Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 13 Classify Two-Dimensional Shapes

Are you looking for the Answer Key of BIM Grade 3 Chapter 13 Classify Two-Dimensional Shapes? If your answer is yes, then you are in the right place. Here you can get the Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 13 Classify Two-Dimensional Shapes pdf for free. By referring to the BIM Grade 3 Answers 3rd Grade Chapter 13 you can score the highest marks in the exams. After your preparation, we suggest you test your math skills by solving the problems in Big Ideas Math Answers Chapter 13 Classify Two-Dimensional Shapes Chapter Practice.

Big Ideas Math Book 3rd Grade Answer Key Chapter 13 Classify Two-Dimensional Shapes

Know about what is 2-D shapes from here. The topics covered in Chapter 13 Classify Two-Dimensional Shapes are Identify Sides and Angles of Quadrilaterals, Describe Quadrilaterals, Classify Quadrilaterals, and Draw Quadrilaterals. We have prepared the solutions for all the questions topic wise. Hence click on the below-attached links and finish your homework and assignments within the time. Also, compare these problems with the real-time and learn the concepts of 2-D shapes in depth.

Lesson 1: Identify Sides and Angles of Quadrilaterals

Lesson 2: Describe Quadrilaterals

Lesson 3: Classify Quadrilaterals

Lesson 4: Draw Quadrilaterals

Performance Task

Lesson 13.1 Identify Sides and Angles of Quadrilaterals

Explore and Grow

Sort the Polygon Cards.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 13 Classify Two-Dimensional Shapes 1Structure
Does the sort change if you sort by the number of vertices? Explain.
Think and Grow: Sides and Angles of Quadrilaterals

A polygon is a closed, two-dimensional shape with three or more sides.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 13 Classify Two-Dimensional Shapes 2

Answers:

A quadrilateral is a polygon with four sides. Quadrilaterals have four vertices and four angles.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 13 Classify Two-Dimensional Shapes 3

Quadrilaterals can have parallel sides and right angles. Parallel sides are two sides that are always the same distance apart. A right angle is an L-shaped angle.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 13 Classify Two-Dimensional Shapes 4

When two straight lines intersect each other at 90˚ or are perpendicular to each other at the intersection, they form the right angle. A right angle is represented by the symbol ∟.

Parallel lines are lines in a plane that are always the same distance apart. Parallel lines never intersect. Parallel lines are represented as ll.

Example
Identify the number of right angles and pairs of parallel sides.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 13 Classify Two-Dimensional Shapes 5
Right angles: ___
Pairs of parallel sides: ___
Answer:
fig1

Right angles: 2 (The symbol in pink shows right angles)
Pairs of parallel sides: 1 ( The sides in yellow shows parallel lines)

Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 13 Classify Two-Dimensional Shapes 6
Right angles: ___
Pairs of parallel sides: ___

Answer:

square

Right angles: 4 (The symbols in pink are right angles).
Pairs of parallel sides: 2 (yellow and green sides are 2 pairs of parallel sides)

Show and Grow
Identify the number of right angles and pairs of parallel sides.

Question 1.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 13 Classify Two-Dimensional Shapes 7
Right angles: ___
Pairs of parallel sides: ___

Answer:


Explanation:
Right Angles : 0
Pairs of parallel sides: 2 (sides in yellow and green are 2 pairs of parallel sides)

Question 2.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 13 Classify Two-Dimensional Shapes 8
Right angles: ___
Pairs of parallel sides: ___

Answers:

quadilateral

Right angles: 2 (In L shape)
Pairs of parallel sides:0

Apply and Grow: Practice

Identify the number of right angles and pairs of parallel sides.

Question 3.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 13 Classify Two-Dimensional Shapes 9
Right angles: ___
Pairs of parallel sides: ___

Answers:

q3

Right angles: 2
Pairs of parallel sides: 1 (1 II 2 as per figure).

Question 4.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 13 Classify Two-Dimensional Shapes 10
Right angles: ___
Pairs of parallel sides: ___

Answer:
q4

Right angles: 4 (L shape)
Pairs of parallel sides: 2 (sides 1 ll 2 and 3 ll 4 as per above fig).

Question 5.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 13 Classify Two-Dimensional Shapes 11
Right angles: ___
Pairs of parallel sides: ___

Answer:

q5

Right angles: 2 (L SHAPE)
Pairs of parallel sides: 2 (sides 1 ll 2 and 3 ll 4).

Question 6.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 13 Classify Two-Dimensional Shapes 12
Right angles: ___
Pairs of parallel sides: ___

Answer:

q6

Right angles: 0
Pairs of parallel sides: 0

Question 7.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 13 Classify Two-Dimensional Shapes 13
Right angles: ___
Pairs of parallel sides: ___

Answer:

q7

Right angles: 1
Pairs of parallel sides: 0

Question 8.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 13 Classify Two-Dimensional Shapes 14
Right angles: ___
Pairs of parallel sides: ___

Answer:

Right angles: 1
Pairs of parallel sides: 0

Question 9.
YOU BE THE TEACHER
Your friend says the yellow sides are parallel. Is your friend correct? Explain.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 13 Classify Two-Dimensional Shapes 15

Think and Grow: Modeling Real Life

Use quadrilateral pattern blocks to complete the puzzle.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 13 Classify Two-Dimensional Shapes 16

Answer:

Show and Grow

Question 10.
Use quadrilateral pattern blocks to complete the puzzle.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 13 Classify Two-Dimensional Shapes 17

Answer:

Identify Sides and Angles of Quadrilaterals Homework & Practice

Identify the number of right angles and pairs of parallel sides.
Question 1.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 13 Classify Two-Dimensional Shapes 18
Right angles: ___
Pairs of parallel side: ___

Answer:

Right angles: 0
Pairs of parallel side: 2 (side 1 ll 2 and 3 ll 4)

Question 2.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 13 Classify Two-Dimensional Shapes 19
Right angles: ___
Pairs of parallel side: ___

Answer:

Right angles: 2
Pairs of parallel side: 1 (side 1 ll 2).

Question 3.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 13 Classify Two-Dimensional Shapes 20
Right angles: ___
Pairs of parallel side: ___

Answer:

Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 13 Classify Two-Dimensional Shapes 20

Right angles: 0
Pairs of parallel side: 0

Question 4.
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 13 Classify Two-Dimensional Shapes 21
Right angles: ___
Pairs of parallel side: ___

Answer:

Right angles: 1 (angle between side 1 and 2 )
Pairs of parallel side: 0

Question 5.
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 13 Classify Two-Dimensional Shapes 22
Right angles: ___
Pairs of parallel side: ___

Answer:

Right angles: 0
Pairs of parallel side: 3 (side 1 ll 5, 2 ll 6, 3 ll 7 and 4 ll 8 as per above figure)

Question 6.
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 13 Classify Two-Dimensional Shapes 23
Right angles: ___
Pairs of parallel side: ___

Answer:

Right angles: 3 ( angles between side 2&3, side 4&5 and 1&5)
Pairs of parallel side: 1 ( sides 1 ll 4).

Question 7.
Reasoning
Can a quadrilateral have exactly three right angles? Explain.

Explanation:
The types of quadrilaterals that have 3 right angles are known as:
1.Squares
2.Rectangles
3.Other shapes where all angles are 90°.

The reason for this is:
All quadrilaterals interior angles must add up to exactly 360°.
So:
= 360−(90+90+90)
= 90°.
And thus, the fourth angle must be 90°.
Thefore, the only quadrilaterals where all angles are 90° are squares and rectangles.
Question 8.
Modeling Real Life
Use pattern blocks to complete the puzzle.
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 13 Classify Two-Dimensional Shapes 24

Answer:

 

Review & Refresh

Question 9.
Newton has 28 cards. Descartes has 24 cards. Newton divides his cards into 4 equal stacks and gives Descartes one stack. How many cards does Descartes have now?

Explanation:
Given:
Cards with Descartes  = 24 cards
Cards with Netwon = 28 cards
Cards divided into 4 stacks .
Each stack contains 7 cards

Total cards with Descartes= 24+7= 31 Cards.

Lesson 13.2 Describe Quadrilaterals

Explore and Grow

Sort the Quadrilateral Cards.
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 13 Classify Two-Dimensional Shapes 25
Structure
What is another way you can sort the quadrilaterals?

Answer:

Think and Grow: Idenify Quadrilaterals

You can identify a quadrilateral using its sides and angles. A quadrilateral can have more than one name.
Quadrilateral
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 13 Classify Two-Dimensional Shapes 26
4 sides
4 angles
Trapezoid
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 13 Classify Two-Dimensional Shapes 27
exactly 1 pair of parallel sides
Parallelogram
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 13 Classify Two-Dimensional Shapes 28
2 pairs of parallel sides
Rectangle
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 13 Classify Two-Dimensional Shapes 29
2 pairs of parallel sides
4 right angles
Rhombus
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 13 Classify Two-Dimensional Shapes 30
2 pairs of parallel sides
4 equal sides
square
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 13 Classify Two-Dimensional Shapes 31
2 pairs of parallel sides
4 equal sides
4 right angles

Example
Circle all of the names for the quadrilateral.

Answer:

Show and Grow

Circle all of the names for the quadrilateral.

Question 1.
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 13 Classify Two-Dimensional Shapes 33

Answer:

Question 2.
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 13 Classify Two-Dimensional Shapes 34

Answer:

Apply and Grow: Practice

Write all of the names for the quadrilateral.

Question 3.
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 13 Classify Two-Dimensional Shapes 35
Answer:
Rhombus
2 pairs of parallel sides
4 equal sides

Question 4.
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 13 Classify Two-Dimensional Shapes 36

Answer:
Trapezoid – only 1 pair of parallel sides

Name all of the quadrilaterals that can have the given attribute.

Question 5.
2 pairs of parallel sides

Answer:
Square, Rhombus , Rectangle and Parallelogram.

Question 6.
4 right angles

Answer:
Square and Rectangle.

Question 7.
Precision
Is the shape a rhombus? Explain.
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 13 Classify Two-Dimensional Shapes 37

Answer:
No.
Explanation:
Rhombus contains 2 pairs of parallel sides and 4 equal sides but the given figure doesnot have equal sides and parallel sides.

Question 8.
YOU BE THE TEACHER
Your friend not says the shape is a rhombus. Is your friend correct? Explain.
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 13 Classify Two-Dimensional Shapes 38

Answer:
Yes .
Explanation:
Rhombus contain 2 pairs of parallel sides and 4 equal sides. but it doesn’t contain 4 right angles. so it is square not rhombus.

Think and Grow: Modeling Real Life

Write all of the names for the red quadrilateral in the painting.
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 13 Classify Two-Dimensional Shapes 39

Show and Grow

Use the painting above.

Question 9.
Write all of the names for the blue quadrilateral.

Answer:
1 Square and 4 triangles.

Question 10.
What color is the rhombus that is not a square?
Answer:
Purple.

Question 11.
How many trapezoids are in the painting? Circle them.
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 13 Classify Two-Dimensional Shapes 40

Answer:

Question 12.
DIG DEEPER!
There are 4 squares and 8 rectangles in a floortile pattern. Find the total number of right angles in the pattern. Explain.

Answer:
one square contain 4 right angles
4 squares = 4×4=16 right angles
one rectangle contain 4 right angles
8 rectangles = 8×4=32 right angles.
Therefore Total Right angles = 16 +32 = 48 angles.

Describe Quadrilaterals Homework & Practice 13.2

Circle all of the names for the quadrilateral.

Question 1.
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 13 Classify Two-Dimensional Shapes 41

Answer:

Question 2.
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 13 Classify Two-Dimensional Shapes 42

Answer:

Write all of the names for the quadrilateral.

Question 3.
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 13 Classify Two-Dimensional Shapes 43

Answer:
Parallelogram.
Explanation:
It contains 2 pairs of parallel sides.

Question 4.
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 13 Classify Two-Dimensional Shapes 44

Answer:
Square .

Explanation:
It contains 2 pairs of parallel sides, 4 equal sides and 4 right angles.

Name all of the quadrilaterals that can have the given attributes.

Question 5.
4 sides and 4 angles

Answer:
Quadilateral.

Question 6.
exactly 1 pair of parallel sides

Answer:
Trapezoid.

Question 7.
Writing
Explain how a trapezoid is different from a parallelogram.

Answer:
A Trapezoid contains only 1 pair of parallel sides where as, parallelogram contains 2 pairs of parallel sides .

Question 8.
Reasoning
Explain why the rectangle shown is not a square.
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 13 Classify Two-Dimensional Shapes 45

Answer:
As per the figure only opposite sides are equal but where as square contains all 4 sides equal.

Question 9.
DIG DEEPER!
What is Descartes’s shape?
Big Ideas Math Solutions Grade 3 Chapter 13 Classify Two-Dimensional Shapes 150

Answer:
Rectangle.

Question 10.
Which One Doesn’t Belong?
Which not does belong with the other three? Explain.
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 13 Classify Two-Dimensional Shapes 46

Answer:
Trapezoid as it contains one one parallel side.

Modeling Real Life
Use the mosaic

Question 11.
Write all of the names for the purple quadrilateral.
Answer:
Triangle and Rhombus

Question 12.
How many parallelograms are in the mosaic? Circle them.
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 13 Classify Two-Dimensional Shapes 47

Answer:

Review & Refresh

Question 13.
Find the area of the rectangle.
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 13 Classify Two-Dimensional Shapes 48
___6_ × __2_ = ______

Answer:
Area = _________12 sqft____

Explanation:
Area of rectangle is length x Breadth.

Question 14.
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 13 Classify Two-Dimensional Shapes 49
_4___ ×  5__ = _____
Area = ____________

Answer:
Area=20 sqcms.

Explanation:
Area of rectangle is length x Breadth.

Lesson 13.3 Classify Quadrilaterals

Explore and Grow

Use each description to model a quadrilateral on your geoboard. Draw each quadrilateral.

Two pairs of parallel sides
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 13 Classify Two-Dimensional Shapes 50

Answer:

Exactly one pair of parallel sides
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 13 Classify Two-Dimensional Shapes 51

Answer:

Four right angles that do not form a square

Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 13 Classify Two-Dimensional Shapes 52

Answer:

Two pairs of parallel sides and no right angles

Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 13 Classify Two-Dimensional Shapes 53

Answer:

Structure
Compare your quadrilaterals to your partner’s. Are your quadrilaterals the same? Are you both correct? Explain.

Answer:
Different Answer for 1 condition because Two pairs of parallel sides are rectangle,square,rhombus and parallelogram.

Same Answers for 2,3 and 4 conditions.

Think and Grow:
How are the parallelograms and rhombuses alike? How are they different?
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 13 Classify Two-Dimensional Shapes 54
Ways they are alike:
Each has ___ sides.
Each has ___ angles.
Each has ___ pairs of parallel sides.

Answer:
A parallelogram is a rhombus if the diagonals are perpendicular.

Ways they are alike:
Each has __4_ sides.
Each has __2_ angles.
Each has __2_ pairs of parallel sides.

 

Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 13 Classify Two-Dimensional Shapes 55
Ways they are different:
Rhombus always have __4__ equal sides.
What names can you use to classify all parallelograms and rhombuses?
Answer:
Squares and Rectangles.
A rectangle has two sets of parallel sides, so it is a parallelogram.
A rhombus has four congruent sides and a square has four congruent sides and angles. Therefore, a rhombus is a square when it has congruent angles.

Show and Grow

Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 13 Classify Two-Dimensional Shapes 56

Question 1.
How are squares and rectangles alike? How are they different?

Answer:
Squares and rectangles both are a type of quadrilateral, both have their four interior angles equal to 90 degrees and opposite sides parallel to each other.

The difference between square and rectangle is that a square has all its sides equal whereas a rectangle has its opposite sides equal.

Question 2.
What names can you use to classify all squares and rectangles?

Answer:
Parallelogram because A Rectangle is a Parallelogram with all right angles. A Square is a Rectangle with adjacent sides equal.

Question 3.
Draw a quadrilateral that is not a square or a rectangle. Explain.

Answer:

q6

Explanation:
Trapezoids contain only 1 pair of parallel sides.

Apply and Grow: Practice

Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 13 Classify Two-Dimensional Shapes 57

Question 4.
How are trapezoids and parallelograms alike? How are they different?

Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 13 Classify Two-Dimensional Shapes 58

Answer:
A trapezoid has one pair of parallel sides and a parallelogram has two pairs of parallel sides.
A trapezoid can be called a parallelogram when it has more than one pair of parallel sides.

Question 5.
What name can you use to classify all trapezoids and parallelograms?

Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 13 Classify Two-Dimensional Shapes 59
Question 6.
How are rhombuses and squares alike? How are they different?

Answer:
Rhombuses and Square are alike as they contain 2 pairs of parallel sides and 4 equal sides. Different as Square have 4 right angles, but rhombus does not.

Question 7.
What names can you use to classify all rhombuses and squares?

Answer:
Parallelogram.

Question 8.
Draw a quadrilateral that is a rhombus but not a square.

Answer:

Question 9.
Draw a quadrilateral that is not a rhombus or a square. Explain.

Answer:

Think and Grow: Modeling Real Life
Sort the road signs into two groups by shape. What is alike and what is different between the two groups? What name can you use to classify all of the road sign shapes?
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 13 Classify Two-Dimensional Shapes 60

Answer:

Explanation:
Rectangles contain 2 pairs of parallel sides but where as , Trapezoid contain only 1 pair of parallel sides .

Show and Grow

Question 10.
Sort the road signs into two groups by shape. What is alike and what is different between the two groups? What names can you use to classify all of the road sign shapes?
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 13 Classify Two-Dimensional Shapes 61

Answer:

Explanation:
Square and Rectangles are alike as they contain 2 pairs of parallel sides and
4 right angles. they are different as square contain all sides equal but rectangle contain only opposite sides equal.

Classify Quadrilaterals Homework & Practice 13.3

Big Ideas Math Solutions Grade 3 Chapter 13 Classify Two-Dimensional Shapes 151

Question 1.
How are rectangles and rhombuses alike? How are they different?

Answer:
Rectangle and Rhombus are alike because both contain 2 pairs of parallel lines. they are different because rectangle contain 4 right angles and opposite sides equal.Rhombus contain all sides equal with 0 right angles.

Question 2.
What names can you use to classify all rectangles and rhombuses?

Answer:
Parallelogram.

Question 3.
DIG DEEPER!
Your friend says a shape is a rectangle. Newton says the same shape is a rhombus, and Descartes says it is a square. Can they all be correct? Explain.

Answer:
In rhombus,Square and Rectangle all the opposite sides are equal.

Question 4.
YOU BE THE TEACHER
Is Newton correct? Explain.
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 13 Classify Two-Dimensional Shapes 62

Answer:
Trapezoids have only one pair of parallel sides; parallelograms have two pairs of parallel sides. A trapezoid can never be a parallelogram.

Question 5.
Modeling Real Life
Sort the earrings into two groups by shape. What is alike and what is different between the two groups? What name can you use to classify all of the earring shapes?
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 13 Classify Two-Dimensional Shapes 63

Answer:


Explanation:
Trapezoid contain only 1 pair of parallel sides .Square contains 2 pairs of parallel sides .

 

Review & Refresh

Question 6.
Use the number line to find an equivalent fraction.
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 13 Classify Two-Dimensional Shapes 64

Answer:

Question 7.
Write two fractions that name the point shown.
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 13 Classify Two-Dimensional Shapes 65

Answer:

Lesson 13.4 Draw Quadrilaterals

Explore and Grow

Model each quadrilateral on your geoboard. Move one vertex of each quadrilateral to create a new quadrilateral. Draw each new quadrilateral.
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 13 Classify Two-Dimensional Shapes 66

Answer:

 


Structure
Create your own quadrilateral. Move one vertex to create a new quadrilateral. Draw your quadrilaterals. Name each quadrilateral
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 13 Classify Two-Dimensional Shapes 67

Answer:

Think and Grow: Draw Quadrilaterals
Example
Draw a quadrilateral that has four right angles. Name the quadrilateral.
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 13 Classify Two-Dimensional Shapes 68

Answer:
Square.

Example
Below are three rhombuses. Draw a quadrilateral not that is a rhombus. Explain why it is not a rhombus.
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 13 Classify Two-Dimensional Shapes 69
The quadrilateral is not a rhombus because _______
______________________________________.

Answer:

Explanation:
The quadrilateral is not a rhombus because rectangle contains only opposite sides equal .

Show and Grow

Question 1.
Draw a quadrilateral that has exactly one pair of parallel sides. Name the quadrilateral.
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 13 Classify Two-Dimensional Shapes 70

Answer:
Trapezoid.

Question 2.
Draw a quadrilateral that is not a square. Explain why it is not a square.
Big Ideas Math Solutions Grade 3 Chapter 13 Classify Two-Dimensional Shapes 71

Answer:

Explanation:
Square contains 2 pairs of parallel sides , 4 equal sides and 4 right angles.
Rectangle contains 2 pairs of parallel sides and 4 right angles .

Apply and Grow: Practice

Name the group of quadrilaterals. Then draw a quadrilateral that does not belong in the group. Explain why it does not belong.

Question 3.
Big Ideas Math Solutions Grade 3 Chapter 13 Classify Two-Dimensional Shapes 72

Answer:


Explanation:
Trapezoid contains only 1 pair of parallel side but whereas rhombus contain 2 pairs of parallel sides .

Question 4.
Big Ideas Math Solutions Grade 3 Chapter 13 Classify Two-Dimensional Shapes 73

Answer:

Explanation:
Rectangle and Square contains 2 pairs of parallel sides but whereas Trapezoid contains only 1 pair of parallel sides .

Question 5.
Precision
Circle the quadrilaterals that are not rhombuses.
Big Ideas Math Solutions Grade 3 Chapter 13 Classify Two-Dimensional Shapes 74

Answer:

Question 6.
YOU BE THE TEACHER
Your friend draws the shape and says it is a parallelogram because it has two pairs of parallel sides. Is your friend correct? Explain.
Big Ideas Math Solutions Grade 3 Chapter 13 Classify Two-Dimensional Shapes 152

Answer:
It is a pentagon as it contains 5 sides, whereas parallelogram contain only 4 sides.

Question 7.
DIG DEEPER!
Draw the quadrilateral with two pairs of parallel sides. One side is given.
Big Ideas Math Solutions Grade 3 Chapter 13 Classify Two-Dimensional Shapes 75

Answer:

Think and Grow: Modeling Real Life

A helicopter travels to various Colorado cities. Draw to show a route that forms a parallelogram. Write the names of the cities you use.
Big Ideas Math Solutions Grade 3 Chapter 13 Classify Two-Dimensional Shapes 76

Answer:

Sterling, eckley, pritchett and La junta forms parallelogram .

Show and Grow

Question 8.
Use the map above. Drawtoshow a route that forms a trapezoid. Write the names of the cities you use.

Meeker,walden,loveland and cedaredge.

Question 9.
You have four markers of equal length. Name all of the quadrilaterals you can make using the markers as sides.
Big Ideas Math Solutions Grade 3 Chapter 13 Classify Two-Dimensional Shapes 77

Answer:
Rhombus and Square .

Question 10.
DIG DEEPER!
Use a ruler to draw a trapezoid for each description.

  • one side length of 1 inch
  • one side length of 1 inch
  • one side length of 2 inches
  • one side length of 2 inches
  • two right angles
  • no right angles

Answer:

Trapezoid with 2 right angles

Draw Quadrilaterals Homework & Practice 13.4

Question 1.
Draw a quadrilateral that has two pairs of parallel sides. Name the quadrilateral.
Big Ideas Math Solutions Grade 3 Chapter 13 Classify Two-Dimensional Shapes 78

Answer:

Question 2.
Draw a quadrilateral that is not a rhombus.
Big Ideas Math Solutions Grade 3 Chapter 13 Classify Two-Dimensional Shapes 79

Answer:

Question 3.
Name the group of quadrilaterals. Then draw a quadrilateral that does not belong in the group. Explain why it does not belong.
Big Ideas Math Solutions Grade 3 Chapter 13 Classify Two-Dimensional Shapes 153

Answer:

Explanation:
Square, Rhombus and Rectangle contains 2 pairs of parallel sides. where Trapezoid contains only 1 pair of parallel side .

Question 4.
Precision
Circle the quadrilaterals that are not trapezoids.
Big Ideas Math Solutions Grade 3 Chapter 13 Classify Two-Dimensional Shapes 80

Answer:

Question 5.
Modeling Real Life
A bus tour wants to travel to various locations. Draw to show a route that forms a rectangle. Write the names of the location drop-off points you use.
Big Ideas Math Solutions Grade 3 Chapter 13 Classify Two-Dimensional Shapes 81

 

Answer:

The Drop off point is The Discovery of king Tut exhibit .

Review & Refresh

Question 6.
Tell whether the shape shows equal parts or unequal parts. If the shape shows equal parts, then name them
Big Ideas Math Solutions Grade 3 Chapter 13 Classify Two-Dimensional Shapes 82
_____ parts _____

Answer:
11 square parts – equal parts .
8 rectangle parts – unequal parts .

Classify Two-Dimensional Shapes Performance Task

Your class is learning about fossils.

Question 1.
Your teacher wants to create cards using the fossils below. Use each polygon description to write the fossil name on the correct card.
Big Ideas Math Solutions Grade 3 Chapter 13 Classify Two-Dimensional Shapes 83

Answer:

Question 2.
Your teacher uses the cards and a sandbox to create an archaeological dig site. Your teacher lays a grid with eight grid squares over the top of the sandbox. Each square has 10-inch side lengths. How many square inches is the bottom of the sandbox?

Answer:

 

Classify Two-Dimensional Shapes Activity

Identify That Quadrilateral!

Directions:
1. Players take turns rolling a die.
2. On your turn, move your piece the number of spaces shown on the die.
3. Cover a space on the board that describes the shape where you landed.
4. If there are no spaces that match your shape, then you lose your turn.
5. The first player to cover six spaces wins!
Big Ideas Math Solutions Grade 3 Chapter 13 Classify Two-Dimensional Shapes 87

Answer:

Classify Two-Dimensional Shapes Chapter Practice

13.1 Identify Sides and Angles of Quadrilaterals

Identify the number of right angles and pairs of parallel sides.

Question 1.
Big Ideas Math Solutions Grade 3 Chapter 13 Classify Two-Dimensional Shapes 90
Right angles: ____
Pairs of parallel sides: ___

Answer:

Right angles: __0__
Pairs of parallel sides: __2_( sides 1 ll 2 and 3 ll 4 ) .

Question 2.
Big Ideas Math Solutions Grade 3 Chapter 13 Classify Two-Dimensional Shapes 91
Right angles: ____
Pairs of parallel sides: ___

Answer:

Right angles: 2
Pairs of parallel sides: 0

Question 3.
YOU BE THE TEACHER
Your friend says the yellow sides are parallel. Is your friend correct? Explain.
Big Ideas Math Solutions Grade 3 Chapter 13 Classify Two-Dimensional Shapes 92

Answer:
Yes.
Explanation:
It is a Trapezoid it contains only 1 pair of parallel sides.

13.2 Describe Quadrilaterals

Question 4.
Write all of the names for the quadrilateral.
Big Ideas Math Solutions Grade 3 Chapter 13 Classify Two-Dimensional Shapes 93

Answer:
Rectangle

Question 5.
Name all of the quadrilaterals that can have no right angles.

Answer:
Trapezoid, Rhombus and Parallelogram.

13.3 Classify Quadrilaterals

Big Ideas Math Solutions Grade 3 Chapter 13 Classify Two-Dimensional Shapes 94

Question 6.
How are squares and trapezoids alike? How are they different?

Answer:
Both are quadrilaterals, so both of them have four sides. The square has two pairs of parallel sides, while the trapezoid only has one pair of parallel sides. So, we can say that both  have one pair of parallel sides in common.

squares have all sides equal . but whereas trapezoid sides are different.
squares have 4 right angles but whereas trapezoid have different angles.

Question 7.
What name can you use to classify all squares and trapezoids?

Answer:
Quadilaterals and Parallelogram.

13.4 Draw Quadrilaterals

Question 8.
Draw a quadrilateral that has four right angles. Name the quadrilateral.
Big Ideas Math Solutions Grade 3 Chapter 13 Classify Two-Dimensional Shapes 95
Answer:
Square.

Question 9.
Modeling Real Life
A helicopter travels to various locations in Wyoming. Draw to show a route that forms a square. Write the names of the locations you use.
Big Ideas Math Solutions Grade 3 Chapter 13 Classify Two-Dimensional Shapes 96

Answer:
lander, farson, points of rocks and sweetwater.

Bigideas Math Answers 3rd Grade Chapter 13 Classify Two-Dimensional Shapes

I hope the information prevailed in this chapter i.e., Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 13 Classify Two-Dimensional Shapes is beneficial for all the students of 3rd standard. The BIM 3rd Grade Answer Key Chapter 13 Classify Two-Dimensional Shapes are prepared by professional experts. Hence make use of the Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 13 Classify Two-Dimensional Shapes pdf links and enhance your math skills.

Leave a Comment

Scroll to Top