McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 11 Lesson 5 Answer Key Relate Inches, Feet, and Yards

All the solutions provided in McGraw Hill My Math Grade 2 Answer Key PDF Chapter 11 Lesson 5 Relate Inches, Feet, and Yards will give you a clear idea of the concepts.

McGraw-Hill My Math Grade 2 Answer Key Chapter 11 Lesson 5 Relate Inches, Feet, and Yards

Explore and Explain

McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 11 Lesson 5 Answer Key Relate Inches, Feet, and Yards 1
_____________ inches or ____________ feet
Answer:
The table is 3 feet wider.
1 feet = 12 inches.
Therefore, it is 3×12=36 inches or 3 feet.
McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 11 Lesson 5 Answer Key Relate Inches, Feet, and Yards 2
_____________ inches or ____________ feet
Answer:
The cupbaord is 5 feet wider.
1 feet = 12 inches.
Therefore, it is 5×12=60 inches or 5 feet.
McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 11 Lesson 5 Answer Key Relate Inches, Feet, and Yards 3
_____________ inches or ____________ feet

Teacher Directions: Find each object in the classroom Measure each object in inches. Measure each object in feet. Discuss the measurements.
Answer:
The door is 4 feet wider.
1 feet = 12 inches.
Therefore, it is 4×12=48 inches or 4 feet.

See and Show

You can use different units of length to measure the same object.
McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 11 Lesson 5 Answer Key Relate Inches, Feet, and Yards 4
Helpful Hint
12 inches = 1 foot
3 feet = 1 yard

Find each object. Measure the length of each object twice.

Question 1.
Object
McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 11 Lesson 5 Answer Key Relate Inches, Feet, and Yards 5
Measure: ____________ feet
_____________ yards
Answer:
The table is 6 feet.
3 feet = 1 yard.So, 6 feet will be 6÷3=2 yards.

Question 2.
Object
McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 11 Lesson 5 Answer Key Relate Inches, Feet, and Yards 6
Measure: ____________ yards
______________ feet
Answer:
The board is 2 yards.
1 yard = 3 feet .So, 2 yards will be 2×3 feet =6 feets.

Talk Math If there are 12 inches in 1 foot and 3 feet in 1 yard, how many inches are in 1 yard?
Answer:
Given that:
1 foot = 12 inches and 1 yards = 3 feet.
Then 1 yard will be 3 ×12 inches=36 inches.

On My Own

Find each object. Measure the length of each object twice.

Question 3.
Object
McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 11 Lesson 5 Answer Key Relate Inches, Feet, and Yards 7
____________ feet
____________ inches
Answer:
We know that: 1 feet = 12 inches.
The cupboard is 4 feet or 4×12= 48 inches.

Question 4.
Object
McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 11 Lesson 5 Answer Key Relate Inches, Feet, and Yards 8
____________ inches
____________ feet
Answer:
We know that: 1 feet = 12 inches.
The book is 1 feet or 1×12= 12 inches.

Question 5.
Object
McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 11 Lesson 5 Answer Key Relate Inches, Feet, and Yards 9
______________ feet
______________ yards
Answer:
We know that: 1 feet = 12 inches.
The door is 3 feet or 3×12= 36 inches.

Question 6.
Object
McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 11 Lesson 5 Answer Key Relate Inches, Feet, and Yards 10
______________ yards
______________ feet
Answer:
We know that: 1 yards = 3 feet.
The object is 2 yards or 2×3= 6 feet.

Question 7.
Object
McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 11 Lesson 5 Answer Key Relate Inches, Feet, and Yards 11
______________ feet
______________ yards
Answer:
We know that: 1 yards = 3 feet.
The object is 3 yards or 3×3= 9 feet.

Question 8.
Object
McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 11 Lesson 5 Answer Key Relate Inches, Feet, and Yards 12
______________ inches
______________ feet
Answer:
We know that: 1 feet = 12 inches.
The object is 1 feet or 1×12= 12 inches.

Problem Solving

Question 9.
Sheradon’s scooter is 3 feet long. Sage’s scooter is 38 inches long. Whose scooter is longer?
Answer:
Given that:
Sheradon’s scooter is 3 feet long and Sage’s scooter is 38 inches long.
First we need to convert them into same units.
We know that: 1 feet = 12 inches.
Therefore,Sheradon’s scooter will be 3×12=36 inches.
Sage’s scooter is 38-36=2 inches longer.

Question 10.
The low diving board is 8 feet long. The high diving board is 4 yards long. How many feet longer is the high diving board?
McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 11 Lesson 5 Answer Key Relate Inches, Feet, and Yards 13
____________ feet
Answer:
Given that:
The low diving board is 8 feet long. The high diving board is 4 yards long.
First we need to convert them into same units.
We know that: 1 yards = 3 feet.
Therefore,the high diving board will be 4×3=12 feet.
The hiogh diving school is 12-8=4 feet long.

Question 11.
The green bike is one yard long. The yellow bike is 38 inches long. Which bike is shorter?
_____________ bike
Answer:
Given that:
The green bike is one yard long. The yellow bike is 38 inches long.
We know that 1 yard =36 inches.
Therefore, the green bike will be 1×36=36 inches.
The green bike is shorter by 38-36=2 inches.

Write Math Explain how the measurements of an object change depending on which unit you use to measure.
Answer:
We know that, 1 foot = 12 inches,1 yards = 3 feet and 1 yard =36 inches.
Suppose if an object is 3 feet long, then according to the above relations it will be equal to 1 yard or 36 inches.
In this manner, the object length changes depending upon the unit we are using to measure.

McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 11 Lesson 5 My Homework Answer Key

Practice

Find each object. Measure the length of each object twice.

Question 1.
Object
McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 11 Lesson 5 Answer Key Relate Inches, Feet, and Yards 14
Measurement: ____________ feet
____________ yards
Answer:
We know that: 1 yards = 3 feet.
The given object is 2 yards or 2×3=6 feet.

Question 2.
Object
McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 11 Lesson 5 Answer Key Relate Inches, Feet, and Yards 15
Measurement: ______________ yards
_____________ feet
Answer:
We know that: 1 yards = 3 feet.
The given object is 2 yards or 2×3=6 feet.

Question 3.
Object
McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 11 Lesson 5 Answer Key Relate Inches, Feet, and Yards 16
Measurement: ______________ inches
______________ feet
Answer:
We know that: 1 feet = 12 inches.
The object is 2 feet or 2×12=24 inches.

Question 4.
Object
McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 11 Lesson 5 Answer Key Relate Inches, Feet, and Yards 17
Measurement: ______________ feet
_____________ inches
Answer:
We know that: 1 feet = 12 inches.
The given object is 1 feet or 1×12= 12 inches.

Question 5.
Object
McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 11 Lesson 5 Answer Key Relate Inches, Feet, and Yards 18
Measurement: ______________ feet
_____________ yards
Answer:
We know that: 1 yards = 3 feet.
The given object is 2 yards or 2×3=6 feet.

Question 6.
Sam’s closet is 4 feet wide. Tom’s closet is 50 inches wide. Whose closet is wider?
Helpful Hint
12 inches = 1 foot
3 feet = 1 yard
Answer:
Given that:
Sam’s closet is 4 feet wide. Tom’s closet is 50 inches wide.
First we need to convert them into same units.
Therefore, Sam’s closet is 4×12=48inches.
Tom’s closet is 50-48=2 inches wider than Sam’s closet.

Question 7.
The fence in Laura’s backyard is 15 feet long. How many yards long is the fence?
______________ yards
Answer:
We know that: 1 feet = 1÷3 yards
The fence in Laura’s backyard is 15 feet long.
It will be 15÷3=5 yards.

Test Practice

Question 8.
72 inches is equal to __________ yards.
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4
Answer:
We know that 1 yard =36 inches.
Therefore, 72 inches will be 72÷36=2 yards.
Option B is correct.

Math at Home Have your child measure an object In your house using inches, feet, and yards. Discuss how each measurement relates to the size of the unit.
Answer:
Let us measure the lengths of a door in inches, cupboard in feet and backyard in yards.
The door measures 4 inches wide, the cupboard measures 4 feet wider and the backyard measures 12 yards wider.
Here, 1 foot = 12 inches,1 yards = 3 feet and 1 yard =36 inches.

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top