go-math-grade-3-chapter-6-understand-division-extra-practice-answer-key

Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 6 Understand Division Extra Practice

If you looking to practice Go Math 3rd Grade Textbook Questions then take the help of the Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 6 Understand Division Extra Practice. You need to have strong fundamentals in Maths in order to become a pro in the Subject. You can easily understand the basics of the division with the Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 6 Understand Division Extra Practice. Solve as Many Questions as possible from the Extra Practice and Clear the Final Exams with better grades.

3rd Grade Go Math Answer Key Ch 6 Understand Division Extra Practice

Repeated subtraction, Equal groups, Number line, related multiplication, and division facts are all the topics covered in the 3rd Grade Go Math Answer Key Ch 6. Before you begin your preparation firstly know the syllabus i.e. concepts in Chapter 6 Understand Division and prepare accordingly. Check out the Step by Step Solutions provided for 3rd Grade Go Math Answer Key Chapter 6 Understand Division Extra Practice and learn the concepts efficiently.

Common Core – Page No. 123000

Lessons 6.1–6.3 Make equal groups.

Complete the table.

Counters Number of Equal Groups Number in Each Group
1. 18 9 ________
2. 24 ________ 8
3. 12 6 ________
4. 35 7 ________
5. 32 ________ 4
6. 25 ________ 5

Answer:

Counters Number of Equal Groups Number in Each Group
1. 18 9 2
2. 24 3 8
3. 12 6 2
4. 35 7 5
5. 32 8 4
6. 25 5 5

Explanation:

1. Number of counters = 18
Number of equal groups = 9
Number in each group = x
x × 9 = 18
x= 18/9 = 2
Therefore number in each group = 2

2. Number of counters = 24
Number in each group = 8
Number of equal groups = x
x × 8 = 24
x = 24/8 = 3
Thus the number of equal groups = 3

3. Number of counters = 12
Number of equal groups = 6
Number in each group = x
x × 6 = 12
x = 12/6 = 2
So, the number in each group = 2

4. Number of counters = 35
Number of equal groups = 7
Number in each group = x
x × 7 = 35
x = 35/7 = 5
x = 5
Therefore number in each group = 5

5. Number of counters = 32
Number of equal groups = x
Number in each group = 8
x × 8 = 32
x = 32/8 = 4
Thus the number of equal groups = 4

6. Number of counters = 25
Number of equal groups = x
Number in each group = 5
x × 5 = 25
x = 25/5 = 5
So, the number of equal groups = 5

Lesson 6.4

Write a division equation for the picture.

Question 1.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 6 Understand Division Extra Practice Common Core img 1
Type below:
__________

Answer: 27 ÷ 3 = 9 or 27 ÷ 9 = 3

Explanation:

Total number of counters = 27
Number of equal groups = 3
Number in each group = 9
The division equation is
Number of counters by number of groups = 27 ÷ 3 = 9
or
Number of counters by number in each group = 27 ÷ 9 = 3

Question 2.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 6 Understand Division Extra Practice Common Core img 2
Type below:
__________

Answer: 24 ÷ 4 = 6 or 24 ÷ 6 = 4

Explanation:

Total number of counters = 24
Number of equal groups = 4
Number in each group = 6
The division equation is
Number of counters by number of groups = 24 ÷ 4 = 6
or
Number of counters by number in each group = 24 ÷ 6 = 4

Lesson 6.5

Write a division equation.

Question 3.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 6 Understand Division Extra Practice Common Core img 3
Type below:
__________

Answer: 3 groups, 15 ÷ 5 = 3

Explanation:

Step 1:

Starts at 15

Step 2:

Count back by 5s as many times as you can.

Step 3:

Count the number of times you jumped back 5.
You jumped back by 15 three times
There are 3 jumps of 5 in 15.

Question 4.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 6 Understand Division Extra Practice Common Core img 4
Type below:
__________

Answer: 24 ÷ 6 = 4

Explanation:

Step 1:

Begins at 24

Step 2:

Subtract with 6 until you get 0.

Step 3:

Count the number of times you subtract with 6.

You subtract 4 times
There are 4 groups of 6 with 24
So, 24 ÷ 6 = 4

Common Core – Page No. 124000

Lesson 6.6

Make an array. Then write a division equation.

Question 1.
12 tiles in 4 rows
______ ÷ ______ = ______

Answer: 12 ÷ 4 = 3

Explanation:

■ ■ ■
■ ■ ■
■ ■ ■
■ ■ ■
Total number of tiles = 12
Number of rows = 4
Number of tiles in each row = x
Divide the number of tiles by number of rows = 12 ÷ 4 = 3

Question 2.
18 tiles in 3 rows
______ ÷ ______ = ______

Answer: 18 ÷ 3 = 6

Explanation:

■ ■ ■ ■ ■ ■
■ ■ ■ ■ ■ ■
■ ■ ■ ■ ■ ■
Total number of tiles = 18
Number of rows = 3
Number of tiles in each row = y
Divide the number of tiles by no. of rows = 18 ÷ 3 = 6

Question 3.
35 tiles in 5 rows
______ ÷ ______ = ______

Answer: 35 ÷ 5 = 7

Explanation:

■ ■ ■ ■ ■ ■ ■
■ ■ ■ ■ ■ ■ ■
■ ■ ■ ■ ■ ■ ■
■ ■ ■ ■ ■ ■ ■
■ ■ ■ ■ ■ ■ ■

Total number of tiles = 35
Number of rows = 5
Number of tiles in each row = p
Divide the number of tiles by number of rows = 35 ÷ 5 = 7

Question 4.
28 tiles in 7 rows
______ ÷ ______ = ______

Answer: 28 ÷ 7 = 4

Explanation:

■ ■ ■ ■
■ ■ ■ ■
■ ■ ■ ■
■ ■ ■ ■
■ ■ ■ ■
■ ■ ■ ■
■ ■ ■ ■

Total number of tiles = 28
Number of rows = 7
Number of tiles in each row = x
Divide the number of tiles by number of rows = 28 ÷ 7 = 4

Lesson 6.7

Complete the equations.

Question 5.
8 × ______ = 40 40 ÷ 8 = ______

Answer: 5, 5

Explanation:

Let x be the unknown factor
8 × x = 40
x = 40/8
x = 5
Check whether the related multiplication and division facts are the same or not.
40 ÷ 8 = 5
The related facts of 40 and 8 are 5.

Question 6.
6 × ______ = 36 36 ÷ 6 = ______

Answer: 6, 6

Explanation:

Let y be the unknown factor
6 × y = 36
y = 36/6 = 6
Check if the related multiplication and division facts are the same or not.
36 ÷ 6 = 6
The related facts of 36 and 6 are 6.

Question 7.
3 × ______ = 21 21 ÷ 3 = ______

Answer: 7, 7

Explanation:

Let x be the unknown factor
3 × x = 21
x = 21
Check whether the related facts are the same or not.
21 ÷ 3 = 7
The quotient is 7.

Question 8.
2 × ______ = 18 18 ÷ 2 = ______

Answer: 9, 9

Explanation:

Let b be the unknown factor
2 × b = 18
b = 18/2 = 9
Check the related multiplication and division facts
18 ÷ 2 = 9
The related facts of 18 and 2 are 9.

Lesson 6.8 (pp. 239–243)

Write the related facts for the array.

Question 9.
■ ■ ■ ■ ■
■ ■ ■ ■ ■
■ ■ ■ ■ ■
______ × ______ = ______
______ × ______ = ______
______ ÷ ______ = ______
______ ÷ ______ = ______

Answer:

3 × 5 = 15
5 × 3 = 15
15 ÷ 3 = 5
15 ÷ 5 = 3

Explanation:

Total number of tiles = 15
Number of equal rows = 3
Number of rows in each group = 5
So, the related 5, 3 and 15 is 5× 3 = 15, 3×5 = 15, 15 ÷ 3 = 5 and 15÷ 5 = 3

Question 10.
■ ■ ■ ■ ■ ■
■ ■ ■ ■ ■ ■
■ ■ ■ ■ ■ ■
______ × ______ = ______
______ × ______ = ______
______ ÷ ______ = ______
______ ÷ ______ = ______

Answer:

3 × 6 = 18
6 × 3 = 18
18 ÷ 3 = 6
18 ÷ 6 = 3

Explanation:

Total number of tiles = 18
Number of equal rows = 3
Number of rows in each group = 6
So, the related 18, 3 and 6 is 3 × 6 = 18, 6 × 3 = 18, 18 ÷ 3 = 6 and 18 ÷ 6 = 3

Question 11.
■ ■ ■ ■ ■
■ ■ ■ ■ ■
______ × ______ = ______
______ × ______ = ______
______ ÷ ______ = ______
______ ÷ ______ = ______

Answer:

2 × 5 = 10
5 × 2 = 10
10 ÷ 2 = 5
10 ÷ 5 = 2

Explanation:

Total number of tiles = 10
Number of equal rows = 2
Number of rows in each group = 5
So, the related 2, 5 and 10 is 2 × 5 = 10, 5 × 2 = 10, 10 ÷ 2 = 5 and 10 ÷ 5 = 2

Lesson 6.9

Find the quotient.

Question 12.
7 ÷ 1 = ______

Answer: 7

Explanation:

Any number divided by 1 will be the same number. Thus the quotient is 7.

Question 13.
4 ÷ 4 = ______

Answer: 1

Explanation:

The number divided by the same number will be always 1. Thus the quotient is 1.

Question 14.
9 ÷ 1 = ______

Answer: 9

Explanation:

Any number divided by 1 will be always the same number. So, the quotient is 9.

Question 15.
0 ÷ 1 = ______

Answer: 0

Explanation:

0 divided by any number is always 0. So, the quotient is 0.

Question 16.
Anton has 8 flower pots. He plants 1 seed in each pot. How many seeds does Anton use?
______ seeds

Answer: 8 seeds

Explanation:

Anton has 8 flower pots.
He plants 1 seed in each pot.
Number of seeds Anton used = x
x × 1 = 8
x = 8/1
x = 8
Therefore there are 8 seeds in 8 flower pots.

All the Questions in Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 6 Understand Division Extra Practice helps the students to be prepared for their exams. For any assistance needed you can always look upto  Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 6 Understand Division.  You can get All Lessons Solutions in Chapter 6 Understand Division here.

Leave a Comment

Scroll to Top