McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 7 Lesson 7 Answer Key Multiply by 0 and 1

All the solutions provided in McGraw Hill My Math Grade 3 Answer Key PDF Chapter 7 Lesson 7 Multiply by 0 and 1 will give you a clear idea of the concepts.

McGraw-Hill My Math Grade 3 Answer Key Chapter 7 Lesson 7 Multiply by 0 and 1

Math in My World

Example 1

There are 4 flower pots. Each has 1 daisy. How many daisies are there in all? Find the unknown.
McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 7 Lesson 7 Answer Key Multiply by 0 and 1 1
McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 7 Lesson 7 Answer Key Multiply by 0 and 1 2
Circle 4 equal groups of 1.
McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 7 Lesson 7 Answer Key Multiply by 0 and 1 3
So, 4 groups of ____________ is ____________. The unknown is ____________.
There are _____________ daisies in all.
The Identity Property of Multiplication says that when any number is multiplied by ____________, the product is that number.
Answer:
Given that,
There are 4 flower pots.
Each flower pot has 1 daisy.
So, 4 x 1 = 4.
McGraw-Hill-My-Math-Grade-3-Chapter-7-Lesson-7-Answer-Key-Multiply-by-0-and-1-3
The addition sentence is 1 + 1 + 1 + 1 = 4.
So, 4 groups of 1 is 4. The unknown is 4.
There are 4 daisies in all.
The Identity Property of Multiplication says that when any number is multiplied by 1, the product is that number.

Example 2

1. Describe the pattern of the products shaded green.
Each product is the number ______________.
McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 7 Lesson 7 Answer Key Multiply by 0 and 1 4
2. Look at the circled product. Follow left and above to the circled factors. Complete the number sentence.
McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 7 Lesson 7 Answer Key Multiply by 0 and 1 5
3. Look at the product with a square around it. Complete the number sentence.
McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 7 Lesson 7 Answer Key Multiply by 0 and 1 6
The two number sentences are examples of the Zero Property of Multiplication which states that the product of any number and zero is zero.
Answer:
Each product is the number 0.
3 x 0 = 0.
7 x 0 = 0.
The two number sentences are examples of the Zero Property of Multiplication which states that the product of any number and zero is zero.

Talk Math

If 100 is multiplied by 0, what will be the product? Explain your reasoning.
McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 7 Lesson 7 Answer Key Multiply by 0 and 1 7
Answer:
Any number multiplied by 0 then you get the 0. By zero property of multiplication.
100 x 0 = 0.

Guided Practice

Look at the row and column of products shaded yellow. Describe the pattern.
McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 7 Lesson 7 Answer Key Multiply by 0 and 1 8

Question 1.
When a number is multiplied by ____________, the product s that number.
Answer:
When a number is multiplied by 1 the product s that number.

Question 2.
This is an example of the ___________ Property of Multiplication.
Answer:
This is an example of the identity Property of Multiplication.

Independent Practice

Algebra Circle equal groups to find the unknown. Write the unknown.

Question 3.
McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 7 Lesson 7 Answer Key Multiply by 0 and 1 9
The unknown is ____________.
Answer:
Multiplication of 2 with 1 then you get 2.
McGraw-Hill-My-Math-Grade-3-Chapter-7-Lesson-7-Answer-Key-Multiply-by-0-and-1-9
The unknown is 2.

Question 4.
McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 7 Lesson 7 Answer Key Multiply by 0 and 1 10
The unknown is ____________.
Answer:
Multiplication of 5 with 1 then you get 5.
McGraw-Hill-My-Math-Grade-3-Chapter-7-Lesson-7-Answer-Key-Multiply-by-0-and-1-10
The unknown is 5.

Write an addition sentence to help find each product. Check using the Identity Property of Multiplication.

Question 5.
8 × 1 = ____________
Answer:
Using the property of multiplication.
Multiplication of 8 with 1 then you get 8.
8 x 1 = 8.

Question 6.
7 × 1 = ______________
Answer:
Using the property of multiplication.
Multiplication of 7 with 1 then you get 7.
7 x 1 = 7

Use the Zero Property of Multiplication to find each product.

Question 7.
10 × 0 = ______________
Answer:
Using the Zero property of multiplication.
10 x 0 = 0.
Multiplication of 10 with 0 then you get 0.

Question 8.
6 × 0 = _______________
Answer:
Using the Zero property of multiplication.
6 x 0 = 0.
Multiplication of 6 with 0 then you get 0.

Question 9.
3 × 0 = _______________
Answer:
Using the Zero property of multiplication.
3 x 0 = 0.
Multiplication of 3 with 0 then you get 0.

Question 10.
Algebra Draw a line to match each number sentence to its unknown.
McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 7 Lesson 7 Answer Key Multiply by 0 and 1 11
Answer:
McGraw-Hill-My-Math-Grade-3-Chapter-7-Lesson-7-Answer-Key-Multiply-by-0-and-1-11

Problem Solving

Algebra Write a multiplication sentence with a symbol for the unknown. Then solve.

Question 11.
There is 1 student sitting at each of the 9 tables in the library. How many students are there altogether?
Answer:
Given that,
There is 1 student sitting at each of the 9 tables in the library.
So, 9 x 1 = 9.
Therefore the number of students altogether is 9.

Question 12.
Mathematical PRACTICE Model Math How many legs do 8 snakes have?
McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 7 Lesson 7 Answer Key Multiply by 0 and 1 12
Answer:
Given that,
Number of snakes are 8.
The snakes has no legs.
So, 8 x 0 = 0.
Therefore the number of legs are 0.

Question 13.
How many puppies are there altogether if there is 1 wagon and 2 puppies in the wagon?
Answer:
Given that,
The number of wagons are 1.
The number of puppies are 2.
So, 1 x 2 = 2.
Therefore there are 2 puppies in 1 wagon.

HOT Problems

Question 14.
Mathematical PRACTICE Identify Structure Write a real-world problem using the Zero Property of Multiplication. Explain one way to solve.
Answer:
The real word problem is there are 4 children’s and 0 chairs. How many children’s sit in each chair.
The answer is
4 x 0 = 0.
The multiplication sentence is zero property of multiplication.

Question 15.
Building on the Essential Question How does the Identity Property affect numbers?
Answer: In the identity property any number multiplied by 1 then you get the same number.
For example,
2 x 1 = 2.

McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 7 Lesson 7 My Homework Answer Key

Practice

Algebra Circle equal groups to find the unknown. Write the unknown.

Question 1.
8 × 1 = McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 7 Lesson 7 Answer Key Multiply by 0 and 1 13
The unknown is ______________.
McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 7 Lesson 7 Answer Key Multiply by 0 and 1 14
Answer:
Multiplication of 8 with 1 then you get the 8.
8 x 1 = 8.
McGraw-Hill-My-Math-Grade-3-Chapter-7-Lesson-7-Answer-Key-Multiply-by-0-and-1-14
The unknown is 8.

Question 2.
5 × 1 = McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 7 Lesson 7 Answer Key Multiply by 0 and 1 13
The unknown is ______________.
McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 7 Lesson 7 Answer Key Multiply by 0 and 1 15
Answer:
Multiplication of 5 with 1then you get 5.
5 x 1 = 5.
McGraw-Hill-My-Math-Grade-3-Chapter-7-Lesson-7-Answer-Key-Multiply-by-0-and-1-15
The unknown is 5

Use the Identity Property of Multiplication or the Zero Property of Multiplication to find each product.

Question 3.
4 × 0 = ____________
Answer:
Multiplication of 4 with 0 then you get 0.
4 x 0 = 0.
It is a zero property of multiplication.

Question 4.
7 × 1 = ______________
Answer:
Multiplication of 7 with 1 then you get 7.
7 x 1 = 7.
It is a identity property of multiplication.

Question 5.
7 × 0 = ______________
Answer:
Multiplication of 7 with 0 then you get 0.
7 x 0 = 0.
It is a zero property of multiplication.

Question 6.
6 × 1 = ______________
Answer:
Multiplication of 6 with 1 then you get 6.
6 x 1 = 6.
It is a identity property of multiplication.

Question 7.
1 × 0 = ________________
Answer:
Multiplication of 1 with 0 then you get 0.
1 x 0 = 0.
It is a zero property of multiplication.

Question 8.
9 × 1 = ________________
Answer:
Multiplication of 9 with 1 then you get 9.
9 x 1 = 9.
It is a identity property of multiplication.

Question 9.
2 × 1 = _______________
Answer:
Multiplication of 2 with 1 then you get 2.
2 x 1 = 2.
It is a property of multiplication.

Question 10.
8 × 1 = _______________
Answer:
Multiplication of 8 with 1 then you get 8.
8 x 1 = 8.
It is the identity property of multiplication.

Question 11.
5 × 0 = ________________
Answer:
Multiplication of 5 with 0 then you get 0.
5 x 0 = 0.
It is the identity property of multiplication.

Problem Solving

Algebra Write a multiplication sentence with a symbol for the unknown for Exercises 12 and 13. Then solve.

Question 12.
Jordan collects stamps. If he gets 1 stamp a day for 12 days, how many stamps will he add to his collection?
Answer:
Given that,
Jordan collects stamps.
If he gets 1 stamp a day for 12 days.
So, 1 x 12 = 12.
Therefore they added 12 stamps to his collection.

Question 13.
Mathematical PRACTICE Be Precise There are no pockets on any of Henry’s shirts. How many pockets do 6 of Henry’s shirts have?
Answer:
Given that,
There are no pockets on any of Henry’s shirts.
The number of pockets for 6 shirts is
So, 6 x 0 = 0.
Therefore there are 0 pockets for 6 shirts.

Vocabulary Check

Write the correct word to complete the sentence.
Identity
Zero

Question 14.
The _____________ Property of Multiplication states that any number multiplied by 0 equals 0.
Answer:
The Zero Property of Multiplication states that any number multiplied by 0 equals 0.

Question 15.
The ______________ Property of Multiplication states that any number multiplied by 1 is that number.
Answer:
The identity Property of Multiplication states that any number multiplied by 1 is that number.

Test Practice

Question 16.
Which multiplication sentence shows how to find the number of wings two alligators have altogether?
McGraw Hill My Math Grade 3 Chapter 7 Lesson 7 Answer Key Multiply by 0 and 1 16
(A) 1 + 1 = 2
(B) 2 × 2 = 4
(C) 1 × 1 = 1
(D) 2 × 0 = 0
Answer:
Given that,
There are two alligators,
Each alligators have 2 wings.
So, 2 x 2 = 4.
Therefore there are 4 wings for two alligators.
Option B is the correct answer.

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top