McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 9 Review Answer Key

All the solutions provided in McGraw Hill My Math Grade 2 Answer Key PDF Chapter 9 Review will give you a clear idea of the concepts.

McGraw-Hill My Math Grade 2 Chapter 9 Review Answer Key

Vocabulary Check

data
survey
tally marks
picture graph
line plot
bar graph

Write the correct word in each blank.

Question 1.
You can collect data by asking people the same question in a ________________.
Answer: survey

Explanation:
You can collect data by asking people the same question in a survey.

Question 2.
A ________________ uses bars to show data.
Answer:  bar graph

Explanation:
A graph that uses bars to show data is Bar graph

Question 3.
Numbers or symbols that show information are called ______________.
Answer: data

Explanation:
Numbers or symbols that show information is Data

Question 4.
A ______________ shows how often a certain number occurs in data.
Answer:  Line plot

Explanation:
A graph used to show how often a certain number occurs in data is Line plot

Question 5.
A _______________ uses pictures to show information collected.
Answer:  picture graph

Explanation:
A graph that has different pictures to show information collected is Picture graph

Question 6.
A _________________ is a mark used to record data collected in a survey.
Answer:  tally marks

Explanation:
Marks used in a survey to collect data is Tally marks.

Concept Check

Use the tally chart to make a picture graph.

Question 7.
McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 9 Review Answer Key 1
Answer:  The detailed votes are given below.

Explanation:
McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 9 Answer Key Data Analysis.68
Base ball got 4 votes
Football got 4 votes
Hockey got 2 votes
Volleyball got 3 votes.

Use the picture graph above to complete the sentences.

Question 8.
How many students were surveyed?
Answer: 13 students got surveyed

Explanation:
Base ball got 4 votes
Football got 4 votes
Hockey got 2 votes
Volleyball got 3 votes.
So, 13 students got surveyed

Question 9.
How many students like hockey and football?
Answer: 5 students like hockey and football

Explanation:
Base ball got 4 votes
Football got 4 votes
Hockey got 2 votes
Volleyball got 3 votes.
So, 5 students like hockey and football.

Use the tally chart to make a bar graph.

Question 10.
McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 9 Review Answer Key 2
Answer: The bar graph below shows the votes

Explanation:
McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 9 Answer Key Data Analysis.69
Yes got 10 votes
No got 1 votes

Use the bar graph above to complete the sentences.

Question 11.
How many students have been to the zoo?
Answer: 11 students have been to the zoo

Explanation:
From the bar graph above,
Yes got 10 votes
No got 1 votes
So, 11 students have been to the zoo

Question 12.
How many more students have been to the zoo than have not been to the zoo?
Answer: 10 more students have been to the zoo than have not been to the zoo

Explanation:
From the bar graph above,
Yes got 10 votes
No got 1 votes
So, 10 more students have been to the zoo than have not been to the zoo

Problem Solving

Question 13.
Taylor asked 12 friends to name their favorite number. Five friends said 4. Six friends said I. One friend said 2. Use Taylor’s data to complete the line plot.
McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 9 Review Answer Key 3
Answer: The complete line plot is given below.

Explanation:
Given, Taylor asked 12 friends to name their favorite number.
Five friends said 4. Six friends said I. One friend said 2.
McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 9 Answer Key Data Analysis.70

Question 14.
A tricycle has 3 wheels. How many wheels are there on 4 tricycles?
_____________ wheels
Answer: 12 wheels are there on 4 tricycles

Explanation:
Given,
A tricycle has 3 wheels.
For 4 tricycles , 3 × 4 = 12
So, 12 wheels are there on 4 tricycles

Test Practice

Question 15.
There are 4 giraffes at the zoo. Each giraffe has 4 legs. How many legs are there in all?
(A) 2
(B) 4
(C) 8
(D) 16
Answer: D

Explanation:
Given, There are 4 giraffes at the zoo.
Each giraffe has 4 legs.
4 × 4 = 16
So, There are 16 legs in all.

Reflect

Show how to record and analyze data.

Complete the tally chart.
McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 9 Review Answer Key 4
Answer: McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 9 Answer Key Data Analysis.71

Explanation:
Banana got 5 votes
Apple got 4 votes
Orange got 3 votes.

Use the tally chart to make a picture graph.
McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 9 Review Answer Key 5
Answer: McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 9 Answer Key Data Analysis.72

Explanation:
Banana got 5 votes
Apple got 4 votes
Orange got 3 votes.

Use the tally chart to make a bar graph.
McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 9 Review Answer Key 6
Answer: 

Explanation:
Banana got 5 votes
Apple got 4 votes
Orange got 3 votes.

Analyze the data.
How many people like apples and bananas?
McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 9 Review Answer Key 7
Answer: 9 people like apples and bananas

Explanation:
Banana got 5 votes
Apple got 4 votes
Orange got 3 votes.
So, 9 people like apples and bananas.

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top