go-math-grade-3-chapter-9-compare-fractions-extra-practice-answer-key

Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 9 Compare Fractions Extra Practice

Access the Answer Key for Go Math Grade 3 Chapter 9 Compare Fractions Extra Practice and use them as a quick reference. Get the Homework Help Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 9 Compare Fractions Extra Practice and test your preparation standard. We provide the Step by Step Solution for all the Problems in 3rd Grade Go Math Ch 9 Extra Practice for better understanding.

Grade 3 Go Math Answer Key Chapter 9 Compare Fractions Extra Practice

Before you begin your preparation make sure to check out the topics list in 3rd Grade Go Math Ch 9 Answer Key Compare Fractions. You have different methods for solving the Comparing Fractions. Avail the quick links and get to know the concepts better. Practice the Problems in 3rd Grade Go Math Ch 9 on your own and verify the solutions in the Go Math Answer Key Grade 3 Chapter 9 Compare Fractions.

Common Core – Page No. 189000

Lesson 9.1

Solve. Show your work.

Question 1.
Nick finished \(\frac{4}{8}\) of his homework before dinner. Ed finished \(\frac{7}{8}\) of his homework before dinner. Who finished the greater part of his homework?
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 9 Compare Fractions Extra Practice Common Core img 1
_____

Answer: Ed

Explanation:

Compare the fractions \(\frac{4}{8}\) and \(\frac{7}{8}\)
The denominator of both the fractions is the same. So, compare the numerators.
The numerator with the greatest number will be the greatest fraction.
7 is greater than 4.
\(\frac{7}{8}\) > \(\frac{4}{8}\)
Therefore Ed finished the greater part of his homework.

Question 2.
Rafael walked \(\frac{2}{3}\) mile and then rode his scooter \(\frac{2}{6}\) mile. Which distance is farther?
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 9 Compare Fractions Extra Practice Common Core img 2
\(\frac{□} {□}\) mile is farther

Answer: \(\frac{2}{3}\)

Explanation:

Rafael walked \(\frac{2}{3}\) mile and then rode his scooter \(\frac{2}{6}\) mile.
The numerator of both the fractions is the same but the denominators are different.
The fraction is smaller if the denominator is greater.
Thus \(\frac{2}{3}\) > \(\frac{2}{6}\)
\(\frac{2}{3}\) mile is farther.

Lessons 9.2–9.3

Compare. Write <, >, or =.

Question 3.
\(\frac{2}{6}\) _____ \(\frac{3}{6}\)

Answer: \(\frac{2}{6}\) < \(\frac{3}{6}\)

Explanation:

Compare the fractions \(\frac{2}{6}\) and \(\frac{3}{6}\)
The denominators are the same and the numerators are different.
So compare the numerators of two fractions.
2 is less than 3.
So, \(\frac{2}{6}\) < \(\frac{3}{6}\)

Question 4.
\(\frac{6}{8}\) _____ \(\frac{1}{8}\)

Answer: \(\frac{6}{8}\) > \(\frac{1}{8}\)

Explanation:

Compare \(\frac{6}{8}\) and \(\frac{1}{8}\)
The denominators are the same and the numerators are different.
6 is greater than 1.
\(\frac{6}{8}\) > \(\frac{1}{8}\)

Question 5.
\(\frac{3}{8}\) _____ \(\frac{3}{4}\)

Answer: \(\frac{3}{8}\) < \(\frac{3}{4}\)

Explanation:

Compare the fractions \(\frac{3}{8}\) and \(\frac{3}{4}\)
The numerators are the same and denominators are different.
Compare the denominators of two fractions.
The fraction with lesser number will be the greatest.
\(\frac{3}{8}\) < \(\frac{3}{4}\)

Question 6.
\(\frac{1}{6}\) _____ \(\frac{1}{8}\)

Answer: \(\frac{1}{6}\) > \(\frac{1}{8}\)

Explanation:

The numerator of both the fractions is the same.
The denominator with the greatest number will be the smallest fraction.
So, \(\frac{1}{6}\) > \(\frac{1}{8}\)

Question 7.
\(\frac{2}{3}\) _____ \(\frac{2}{6}\)

Answer: \(\frac{2}{3}\) > \(\frac{2}{6}\)

Explanation:

The numerator of both the fractions is the same.
The denominator with the greatest number will be the smallest fraction.
\(\frac{2}{3}\) > \(\frac{2}{6}\)

Question 8.
\(\frac{1}{8}\) _____ \(\frac{3}{8}\)

Answer: \(\frac{1}{8}\) < \(\frac{3}{8}\)

Explanation:

The denominator of both the fractions is the same.
So, compare the numerators. The fraction with the small number will be the smallest fraction.
\(\frac{1}{8}\) < \(\frac{3}{8}\)

Lesson 9.4

Compare. Write <, >, or = . Write the strategy you used.

Question 9.
\(\frac{2}{8}\) _____ \(\frac{2}{3}\)

Answer: \(\frac{2}{8}\) < \(\frac{2}{3}\)

Explanation:

The numerator of both the fractions is the same.
Compare the denominators.
The denominator with the greatest number will be the smallest fraction.
\(\frac{2}{8}\) < \(\frac{2}{3}\)

Question 10.
\(\frac{5}{6}\) _____ \(\frac{1}{6}\)

Answer: \(\frac{5}{6}\) > \(\frac{1}{6}\)

Explanation:

The denominator of both the fractions is the same.
The fraction with the small number will be the smallest fraction.
5 is greater than 1.
\(\frac{5}{6}\) > \(\frac{1}{6}\)

Question 11.
\(\frac{7}{8}\) _____ \(\frac{3}{4}\)

Answer: \(\frac{7}{8}\) > \(\frac{3}{4}\)

Explanation:

Compare \(\frac{7}{8}\) and \(\frac{3}{4}\)
Make the denominators equal to compare the fractions.
\(\frac{3}{4}\) × \(\frac{8}{8}\) = \(\frac{24}{32}\)
\(\frac{7}{8}\) × \(\frac{4}{4}\) = \(\frac{28}{32}\)
\(\frac{28}{32}\) > \(\frac{24}{32}\)
\(\frac{7}{8}\) > \(\frac{3}{4}\)

Common Core – Page No. 190000

Lesson 9.5

Write the fractions in order from greatest to least.

Question 1.
\(\frac{1}{2}, \frac{1}{4}, \frac{1}{3}\)
Type below:
__________

Answer: \(\frac{1}{2}, \frac{1}{3}, \frac{1}{4}\)

Explanation:

The numerator of the three fractions is the same.
So, the order from greatest to least is \(\frac{1}{2}, \frac{1}{3}, \frac{1}{4}\)

Question 2.
\(\frac{4}{6}, \frac{1}{6}, \frac{2}{6}\)
Type below:
__________

Answer: \(\frac{4}{6}, \frac{2}{6}, \frac{1}{6}\)

Explanation:

The denominator of the three fractions is the same.
Compare the numerator of the fraction.
4 > 2 > 1
\(\frac{4}{6}, \frac{2}{6}, \frac{1}{6}\)

Question 3.
\(\frac{3}{6}, \frac{3}{4}, \frac{3}{8}\)
Type below:
__________

Answer: \(\frac{3}{4}, \frac{3}{6}, \frac{3}{8}\)

Explanation:

The numerator of the three fractions is the same.
So, the order is \(\frac{3}{4}, \frac{3}{6}, \frac{3}{8}\)

Question 4.
\(\frac{6}{8}, \frac{3}{8}, \frac{5}{8}\)
Type below:
__________

Answer: \(\frac{6}{8}, \frac{5}{8}, \frac{3}{8}\)

Explanation:

The denominator of the three fractions is the same.
Compare the numerator and write the order from greatest to least fraction.
\(\frac{6}{8}, \frac{5}{8}, \frac{3}{8}\)

Lessons 9.6–9.7

Shade the model. Then divide the pieces to find the equivalent fraction.

Question 5.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 9 Compare Fractions Extra Practice Common Core img 3
\(\frac{1}{4}=\frac{■}{8}\)
\(\frac{1}{4}\) = \(\frac{□} {□}\)

Answer: \(\frac{1}{4}\) = \(\frac{2} {8}\)

Explanation:

Go Math Chapter 9 Key Grade 3 Extra Practice Solution image_1

\(\frac{1}{4}\) = \(\frac{2} {8}\)

Question 6.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 9 Compare Fractions Extra Practice Common Core img 4
\(\frac{2}{3}=\frac{■}{6}\)
\(\frac{2}{3}\) = \(\frac{□} {□}\)

Answer: \(\frac{2}{3}\) = \(\frac{4} {6}\)

Explanation:

Chapter 9 Go Math Grade 3 Answer Key Extra Practice solution image_2

\(\frac{2}{3}\) = \(\frac{4} {6}\)

Use the number line to find the equivalent fraction.

Question 7.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 9 Compare Fractions Extra Practice Common Core img 5
\(\frac{1}{2}=\frac{■}{8}\)
\(\frac{1}{2}\) = \(\frac{□} {□}\)

Answer: \(\frac{1}{2}\) = \(\frac{4} {8}\)

Explanation:

Go math answer key grade 3 compare fractions extra practice solution image_5

Question 8.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 9 Compare Fractions Extra Practice Common Core img 6
\(\frac{2}{2}=\frac{■}{6}\)
\(\frac{2}{2}\) = \(\frac{□} {□}\)

Answer: \(\frac{2}{2}\) = \(\frac{6} {6}\)

Explanation:

Go Math Chapter 9 Grade 3 Answer Key Extra Practice solution image_5

Each shape is 1 whole. Shade the model to find the equivalent fraction.

Question 9.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 9 Compare Fractions Extra Practice Common Core img 7
\(\frac{3}{4}=\frac{■}{8}\)
\(\frac{3}{4}\) = \(\frac{□} {□}\)

Answer: \(\frac{3}{4}\) = \(\frac{6} {8}\)

Explanation:

Go Math Answer Key Grade 3 Compare Fractions Extra Practice solution image_4

\(\frac{3}{4}\) = \(\frac{6} {8}\)

Question 10.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 9 Compare Fractions Extra Practice Common Core img 8
\(\frac{1}{2}=\frac{■}{6}\)
\(\frac{1}{2}\) = \(\frac{□} {□}\)

Answer: \(\frac{1}{2}\) = \(\frac{3} {6}\)

Explanation:

HMH Go Math key Grade 3 Compare Fractions Extra Practice solution image_3

\(\frac{1}{2}\) = \(\frac{3} {6}\)

Conclusion

Learn the fundamentals right from the young age and become pro in the subject. To help you understand the concepts better we even drew pictures. Utilize Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 9 Extra Practice and score better grades in the exams. To Clear all your queries check out Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 9 Compare Fractions PDF.

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top