McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 9 Lesson 1 Answer Key Take Apart to Multiply

All the solutions provided in McGraw Hill My Math Grade 3 Answer Key PDF Chapter 9 Lesson 1 Take Apart to Multiply will give you a clear idea of the concepts.

McGraw-Hill My Math Grade 3 Answer Key Chapter 9 Lesson 1 Take Apart to Multiply

When you take apart, or decompose, a factor, you 1 have smaller numbers that are easier to multiply.

Build It

Find 4 × 7.
1. Model 4 × 7.
Use color tiles to make a 4 × 7 array. Draw the array.

2. Decompose one factor.

  • Take apart the 7.
  • Separate 7 columns into 5 columns + 2 columns.
    McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 9 Lesson 1 Answer Key Take Apart to Multiply 1

3. Find the products of each part. Then add.
McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 9 Lesson 1 Answer Key Take Apart to Multiply 2
McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 9 Lesson 1 Answer Key Take Apart to Multiply 3
So, 4 × 7 = ______________.
Answer: 4 × 7 = 28

Explanation:
McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 9 Lesson 1 Answer Key Take Apart to Multiply.10
Given, 4 × 7 = ( 4 × 5 ) + ( 4 × 2 )
28 = 20 + 8
28 = 28.
So, 4 × 7 = 28

Try It

Gretchen cut 6 oranges into 9 slices each. How many orange slices are there?
Find 6 × 9.
1. Outline a 6 × 9 array on the grid paper.
McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 9 Lesson 1 Answer Key Take Apart to Multiply 4
2. Decompose one factor.
Draw a vertical line through the array to decompose the factor 9 into 5 + 4. Write the addends above.

3. Find the product of each part.
Multiply. Then add the products.
McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 9 Lesson 1 Answer Key Take Apart to Multiply 5
So, 6 × 9 = _____________. There are _____________ orange slices.
Answer: There are 54 orange slices.

Explanation:
Given, 6 × 9 = ?
decompose the factor 9 into 5 + 4.
6 × 9 = ( 6 × 5) + ( 6 × 4)
54 = 30 + 24
54 = 54
So, There are 54 orange slices.

Talk About It

Question 1.
Mathematical PRACTICE Justify Conclusions In the example above, could the 6 have been decomposed instead of the 9? Explain.
Answer: Yes , 6 could have been decomposed instead of the 9

Explanation:
In the above example we have seen,
Given, 6 × 9 = ?
decompose the factor 9 into 5 + 4.
6 × 9 = ( 6 × 5) + ( 6 × 4)
54 = 30 + 24
54 = 54

What if 6 is decomposed,
decompose the factor 6 into 3 + 3.
6 × 9 = ( 3 × 9) + ( 3 × 9)
54 = 27 + 27
54 = 54
So, What ever the number is decomposed in the given product the result will be same .

Question 2.
How is decomposing a factor helpful in finding products?
Answer: To decompose is to break down numbers into parts.

Explanation:
As we said earlier, To decompose is to break down numbers into parts. which makes the calculation is easier to solve , by making the smaller products of the numbers,
So, it will be easy to decomposing a factor helpful in finding products.

Question 3.
Explain how using a known fact strategy is similar to decomposing a factor.
Answer: Decomposing a Factor (number) means to break apart the number to uncover the numbers within the factor.

Explanation:
known fact is a fact that you know by memory. expression. A combination of numbers and operations that represent a quantity.  while decomposing is to break apart the number.
In both the cases we are using the same strategy as to break the numbers down for easy calculations,
So, a known fact strategy is similar to decomposing a factor.

Practice It

Use color tiles to model the array. Decompose one factor. Then find the product for each part and add.

Question 4.
McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 9 Lesson 1 Answer Key Take Apart to Multiply 6
Answer:  McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 9 Lesson 1 Answer Key Take Apart to Multiply.11

Explanation:
McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 9 Lesson 1 Answer Key Take Apart to Multiply.1
Given, 7 × 6
decompose the factor 6 into 3 + 3.
7 × 6 = ( 7 × 3 ) + ( 7 × 3)
42 = 21 + 21
So, 7 × 6 = 42.

Question 5.
McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 9 Lesson 1 Answer Key Take Apart to Multiply 7
Answer: McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 9 Lesson 1 Answer Key Take Apart to Multiply.12

Explanation:
McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 9 Lesson 1 Answer Key Take Apart to Multiply.2
Given,
decompose the factor 7 into 4 + 3.
8 × 7 = ( 8 × 4 ) + ( 8 × 3 )
56 = 32 + 24
56 = 56
So, 8 × 7 = 56.

Question 6.
Decompose one factor. Color the array two colors to represent your numbers. Then find the product for each part and add.
McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 9 Lesson 1 Answer Key Take Apart to Multiply 8
Answer: McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 9 Lesson 1 Answer Key Take Apart to Multiply.13

Explanation:
McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 9 Lesson 1 Answer Key Take Apart to Multiply.3
Given,  7 × 9 = ?
decompose the factor 9 into 5 + 4.
7 × 9 = ( 7 × 5 ) + ( 7 × 4 )
63 = 35 + 28
63 = 63
So, 7 × 9 = 63.

Question 7.
Decompose the fact a different way.
McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 9 Lesson 1 Answer Key Take Apart to Multiply 9
Answer: McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 9 Lesson 1 Answer Key Take Apart to Multiply.14

Explanation:
Given, Decompose the fact a different way.
decompose the factor 9 into 6 + 3.
7 × 9 = ( 7 × 6 ) + ( 7 × 3 )
63 = 42 + 21
63 = 63
So, 7 × 9 = 63.

Apply It

Mathematical PRACTICE Identify Structure Decompose one factor. Find each product. Then add.
McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 9 Lesson 1 Answer Key Take Apart to Multiply 10

Question 8.
Mr. Daniels bought 9 packages of metal brackets to build some bookshelves. There are 8 brackets in each package. How many brackets did Mr. Daniels buy altogether?
Answer: Mr. Daniels bought 72 brackets altogether.

Explanation:
Given, Mr. Daniels bought 9 packages of metal brackets to build some bookshelves.
There are 8 brackets in each package.
Then, 9 × 8 =?
decompose the factor 8 into 4 + 4.
9 × 8 = ( 9 × 4 ) + ( 9 × 4 )
72 = 36 + 36
72 = 72
So, Mr. Daniels bought 72 brackets altogether.

Question 9.
Jenna is making 6 costumes for the dance recital. Each costume uses 9 feet of fabric. How much fabric does Jenna need altogether?
Answer: Jenna need 54 feet of fabric altogether

Explanation:
Given, Jenna is making 6 costumes for the dance recital. Each costume uses 9 feet of fabric.
Then 6 × 9 = ?
decompose the factor 9 into 5 + 4.
6 × 9 = ( 6 × 5 ) + ( 6 × 4 )
54 = 30 + 24
54 = 54
So, 6 × 9 = 54.

Question 10.
Eight horses each ate the number of apples shown. How many apples did they eat altogether?
McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 9 Lesson 1 Answer Key Take Apart to Multiply 11
Answer: 8 × 4 = 32 , Horses ate 32 apples altogether

Explanation:
Given, Eight horses each ate the number of apples shown.
There are 4 apples
then, 8 × 4 = ?
decompose the factor 8 into 4 + 4.
4 × 8 = ( 4 × 4 ) + ( 4 × 4 )
32 = 16 + 16
32 = 32
So, Horses ate 32 apples altogether

Question 11.
Mathematical PRACTICE Reason How could you change Exercise 8 so that Mr. Daniels buys a total of 81 brackets?
Answer:  There should be 9 brackets in each package.

Explanation:
Given, Mr. Daniels bought 9 packages of metal brackets to build some bookshelves.
There are 8 brackets in each package.
To have a total of 81 brackets , we should change the number of brackets in each package
Then 8 brackets should be replaced by 9 brackets
thus, 9 × 9 = 81
So, There should be 9 brackets in each package.

Write About It

Question 12.
How does decomposing a factor allow you to group numbers differently?
Answer: Decomposition of a composite number means converting it into a product of smaller integers. this allows us to find factors of the numbers.so we can group number differently by this method using factors.
To decompose a number or set is to break it apart or separate it into two or more parts. To decompose numbers can mean to determine a sum positive rational numbers that give a specific value. To decompose numbers can also mean to factor a composite number.

McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 9 Lesson 1 My Homework Answer Key

Practice

Decompose one factor. Color the array two colors to represent your numbers. Then find the product for each part and add.

Question 1.
McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 9 Lesson 1 Answer Key Take Apart to Multiply 12
Answer: McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 9 Lesson 1 Answer Key Take Apart to Multiply.15

Explanation;
McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 9 Lesson 1 Answer Key Take Apart to Multiply.4
7 × 7 = ( 7 × 4 ) + ( 7 × 3 )
49 = 28 + 21
49 = 49
So, 7 × 7 = 49.

Question 2.
McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 9 Lesson 1 Answer Key Take Apart to Multiply 13
Answer:

Explanation:
McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 9 Lesson 1 Answer Key Take Apart to Multiply.5
6 × 8 = ( 6 × 4 ) + ( 6 × 4 )
48 = 24 + 24
48 = 48
So, 6 × 8 = 48

Decompose one factor. Find each product. Then add. Decompose the fact a different way below.

Question 3.
McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 9 Lesson 1 Answer Key Take Apart to Multiply 14
Answer: McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 9 Lesson 1 Answer Key Take Apart to Multiply.17

Explanation:
Given, 8 × 8
decompose the factor 8 into 4 + 4.
8 × 8 = ( 8 × 4 ) + ( 8 × 4 )
64 = 32 + 32
64 = 64
So, 8 × 8 = 64

Another way is
Given, 8 × 8
decompose the factor 8 into 6 + 2.
8 × 8 = ( 8 × 6 ) + ( 8 × 2 )
64 = 48 + 16
64 = 64
So, 8 × 8 = 64

Question 4.
McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 9 Lesson 1 Answer Key Take Apart to Multiply 15
Answer: McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 9 Lesson 1 Answer Key Take Apart to Multiply.18

Explanation:
Given, 5 × 7
decompose the factor 7 into 5 + 2.
5 × 7 = ( 5 × 5 ) + ( 5 × 2 )
35 = 25 + 10
35 = 35
So, 5 × 7 = 35

Another way is
Given, 5 × 7
decompose the factor 7 into 4 + 3.
5 × 7 = ( 5 × 4 ) + ( 5 × 3 )
35 = 20 + 15
35 = 35
So, 5 × 7 = 35

Problem Solving

Decompose one factor. Find each product. Then add.

Question 5.
Mathematical PRACTICE Identify Structure Orlando’s baby sister takes 3 naps a day. How many naps does she take in 9 days?
Answer: 3 × 9  = 27 , She takes 27 naps in 9 days

Explanation:
Given, Orlando’s baby sister takes 3 naps a day.
How many naps does she take in 9 days?
for each day 3 naps
for 9 days 3 × 9 = 27 naps,
So, She takes 27 naps in 9 days

Question 6.
Carli gets to the bus stop 5 minutes early each morning. How many minutes does she wait at the bus stop in 5 days?
Answer: 5 × 5 = 25, Totally she waits for 25 minutes in 5 days

Explanation:
Given, Carli gets to the bus stop 5 minutes early each morning.
She waits for 5 minutes for 5 days,
Then 5 × 5 = 25
So, Totally she waits for 25 minutes in 5 days

Question 7.
Every Monday, Wednesday, and Friday, Mr. Brennan walks 2 miles and jogs 4 miles. What is the total number of miles Mr. Brennan walks and jogs in two weeks?
Answer: Mr. Brennan walks and jogs  36 miles in two weeks

Explanation:
Given, Every Monday, Wednesday, and Friday,
Mr. Brennan walks 2 miles and jogs 4 miles.
total miles 2 + 4 = 6 miles
Number of days, are 3 days per week
Then for 2 weeks 3 × 2 = 6 days
thus 6 × 6 = 36.
So, Mr. Brennan walks and jogs  36 miles in two weeks.

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top