We included **HMH Into Math Grade 3 Answer Key**** PDF** **Module 6 Lesson 4 Relate Subtraction and Division** to make students experts in learning maths.

## HMH Into Math Grade 3 Module 6 Lesson 4 Answer Key Relate Subtraction and Division

I Can show how subtraction and division are related. I can use repeated subtraction or a number line to solve a division problem.

**Spark Your Learning**

Kai makes these dog treats. He wants to give his dog 3 treats a day. How many days will the dog treats last?

Answer:

The total number of dog treats = 21.

Kai gives 3 dog treats in each day = 21/3 = 7.

The total number of days the dog treats is 7 days.

**Use words and drawings to solve the problem.**

**Turn and Talk** If you take groups of 3 dog treats from 21 dog treats, what operation are you using?

**Build Understanding**

1. Nala uses cloth to make coats for dogs. She has a bolt of cloth that is 13 feet long. Each piece of cloth she cuts is 2 feet long. How many pieces of cloth does Nala cut?

A. After Nala cuts 1 piece from the bolt, how much cloth is left on the bolt? Predict how many pieces of cloth Nala can cut.

______________________

______________________

Answer:

The total length of the cloth bolt is 13 inches.

After cutting off 1 piece of 2 inches is 13 – 2 = 11 inches.

After cutting off 1 piece of cloth Nala can cut is 11inches = 10 inches +1inch = 10/2 = 5 pieces and 1 inch of cloth.

B. How can you use a number line to show how many pieces of cloth Nala cuts?

______________________

______________________

**Show equal groups.**

C. How do you know how many jumps to make?

__________________________

Answer:

D. How many pieces of cloth does Nala cut? __________

Answer:

Nala cuts 6 pieces and she remains 1inch cloth.

**Turn and Talk** How is counting backward on a number line like subtracting equal groups?

2. How can you use subtraction to find how many

pieces of cloth Nala cuts for the dog coats?

A. Subtract equal lengths to represent each jump on the number line.

B. How many times do you subtract?_____

Answer:

I subtract 6 times.

C. Use a division equation to model the problem.

Answer:

18/2 = 9

**Connect to Vocabulary**

The dividend is the number that is to be divided in a division problem. The divisor is the number that divides the dividend. The quotient is the number that results from dividing.

**Check Understanding Math Board**

Question 1.

Nala has another bolt of cloth that is 10 feet long. How many 2-feet pieces of cloth can Nala make? Complete the jumps on the number line and the repeated subtraction. Write a division equation. Solve.

Answer:

**On Your Own**

Question 2.

**Model with Mathematics** A jug holds 8 cups of juice. Eliot drinks 2 cups of juice each day. How many days will the jug of juice last?

Write a division equation to model the problem.

Answer:

Given that,

The total number of cups of juice in a jug is 8.

Eliot drinks a juice for each day is 2.

The total number of days the jug of juice last is 8/2 = 4.

The division equation is 8/2 = 4.

Question 3.

Margo has a package of 15 bows. She puts 3 bows on each stuffed bear. How many stuffed bears does Margo put bows on?

Answer:

Given that;

The total number of bowls is 15.

She puts 3 bowls in each stuffed bear.

Number of stuffed bears does Margo put bowls in 15/3 = 5

She needed 5 stuffed bears for 15 bowls.

Question 4.

**Open Ended** Write a word problem about dividing 32 stickers into groups of 8. Then write an equation to model and solve the problem.

Answer:

In a book, there are 32 stickers into groups of 8. Find how many stickers for each group?

Given that,

The total number of stickers is 32.

The total number of groups is 8.

Therefore the total number of stickers in each group is 32/8 = 4

Question 5.

**Financial Literacy** Aly saves $3 each week. She wants to save $27 to buy a pair of boots. How many weeks will it take for Aly to save $27?

Answer:

Aly saves in each week = $3

She wants to save to buy a pair of boots = $27

Aly takes to save $27 is $27/$3 = 9.

Therefore Aly saves $27 in 9 weeks.

**I’m in a Learning Mindset!**

How can I keep myself on task?

___________________________

___________________________