measure the capacity. 
For example, if we were unsure about a fish bowl’s capacity, we would overfill or underfill it. 
We can fill the fish bowl with the appropriate amount of liquid only if we know its holding capacity.

McGraw Hill My Math Grade 4 Chapter 11 Lesson 3 My Homework Answer Key

Practice

Choose the best estimate for each capacity.

Question 1.
McGraw Hill My Math Grade 4 Chapter 11 Lesson 3 Answer Key Customary Units of Capacity 16
(A) 1 fluid ounce
(B) 4 fluid ounces
(C) 1 cup
(D) 4 cups
Answer:
The estimate capacity is 1 cup.
Thus, option C is correct.

Question 2.
McGraw Hill My Math Grade 4 Chapter 11 Lesson 3 Answer Key Customary Units of Capacity 17
(A) 6 fluid ounces
(B) 16 fluid ounces
(C) 1 gallon
(D) 6 gallons
Answer:
The estimate capacity is 1 gallon.
Thus, option C is correct.

Question 3.
McGraw Hill My Math Grade 4 Chapter 11 Lesson 3 Answer Key Customary Units of Capacity 18
(A) 50 gallons
(B) 50 pints
(C) 50 cups
(D) 50 ounces
Answer:
The estimate capacity is 50 gallons.
Thus, option A is correct.

Question 4.
McGraw Hill My Math Grade 4 Chapter 11 Lesson 3 Answer Key Customary Units of Capacity 19
(A) 8 quarts
(B) 8 pints
(C) 8 cups
(D) 8 fluid ounces
Answer:
The estimate capacity is 8 fluid ounces.
Thus, option D is correct.

Draw lines to match each object to a reasonable capacity.
McGraw Hill My Math Grade 4 Chapter 11 Lesson 3 Answer Key Customary Units of Capacity 20
Answer:
5. The estimate capacity of cereal bowl is 2 cups.
6. The estimate capacity of baby food jar is 4 fluid ounces.
7. The estimate capacity of soda can is 12 fluid ounces.
8. The estimate capacity of swimming pool is 1,000 gallons.
9. The estimate capacity of large can of paint is 1 gallon.
McGraw-Hill-My-Math-Grade-4-Chapter-11-Lesson-3-Answer-Key-Customary-Units-of-Capacity-20

Problem Solving

Question 10.
Zach is filling his dog’s bowl with water. Is it reasonable to say that Zach will need about 4 gallons of water?
Answer:
Given that: Zach is filling his dog’s bowl with water.
The estimate capacity of dog’s bowl with water is 2 cups.
1 gallon of water equals 16 cups.
4 gallons of water will be 16×4=64 cups.
64 cups of water is more, therefore, it is not reasonable to say that Zach will need about 4 gallons of water.

Question 11.
Mathematical PRACTICE Justify Conclusions Wes is pouring himself some ketchup to eat with his potato wedges. Is it reasonable to say that Wes will need 2 fluid ounces?
Answer:
Yes, it is reasonable to say that Wes will need 2 fluid ounces of ketchup to eat with his potato wedges.

Vocabulary Check

Question 12.
Explain one relationship between capacity and fluid ounces.
Answer:
Capacity is the measurement of an object while fluid ounces is the measuring unit of the object capacity.
For example: The estimate capacity of jam jar is 4 fluid ounces. Here jam jar is the object of 4 fluid ounces capacity and fluid ounces is the measuring unit.

Question 13.
Order the following units of capacity from least to greatest:
gallon, pint, cup, quart
Answer:
The order of units of capacity from least to greatest will be pint, cup, quart and gallon.

Test Practice

Question 14.
Henry gargles with mouthwash. Which is a reasonable amount of mouthwash for Henry to use?
(A) 2 fluid ounces
(B) 8 fluid ounces
(C) 12 fluid ounces
(D) 20 fluid ounces
Answer:
The reasonable amount of mouthwash for Henry to use will be 2 fluid ounces.
Thus, option A is correct.

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top