McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 11 Lesson 10 Answer Key Relate Centimeters and Meters

All the solutions provided in McGraw Hill My Math Grade 2 Answer Key PDF Chapter 11 Lesson 10 Centimeters and Meters will give you a clear idea of the concepts.

McGraw-Hill My Math Grade 2 Answer Key Chapter 11 Lesson 10 Centimeters and Meters

Explore and Explain

McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 11 Lesson 10 Answer Key Relate Centimeters and Meter 1
______________ centimeters
______________ meters
Teacher Directions: Choose a large object from the picture such as a table or window. Find it in your school. Measure the object in centimeters. Measure the object in meters. Discuss the measurements.
Answer:
To measure the length of larger objects such as a table, place your scale on one end of the table and continue measuring till the end of the table.
The length of the table is 200cm.
To convert the centimeters to meters divide the centimeters measurements with 100.
The length of the table in meters is 200÷100=2 meters.

See and Show

You can use different units of length to measure the same object.
McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 11 Lesson 10 Answer Key Relate Centimeters and Meter 2
The basketball hoop is about McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 11 Lesson 10 Answer Key Relate Centimeters and Meter 3 meters tall.
It is about McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 11 Lesson 10 Answer Key Relate Centimeters and Meter 4 centimeters tall.
Helpful Hint
1 meter = 100 centimeters

Find the object. Measure the length of each object twice.

Question 1.
Object
McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 11 Lesson 10 Answer Key Relate Centimeters and Meter 5
Measure: _____________ centimeters
____________ meters
Answer:
The length of the window is 125 centimeters or 125÷100=1 metre and 25 centimeter.

Question 2.
Object
McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 11 Lesson 10 Answer Key Relate Centimeters and Meter 6
Measure: _____________ centimeters
____________ meters
Answer:
The height of the chair is 200 centimeters or 200÷100=2 metres.

Question 3.
Object
McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 11 Lesson 10 Answer Key Relate Centimeters and Meter 7
Measure: _____________ centimeters
____________ meters
Answer:
The shorter length of cupboard is 100 centimeter or 100÷100=1 metres.

Talk Math Which unit of measure gives you a more exact measurement?
Answer:
Centimeter unit gives us more exact measurement.

On My Own

Find the object. Measure the length of each object twice.

Question 4.
Object
McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 11 Lesson 10 Answer Key Relate Centimeters and Meter 8
Measure: _____________ centimeters
____________ meters
Answer:
The length of the given object is 150 centimeters or 150÷100=1 metre and 50 centimeter.

Question 5.
Object
McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 11 Lesson 10 Answer Key Relate Centimeters and Meter 9
Measure: _____________ centimeters
____________ meters
Answer:
The length of the given object is 500 centimeter or 500÷100=5 metres.

Question 6.
Object
McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 11 Lesson 10 Answer Key Relate Centimeters and Meter 10
Measure: _____________ centimeters
____________ meters
Answer:
The length of the given object is 250 centimeter or 250÷100=2 metres and 50 centimeters.

Question 7.
Object
McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 11 Lesson 10 Answer Key Relate Centimeters and Meter 11
Measure: _____________ centimeters
____________ meters
Answer:
The length of the given object is 400 centimeter or 400÷100=4 metres.

Question 8.
Object
McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 11 Lesson 10 Answer Key Relate Centimeters and Meter 12
Measure: _____________ centimeters
____________ meters
Answer:
The length of the given object is 600 centimeter or 600÷100=6 metres.

Question 9.
Kate’s garden is 9 meters long. Stella’s garden is 954 centimeters long. Whose garden is longer?
Answer:
Given that:
Kate’s garden is 9 meters long and Stella’s garden is 954 centimeters long.
Explanation:
As both the given measurements are in different units, first we need to convert them into the same units.
Lets us convert the Kate’s garden units, 9 meters in centimeter. The new conversion measurement will be 9×100=900 centimeters.
As 954 centimeter is greater than 900 centimeter, Stella’s garden is longer.

Question 10.
Brianna’s bedroom is 6 meters wide. Oliver’s bedroom is 596 centimeters wide. Whose bedroom is wider?
Answer:
Given that:
Brianna’s bedroom is 6 meters wide and Oliver’s bedroom is 596 centimeters wide.
Explanation:
As both the given measurements are in different units, first we need to convert them into the same units.
Lets us convert the Brianna’s bedroom units, 6 meters in centimeter. The new conversion measurement will be 6×100=600 centimeters.
As 600 centimeter is greater than 596 centimeter, Brianna’s bedroom is wider.

Question 11.
Gianna walks 10 meters to her mailbox. Parker walks 757 centimeters to his mailbox. Who walks farther?
McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 11 Lesson 10 Answer Key Relate Centimeters and Meter 13
Answer:
Gianna walks 10 meters to her mailbox and Parker walks 757 centimeters to his mailbox.
Explanation:
As both the given measurements are in different units, first we need to convert them into the same units.
Lets us convert the Gianna’s units, 10 meters in centimeter. The new conversion measurement will be 10×100=1000 centimeters.
As 1000 centimeter is greater than 757 centimeter, Gianna walks farther.

HOT Problem Abby’s ribbon was 5 meters long. She cut off 35 centimeters. How long is the piece of ribbon now? Explain.
Answer:
Given that:
Abby’s ribbon was 5 meters long. She cut off 35 centimeters.
Explanation:
Let us first convert the 5 meters into centimeter, 5×100=500 centimeters. She cut off 35 centimeters.
To know the left over length of the ribbon we need to subtract the cut off part from that of the total part.
500-35=465 centimeter.
Therefore, the ribbon is 465 centimeter long.

McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 11 Lesson 10 My Homework Answer Key

Practice

Find the object. Measure the length of each object twice.

Question 1.
Object
McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 11 Lesson 10 Answer Key Relate Centimeters and Meter 14
Measure: _____________ centimeters
____________ meters
Answer:
The length of the given object is 150 centimeters or 150÷100=1 metre and 50 centimeter.

Question 2.
Object
McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 11 Lesson 10 Answer Key Relate Centimeters and Meter 15
Measure: _____________ centimeters
____________ meters
Answer:
The length of the given object is 200 centimeters or 200÷100=2 metres.

Question 3.
Object
McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 11 Lesson 10 Answer Key Relate Centimeters and Meter 16
Measure: _____________ centimeters
____________ meters
Answer:
The length of the given object is 600 centimeters or 600÷100=6 metres.

Question 4.
Object
McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 11 Lesson 10 Answer Key Relate Centimeters and Meter 17
Measure: _____________ centimeters
____________ meters
Answer:
The length of the given object is 800 centimeters or 800÷100=8 metres.

Question 5.
Object
McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 11 Lesson 10 Answer Key Relate Centimeters and Meter 18
Measure: _____________ centimeters
____________ meters
Answer:
The length of the given object is 500 centimeters or 500÷100=5 metres.

Question 6.
At the end of the race, Carly was 3 meters ahead of Reagan. How many centimeters was she ahead of Reagan?
McGraw Hill My Math Grade 2 Chapter 11 Lesson 10 Answer Key Relate Centimeters and Meter 19
______________ centimeters
Answer:
Given that:
At the end of the race, Carly was 3 meters ahead of Reagan.
Explanation:
We know that 1 meter = 100 centimeter.
So, Carly was 3×100=300 centimeters away from Reagan.

Test Practice

Question 7.
35 centimeters + 65 centimeters = ______________
(A) 1 centimeter
(B) 1 meter
(C) 90 centimeters
(D) 2 meters
Answer:
As both the values have same units we can directly add them.
35+65=100 centimeters.
But 100 centimeters is not in the given options. Let us try converting it in meters.
100 centimeters is equal to 1 meter.
So, option B is correct.

Math at Home Have your child measure an object in your house using centimeters and meters. Discuss how each measurement relates to the size of the unit.
Answer:
Centimeters scale can be used to maesure smaller objects such as pencil, pen, bottle and slate.
Meters scale can be used to measure the length of a room or garden.

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top