## Engage NY Eureka Math 4th Grade Module 7 Lesson 11 Answer Key

### Eureka Math Grade 4 Module 7 Lesson 11 Problem Set Answer Key

Use RDW to solve the following problems.

Question 1.

Lauren ran a marathon and finished 1 hour 15 minutes after Amy, who had a time of 2 hours 20 minutes. Cassie finished 35 minutes after Lauren. How long did it take Cassie to run the marathon?

Answer:

The time taken by Amy to complete the run = 2 hours 20 minutes

The time taken by Lauren is 1 hour 15 minutes more

Which means, 2 hours 20 minutes + 1 hour 15 minutes = 3 hours 35 minutes

The time taken by Cassie to finish the run is 35 minutes more than Lauren

Which means, 3 hours 35 minutes + 35 minutes

= 3 hours 70 minutes

It is also written as 4 hours 10 minutes

Therefore, Cassie took 4 hours 10 minutes to run the marathon.

Question 2.

Chef Joe has 8 lb 4 oz of ground beef in his freezer. This is \(\frac{1}{3}\) of the amount needed to make the number of burgers he planned for a party. If he uses 4 oz of beef for each burger, how many burgers is he planning to make?

Answer:

The amount of beef Chef Joe has in his freezer = 8 lb 4 oz

Given that, 1/3 of the amount is needed to make the number of burgers

Now, 3 x ( 8 lb 4 oz )

= 24 lb 12 oz

24 lb is also written as 384 ounces

So, 384 ounces + 12 ounces = 396 ounces

If he uses 4 oz of beef for each burger

The number of burgers he is planning to make =

396 /4Â = 99

Therefore, chef Joe is planning to make 99 burgers.

Question 3.

Sarah read for 1 hour 17 minutes each day for 6 days. If she took 3 minutes to read each page, how many pages did she read in 6 days?

Answer:

Given,

The time each day Sarah read for 6 days = 1 hour 17 minutes

1 hour 17 minutes = 77 minutes

77 minutesÂ x 6 days = 462 minutes

If she took 3 minutes to read each page , the number of pages she can read in 6 days =

462 / 3 = 154

In 6 days she can read 154 pages.

Question 4.

Grades 3, 4, and 5 have their annual field day together. Each grade level is given 16 gallons of water. If there are a total of 350 students, will there be enough water for each student to have 2 cups?

Answer:

We know that, 1 gallon = 16 cups

16 x 3 = 48 gallons

Now, 48 gallons in cups =

48 x 16 = 768 cups

We have 768 cups of water

Total number of students = 350

Now, 350 x 2 = 700 cups

Therefore, therefore is enough water for each student to have 2 cups.

### Eureka Math Grade 4 Module 7 Lesson 11 Exit Ticket Answer Key

Use RDW to solve the following problem.

Judy spent 1 hour 15 minutes less than Sandy exercising last week. Sandy spent 50 minutes less than Mary, who spent 3 hours at the gym. How long did Judy spend exercising?

Answer:

Given,

The time spend by Mary at the gym = 3 hours

The time Sandy spend at the gym is 50 minutes less than Mary

Which means,

3 hours – 50 minutes

= 2 hours 10 minutes

The time Judy spent at the gym is 1 hour 15 minutes less than Sandy

Which means, 2 hours 10 minutes – 1 hour 15 minutes

= 55 minutes

Therefore, Judy spent 55 minutes for exercising.

### Eureka Math Grade 4 Module 7 Lesson 11 Homework Answer Key

Use RDW to solve the following problems.

Question 1.

Ashley ran a marathon and finished 1 hour 40 minutes after P.J., who had a time of 2 hours 15 minutes. Kerry finished 12 minutes before Ashley. How long did it take Kerry to run the marathon?

Answer:

The time taken for p.j. to complete his run = 2 hours 15 minutes

The time taken for Ashley to finish his run is 1 hour 40 minutes after p.j.

Which means, 2 hours 15 minutes + 1 hour 40 minutes = 3 hours 55 minutes

The time taken for Kerry to finish his run is 12 minutes before Ashley

Which means,

3 hours 55 minutes – 12 minutes = 3 hours 43 minutes

Therefore, Kerry took 3 hours 43 minutes to run the marathon.

Question 2.

Mr. Footeâ€™s deck is 12 ft 6 in wide. Its length is twice the width plus 3 more inches. How long is the deck?

Answer:

Given,

The wide of deck = 12 feet 6 in

Also given, The length is twice the width plus 3 more inches

So, 12 feet 6 inches + 12 feet 6 inches + 3 inches

= 24 feet 15 inches

We, know that, 1 feet = 12 inches

Therefore, the deck is 25 feet 3 inches long.

Question 3.

Mrs. Lorentz bought 12 pounds 8 ounces of sugar. This is \(\frac{1}{4}\) of the sugar she will use to make sugar cookies in her bakery this week. If she uses 10 ounces of sugar for each batch of sugar cookies, how many batches of sugar cookies will she make in a week?

Answer:

Given,

The amount of sugar Mrs. Lorentz bought = 12 pounds 8 ounces

We know that, 1 pound = 16 ounces

12 pounds 8 ounces = 200 ounces

If she uses 10 ounces of sugar

The number of batches of sugar cookies she will make in a week

= 200 / 10 = 20

Therefore, she will make 20 batches of cookies.

Question 4.

Beth Ann practiced piano for 1 hour 5 minutes each day for 1 week. She had 5 songs to practice and spent the same amount of time practicing each song. How long did she practice each song during the week?

Answer:

Given that,

The time Beth Ann spent to practice piano for 1 week = 1 hour 5 minutes

Total number of songs = 5

1 hour 5 minutes = 65 minutes

65 minutes x 7 days = 455 minutes

Now, 455 / 5 = 91

Therefore, Beth Ann practiced each song for 91 minutes.

Question 5.

The concession stand has 18 gallons of punch. If there are a total of 240 students who want to purchase 1 cup of punch each, will there be enough punch for everyone?

Answer:

Total number of students = 240

We know that,

1 gallon = 4 quart = 8 pints = 16 cups

1 pint = 2 cups

Now,

240 x 2 = 480 cups

Therefore, There will be enough punch for everyone.