Into Math Grade 3 Module 9 Lesson 5 Answer Key Round to the Nearest Ten or Hundred

We included HMH Into Math Grade 3 Answer Key PDF Module 9 Lesson 5 Round to the Nearest Ten or Hundred to make students experts in learning maths.

HMH Into Math Grade 3 Module 9 Lesson 5 Answer Key Round to the Nearest Ten or Hundred

I Can use and explain how to use place value to round whole numbers to the nearest ten or hundred.

Spark Your Learning

Between 200 and 300 movie tickets are sold at a movie theater. The number is closer to 300 than to 200 and has 7 as one of its digits. How many movie tickets could have been sold?
HMH Into Math Grade 3 Module 9 Lesson 5 Answer Key Round to the Nearest Ten or Hundred 1
Answer:
The movie tickets that could have been sold are 297.

Explanation:
The number that is closer to 300 than 200 is 297. Hence the movie tickets that could have been sold are 297.
Draw to show your thinking.
HMH Into Math Grade 3 Module 9 Lesson 5 Answer Key Round to the Nearest Ten or Hundred 2

Turn and Talk What is another number of movie tickets that could have been sold? Explain your thinking.
Answer:
287.

Explanation:
The other number of movie tickets that could have been sold is 287.

Build Understanding

1. A stack of 23 paper cups is shown. Rounded to the nearest ten, about how many cups are in the stack?
Complete the number line to show 23.
HMH Into Math Grade 3 Module 9 Lesson 5 Answer Key Round to the Nearest Ten or Hundred 3
HMH Into Math Grade 3 Module 9 Lesson 5 Answer Key Round to the Nearest Ten or Hundred 4

A. Which two tens is 23 between? _______
Answer:
10, 20

Explanation:
The two tens are 23 between 10, and 20.
B. Which ten is 23 closer to? ____
Answer:
20
23 rounded to the nearest ten is ___.
Answer:
20
There are about ___ cups in the stack.
Answer:
20.

Explanation:
There are about 20 cups in the stack.

Connect to Vocabulary
When you round a number, you replace a number with another number that tells you about how much or about how many.

2. There are 135 straws in a box. About how many straws are in a box? Use place value to round to the nearest hundred.
Answer:
140

Explanation:
There are 140 staws are in a box.

A. What is the digit to the right of the place to which you want to round? ____
HMH Into Math Grade 3 Module 9 Lesson 5 Answer Key Round to the Nearest Ten or Hundred 5
Answer:
5

Explanation:
The digit to the right of the place to which we want to round is 5.

B. Is the digit less than 5, 5, or greater than 5? ____
Answer:
The digit is equal to 5.

Think: If the digit is less than 5, the digit in the rounding place stays the same. If the digit is 5 or greater than 5, the digit in the rounding place increases by 1.
Answer:
6

Explanation:
The rounding place is 5 and it is increased by 1 hence the number is 6.

C. What is 135 rounded to the nearest hundred? ____
There are about ___ straws in a box.
Answer:
140

Explanation:
135 rounded to the nearest hundred is 140.
There are about 140 straws in a box.

Turn and Talk When rounding, what place value helps you find the closer ten? the closer hundred?
Answer:
the closer hundred.

Step It Out

3. There are 173 balls in this small ball pit. About how many balls are in the ball pit? Use the number line to round 173 to the nearest hundred.
HMH Into Math Grade 3 Module 9 Lesson 5 Answer Key Round to the Nearest Ten or Hundred 6
Answer:
170

Explanation:
The number line to round 173 to the nearest hundred is 170.

A. Mark the number 173 on the line.
HMH Into Math Grade 3 Module 9 Lesson 5 Answer Key Round to the Nearest Ten or Hundred 7
Answer:
HMH-Into-Math-Grade-3-Module-9-Lesson-5-Answer-Key-Round-to-the-Nearest-Ten-or-Hundred-7
B. Which two hundreds is 173 between? ___ and ___
Answer:
160, 180

Explanation:
The two hundreds that is between 173 is 160 and 180.

C. Which hundred is 173 closer to? ___
Answer:
170

173 rounded to the nearest hundred is 170.
D. There are about _____ balls in the ball pit.
Answer:
170

Explanation:
There are about 170 balls in the ball pit.

4. If the actual number of balls rounds to 500 when rounded to the nearest hundred, how many balls could this container actually have?
Answer:
500

Expalantion:
There are 500 balls that this container actually have.

A. Think of numbers that would round to 500 when rounded to the nearest hundred. What numbers would be included? ___ to ____
HMH Into Math Grade 3 Module 9 Lesson 5 Answer Key Round to the Nearest Ten or Hundred 8
Answer:
400 to 500

Explanation:
The numbers would be included is 400 to 500.

B. How many balls could this container actually have?
____________________
Answer:
500

Explanation:
The balls this container could actually have is 500.

Check Understanding Math Board

Question 1.
About 300 students attend Oak Elementary. If the actual number of students was rounded to the nearest hundred, how many students might attend Oak Elementary?
Answer:
300

Explanation:
There are about 300 students attended Oak Elementary.
If the actual number of students was rounded to the nearest hundred then the students might attend Oak elementary is 300.

On Your Own

Question 2.
About how many people live in Elm Grove?
_________________
HMH Into Math Grade 3 Module 9 Lesson 5 Answer Key Round to the Nearest Ten or Hundred 9
Answer:
559

Explanation:
The people libe in Elm grove is 559.

Round to the nearest ten.

Question 3.
35 ___
Answer:
30

Explanation:
The number given to the nearest ten is 30.

Question 4.
209 ___
Answer:
210

Explanation:
The number given to the nearest ten is 210.

Question 5.
14 ___
Answer:
10

Explanation:
The number given to the nearest ten is 10.

Question 6.
492 ___
Answer:
490

Explanation:
The number given to the nearest ten is 490.

Question 7.
651 ___
Answer:
650

Explanation:
The number given to the nearest ten is 650.

Question 8.
726 ___
Answer:
720

Explanation:
The number given to the nearest ten is 720.

Question 9.
Open Ended Mr. Owen says that he has about 200 miles left to drive. What could the actual number of miles be? _________

Round to the nearest hundred.

Question 10.
321 ___
Answer:
320

Explanation:
The number given to the nearest ten is 320.

Question 11.
674 ___
Answer:
670

Explanation:
The number given to the nearest ten is 670.

Question 12.
149 ___
Answer:
150

Explanation:
The number given to the nearest ten is 150.

Question 13.
750 ___
Answer:
750

Explanation:
The number given to the nearest ten is 750.

Question 14.
868 ___
Answer:
870

Explanation:
The number given to the nearest ten is 870.

Question 15.
407 ___
Answer:
410.

Explanation:
The number given to the nearest ten is 410.

Question 16.
Reason Traci puts about 100 raisins in a batch of muffins. If the actual number of raisins was rounded to the nearest hundred, how many raisins could Traci have used? Explain how you know.
Answer:
100

Explanation:
Traci could have used 100 raisins. The actual number of raisings was rounded to the nearest hundred.

I’m in a Learning Mindset!

What is getting in my way as I learn to round a number to the nearest ten or hundred?
___________________________________________

Leave a Comment

Scroll to Top