Students looking for the **Bridges in Mathematics Grade 5 Home Connections Answer Key**** Unit 3 Module 2** can find a better approach to solve the problems.

## Bridges in Mathematics Grade 5 Home Connections Answer Key Unit 3 Module 2

**Bridges in Mathematics Grade 5 Home Connections Unit 3 Module 2 Session 1 Answer Key**

**Modeling Decimals**

The base ten models below can be used to represent decimal numbers.

Question 1.

Write the number that each model represents.

ex

Model

Decimal Number

1.025

a.

Model

Decimal Number

Answer:

Decimal number : 1.004,

Explanation:

Given from the base ten model one whole and four hundredths were represented so calculated as 1.004.

b.

Model

Decimal Number

Answer:

Decimal number : 2.314,

Explanation:

Given from the base ten model number of representation whole are 2,tenths are 3,hundredths are 1 and thousandths are 4, so the decimal number is 2.314.

c.

Model

Decimal Number

Answer:

Decimal number : 1.070,

Explanation:

Given from the base ten model number of representation whole are 1 and hundredths are 7 so decimal number is 1.070.

Question 2.

For each question, fill in the missing decimal or fraction equivalent(s), or shade the grid to match the missing numbers.

a.

Decimal:

Fraction Equivalent(s):

Answer:

Decimal:

0.30,

Fraction Equivalent: \(\frac{30}{100}\),

Explanation:

Given from the above question number of shaded grids are 30 so that 30/100 = 0.30.

b.

Decimal:

Fraction Equivalent(s):

Answer:

Decimal: 0.25,

Fraction Equivalent(s): \(\frac{25}{100}\),

Explanation:

Given from the above question shaded region is 25 that is 0.25 so, decimal number and fraction equivalent calculated.

c.

Decimal: 0.2

Fraction Equivalent(s):

Answer:

Fraction Equivalent: \(\frac{2}{10}\),

Explanation:

Given from above question shaded the grid lines as given decimal number as 0.2.

d.

Decimal:

Fraction Equivalent(s): \(\frac{60}{100}\)

Answer:

Decimal: 0.60,

Explanation:

Given from the above question shaded the grid lines as per given fraction equivalent.

Question 3.

**CHALLENGE** Julian walked \(\frac{6}{10}\) of a mile to his friend’s house and then another \(\frac{35}{100}\) of a mile to the store. He walked \(\frac{1}{4}\) of a mile back home. Julian’s sister said he walked 1\(\frac{1}{5}\) miles. Do you agree? Why or why not?

Answer:

Yes, I agree with Julian’s sister told,

Explanation:

Given from the question fraction of mile walked to friend’s house is 6/10=0.6 ,fraction of mile walked to store is 35/100=0.35, fraction of mile walked back to home is 1/4=0.25 so, total fraction of miles walked together is 0.6 + 0.35 + 0.25 = 1.2. therefore that is 1.2=12/10= 6/5 = 1\(\frac{1}{5}\).

**Bridges in Mathematics Grade 5 Home Connections Unit 3 Module 2 Session 3 Answer Key**

**Decimal & Fraction Grids**

For each question, fill in the missing decimal or fraction equivalent(s), or shade the grid to match the numbers given.

Question 1.

Decimal:

Fraction Equivalent(s):

Answer:

Decimal : 0.50,

Fraction Equivalent(s): \(\frac{50}{100}\),

Explanation:

Given from the question full shaded grids are 40 and half shaded grids are 20 that is 10 so, total is 50 so, 50/100 = 0.50.

Question 2.

Decimal:

Fraction Equivalent(s):

Answer:

Decimal: 0.40,

Fraction Equivalent(s): \(\frac{40}{100}\),

Explanation:

Given from above question number of shaded grid lines are 40 that is 40/100 = 0.40.

Question 3.

Decimal: 0.5

Fraction Equivalent(s):

Answer:

Fraction Equivalent(s): \(\frac{5}{10}\),

Explanation:

Given from above question shaded grid are 50 that is 50/100 = 0.5.

Question 4.

Decimal:

Fraction Equivalent(s): \(\frac{70}{100}\)

Answer

Decimal: 0.70,

Explanation:

Given from above question shaded regions are 70 so, 70/100 = 0.70.

Question 5.

Use one of these symbols (< , >, or =) to compare each pair of decimal numbers.

a. 6.0 6.00

Answer:

6.0 = 6.00,

Explanation:

Given from the pair of decimal numbers the whole numbers are same and tenths digits are also same that is 0 so, pair of decimal numbers are also equal.

b. 5.514 5.541

Answer:

5.514 < 5.541,

Explanation:

Given from the pair of decimal numbers the whole numbers are same that is 5=5 , the tenths digit are same that is 5=5 , the hundredths digit are 1<4 so, 5.514<5.541.

c. 13.04 13.4

Answer:

13.04 < 13.4,

Explanation:

Given from the pair of decimal numbers the whole numbers are same that is 13=13 ,the tenths digit are 0<4 that is therefore 13.04<13.4.

d. 32.130 32.103

Answer:

32.130 >32.103,

Explanation:

Given from the pair of decimal numbers the whole numbers are same that is 32=32, the tenths digits are 1=1, hundredths digits are 3>0 so, 32.130 > 32.103.

e. 10.010 10.100

Answer:

10.010 < 10.100,

Explanation:

Given from the pair of decimal numbers the whole numbers are same that is 10=10 ,the tenths digits are 0 < 1 so, 10.010 < 10.100.

Question 6.

Round each decimal to the nearest one, tenth, and hundredth. (Hint: Look at the digit to the right of the place to which you’re rounding. If it’s less than 5, round down. If it’s 5 or more, round up.)

Answer:

Explanation:

Given from the above table calculated the decimal numbers to rounding of to the nearest 1, tenth, hundredth respectively.

Question 7.

Complete the table below to show each fraction as a decimal, and each decimal as a fraction.

Answer:

Explanation:

Given from the above table each fraction as a decimal and each decimal as a fraction as shown.

Question 8.

**CHALLENGE** Riley collected rain for several weeks in a rain gauge. He collected 1.48 inches the first week, half that much the second week, and one inch the third week. How much more rain will Riley need to collect before he has 5 inches?

Answer:

3.22 inches,

Explanation:

Given number of inches collected in first week are 1.48 inches ,number of inches collected in second week are half that is 1.48 divides by 2 we get 0.74 inches and number of inches collected in third week are 1 so,1.48 + 0.74 + 1 = 3.22 inches therefore Riley need to collect 3.22 inches more rain before he has 5 inches.

**Bridges in Mathematics Grade 5 Home Connections Unit 3 Module 2 Session 5 Answer Key**

**Read, Write & Compare Decimals**

Question 1.

Complete the chart.

Answer:

Explanation:

Given from the above table filled with comparing decimal numbers .

Question 2.

Complete the chart.

Answer:

Explanation:

Given from the above table completed the chart by filling the number names .

Question 3.

List the decimals from problem 2 in order from least to greatest. Include the example.

Answer:

0.037 < 0.04 < 0.600 < 1.013 < 1.503 < 1.893 < 2.002,

Explanation:

Given from above decimal chart arranged the decimal numbers least to greatest by finding the whole number, tenths hundredths and thousandths least to greatest respectively that is 0.037 < 0.04 < 0.600 < 1.013 < 1.503 < 1.893 < 2.002 .

Question 4.

Fill in the bubble to show which of the two decimal numbers is greater. Use numbers, words, or labeled sketches to explain your answer. How do you know the number you’ve selected is greater?

1.200

1.002

Answer:

1.200 is greater decimal number than 1.002,

Explanation:

so, from given decimal numbers whole number is same that 1 = 1 and tenths are 2>0 so, as 2 is greater than zero 1.200 > 1.002.

Question 5.

Write four decimal numbers that are less than 1.004.

____, ___, ____, ______

Answer:

1.003 , 0.908 , 0.021 , 1.001,

Explanation:

Given from above decimal number less than 1.004 are written.

Question 6.

Write four decimal numbers that have an even number in the tenths place, an odd number in the hundredths place, and a prime number in the thousandths place.

____, ___, ____, ______

Answer:

0.237 , 0.893 , 0.475 , 0.652,

Explanation:

Given that even number in the tenths place , an odd number in the hundredths place, and prime number in the thousandths place the decimal numbers are calculated.

Question 7.

**CHALLENGE** Rob babysits the kids next door every day after school for 1.5 hours. He earns $3.50 an hour. How much money will he earn in 6 weeks if school is in session 5 days a week the whole time? Show your work.

Answer:

Total money earned by Rob babysits is $157.5,

Explanation:

Given that time taken to work every day after school by Rob is 1.5 hours that is 1 hour 30 minutes so, money spent for 1 hour is $3.50 and for half hour is $3.50/2=$1.75 so total money spent for 1.5 hours are $3.50 + $1.75=$5.25 .money earned for 5 days in week are $5.25 x 5 = $26.25 so, therefore total money earned in 6 weeks are $26.25 x 6 = $157.5.

**Bridges in Mathematics Grade 5 Home Connections Unit 3 Module 2 Session 7 Answer Key**

**More Decimal Practice**

Question 1.

Round each decimal number to the nearest whole number.

a. 9.7

b. 16.45

c. 25.3

Answer:

a. 9.7 is 10,

b. 16.45 is 16,

c. 25.3 is 25,

Explanation:

Given from the above to round a nearest whole number look at the first digit after decimal point if the digit is less than 5 don’t change but if the digit more than 5 we must round up .

Question 2.

Round each decimal number to the nearest tenth.

a. 1.65

b. 0.31

c. 8.07

Answer:

a. 1.65 is 1.6,

b. 0.31 is 0.3,

c. 8.07 is 8.1,

Explanation:

Given from the above to round the decimal number to its nearest tenth, look at the hundredth number .If that number is greater than 5, add 1 to the tenth value .If it is less than 5 , leave the tenth place value as it is and remove all the numbers present after the tenth’s place.

Question 3.

**CHALLENGE** Round each decimal number to the nearest hundredth.

a. 0.351

b. 0.289

c. 3.016

Answer:

a. 0.351 is 0.35,

b. 0.289 is 0.29,

c. 3.016 is 3.02,

Explanation:

Given from above rounding to the nearest hundredth means the rounding of any decimal number to its nearest hundredth value .

Question 4.

Solve.

Answer:

hence solved the given sums .

Question 5.

Solve. Show your work.

9.98 – 2.53 = 7.68 + 13.07 = 100.03 – 16.28 =

Answer:

9.98 – 2.53 = 7.45,

7.68 + 13.07 = 20.75,

100.03 – 16.28 = 83.75,

Explanation:

therefore solved the sums by given their respective operations.

**Story Problems**

Show your work using numbers, labeled sketches, or words.

Question 6.

Rachel has $10.00. She wants to buy a book that costs $6.79. Will she have enough money left over to buy a pen for $3.50? Explain.

Answer:

No Rachel don’t have enough money to buy a pen for $3.50,

Explanation:

Given total money Rachel had is $10.00 ,cost of book is $6.79 so, money left with Rachel after buying book is $10.00 – $6.79 = $3.21 cost of pen is $3.50 so, she don’t have enough money to buy a pen .

Question 7.

Diego has 3 dollar bills, 3 quarters, 1 dime, and 7 pennies. Sam has 2 dollar bills, 5 quarters, 6 dimes, and 9 pennies.

a. Who has more money? How much more?

Answer:

Sam has more money by $0.02,

Explanation:

[ Hint : 1 quarter = 0.25 ; 1 dime = 0.10 ; 1 penny 0.01],

Given Diego has number of dollar bills is $3.00 ,number of quarters are 3 that is 0.75, number of dime is 1 that is 0.10, number of pennies are 7 that is 0.07 so total money Diego had is 3.00 + 0.75 + 0.10 + 0.07 = 3.92 that is $3.92 and Sam has number of dollar bills are 2 that is $2.00, number of quarters are 5 that is 1.25 , number of dimes are 6 that is 0.60, number of pennies are 9 that is 0.09 so total money Sam had is 2.00 + 1.25 + 0.60 + 0.09 = 3.94 that is $3.94 so, $3.94 – $3.92 = $0.02.

b. How much money do the boys have in all?

Answer:

$7.86,

Explanation:

Given from above that amount of money had with Diego $3.92 and amount of money had with Sam $3.94 so, total amount of money do boys have in all is $3.92 + $3.94 = $7.86.

Review: Show your work using numbers, labeled sketches, or words.

Question 8.

Tonya has a box that measures 12 cm by 7 cm by 19 cm. What is the volume of the box?

Answer:

1,596 cubic cm,

Explanation:

Given measurements of box are length is 12 cm, width is 7cm, height is 19 cm so, to find volume of box multiply all three sides given that is 12 cm x 7 cm x 19 cm = 1596 cubic cm.

Question 9.

Eric is keeping track of rainwater. On Monday, it rained 1\(\frac{3}{4}\) cm. On Tuesday it rained 2\(\frac{1}{8}\) cm. How much more did it Tuesday than on Monday?

Answer:

\(\frac{{3}{8}\) more rained Tuesday than on Monday,

Explanation: