Big Ideas Math Answers Grade 5 Chapter 13 Understand Volume

To those students who are looking for common core, BigIdeas Math Answers 5th Grade Answer Key Chapter 13 Understand Volume can check here. If you are searching for Big Ideas Math Textbooks Solutions For 5th Grade can refer here.

Big Ideas Math Book 5th Grade Answer Key Chapter 13 Understand Volume

By solving the Big Ideas Math Book Answers, Students can get a good grip on the subject and master mathematical concepts. Mathematics students can construct the meaning of core concepts and principles by addressing the Big ideas Math Answer Key Grade 5th students can get better problem-solving skills by preparing from Grade 5th.

Lesson 13.1 Understand the Concept of Volume

Explore and Grow

Use centimeter cubes to make each figure.
Big Ideas Math Answers Grade 5 Chapter 13 Understand Volume 1

Which figure takes up the most space? Which figure takes up the least space? How do you know?

Answer:
Figure-3 occupies more space.

Explanation:
figure-1
volume = length x width x height
where l = length, w = width and h = height
volume = 9 x 9 x 1
In the above-given figure l=9 ft, w =9 ft and h = 1ft
volume = 9 x 9 x 1
volume = 81x 1
volume = 81 cubic ft
figure-2
volume = length x width x height
where l = length, w = width and h = height
volume = 3 x 3 x 2
In the above-given figure l=3 ft, w =3 ft and h = 2 ft
volume = 3 x 3 x 2
volume = 9 x 2
volume = 18 cubic ft
figure-3
volume = length x width x height
where l = length, w = width and h = height
volume = 7 x 3 x 5
In the above-given figure l=7 ft, w =3 ft and h = 5 ft
volume = 7 x 3 x 5
volume = 21 x 5
volume = 105 cubic ft
figure-4
volume = length x width x height
where l = length, w = width and h = height
volume = 3 x 3 x 1
In the above-given figure l=3 ft, w =3 ft and h = 1 ft
volume = 3 x 3 x 1
volume = 9 x 1
volume = 9 cubic ft

Structure
Can two different figures take up the same amount of space? Explain.

Answer:
Yes.

Explanation:
Big Ideas Math Answers Grade 5 Chapter 13 Understand Volume 3
In example  1 :if we consider l= 3 cm and w = 2 cm and h = 2cm
v = l x w x h
volume = length x width x height
v = 3 x 2 x 2
v = 6 x 2
v = 12 cubic cm
In example 2 : if we consider l= 2 cm and w = 3 cm and h = 2cm.
v = l x w x h
volume = length x width x height
v = 2 x 3 x 2
v = 6 x 2
v = 12  cubic cm.
both the volumes are same.

Think and Grow: Use Unit Cubes to Find Volume

Key Idea
Volume is a measure of the amount of space that a solid figure occupies. The volume of a unit cube is 1 cubic unit. You can count unit cubes to find the volume of a solid figure.
Big Ideas Math Answers Grade 5 Chapter 13 Understand Volume 2
Example
Find the volume of the figure.
The figure is made of __ unit cubes.
So, the volume of the figure is _1_ cubic units.

Answer:
The volume of the figure = 12 cubic feet.
The figure is made up of 7 unit cubes.
So, the volume of the figure is 1 cubic units.

Explanation:
The volume of the figure = l x w x h
where l = length, w = width and h = height.
given that l = 4 , w= 3 and h = 1
v = 4 x 3 x 1
v = 12 x 1
v = 12 cubic feet.
The figure is made up of 7 unit cubes.
So, the volume of the figure is 1 cubic units.

Example
Find the volume of the figure.
Each unit cube has an edge length of ___
Big Ideas Math Answers Grade 5 Chapter 13 Understand Volume 3
So, each unit cube has a volume of ___.
The figure is made of ___ unit cubes.
So, the volume of the figure is ___.

Answer:
Each cube has an edge length of 1 unit
So, each cube has a volume of 1 cubic unit.
The figure is made of 12 unit cubes.
So, the volume of the figure is 12 cubic cm

Explanation:
Each cube has an edge length of 1 unit
So, each cube has a volume of 1 cubic unit.
v = l x w x h
v = 1 x 1 x 1
v = 1 cubic unit
volume of figure = l x w x h
v = 3 x 2 x 2
where l = 3 cm , w = 2 cm and h = 2 cm given.
v = 3 x 2 x 2
v = 6 x 2
v = 12 cubic cm.
Show and Grow

Find the volume of the figure.

Question 1.
Volume = 6 cubic units
Big Ideas Math Answers Grade 5 Chapter 13 Understand Volume 4

Answer:
The volume of the cube = 16 cubic feet.

Explanation:
volume = length x width x height
where l = length, w = width and h = height
volume = 4 x 1 x 4
In the above-given figure l=4 ft, w =1 ft and h = 4ft
volume = 4 x 1 x 4
volume = 4 x 4
volume = 16 cubic ft

Question 2.
Volume = ___
Answer :- 16
Explanation:-  width*length*height(w*l*h)
= 2*4*2
=16
Big Ideas Math Answers Grade 5 Chapter 13 Understand Volume 5                   

 

 

 

Answer:
The volume of cube = 16 cubic feet.

Explanation:
volume = length x width x height
where l = length, w = width and h = height
volume = 4 x 2 x 2
In the above-given figure l=4 ft, w = 2 ft and h = 2ft
volume = 4 x 2 x 2
volume = 8 x 12
volume = 16 cubic ft

Apply and  Grow: Practice

Find the volume of the figure.

Question 3.
Volume = ___
Big Ideas Math Answers Grade 5 Chapter 13 Understand Volume 6

Answer:
The volume of the figure = 9 cubic feet.

Explanation:
volume = length x width x height
where l = length, w = width and h = height
volume = 3 x 1 x 3
In the above-given figure l=3 ft, w = 1 ft and h = 3ft
volume = 3 x 3
volume = 9 cubic ft

Question 4.
Volume = ___
Big Ideas Math Answers Grade 5 Chapter 13 Understand Volume 7

Answer:
The volume of the figure = 18 cubic feet.

Explanation:
volume = length x width x height
where l = length, w = width and h = height
volume = 3 x 3 x 2
In the above-given figure l=3 ft, w = 3 ft and h = 2ft
volume = 3 x 3 x 2
volume = 9 x 2
volume = 18 cubic feet

Question 5.
Volume = ____
Big Ideas Math Solutions Grade 5 Chapter 13 Understand Volume 8

Answer:
The volume of the figure = 9 cubic feet.

Explanation:
volume = length x width x height
where l = length, w = width and h = height
volume = 3 x 1 x 3
In the above-given figure l=3 ft, w = 1 ft and h = 3 ft
volume = 3 x 1 x 3
volume = 3 x 3
volume = 9 cubic feet

Question 6.
Volume = ____
Big Ideas Math Solutions Grade 5 Chapter 13 Understand Volume 9

Answer:
The volume of the figure = 40 cubic feet.

Explanation:
volume = length x width x height
where l = length, w = width and h = height
volume = 4 x 2 x 5
In the above-given figure l=4 ft, w = 2 ft and h = 5 ft
volume = 4 x 2 x 5
volume = 8 x 5
volume = 40 cubic feet

Question 7.
Cube-shaped shipping boxes, like the one shown, are packed into a van. They form a solid without any gaps or overlaps that is 3 feet long, 2 feet wide, and 3 feet tall. What is the volume of the solid formed?
Big Ideas Math Solutions Grade 5 Chapter 13 Understand Volume 10

Answer:
The volume of the solid formed = 40 cubic feet.

Explanation:
volume = length x width x height
where l = length, w = width and h = height
volume = 3 x 2 x 3
In the above-given figure l=3 ft, w = 2 ft and h = 3 ft
volume = 3 x 2 x 3
volume = 6 x 3
volume = 18 cubic feet

Question 8.
YOU BE THE TEACHER
Your friend says the volume of the figure is 12 cubic centimeters. Is your friend correct? Explain.
Big Ideas Math Solutions Grade 5 Chapter 13 Understand Volume 11

Answer:
No my friend is not correct.
The volume of the figure = 24 cubic cm.

Explanation:
volume = length x width x height
where l = length, w = width and h = height
volume = 4 x 2 x 3
In the above-given figure l=4 ft, w = 2 ft and h = 3 ft
volume = 4 x 2 x 3
volume = 8 x 3
volume = 24 cubic feet

Question 9.
DIG DEEPER!
What is the volume of the figure formed by the missing cubes?
Big Ideas Math Solutions Grade 5 Chapter 13 Understand Volume 12

Answer:
The volume of the figure formed by the missing cubes = 32 cubic inches.

Explanation:
volume = length x width x height
where l = length, w = width and h = height
volume = 4 x 4 x 2
In the above-given figure l=4 ft, w = 4 ft and h = 2 ft
volume = 4 x 4 x 2
volume = 16 x 2
volume = 32 cubic feet

Think and Grow: Modeling Real Life

Example
The puzzle is made of unit cubes. A box can hold 20 of the puzzles without any gaps or overlaps. What is the volume of the box?
Big Ideas Math Solutions Grade 5 Chapter 13 Understand Volume 13
Find the volume of one puzzle.
The puzzle is made of unit cubes that each have an edge length of ___.
So, each unit cube has a volume of ___.
One puzzle is made of ___ unit cubes.
So, the volume of one puzzle is ___.

Answer:
The puzzle is made of unit cubes that each have an edge length of  3cm.
so, each unit cube has a volume of 1 cm.
one puzzle is made up of  3 cm
so, the volume of one puzzle is 27 cubic cm.

Explanation:
In the above-given figure,
length = 3 cm, width = 3 cm, height = 3cm
volume of the cube = l x w x h
where l = length, w = width and h = height
volume = 3 x 3 x 3
volume = 9 x 3
volume = 27 cubic cm

Big Ideas Math Solutions Grade 5 Chapter 13 Understand Volume 14
Multiply the volume of one puzzle by the number of puzzles
___ × ___ = ____
So, the volume of the box is ___.

Answer:
The volume of the box =

Show and Grow

Question 10.
A container holds 8 of the snowglobe boxes shown, without any gaps or overlaps. What is the volume of the container?
Big Ideas Math Solutions Grade 5 Chapter 13 Understand Volume 15

Answer:
The volume of the container = 36 cubic in.

Explanation:
volume = length x width x height
where l = length, w = width and h = height
volume = 4 x 3 x 3
In the above-given figure l=4 in, w = 3 in and h = 3 in
volume = 4 x 3 x 3
volume = 13 x 3
volume = 36 cubic in

Question 11.
The shelving unit is made of six small compartments, one medium compartment, and one large compartment. Each small compartment has a length, a width, and a height of 1 foot. What is the volume of the shelving unit?
Big Ideas Math Solutions Grade 5 Chapter 13 Understand Volume 16

Answer:
The volume of the shelving unit = 4 cubic feet.

Explanation:
In the above-given question the shelving unit is made of  six small compartments, one medium compartment, and one large compartment.
volume = length x width x height
where l = length, w = width and h = height
volume = 4 x 1 x 1
In the above-given figure l=4 ft, w = 1 ft and h = 1 ft
volume = 4 x 1 x 1
volume = 4 x 1
volume = 4 cubic feet.

Understand the Concept of Volume Homework & Practice 13.1

Find the volume of the figure.

Question 1.
Volume = ___
Big Ideas Math Solutions Grade 5 Chapter 13 Understand Volume 17

Answer:
The volume of the figure = 15 cubic feet.

Explanation:
volume = length x width x height
where l = length, w = width and h = height
volume = 5 x 1 x 3
In the above-given figure l=5 ft, w = 1 ft and h = 3 ft
volume = 5 x 1 x 3
volume = 5 x 3
volume = 15 cubic feet.

Question 2.
Volume = ___
Big Ideas Math Solutions Grade 5 Chapter 13 Understand Volume 18

Answer:
The volume of the figure = 27 cubic feet.

Explanation:
volume = length x width x height
where l = length, w = width and h = height
volume = 3 x 3 x 3
In the above-given figure l=3 ft, w = 3 ft and h = 3 ft
volume = 3 x 3 x 3
volume = 9 x 3
volume = 27 cubic feet.

Question 3.
Volume = ___
Big Ideas Math Solutions Grade 5 Chapter 13 Understand Volume 19

Answer:
The volume of the figure = 10 cubic feet.

Explanation:
volume = length x width x height
where l = length, w = width and h = height
volume = 2 x 1 x 5
In the above-given figure l=2 ft, w = 1 ft and h = 5 ft
volume = 2 x 1 x 5
volume = 2 x 5
volume = 10 cubic feet.

Question 4.
Volume = ___
Big Ideas Math Solutions Grade 5 Chapter 13 Understand Volume 20

Answer:
The volume of the figure = 8 cubic cm.

Explanation:
volume = length x width x height
where l = length, w = width and h = height
volume = 2 x 2 x 2
In the above-given figure l=2 cm, w = 2 cm and h = 2 cm
volume = 2 x 2 x 2
volume = 4 x 2
volume = 8 cubic cm.

Question 5.
Cube-shaped boxes, like the one shown, are placed together for a display at a store. They form a solid without any gaps or overlaps that is 5 feet long, 4 feet wide, and 1 foot tall. What is the volume of the solid formed?
Big Ideas Math Solutions Grade 5 Chapter 13 Understand Volume 21

Answer:
The volume of the solid formed = 20 cubic ft.

Explanation:
volume = length x width x height
where l = length, w = width and h = height
volume = 5 x 4 x 1
In the above-given figure l= 5 ft , w = 4 ft and h = 1 ft
volume = 5 x 4 x 1
volume = 20  x 1
volume = 20 cubic ft.

Question 6.
YOU BE THE TEACHER
Your friend says the figures have the same volume. Is your friend correct? Explain.
Big Ideas Math Solutions Grade 5 Chapter 13 Understand Volume 22

Answer:
Yes, my friend is correct.

Explanation:
In the 1st given figure l= 4 cm, w = 1cm h = 1 cm.
volume = l x w x h
volume = 4 x 1 x 1
volume = 4 x 1
volume = 4 cubic cm
In the 2nd given figure l=  2 in , w = 1 in h = 2 in .
volume = l x w x h
volume = 2 x 1 x 2
volume = 2 x 2
volume = 4 cubic in

Question 7.
DIG DEEPER!
Newton uses 32 centimeter cubes to build a solid. The base of the solid is shown. What is the height of the solid?
Big Ideas Math Solutions Grade 5 Chapter 13 Understand Volume 23

Answer:
The height of the solid = 24 cm

Explanation:
In the above-given figure, Newton uses 32-centimeter cubes to build a solid.
The number of cubes filled in the solid = 8 cm cubes.
The remaining cubes used to fill the solid is
32 – 8
24
The height of the solid = 24 cm

Question 8.
Modeling Real Life
A container holds 27 of the spring toy boxes shown, without any gaps or overlaps. What is the volume of the container?
Big Ideas Math Solutions Grade 5 Chapter 13 Understand Volume 23.1

Answer:
The volume of the container = 8 cubic in.

Explanation:
volume = length x width x height
where l = length, w = width and h = height
volume = 2 x 2 x 2
In the above-given figure l= 2 in , w = 2 in  and h = 2 in.
volume = 2 x 2 x 2
volume = 4  x 2
volume = 8 cubic in.

Question 9.
Modeling Real Life
A store stacks boxes in an organized display. Each shaded box has a length, a width, and a height of 1 foot. What is the volume of the display?
Big Ideas Math Solutions Grade 5 Chapter 13 Understand Volume 24

Answer:
The volume of the display = 28 cubic ft.

Explanation:
In the above-given figure,
the shaded box has a length, width, and height of 1 foot.
volume = length x width x height
where l = length, w = width and h = height
volume = 7 x 2 x 2
In the above-given figure l= 7 ft , w = 2 ft  and h = 2 ft.
volume = 7 x 2 x 2
volume = 14  x 2
volume = 28 cubic ft.

Review & Refresh

Divide.

Question 10.
3 ÷ 5 = ___

Answer:
Divisor = 3
dividend = 5
Quotient = 1.6

Explanation:

Question 11.
1 ÷ 4 = ___

Answer:
Divisor = 1
dividend = 4
Quotient = 4

Explanation:

Question 12.
7 ÷ 8 = ___

Answer:
Divisor = 7
dividend = 8
Quotient = 4

Explanation:

Lesson 13.2 Find Volumes of Right Rectangular Prisms

Explore and Grow

You can stack identical layers of unit cubes to build a rectangular prism.
Big Ideas Math Solutions Grade 5 Chapter 13 Understand Volume 25
Use centimeter cubes to make one layer of a rectangular prism. Then stack identical layers and complete the table.
Big Ideas Math Solutions Grade 5 Chapter 13 Understand Volume 26

Answer:
The volume of one layer = 9 cubic cm
volume of 2 layers = 216 cubic cm
volume of 3 layers = 729 cubic cm
volume of 4 layers = 1,728 cubic cm
the volume of prism for 1 layer = 9 cubic cm
the volume of prism for 2 layers = 72 cubic cm
the volume of prism for 3 layers = 729 cubic cm
volume of prism for  4 layers = 1,728 cubic cm

Explanation:
Given that,
the number of layers are 1, 2, 3, 4.
volume of 1 layer = l x w x h
l = 3, w = 1 , h = 3
volume = 3 x 1 x 3
v = 9 cubic cm
volume of 2nd layer = l x w x h
l = 6, w = 6 , h = 6
volume = 6 x 6 x 6
v = 9 cubic cm
volume of 3rd layer = l x w x h
l = 9, w = 9 , h = 9
volume = 9 x 9 x 9
v = 729 cubic cm
volume of 4th layer = l x w x h
l = 12, w = 12 , h = 12
volume = 12 x 12 x 12
v = 1,728 cubic cm
volume of rectangular prism = l x w x h
where l= length, w = width and h= height
volume of 1 layer = l x w x h
l = 3, w = 1 , h = 3
volume = 3 x 1 x 3
v = 9 cubic cm
volume of 2nd layer = l x w x h
l = 6, w = 6 , h = 6
volume = 6 x 6 x 6
v = 9 cubic cm
volume of 3rd layer = l x w x h
l = 9, w = 9 , h = 9
volume = 9 x 9 x 9
v = 729 cubic cm
volume of 4th layer = l x w x h
l = 12, w = 12 , h = 12
volume = 12 x 12 x 12
volume = 1,728 cubic cm

Precision
Explain the relationship among the values in each row of the table.

Think and Grow: Find Volumes of Right Rectangular Prisms

Key Idea
A right rectangular prism is a solid figure with six rectangular faces.
Big Ideas Math Solutions Grade 5 Chapter 13 Understand Volume 27
To find the volume of a right rectangular prism, multiply the number of unit cubes that cover the base by the number of layers of unit cubes.

Example
Find the volume of the rectangular prism.
Each unit cube has an edge length of ___
So, each unit cube has a volume of ___.

Big Ideas Math Solutions Grade 5 Chapter 13 Understand Volume 28

Answer:
The volume of the rectangular prism = 24 cubic in.
Each unit cube has an edge length  = 1 cm
so, each unit cube has a volume = 1 cubic cm

Explanation:
The volume of the rectangular prism = l x w x h
where l = length, w = width and h = height
In the above figure, given that l = 4 in, w = 3 in, and h = 2 in.
v= 4 x 3 x 2
v = 12 x 2
v = 24 cubic in.
each cube has an edge length of 1 cm
in the above-figure shown that each cube has a length of 1 cm.
each cube has a volume of 1 cubic cm.
v = 1 x 1 x 1
v = 1 x 1
v = 1 cubic cm

Find the number of unit cubes in a base layer. Then multiply by the number of layers to find the volume.
A base layer is made of ___ × ___ = ___ unit cubes.
The prism is made of _____ layers of unit cubes.
So, the prism is made of ___ × ___ = ___ unit cubes.
The volume of the prism is ___.

Answer:
A base layer is made up of 4 x 1 = 4 cm cubes.
The prism is made up of 2 layers of unit cubes.
So, the prism is made up of  8 x 1 = 8 unit cubes.
The volume of the prism = 24 cubic in

Explanation:
In the above-given figure,
the base layer is made up of 4 cubes and it has 1 unit
4 x 1 = 4 unit cubes.
In the above-given figure,
the prism is made up of 2 layers of unit cubes.
so the prism is made up of 8 unit cubes.
8 x 1 = 8 unit cubes.
volume of the prism = length x width x height
v = l x w x h
v = 4 x 3 x 2
v = 24 cubic in

Show and Grow

Find the volume of the rectangular prism.

Question 1.
Volume = ___
Big Ideas Math Solutions Grade 5 Chapter 13 Understand Volume 29

Answer:
The volume of rectangular prism = 20 cubic  cm.

Explanation:
volume of the rectangular prism = length x width x height
where l = length, w= width and h = height
In the above-given figure, l= 5 cm , w = 2 cm , h = 2 cm.
volume = l x w x h
v = 5 x 2 x 2
v = 10 x 2
v = 20 cubic cm.

Question 2.
Volume = ___
Big Ideas Math Solutions Grade 5 Chapter 13 Understand Volume 30

Answer:
The volume of rectangular prism = 18 cubic  ft.

Explanation:
volume of the rectangular prism = length x width x height
where l = length, w= width and h = height
In the above-given figure, l= 2 ft  , w = 3 ft  , h = 3 ft .
volume = l x w x h
v = 2 x 3 x 3
v = 6 x 3
v = 18 cubic ft .

Apply and Grow: Practice

Find the volume of the rectangular prism.

Question 3.
Volume = ___
Big Ideas Math Solutions Grade 5 Chapter 13 Understand Volume 31

Answer:
The volume of rectangular prism = 60 cubic ft.

Explanation:
volume of the rectangular prism = length x width x height
where l = length, w= width and h = height
In the above-given figure, l= 4 ft  , w = 3 ft  , h = 5 ft .
volume = l x w x h
v = 4 x 3 x 5
v = 12 x 5
v = 60 cubic ft .

Question 4.
Volume = ___
Big Ideas Math Solutions Grade 5 Chapter 13 Understand Volume 32

Answer:
The volume of rectangular prism = 36 cubic cm.

Explanation:
volume of the rectangular prism = length x width x height
where l = length, w= width and h = height
In the above-given figure, l= 6cm  , w = 2 cm  , h = 3 cm.
volume = l x w x h
v = 6 x 2 x 3
v = 12 x 3
v = 36 cubic cm .

Question 5.
Volume = ___
Big Ideas Math Solutions Grade 5 Chapter 13 Understand Volume 33

Answer:
The volume of rectangular prism = 108 cubic in.

Explanation:
volume of the rectangular prism = length x width x height
where l = length, w= width and h = height
In the above-given figure, l= 9 in  , w = 3 in  , h = 4 in.
volume = l x w x h
v = 9 x 3 x 4
v = 27 x 4
v = 108  cubic in .

Question 6.
Volume = ___
Big Ideas Math Solutions Grade 5 Chapter 13 Understand Volume 34

Answer:
The volume of rectangular prism = 80 cubic ft.

Explanation:
volume of the rectangular prism = length x width x height
where l = length, w= width and h = height
In the above-given figure, l= 5 ft  , w = 8 ft  , h = 2 ft.
volume = l x w x h
v = 5 x 8 x 2
v = 40 x 2
v = 80  cubic ft .

Question 7.
A rectangular prism is made of unit cubes, like the one shown. The prism is 6 centimeters long, 3 centimeters wide, and 4 centimeters tall. What is the volume of the prism?
Big Ideas Math Solutions Grade 5 Chapter 13 Understand Volume 35

Answer:
The volume of rectangular prism = 72 cubic cm.

Explanation:
volume of the rectangular prism = length x width x height
where l = length, w= width and h = height
In the above-given question, l= 6 cm  , w = 3 cm  , h = 4 cm.
volume = l x w x h
v = 6 x 3 x 4
v = 18 x 4
v = 72  cubic cm .

Question 8.
Structure
What happens to the volume of a rectangular prism when you double its height? Justify your answer by giving an example.

Answer:
The volume of the rectangular prism is increased.

Explanation:
For example, we are assuming l = 3 in , w = 2 in and h = 2 in.
volume of the rectangular prism = l x w x h
v = 3 x 2 x 2
In the above given question height is doubled.
h = 4
v = 3 x 2 x 4
v = 6 x 4
v = 24 cubic in

Question 9.
DIG DEEPER!
How many unit cubes can fit inside the rectangular prism? Explain.

Answer:
80 unit cubes can fit inside the rectangular prism.

Explanation:
For example, we are assuming l = 5 , w = 8 and h = 2 ft .
v = l x w x h
v = 5 x 8 x 2
v = 40  x 2
v = 80 cubiic feets.

Think and Grow: Modeling Real Life

Example
A package containing video games has a volume of 150 cubic inches. The diagram shows the number of packages that can fit in a shipping box. Estimate the volume of the shipping box.
Big Ideas Math Solutions Grade 5 Chapter 13 Understand Volume 36
Find the number of packages in a base layer of the shipping box. Then multiply by the number of layers to find the total number of packages.
A base layer of the shipping box can hold 2 × 3 = 6 packages. There are 4 layers. So, the shipping box holds 4 × 6 = 24 packages.
Multiply the volume of 1 package by the number of packages that fit in the shipping box.
24 × __ = __ cubic inches
So, the volume of the shipping box is about __ cubic inches.

Answer:
a. The number of packages in a base layer of the shipping box = 6 packages.
number of layers = 4 and total number of packages = 6
6 x 4 = 24
The number of packages that fit in the shipping box = 6 boxes
1 x  6 = 6
volume of 1 package = 1 cube.

Explanation:
a. The number of packages in a base layer of the shipping box = 6 packages.
6 x 4 = 24
number of layers = 4 and total number of packages = 6
6 x 4 = 24
The number of packages that fit in the shipping box = 6 boxes
1 x  6 = 6
volume of 1 package = 1 cube.

Show and Grow

Question 10.
A book has a volume of 91 cubic inches. The diagram shows the number of books that can fit in a container.
Big Ideas Math Solutions Grade 5 Chapter 13 Understand Volume 37
Estimate the volume of the container.

Answer:
The volume of the container = 819 in

Explanation:
In the above-given figure,
A book has a volume of 91 cubic inches.
9 books can fit in the container .
91 x 9 = 819 in.

Question 11.
DIG DEEPER!
Your teacher stores 12 of the crates in a supply closet. The closet is 3 feet long, 2 feet wide, and 7 feet tall. How much extra space is in the closet?
Big Ideas Math Solutions Grade 5 Chapter 13 Understand Volume 38

Answer:
The extra space in the closet = 43 cubic ft.

Explanation:
volume of closet = l x w x h
where l = length, w = width and h = height.
l = 3 ft , w = 2 ft and h = 7 ft.
v = 3 x 2 x 7
v = 6 x 7
v = 42 cubic feet
In the above given figure,
l = 1 ft , w = 1 ft, and h = 1 ft
v = 1 x 1 x 1
v = 1 cubic cm
The extra space = 42 + 1
43 cubic ft

Find Volumes of Right Rectangular Prisms Homework & Practice 13.2

Find the volume of the rectangular prism.

Question 1.
Volume = ___
Big Ideas Math Solutions Grade 5 Chapter 13 Understand Volume 39

Answer:
The volume of the right rectangular prism = 30 cubic cm.

Explanation:
volume of the rectangular prism = length x width x height
where l = length, w= width and h = height
In the above-given figure, l= 5 cm  , w = 2 cm  , h = 3 cm.
volume = l x w x h
v = 5 x 2 x 3
v = 10 x 3
v = 30  cubic cm.

Question 2.
Volume = ___
Big Ideas Math Answers Grade 5 Chapter 13 Understand Volume 40

Answer:
The volume of the right rectangular prism = 120 cubic in.

Explanation:
volume of the rectangular prism = length x width x height
where l = length, w= width and h = height
In the above-given figure, l= 4 in  , w = 3 in  , h = 3 in.
volume = l x w x h
v = 4 x 3 x 3
v = 40 x 3
v = 120 cubic in

Question 3.
Volume = ___
Big Ideas Math Solutions Grade 5 Chapter 13 Understand Volume 41

Answer:
The volume of the right rectangular prism = 50 cubic ft.

Explanation:
volume of the rectangular prism = length x width x height
where l = length, w= width and h = height
In the above-given figure, l= 5 ft  , w = 5 ft , h = 2 ft.
volume = l x w x h
v = 5 x 5 x 2
v = 25 x 2
v = 50 cubic ft.

Question 4.
Volume = ___
Big Ideas Math Solutions Grade 5 Chapter 13 Understand Volume 42

Answer:
The volume of the right rectangular prism = 120 cubic cm.

Explanation:
volume of the rectangular prism = length x width x height
where l = length, w= width and h = height
In the above-given figure, l=10 cm  , w = 3 cm , h = 4cm.
volume = l x w x h
v = 10 x 3 x 4
v = 30 x 4
v = 120 cubic cm.

Question 5.
A rectangular prism is made of unit cubes, like the one shown. The prism is 7 inches long, 2 inches wide, and 4 inches tall. What is the volume of the prism?
Big Ideas Math Solutions Grade 5 Chapter 13 Understand Volume 43

Answer:
The volume of the right rectangular prism = 120 cubic in.

Explanation:
volume of the rectangular prism = length x width x height
where l = length, w= width and h = height
In the above-given question , l=7 in  , w = 2 in , h = 4 in.
volume = l x w x h
v = 7 x 2 x 4
v = 14 x 4
v = 176 cubic in.

Question 6.
Reasoning
A cube has a volume of 27 cubic inches. What is the edge length of the cube?

Answer:
The edge length of the cube = 3 in

Explanation:
In the above-given question,
the volume of cube = 27 cubic inches.
v = l x w x h
v = 3 x 3 x 3
The edge length of the cube = 3 in

Question 7.
Reasoning
You, Newton, and Descartes each build the rectangular prism shown. You stack all three prisms on top of each other. What is the volume of the new prism? How many times greater is the volume of the new prism than the volume of your original prism?
Big Ideas Math Solutions Grade 5 Chapter 13 Understand Volume 44

Answer:
The volume of the new prism = 24 cubic cm

Explanation:
In the above-given figure,
l = 4 cm , w = 1 cm and h = 2 cm given.
v = l x w x h
v = 4 x 1 x 2
v = 4 x 2
v = 8 cubic cm
I stack all 3 prisms on top of each other.
The volume of the new prism = 12 x 1 x 2
v = 12 x 2
v = 24 cubic cm.

Question 8.
Modeling Real Life
A shoe box has a volume of 336 cubic inches. The diagram shows the number of shoe boxes that can fit in a shipping box. Estimate the volume of the shipping box.
Big Ideas Math Solutions Grade 5 Chapter 13 Understand Volume 45

Answer:
The volume of the shipping box = 3,024 cubic in.

Explanation:
Given that a shoebox has a volume of 336 cubic inches.
In the shipping box, we can fit 9 shoe boxes.
volume of the shipping box = 336 x 9
volume = 3,024 cubic in

Question 9.
Modeling Real Life
The wooden pallet can hold a maximum of 5 layers of boxes.A worker places 48 boxes, like the one shown, on to the pallet with no gaps. How many more boxes can fit?
Big Ideas Math Solutions Grade 5 Chapter 13 Understand Volume 46

Answer:
The more boxes can fit  = 3 boxes.

Explanation:
Given that the wooden pallet can hold a maximum of 5 layers of boxes.
A worker places 48 boxes
The more boxes can fit = 5 x 9
5 x 9 = 45 cubic ft
48 – 45 = 3 boxes.

Review & Refresh

Use a common denominator to write an equivalent fraction for each fraction.

Question 10.
Big Ideas Math Answers Grade 5 Chapter 13 Understand Volume 47

Answer:
(18/27) , (15/27)

Explanation:
Factors of 3 = 1, 3
factrs of 9 =  1, 3 , 9
from those the common are 1, 3.
1 x 3 = 3
3 x 3 = 9
2 x 9 = 18
5 x 3 = 15
(18/27) , (15/27)

Question 11.
Big Ideas Math Answers Grade 5 Chapter 13 Understand Volume 48

Answer:
(7/28) , (12/28)

Explanation:
Factors of 4 = 1, 4 and 2.
factrs of 7 =  1, 7
from those the common are 1
7 x 4 = 28
7 x 1 = 7
3 x 4 = 12
(7/28) , (12/28)

Lesson 13.3 Apply the Volume Formula

Explore and Grow

Work with a partner. Use centimeter cubes to create several different rectangular prisms, each with a volume of 12 cubic centimeters. Record your results in the table.
Big Ideas Math Answers Grade 5 Chapter 13 Understand Volume 49
Big Ideas Math Answers Grade 5 Chapter 13 Understand Volume 50
What do you notice about the dimensions of each prism?

Answer:
The dimensions of each prism = 2cm, 3 cm ,2cm.
length = 2 width = 3 and height = 2.
Base length, base width, and height
2, 3, 2.
3, 2, 2.
2, 2, 3.
4, 3, 1.

Explanation:
In the above-given question,
volume of each cube = 12 cubic cm.
we can assume length = 2cm width = 3cm and height = 2cm.
otherwise we can assume length = 3 cm width = 2 cm and height = 2cm.
length = 2 cm width = 2 cm and height = 3 cm.
length = 4 cm width = 3 cm and height = 1 cm.

Structure
How can you find the volume of a rectangular prism without using unit cubes?

Answer:
we can find the volume of a rectangular prism by using cm cubes.

Explanation:
volume of the rectangular prism = length x width x height
where l = length, w= width and h = height
Assume, l= 4 in  , w = 3 in  , h = 3 in.
volume = l x w x h
v = 4 x 3 x 3
v = 40 x 3
v = 120 cubic in

Think and Grow: Use a Formula to Find Volume

Key Idea
You can use the length, width, and height of a rectangular prism to find its volume.
Big Ideas Math Answers Grade 5 Chapter 13 Understand Volume 51
Volume of a Rectangular Prism

Example
Find the volume of the rectangular prism.
Big Ideas Math Answers Grade 5 Chapter 13 Understand Volume 52

Answer:
The volume of rectangular prism = 160 cubic feet.

Explanation:
volume of the rectangular prism = length x width x height
where l = length, w= width and h = height
Assume, l= 4 in  , w = 3 in  , h = 3 in.
volume = l x w x h
v = 4 x 3 x 3
v = 40 x 3
v = 120 cubic in

Show and Grow

Find the volume of the rectangular prism.

Question 1.
Big Ideas Math Answers Grade 5 Chapter 13 Understand Volume 55

Answer:
The Volume of rectangular prism = 125 cubic cm.

Explanation:
volume of the rectangular prism = length x width x height
where l = length, w= width and h = height
Assume, l= 5 cm  , w = 5 cm  , h = 5 cm.
volume = l x w x h
v = 5 x 5 x 5
v = 25 x 5
v = 125 cubic cm.

Question 2.
Big Ideas Math Answers Grade 5 Chapter 13 Understand Volume 56

Answer:
The Volume of rectangular prism = 540 cubic in.

Explanation:
volume of the rectangular prism = length x width x height
where l = length, w= width and h = height
Assume, l= 6 in  , w = 9 in  , h = 10 in.
volume = l x w x h
v = 6 x 9 x 10
v = 54 x 10
v = 540 cubic in.

Apply and Grow: Practice

Find the volume of the rectangular prism.

Question 3.
Big Ideas Math Answers Grade 5 Chapter 13 Understand Volume 57

Answer:
The Volume of rectangular prism = 60 cubic in.

Explanation:
volume of the rectangular prism = length x width x height
where l = length, w= width and h = height
Assume, l= 5 in  , w = 2 in  , h = 5 in.
volume = l x w x h
v = 5 x 2 x 6
v = 10 x 6
v = 60 cubic in.

Question 4.
Big Ideas Math Answers Grade 5 Chapter 13 Understand Volume 58

Answer:
The Volume of rectangular prism = 108 cubic cm.

Explanation:
volume of the rectangular prism = length x width x height
where l = length, w= width and h = height
Assume, l= 9 cm  , w = 4 cm  , h = 3 cm .
volume = l x w x h
v = 9 x 4 x 3
v = 36 x 3
v = 108 cubic cm.

Question 5.
Newton’s dog house is a rectangular prism. The house is 5 feet long, 4 feet wide, and 5 feet tall. What is the volume of the house?

Answer:
The Volume of house = 100 cubic ft.

Explanation:
volume of the rectangular prism = length x width x height
where l = length, w= width and h = height
Assume, l= 5 ft  , w = 4 ft  , h = 5 ft .
volume = l x w x h
v = 5 x 4 x 5
v = 20 x 5
v = 100 cubic ft.

Question 6.
A hole dug for an in-ground swimming pool is a rectangular prism. The hole is 20 feet long, 10 feet wide, and 6 feet tall. What is the volume of the hole?

Answer:
The Volume of the hole = 1200 cubic ft.

Explanation:
volume of the rectangular prism = length x width x height
where l = length, w= width and h = height
Assume, l= 20 ft  , w = 10 ft  , h = 6 ft .
volume = l x w x h
v = 20 x 10 x 6
v = 200 x 6
v = 1200 cubic ft.

Question 7.
Structure
Compare the dimensions and volumes of the three rectangular prisms. What do you notice?
Big Ideas Math Answers Grade 5 Chapter 13 Understand Volume 59

Answer:
The dimensions and volumes of the 3 rectangular prisms are equal volumes.

Explanation:
volume of the 1st rectangular prism = length x width x height
where l = length, w= width and h = height
Assume, l= 4 in  , w = 6 in  , h = 3 in .
volume = l x w x h
v = 4 x 6 x 3
v = 24 x 3
v = 72 cubic in.
volume of the 3rd rectangular prism = length x width x height
where l = length, w= width and h = height
Assume, l= 6 in  , w = 3 in  , h = 4 in .
volume = l x w x h
v = 6 x 3 x 4
v = 18 x 4
v = 72 cubic in.
volume of the 2nd rectangular prism = length x width x height
where l = length, w= width and h = height
Assume, l= 3 in  , w = 4 in  , h = 6 in .
volume = l x w x h
v = 3 x 4 x 6
v = 12 x 6
v = 72 cubic in.

Question 8.
DIG DEEPER!
What is the volume of Newton’s rectangular prism?
Big Ideas Math Answers Grade 5 Chapter 13 Understand Volume 60

Answer:
volume of the Newtons rectangular prism = 400 cubic cm

Explanation:
volume of the Newtons rectangular prism = length x width x height
where l = length, w= width and h = height
given, l= 2 cm , w = 6 in  , h = 3 in .
height = 5times of length = 5 x 2 = 10 cm
width = 2 times of height = 10 x 2 = 20 cm
volume = l x w x h
v = 2 x 20 x 10
v = 40 x 10
v = 400 cubic cm.

Think and Grow: Modeling Real Life

Example
The dump truck bed is a rectangular prism. The area of the base is 8 square yards.The height is 2 yards. The driver needs to transport 18 cubic yards of gravel. Can he transport all of the gravel at once?
Big Ideas Math Answers Grade 5 Chapter 13 Understand Volume 61
Use a formula to find the volume of the dump truck bed.
Big Ideas Math Answers Grade 5 Chapter 13 Understand Volume 62
The volume of the dump truck bed is ___.
Compare the volume of the bed to the amount of gravel.
Big Ideas Math Answers Grade 5 Chapter 13 Understand Volume 63
So, the driver __ transport all of the gravel at once.

Answer:
The volume of dump truck bed = 16 sq yards.
the volume of bed to the amount of gravel = 16: 18
so, the driver cannot transport all of the gravel at once.

Explanation:
The volume of dump truck bed  = base x height
v = b x h
where base = 8 yds and height = 2 yards.
v = 8 x 2
v = 16 sq yds.
volume of bed to the amount of gravel is 18 yards given.
16: 18
so, the driver cannot transport all of the gravel at once.

Show and Grow

Question 9.
The aquarium is a rectangular prism. The area of the base is 288 square inches. Can the aquarium hold 4,500 cubic inches of water? Explain.
Big Ideas Math Answers Grade 5 Chapter 13 Understand Volume 64

Answer:
Yes, the aquarium can hold 4,500 cubic inches of water.

Explanation:
the volume of rectangular prism = base x height
area = 288 sq inches given . height = 16 in
volume = 288 x 16
v = 4608 cubic in.
The aquarium can hold 4,500 cubic in of water.

Question 10.
DIG DEEPER!
A principal orders two types of lockers for the school. Which locker has a greater volume? How much greater?
Big Ideas Math Answers Grade 5 Chapter 13 Understand Volume 65

Answer:
Locker B has greater volume than Locker A.

Explanation:
volume of the Locker A = length x width x height
where l = length, w= width and h = height
Assume, l= 12 in  , w = 15 in  , h = 6 in .
volume = l x w x h
v = 12 x 15 x 6
v = 180 x 6
v = 1080 cubic in.
volume of the Locker B = length x width x height
where l = length, w= width and h = height
Assume, l= 15 in  , w = 15 in  , h = 5 in .
volume = l x w x h
v = 15 x 15 x 5
v = 225 x 5
v = 1125 cubic in.

Apply the Volume Formula Homework & Practice 13.3

Find the volume of the rectangular prism.

Question 1.
Big Ideas Math Answers Grade 5 Chapter 13 Understand Volume 66

Answer:
The Volume of the rectangular prism = 64 cubic in.

Explanation:
volume of the rectangular prism = length x width x height
where l = length, w= width and h = height
Assume, l= 4 in , w = 4 in , h = 4 in .
volume = l x w x h
v = 4 x 4 x 4
v = 16 x 4
v = 64 cubic in.

Question 2.
Big Ideas Math Answers Grade 5 Chapter 13 Understand Volume 67

Answer:
The Volume of the rectangular prism = 120 cubic ft.

Explanation:
volume of the rectangular prism = length x width x height
where l = length, w= width and h = height
Assume, l= 8 ft , w = 5 ft , h = 3 ft .
volume = l x w x h
v = 8 x 5 x 3
v = 40 x 3
v = 120 cubic ft.

Question 3.
Big Ideas Math Answers Grade 5 Chapter 13 Understand Volume 68

Answer:
The Volume of the rectangular prism = 56 cubic ft.

Explanation:
volume of the rectangular prism = length x width x height
where l = length, w= width and h = height
Assume, l= 4 ft , w = 2ft , h = 7 ft .
volume = l x w x h
v = 4 x 2 x 7
v = 8 x 7
v = 56 cubic ft.

Question 4.
Big Ideas Math Answers Grade 5 Chapter 13 Understand Volume 69

Answer:
The Volume of the rectangular prism = 120 cubic cm.

Explanation:
volume of the rectangular prism = length x width x height
where l = length, w= width and h = height
Assume, l= 6 cm , w = 5 cm , h = 4 cm .
volume = l x w x h
v = 6 x 5 x 4
v = 30 x 4
v = 120 cubic cm.

Question 5.
A toy chest is a rectangular prism. The chest is 4 feet long, 2 feet wide, and 2 feet tall. What is the volume of the chest?

Answer:
The Volume of the chest = 16 cubic ft.

Explanation:
volume of the rectangular prism = length x width x height
where l = length, w= width and h = height
Assume, l= 4 ft , w = 2 ft , h = 2 ft .
volume = l x w x h
v = 4 x 2 x 2
v = 8 x 2
v = 16 cubic ft.

Question 6.
YOU BE THE TEACHER
Your friend uses the formula V = B × h and finds V = 10 × 9 = 90 cubic inches. Is your friend correct? Explain.
Big Ideas Math Answers Grade 5 Chapter 13 Understand Volume 70

Answer:
No, my friend is not correct.

Explanation:
volume = base x height
v = 9 x 5
where base = 9 in, height = 5 in given.
v = 45 cubic in.

Question 7.
Number Sense
Find the volume of the rectangular prism. Then double the dimensions of the prism and find the new volume. How does the new volume compare to the original volume?
Big Ideas Math Answers Grade 5 Chapter 13 Understand Volume 71

Answer:
The new Volume of the prism= 3600 cubic ft.

Explanation:
volume of the rectangular prism = length x width x height
where l = length, w= width and h = height
Assume, l= 4 in , w = 3 in , h = 5 in .
volume = l x w x h
v = 4 x 3 x 5
v = 12  x 5
v =  60 cubic in.
Given that the dimensions are doubled.
4 x 4 = 16 , 3 x 3 = 9, 5 x 5 = 25
volume of the new rectangular prism = length x width x height
where l = length, w= width and h = height
Assume, l= 16 in , w = 9 in , h = 25 in .
volume = l x w x h
v = 16 x 9 x 25
v = 144  x 25
v =  3600 cubic in.

Question 8.
Modeling Real Life
A sandbox is a rectangular prism. The area of the base is 3,600 square inches. The height is 11 inches. You add 38,000 cubic inches of sand to the box. Do you fill the sandbox to the top? Explain.

Answer:
Yes, we can fill the sandbox to the top.

Explanation:
volume = base x height
v = 3600 x 11
v = 39,600 cubic in.
if  we add 38,000 cubic inches of sand to the box
39,600 + 38,000
77,600  inches.

Question 9.
DIG DEEPER!
Each piece of Descartes’s clubhouse is a cube. What is the volume of the clubhouse? Explain.
Big Ideas Math Answers Grade 5 Chapter 13 Understand Volume 72

Answer:
The volume of the clubhouse = 6 cubic feet.

Explanation:
volume of the cube = length x width x height
where l = length, w= width and h = height
Assume, l= 3 ft , w = 2 ft , h = 1 ft .
volume = l x w x h
v = 3 x 2 x 1
v = 6  x 1
v =  6 cubic ft.

Review & Refresh

Find the quotient. Then check your answer.

Question 10.
3.38 ÷ 2.6 = ___

Answer:
Quotient = 1.3

Explanation:

Question 11.
6.12 ÷ 1.53 = __

Answer:
Quotient = 4.0

Explanation:

Question 12.
0.63 ÷ 0.9 = ___

Answer:
Quotient = 0.7

Explanation:

Lesson 13.4 Find Unknown Dimensions

Explore and Grow

For each row of the table, use centimeter cubes to create the rectangular prism described. Then complete the table.
Big Ideas Math Answers Grade 5 Chapter 13 Understand Volume 73
Big Ideas Math Answers Grade 5 Chapter 13 Understand Volume 74

Construct Arguments
Explain how you determined the unknown dimension for each rectangular prism.

Answer:
volume = 8, length = 2cm, width = 2 cm, height = 2 cm.
volume = 15, length = 5cm, width = 3 cm, height = 1 cm.
volume = 24, length = 8cm, width = 2 cm, height = 4 cm.
volume = 36, length = 4cm, width = 3 cm, height = 3 cm.

Explanation:
Volume of rectangular prism = l x w x h
length = 2cm, width = 2cm given.
volume = 2 x 2 x 2
v = 8 cubic cm, h = 2 cm
Volume of rectangular prism = l x w x h
length = 5cm, height= 1cm given.
volume = 2 x 3 x 1
v = 15 cubic cm, w = 3 cm
Volume of rectangular prism = l x w x h
width = 2cm, height= 4cm given.
volume =3  x 2 x 4
v = 24 cubic cm, l = 3 cm
Volume of rectangular prism = l x w x h
length = 4cm, width= 3cm given.
volume =4 x 3 x 3
v = 36 cubic cm, h = 3 cm

Think and Grow: Find Unknown Dimensions

Example
The volume of the rectangular prism is 56 cubic feet. Find the height.
Big Ideas Math Answers Grade 5 Chapter 13 Understand Volume 75

Answer:
The height of the rectangular prism = cm

Explanation:
Given that volume of rectangular prism = 56 cubic feet.
volume = base x height
v = 56 given base = 8
56 = 8 x h
h = (56/8)
h = 7 cm

Example
The volume of the rectangular prism is 180 cubic centimeters. Find the length.
Big Ideas Math Answers Grade 5 Chapter 13 Understand Volume 76

Answer:
The length of prism = 9 cm

Explanation:
volume of the rectangular prism = length x width x height
where l = length, w= width and h = height
given , w = 5 cm , h = 4 cm .
volume = l x w x h
180 = l x 5 x 4
180 = l x 20
180 = 20 l
l = (180/20)
l = 9 cm.

Show and Grow

Find the unknown dimension of the rectangular prism.

Question 1.
Big Ideas Math Answers Grade 5 Chapter 13 Understand Volume 77

Answer:
The height of prism = 1 cm

Explanation:
volume of the rectangular prism = length x width x height
where l = length, w= width and h = height
given , l = 3 cm , w = 4 cm .
volume = l x w x h
12 = 3 x 4 x h
12 = l2 x h
12 = 12h
h= (20/20)
h = 1 cm.

Question 2.
Big Ideas Math Answers Grade 5 Chapter 13 Understand Volume 78

Answer:
The width of prism = 1 cm

Explanation:
volume of the rectangular prism = length x width x height
where l = length, w= width and h = height
given , l = 3 cm , h = 9 cm .
volume = l x w x h
27 = 3 x w x 9
27 = 27 w
w= (27/27)
w = 1 cm.

Apply and Grow: Practice

Find the unknown dimension of the rectangular prism.

Question 3.
Volume = 400 cubic inches
Big Ideas Math Answers Grade 5 Chapter 13 Understand Volume 79

Answer:
The height of the rectangular prism = 8 in

Explanation:
Given that volume of rectangular prism = 56 cubic feet.
volume = base x height
v = 400 given base = 50
400 = 50 x h
h = (400/50)
h = 8 in

Question 4.
Volume = 343 cubic centimeters
Big Ideas Math Answers Grade 5 Chapter 13 Understand Volume 80

Answer:
The length of the rectangular prism = 8 in

Explanation:
Given that volume of rectangular prism = 56 cubic feet.
volume = base x height
v = 343 given base = 49 sq cm
343 = 49 x l
l = (343/49)
l = 8 in

Question 5.
Volume = 132 cubic feet
Big Ideas Math Answers Grade 5 Chapter 13 Understand Volume 81

Answer:
The height of the rectangular prism = 11 ft

Explanation:
Given that volume of rectangular prism = 132cubic feet.
volume = base x height
v = 132 given base = 12 sq ft
132 = 12 x h
h = (132/12)
h = 11 ft

Question 6.
Volume = 512 cubic inches
Big Ideas Math Answers 5th Grade Chapter 13 Understand Volume 82

Answer:
The Width of the rectangular prism = 8 in.

Explanation:
volume of the rectangular prism = length x width x height
where l = length, w= width and h = height
Assume, l=16 in , v = 512 cubicin , h = 4 in.
volume = l x w x h
512 = 16 x w x 4
512 = w x 64
512 = 64 w
w = (512/64)
w = 8 in

Question 7.
Writing
Explain how to find an unknown dimension of a rectangular prism given its volume and the other two dimensions.

Answer:
The Width of the rectangular prism = 8 in.

Explanation:
We have to assume v = 512 cubic in, l= 16 and h= 4 in
volume of the rectangular prism = length x width x height
where l = length, w= width and h = height
Assume, l=16 in , v = 512 cubicin , h = 4 in.
volume = l x w x h
512 = 16 x w x 4
512 = w x 64
512 = 64 w
w = (512/64)
w = 8 in

Question 8.
DIG DEEPER!
A rectangular prism has a volume of 720 cubic centimeters. The height of the prism is 10 centimeters. The length is twice the width. What are the dimensions of the base?

Answer:
The dimensions of the base = 72 cm

Explanation:
Given that volume of rectangular prism = 720 cubic cm.
volume = base x height
v = 720 given h = 10
720 = b x 10
720 =10 b
b = (720/10)
b = 72 cm

Think and Grow: Modeling Real Life

Example
A traveler buys the painting shown. The volume of the suitcase is 1,820 cubic inches. Can the painting lie flat inside the suitcase?
Use a formula to find the length of the suitcase.
Big Ideas Math Answers 5th Grade Chapter 13 Understand Volume 83

Answer:
Yes, the painting lies flat inside the suitcase.

Explanation:
volume of the rectangular prism = length x width x height
where l = length, w= width and h = height.
given , v = 1,820 ,  h = 7 in, w = 13 in .
volume = l x w x h
1820 = l x 13x 7
1820 = l x 91
l = (1820/91)
l = 20 in
The area of the painting = l x w
painting is in the shape of a rectangle
area of rectangle = l x w
area = 14 x 11
area = 154

Show and Grow

Question 9.
The volume of the candle is 576 cubic centimeters. Will the candle fit completely inside the glass jar? Explain.
Big Ideas Math Answers 5th Grade Chapter 13 Understand Volume 85

Answer:
Yes, the candle will fit completely inside the glass jar.

Explanation:
Given that volume of candle = 576 cubic cm.
volume = base x height
v = 576 given b = 36 sq cm
576 = 36 x h
576= 36 h
h = (576/36)
h = 16 cm
Given that volume of glass jar = 576 cubic cm.
volume = base x height
given b = 64 sq cm h = 12 cm
v = 64 x 12
v= 768 cubic cm

Question 10.
DIG DEEPER!
The popcorn boxes have the same volume, but different dimensions. What is the width of Box B?
Big Ideas Math Answers 5th Grade Chapter 13 Understand Volume 86

Answer:
The Width of the Box B  = 3 in.

Explanation:
volume of the Box A = length x width x height
where l = length, w= width and h = height
given, l=5 in , w = 2 in , h = 9 in.
volume = l x w x h
v = 5 x 2 x 9
v = 10 x 9
v = 90 cubic in
volume of the Box B = length x width x height
where l = length, w= width and h = height
given, l=5 in , v = 90 cubic in , h = 6 in.
volume = l x w x h
90 = 5 x w x 6
90 = 30 x w
90 = 30 w
w = (90/30)
w = 3 in

Find Unknown Dimensions Homework & Practice 13.4

Question 1.
Big Ideas Math Answers 5th Grade Chapter 13 Understand Volume 87

Answer:
The unknown dimensions are l= 6in, w= 2 in,and h = 1 in.

Explanation:
given that area of the base = 12 sq in
area = l x w
12 = 6 x 2
v = l x w x h
12 = 6 x 2h
12 = 12 h
h = (12/12)
h = 1 in

Question 2.
Big Ideas Math Answers 5th Grade Chapter 13 Understand Volume 88

Answer:
length of the prism = 1 cm

Explanation:
Given that volume of prism = 30 cubic cm.
volume = length x base x height
given b = 6 cm h = 5 cm
30 =  l x 6 x 5
30= 30 l
l = (30/30)
l = 1 cm

Find the unknown dimension of the rectangular prism.

Question 3.
Volume = 480 cubic feet
Big Ideas Math Answers 5th Grade Chapter 13 Understand Volume 89

Answer:
The height of the rectangular prism = 2 ft

Explanation:
Given that volume of rectangular prism = 56 cubic feet.
volume = base x height
v = 480 cubic feet given base = 240 sq ft
480 = 240 x h
480 = 240 h
h = (480/240)
h = (48/24)
h = 2 ft

Question 4.
Volume = 351 cubic inches
Big Ideas Math Answers 5th Grade Chapter 13 Understand Volume 90

Answer:
The Width of the prism =7.3125 in

Explanation:
volume of the Box B = length x width x height
where l = length, w= width and h = height
given, l=3 in , v = 351 cubic in ,  h = 13 in.
volume = l x w x h
351 = 3 x w x 16
351 = 48 x w
351 = 48 w
w = (351/48)
w = 7.3125 in

Question 5.
Open-Ended
A rectangular prism has a volume of 144 cubic feet. The height of the prism is 6 feet. Give one possible pair of dimensions for the base.

Answer:
The base of the rectangular prism = 24 ft

Explanation:
Given that volume of rectangular prism = 144 cubic feet.
volume = base x height
v = 144 cubic feet given height = 6 ft
144 = b x 6
144 = 6b
b = (144/6)
b = 24 feet

Question 6.
DIG DEEPER!
The volume of the rectangular prism is 64 cubic centimeters. What is the value of y?
Big Ideas Math Answers 5th Grade Chapter 13 Understand Volume 91

Answer:
The value of y = 4 cm

Explanation:
Given that the volume of rectangular prism = 64 cubic in.
v = l x w x h
64 = lwh
64 = 4 x 4 x 4
64 = 16  x 4
64 = 64

Question 7.
Modeling Real Life
The volume of the gift is 900 cubic inches. Can the gift fit inside the shipping box? Explain.
Big Ideas Math Answers 5th Grade Chapter 13 Understand Volume 92

Answer:
Yes, the gift will fit  inside the shipping box.

Explanation:
Given that volume of gift = 900 cubic in.
volume = base x height
v = 900 given b = 100 sq in
900 = 100 x h
900= 100h
h = (900/100)
h = 9 in
Given that base of shipping box = 576 cubic cm.
volume = base x height
given b = 144 sq in h = 10 in
v = 144 x 10
v= 1440 cubic in.

Question 8.
DIG DEEPER!
You fill the entire fish tank with water. Then you dump out some of the water.The volume of the water in the tank decreases by 96 cubic inches. How deep is the water now?
Big Ideas Math Answers 5th Grade Chapter 13 Understand Volume 93

Answer:
The water in the tank  = 480 cubic in.

Explanation:
volume of the Box A = length x width x height
where l = length, w= width and h = height
given, l=8 in , w = 6 in , h = 12 in.
volume = l x w x h
v = 8 x 6 x 12
v = 48 x 12
v = 576 cubic in
given that volume of water in the tank is decreased by 96 cubic in.
v = 576 – 96
v = 480 cubic in.

Review & Refresh

Divide.

Question 9.
Big Ideas Math Answers 5th Grade Chapter 13 Understand Volume 94

Answer:
Divisor = 0.3
Dividend = 2
Remainder = 2
Quotient = 6.6

Explanation:
(1/3) = 0.33

Question 10.
Big Ideas Math Answers 5th Grade Chapter 13 Understand Volume 95

Answer:
Divisor = 0.1
Dividend = 6
Remainder = 0
Quotient = 60

Explanation:
(1/10) = 0.1

Question 11.
Big Ideas Math Answers 5th Grade Chapter 13 Understand Volume 96

Answer:
Divisor = 0.125
Dividend = 4
Remainder = 0
Quotient = 32

Explanation:
(1/10) = 0.125

Lesson 13.5 Find Volumes of Composite Figures

Explore and Grow

Use centimeter cubes to find the volume of the figure. Explain your method.
Answer:
volume of figure 1 = 60 cubic cm.
volume of figure 2 = 36 cubic cm.

Explanation:
volume of the figure 1( left side) = length x width x height
where l = length, w= width and h = height
given, l=6 cm , w = 2 cm , h = 5 cm.
volume = l x w x h
v = 6 x 2 x 5
v = 12 x 5
v = 60 cubic cm
volume of the figure 2 (right side) = length x width x height
where l = length, w= width and h = height
given, l=6 cm , v = 3 cm , h = 2 cm.
volume = l x w x h
v = 6 x 3 x 2
v = 18 x 2
v = 36 cubic cm.

Structure
Describe another way to find the volume of the figure

Think and Grow: Find the Volume of a Composite Figure

Key Idea

A composite figure is made of two or more composite figure solid figures. You can break apart a composite figure to find its volume.
Big Ideas Math Answers 5th Grade Chapter 13 Understand Volume 98

Example
Find the volume of the composite figure.

Break apart the figure into rectangular prisms. Find the dimensions of each prism.

Answer:
volume of figure 1 = 320 cubic ft.
volume of figure 2 = 1200 cubic ft.

Explanation:
volume of the figure 2( right side) = length x width x height
where l = length, w= width and h = height
given, l=10 ft , w = 4 ft , h = 3 ft.
volume = l x w x h
v = 10 x 4 x 3
v = 40 x 3
v = 1200 cubic ft.
volume of the figure 1 (left side) = length x width x height
where l = length, w= width and h = height
given, l=10 ft , w = 4 ft , h = 8 ft.
volume = l x w x h
v = 10 x 4 x 8
v = 40 x 8
v = 320 cubic feet.

Show and Grow

Question 1.
Find the volume of the composite figure.
Big Ideas Math Answers 5th Grade Chapter 13 Understand Volume 102

Answer:
volume of figure 1 = 60 cubic cm.
volume of figure 2 = 990 cubic cm.

Explanation:
volume of the figure 1( left side) = length x width x height
where l = length, w= width and h = height
given, l=10 cm , w = 2 cm , h = 3 cm.
volume = l x w x h
v = 10 x 2 x 3
v = 20 x 3
v = 60 cubic cm.
volume of the figure 2 (right side) = length x width x height
where l = length, w= width and h = height
given, l=10 cm , w = 11 cm , h = 9 cm.
volume = l x w x h
v = 10 x 11 x 9
v = 110 x 9
v = 990 cubic cm

Apply and Grow: Practice

Find the volume of the composite figure.

Question 2.
Big Ideas Math Answers 5th Grade Chapter 13 Understand Volume 103

Answer:
volume of figure 1 = 360 cubic in.
volume of figure 2 = 360 cubic in.

Explanation:
volume of the figure 1( left side) = length x width x height
where l = length, w= width and h = height
given, l=12 in , w = 3 in , h = 10 in.
volume = l x w x h
v = 12 x 3 x 10
v = 36 x 10
v = 360 cubic in.
volume of the figure 2 (right side) = length x width x height
where l = length, w= width and h = height
given, l=12 in , w = 5 in , h = 6 in.
volume = l x w x h
v = 12 x 5 x 6
v = 60 x 6
v = 360 cubic in .

Question 3.
Big Ideas Math Answers 5th Grade Chapter 13 Understand Volume 104

Answer:
volume of figure 1 = 720 cubic ft.
volume of figure 2 = 120 cubic ft.

Explanation:
volume of the figure 1( left side) = length x width x height
where l = length, w= width and h = height
given, l=15 ft , w = 6 ft , h = 8 ft.
volume = l x w x h
v = 15 x 6 x 8
v = 90 x 8
v = 720 cubic ft.
volume of the figure 2 (right side) = length x width x height
where l = length, w= width and h = height
given, l=10 ft , w = 4 ft , h = 3 ft.
volume = l x w x h
v = 10 x 4 x 3
v = 40 x 3
v = 120 cubic ft

Question 4.
Big Ideas Math Answers 5th Grade Chapter 13 Understand Volume 105

Answer:
volume of figure 1 = 720 cubic ft.
volume of figure 2 = 120 cubic ft.

Explanation:
volume of the figure 1( left side) = length x width x height
where l = length, w= width and h = height
given, l=20 cm , w = 5 cm , h = 1 cm.
volume = l x w x h
v = 20 x 5 x 1
v = 100 x 8
v = 720 cubic ft.
volume of the figure 2 (right side) = length x width x height
where l = length, w= width and h = height
given, l=10 ft , w = 4 ft , h = 3 ft.
volume = l x w x h
v = 10 x 4 x 3
v = 40 x 3
v = 120 cubic ft

Question 5.
Big Ideas Math Answers 5th Grade Chapter 13 Understand Volume 106

Answer:
volume of figure 1 = 132 cubic ft.
volume of figure 2 = 52 cubic ft.

Explanation:
volume of the figure 2( right side) = length x width x height
where l = length, w= width and h = height
given, l=9 ft , w = 3 ft , h = 2 ft.
volume = l x w x h
v = 9 x 3 x 2
v = 27 x 2
v = 52 cubic ft.
volume of the figure 1 (left side) = length x width x height
where l = length, w= width and h = height
given, l=11ft , w = 6 ft , h = 2 ft.
volume = l x w x h
v = 11 x 6 x 2
v = 66 x 2
v = 132 cubic ft.

Question 6.
Number Sense
Write one possible equation for the volume of the composite figure.
Big Ideas Math Answers 5th Grade Chapter 13 Understand Volume 107

Answer:
4 x + 6 y = 13
4 x + 2 y = 1

Question 7.
YOU BE THE TEACHER
Your friend finds the volume of the composite figure. Is your friend correct? Explain.
Big Ideas Math Answers 5th Grade Chapter 13 Understand Volume 108

Answer:
yes, my friend is correct.

Explanation:
volume = l x w x h
v = 12 x 2 x 3
v = 72 cubic ft
v = l x w x h
v = 5 x 2 x 5
v = 10 x 5
v = 50 cubic ft.
v = 72 + 50
v = 122 cubic ft.

Think and Grow: Modeling Real Life

Example
The depth of the swimming pool is 5 feet. How many cubic feet of water can the pool hold?
Big Ideas Math Answers 5th Grade Chapter 13 Understand Volume 109
Break apart the pool into rectangular prisms. Find the dimensions of each prism.
Big Ideas Math Answers 5th Grade Chapter 13 Understand Volume 110

Answer:
so, the cube can hold 1200 cubic feet of water.

Explanation:
volume of prism A = l x w x h
l = 12 , w = 5 , h = 20
v = 12 x 5 x 20
v = 60 x 20
v = 1200 cubic feet.
volume of prism B = l x w x h
l = 40 , w = 5 v = 1200
1200 = 40 x 5 x h
1200 = 200 x h
1200 = 200h
h = (1200/200)
h = 6 ft
volume of prism C = l x w x h
h = 6, w = 5 , v = 1200
1200 = l x 5 x 6
1200 = l x 30
1200 = 30 l
l = (1200/30)
l = 40 ft

Show and Grow

Question 8.
How many cubic centimeters of wood are needed to make the game piece?
Big Ideas Math Answers 5th Grade Chapter 13 Understand Volume 112

Answer:
The game needed to make the game piece = 90 cubic cm.

Explanation:

volume  of prism A= l x w x h
v = 9 x 2 x 3
v = 18 x 3
v = 54 cubic cm
volume of pridm B= l x w x h
v = 6 x 2 x 3
v = 12 x 3
v = 36 cubic cm.

Question 9.
DIG DEEPER!
What is the volume of the building surrounding the outdoor courtyard? Explain your method.
Big Ideas Math Answers 5th Grade Chapter 13 Understand Volume 113

Answer:
The building surrounding the outdoor courtyard = 1,008 cubic m

Explanation:
volume of building surrounding inside  = l x w x h
h = 6, w = 6 m , h = 14
v = 6 x 6 x 14
v = 36 x 14
v = 504 cubic m.
The outdoor courtyard is 2 times the inside courtyard.
v = 504 x 2
v = 1,008 cubic m

Find Volumes of Composite Figures Homework & Practice 13.5

Question 1.
Find the volume of the composite figure.
Big Ideas Math Answers 5th Grade Chapter 13 Understand Volume 114

Answer:
volume of figure 1 = 160 cubic ft.
volume of figure 2 = 12 cubic ft.

Explanation:
volume of the figure 1( left side) = length x width x height
where l = length, w= width and h = height
given, l=5 ft , w = 4 ft , h = 8 ft.
volume = l x w x h
v = 5 x 4 x 8
v = 20 x 8
v = 160 cubic ft.
volume of the figure 2 (right side) = length x width x height
where l = length, w= width and h = height
given, l= 3ft , w = 2 ft , h = 2 ft.
volume = l x w x h
v = 3 x 2 x 2
v = 6 x 2
v = 12 cubic ft.

Find the volume of the composite figure.

Question 2.
Big Ideas Math Answers 5th Grade Chapter 13 Understand Volume 115

Answer:
volume of figure 1 = 40 cubic in.
volume of figure 2 = 42 cubic in.

Explanation:
volume of the figure 1( left side) = length x width x height
where l = length, w= width and h = height
given, l=10 ft , w = 2 in , h = 2 in.
volume = l x w x h
v = 10 x 2 x 2
v = 20 x 2
v = 40 cubic in.
volume of the figure 2 (right side) = length x width x height
where l = length, w= width and h = height
given, l= 3in , w = 7 in , h = 2 in.
volume = l x w x h
v = 3 x 7 x 2
v = 21 x 2
v = 42 cubic in.

Question 3.
Big Ideas Math Answers 5th Grade Chapter 13 Understand Volume 116\

Answer:
volume of figure 1 = 25 cubic cm.
volume of figure 2 = 48 cubic cm.

Explanation:
volume of the figure 1( top ) = length x width x height
where l = length, w= width and h = height
given, l=5 cm , w = 1 cm , h = 5 cm.
volume = l x w x h
v = 5 x 1 x 5
v = 5 x 5
v = 25 cubic cm.
volume of the figure 2 (bottom ) = length x width x height
where l = length, w= width and h = height
given, l= 8 cm , w = 6 cm , h = 1 cm.
volume = l x w x h
v = 8 x 6 x 1
v = 48 x 1
v = 48 cubic cm.

Question 4.
Structure
Find the volume of the composite figure two different ways.
Big Ideas Math Answers 5th Grade Chapter 13 Understand Volume 117

Answer:
volume of figure 1 = 288 cubic ft.
volume of figure 2 = 60  cubic ft.

Explanation:
volume of the figure 1( bottom) = length x width x height
where l = length, w= width and h = height
given, l= 12 ft , w = 6 ft , h = 4 ft.
volume = l x w x h
v = 12 x 6 x 4
v = 72 x 4
v = 288 cubic ft.
volume of the figure 2 (top) = length x width x height
where l = length, w= width and h = height
given, l= 5 ft , w = 4 ft , h = 3 ft.
volume = l x w x h
v = 5 x 4 x 3
v = 20 x 3
v = 60 cubic ft.

Question 5.
Modeling Real Life
The height of the garden bed is 2 feet. How many cubic feet of soil are in the garden bed?
Big Ideas Math Answers 5th Grade Chapter 13 Understand Volume 118

Answer:
The soil in the garden bed= 48 cubic feet.

Explanation:
v = l x w x h
where l = 16 – 2 (5)
l = 16 -10 = 6 ft
w = 12 – 8
w = 4 ft
h = 2 ft given
v = 6 x 4 x 2
v = 24 x 2
v = 48 cubic ft

Question 6.
DIG DEEPER!
The dimensions of each step are the same. How many cubic inches of concrete does a worker need to make the staircase?
Big Ideas Math Answers 5th Grade Chapter 13 Understand Volume 119

Answer:
The concrete does a worker need to make the staircase = 10,368 cubic in.

Explanation:
volume of the figure = length x width x height
where l = length, w= width and h = height
given, l= 36 in , w = 9 in , h = 8 in.
volume = l x w x h
v = 36 x 9 x 8
v = 324 x 8
v = 2,592 cubic in.
In the above-given figure there are  4 steps.
v = 2592 x 4
v = 10,368 cubic in

Review & Refresh

Question 7.
Big Ideas Math Answers 5th Grade Chapter 13 Understand Volume 120

Answer:

Explanation:
(4/5) = 0.8

Question 8.
Big Ideas Math Answers 5th Grade Chapter 13 Understand Volume 121

Question 9.
Big Ideas Math Answers 5th Grade Chapter 13 Understand Volume 122

Understand Volume Performance Task 13

Mechanical engineers follow guidelines when designing and installing elevators to make sure passengers are safe and the elevators are wheelchair accessible. Many elevators have heating and air conditioning units attached to them, so it is important to know the volume inside the elevator to keep the air a comfortable temperature.
Big Ideas Math Answers 5th Grade Chapter 13 Understand Volume 123

Question 1.
The inside of the elevator shown is in the shape of a rectangular prism.
a. What is the volume of the inside of the elevator?
b. Another elevator has the same height and width. The length of the inside is doubled. How does this affect the volume?
c. Five people ride with their luggage on the elevator. Each person weighs about 200 pounds. The total combined weight of their luggage is about 425 pounds. About how many more pounds can the elevator hold?

Answer:
a. The volume of the inside elevator = 240 cubic ft
b. The volume increases.
c.The more pounds the elevator can hold = 1,875 pounds.

Explanation:
a. The volume of the inside elevator = l x w x h
given that elevator is in the shape of a rectangular prism.
v = 5 x 6 x 8
where l = 5 , w = 6 and h = 8
v = 5 x 6 x 8
v = 30 x 8
v = 240 cubic ft.
b. given that if the length is doubled = 2 x 5
l = 10
v = 10 x 6 x 8
v = 60 x 8
v = 480 cubic ft
c. Five people ride with their luggage on the elevator. Each person weighs about 200 pounds. The total combined weight of their luggage is about 425 pounds.
425 + 200
625 pounds.
Maximum capacity = 2500 pounds
2500 – 625 = 1,875 pounds

Question 2.
The inside of all new elevators must be wheelchair accessible. The minimum requirements are shown. The inside volume of an older elevator is 144 cubic feet. The base is a square and the height is 9 feet.
a. Explain why the older elevator does not meet the wheelchair requirements.
Big Ideas Math Answers 5th Grade Chapter 13 Understand Volume 125
b. A new wheelchair-accessible elevator is added to the building. Its height is 9 feet. Find the minimum volume of the new elevator. How does this compare to the volume of the old elevator?

Answer:
a. The older elevator does not meet the wheelchair requirements because the elevator is added to the building.
b. The minimum volume of the new elevator = 30 cubic ft

Explanation:
a. The older elevator does not meet the wheelchair requirements because the elevator is added to the building.
b. The minimum volume of the new elevator = base x height
h = 6 x 2/3 = 20/3 = 6.66
6.66/2 = 3.33
v = 3.33 x 9
v = 30 cubic ft.

Understand Volume Activity

Directions:

  1. Players take turns rolling a die.
  2. On your turn, move your piece the number of spaces shown on the die.
  3. Find the volume of the rectangular prism.
  4. Cover the volume with a counter. Your turn is over.
  5. The first player to get three in a row, horizontally, vertically, or diagonally, wins!

Big Ideas Math Answers 5th Grade Chapter 13 Understand Volume 126

Understand Volume Chapter Practice

13.1 Understand the Concept of Volume

Find the volume of the figure.

Question 1.
Volume = ____
Big Ideas Math Answers 5th Grade Chapter 13 Understand Volume 127

Answer:
The volume of the cube = 28 cubic feet.

Explanation:
volume = length x width x height
where l = length, w = width and h = height
volume = 7 x 4 x 1
In the above-given figure l=7 ft, w =4 ft and h = 1ft
volume = 7 x 4 x 1
volume = 28 x 1
volume = 28 cubic ft

Question 2.
Volume = ____
Big Ideas Math Answers 5th Grade Chapter 13 Understand Volume 128

Answer:
The volume of the cube = 9 cubic feet.

Explanation:
volume = length x width x height
where l = length, w = width and h = height
volume = 3 x 1 x 3
In the above-given figure l=3 ft, w =1 ft and h = 3ft
volume = 3 x 1 x 3
volume = 3 x 3
volume = 9 cubic ft

Question 3.
Volume = ____
Big Ideas Math Answers 5th Grade Chapter 13 Understand Volume 129

Answer:
The volume of the cube = 8 cubic in.

Explanation:
volume = length x width x height
where l = length, w = width and h = height
volume = 2 x 1 x 4
In the above-given figure l=2 in, w =1 in and h = 4 in.
volume = 2 x 1 x 4
volume = 2 x 4
volume = 8 cubic in.

Question 4.
Volume = ____
Big Ideas Math Answers 5th Grade Chapter 13 Understand Volume 130

Answer:
The volume of the cube = 18 cubic cm.

Explanation:
volume = length x width x height
where l = length, w = width and h = height
volume = 3 x 3 x 2
In the above-given figure l= 3 cm, w =3cm and h = 2 cm.
volume = 3 x 3 x 2
volume = 9 x 2
volume = 18 cubic cm.

Question 5.
Volume = ____
Big Ideas Math Answers 5th Grade Chapter 13 Understand Volume 131

Answer:
The volume of the cube = 16 cubic ft.

Explanation:
volume = length x width x height
where l = length, w = width and h = height
volume = 4 x 1 x 4
In the above-given figure l= 4 ft, w = 1 ft and h = 4ft.
volume = 4 x 1 x 4
volume = 4 x 4
volume = 16 cubic ft.

Question 6.
Volume = ____
Big Ideas Math Answers 5th Grade Chapter 13 Understand Volume 132

Answer:
The volume of the cube = 16 cubic ft.

Explanation:
volume = length x width x height
where l = length, w = width and h = height
volume = 4 x 2 x 2
In the above-given figure l= 4 ft, w = 2 ft and h = 2ft.
volume = 4 x 2 x 2
volume = 8 x 2
volume = 16 cubic ft.

Question 7.
Modeling Real Life
A container holds 30 of the phone boxes shown, without any gaps or overlaps. What is the volume of the container?
Big Ideas Math Answers 5th Grade Chapter 13 Understand Volume 133

Answer:
The volume of the container = 36 cubic in.

Explanation:
volume = length x width x height
where l = length, w = width and h = height
volume = 6 x 3 x 2
In the above-given figure l= 6 in, w = 3 in and h = 2 in.
volume = 6 x 3 x 2
volume = 18 x 2
volume = 36 cubic in.

13.2 Find Volumes of Right Rectangular Prisms

Question 8.
Volume =

Question 9.
Volume =___
Big Ideas Math Answers 5th Grade Chapter 13 Understand Volume 135

Answer:
The Volume of the rectangular prism = 84 cubic ft.

Explanation:
volume of the rectangular prism = length x width x height
where l = length, w= width and h = height
given, l= 4 ft , w = 3 ft, h = 7 ft .
volume = l x w x h
v = 4 x 3 x 7
v = 12 x 7
v = 84 cubic ft.

Question 10.
A rectangular prism is made of unit cubes, like the one shown. The prism is 9 centimeters long, 3 centimeters wide, and 5 centimeters tall. What is the volume of the prism?
Big Ideas Math Answers 5th Grade Chapter 13 Understand Volume 136

Answer:
The Volume of the rectangular prism = 135 cubic cm.

Explanation:
volume of the rectangular prism = length x width x height
where l = length, w= width and h = height
given, l= 9 cm , w = 3 cm, h = 5 cm.
volume = l x w x h
v = 9 x 3 x 5
v = 27 x 5
v = 135 cubic cm.

13.3 Apply the Volume Formula

Find the volume of the rectangular prism.

Question 11.
Big Ideas Math Answers 5th Grade Chapter 13 Understand Volume 137

Answer:
The Volume of the rectangular prism = 48 cubic ft.

Explanation:
volume of the rectangular prism = length x width x height
where l = length, w= width and h = height
given, l= 6 ft , w = 2 ft, h = 4 ft .
volume = l x w x h
v = 6 x 2 x 4
v = 12 x 4
v = 48 cubic ft.

Question 12.
Big Ideas Math Answers 5th Grade Chapter 13 Understand Volume 138

Answer:
The Volume of the rectangular prism = 270 cubic cm.

Explanation:
volume of the rectangular prism = length x width x height
where l = length, w= width and h = height
given, l= 9 cm , w = 6 cm, h = 5 cm .
volume = l x w x h
v = 9 x 6 x 5
v = 54 x 5
v = 270 cubic cm.

Question 13.
Descartes’s cat cave is a rectangular prism. The cave is 14 inches long, 13 inches wide, and 12 inches tall. What is the volume of the cave?
Big Ideas Math Answers 5th Grade Chapter 13 Understand Volume 139

Answer:
The Volume of the cave = 2,184 cubic in.

Explanation:
volume of the rectangular prism = length x width x height
where l = length, w= width and h = height
given, l= 14 in , w = 13 in, h = 12 in .
volume = l x w x h
v = 14 x 13 x 12
v = 182 x 12
v = 2,184 cubic in.

13.4 Find Unknown Dimensions

Find the unknown dimension of the rectangular prism.

Question 14.
Big Ideas Math Answers 5th Grade Chapter 13 Understand Volume 140

Answer:
The unknown dimensions are l= 9 ft, w= 3 ft,and h = 1 ft.

Explanation:
given that area of the base = 27 sq ft
area = l x w
27 = 9 x 3
v = l x w x h
27 = 9 x 3 x h
27 = 27 h
h = (27/27)
h = 1 ft

Question 15.
Big Ideas Math Answers 5th Grade Chapter 13 Understand Volume 141

Answer:
The unknown dimensions are l= 6 cm, w= 1 cm,and h = 8 cm.

Explanation:
given that area of the base = 48 sq cm.
area = l x w x h
48 = 6 x w x 8
v = l x w x 8
48 = 48 x w
48 = 48 w
w = (48/48)
w = 1 cm

Question 16.
Big Ideas Math Answers 5th Grade Chapter 13 Understand Volume 142

Answer:
The unknown dimensions are l=9 in , w= 9 in,and h = 1 in.

Explanation:
given that area of the base = 81 sq in.
area = l x w x h
81 = 9 x 9 x h
v = l x w x h
81 = 81 x h
81 = 81 h
h = (81/81)
h = 1 in

Question 17.
Big Ideas Math Answers 5th Grade Chapter 13 Understand Volume 143

Answer:
The unknown dimensions are l=1 ft , w= 6 ft ,and h = 3 ft.

Explanation:
given that area of the base = 18 sq ft.
area = l x w x h
18 = l x 6 x 3
v = l x w x h
18 = l x 6 x 3
18 = 18 l
l = (18/18)
h = 1 ft

Question 18.
Open-Ended
A rectangular prism has a volume of 128 cubic feet. The height of the prism is 8 feet. Give one possible set of dimensions for the base.

Answer:
The dimensions of the base = 16 sq ft.

Explanation:
Given that volume of rectangular prism = 128 cubic feet.
volume = base x height
v = 128 given height = 8 ft
128 = b x 8
b = (128/8)
b = 16 sq ft.

Question 19.
Modeling Real Life
You buy the drawing pad shown. The volume of the drawer is 800 cubic inches. Can the drawing pad lie flat inside the drawer?
Big Ideas Math Answers 5th Grade Chapter 13 Understand Volume 144

Answer:
Yes, the  drawing pad will fit  inside the drawer.

Explanation:
Given that volume of drawer = 800 cubic in.
volume =length x  width x height
v = 800 given w = 10 inand h = 8in
800 = l x w x h
800= l x 10 x 8
800 = 80 l
l = (800/80)
l = 10 in
Given that base of  drawig pad = 10 in.
volume = base x height
given b = 10 in h = 12 in
v = 10 x 12
v= 120 cubic in.

13.5 Find Volumes of Composite Figures

Find the volume of the composite figure

Question 20.
Big Ideas Math Answers 5th Grade Chapter 13 Understand Volume 145

Answer:
volume of figure 1 = 300 cubic ft.
volume of figure 2 = 480 cubic ft.

Explanation:
volume of the figure 1( left side) = length x width x height
where l = length, w= width and h = height
given, l=15 ft , w = 10 ft , h = 2 ft.
volume = l x w x h
v = 15 x 10 x 2
v = 150 x 2
v = 300 cubic ft.
volume of the figure 2 (right side) = length x width x height
where l = length, w= width and h = height
given, l=6 ft , w = 10 ft , h = 8 ft.
volume = l x w x h
v = 6 x 10 x 8
v = 60 x 8
v = 480 cubic ft.

Question 21.
Big Ideas Math Answers 5th Grade Chapter 13 Understand Volume 146

Answer:
volume of figure 1 = 88 cubic cm.
volume of figure 2 = 12 cubic cm.

Explanation:
volume of the figure 1( top) = length x width x height
where l = length, w= width and h = height
given, l=11 cm , w = 8 cm , h = 1 cm.
volume = l x w x h
v = 11 x 8 x 1
v = 88 x 1
v = 88 cubic cm.
volume of the figure 2 (bottom) = length x width x height
where l = length, w= width and h = height
given, l=4 cm , w = 3 cm , h = 1 cm.
volume = l x w x h
v = 4 x 3 x 1
v = 12 x 1
v = 12 cubic cm.

Leave a Comment

Scroll to Top