Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 11 Measure And Estimate Lengths

Big Ideas Math Book 2nd Grade Answer Key Chapter 11 Measure And Estimate Lengths

Measure And Estimate Lengths Vocabulary

Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 11 Measure And Estimate Lengths v 1
Organize It
Use the review words to complete the graphic organizer.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 11 Measure And Estimate Lengths v 2

Answer: Tree is measured bu Height and Bird is measured by Length

Define It
Use your vocabulary cards to match.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 11 Measure And Estimate Lengths v 3

Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 11 Measure And Estimate Lengths v 4
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 11 Measure And Estimate Lengths v 5

Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 11 Measure And Estimate Lengths v 6
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 11 Measure And Estimate Lengths v 7

Lesson 11.1 Measure Lengths in Centimeters

Explore and Grow

Use a centimeter cube to find the length of each string.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 11 Measure And Estimate Lengths 11.1 1
Answer:

Explain how you measured.
______________________
______________________
______________________
Answer: The centimeters were measured by Scale.

Show and Grow

Measure.
Question 1.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 11 Measure And Estimate Lengths 11.1 2
about _______ centimeters
Answer: 1 centimeters

Question 2.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 11 Measure And Estimate Lengths 11.1 3
about ________ centimeters
Answer: 12 centimeters

Question 3.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 11 Measure And Estimate Lengths 11.1 4
about ______ centimeters
Answer: 20 centimeters

Apply and Grow: Practice

Measure.
Question 4.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 11 Measure And Estimate Lengths 11.1 5
about ______ centimeters
Answer: 15 centimeters

Question 5.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 11 Measure And Estimate Lengths 11.1 6
about ______ centimeters
Answer: 4 centimeters

Question 6.
Draw a pencil that is about 9 centimeters long.
Answer:

Question 7.
YOU BE THE TEACHER
Newton says the ribbon is about 14 centimeters long. Is he correct? Explain.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 11 Measure And Estimate Lengths 11.1 7
_______________________
_______________________
Answer: No. It is not correctly measured on a scale. It should be measured from 0 cm to 14 cms.

Think and Grow: Modeling Real Life

Will the hammer fit inside a toolbox that is 40 centimeters long? Explain.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 11 Measure And Estimate Lengths 11.1 8
______________________
______________________
Answer: The toolbox will be around 50 centimeters long, So the Hammer with 40 centimeters will fit in it.

Show and Grow

Question 8.
Will the sunglasses fit inside a case that is 10 centimeters long? Explain.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 11 Measure And Estimate Lengths 11.1 9
________________________
________________________
Answer: Yes, Sunglasses will fit inside the case that is 10 centimeters as Sunglasses will be around 9 centimeters.

Measure Lengths in Centimeters Homework & Practice 11.1

Measure.
Question 1.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 11 Measure And Estimate Lengths 11.1 10
about ______ centimeters
Answer: about 8 centimeters

Question 2.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 11 Measure And Estimate Lengths 11.1 11
about _______ centimeters
Answer: about 15 centimeters

Question 3.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 11 Measure And Estimate Lengths 11.1 12
about _______ centimeters
Answer: about 3 centimeters

Question 4.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 11 Measure And Estimate Lengths 11.1 13
about _______ centimeters
Answer: about 6 centimeters

Question 5.
Precision
Which crayon is shorter than 8 centimeters?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 11 Measure And Estimate Lengths 11.1 14
Answer: Yellow and Green crayons are shorter than 8 centimeters.

Question 6.
Modeling Real Life
Will the pen fit inside a pouch that is 18 centimeters long? Explain.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 11 Measure And Estimate Lengths 11.1 15
______________________
_______________________
Answer: Yes the pen will fit inside a pouch that is 18 centimeters long as the pen is around 15 centimeters.

Review & Refresh

Question 7.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 11 Measure And Estimate Lengths 11.1 16
Answer: 55
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-11-Measure-And-Estimate-Lengths-11.1-0-Answer

Question 8.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 11 Measure And Estimate Lengths 11.1 17
Answer: 90
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-11-Measure-And-Estimate-Lengths-11.1-01-Answer

Question 9.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 11 Measure And Estimate Lengths 11.1 18
Answer: 101
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-11-Measure-And-Estimate-Lengths-11.1-02-Answer

Lesson 11.2 Measure Objects Using Metric Length Units

Explore and Grow

Which real-life objects are shorter than a centimeter ruler?
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 11 Measure And Estimate Lengths 11.2 1
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-2nd-Grade-Chapter-11-Measure-And-Estimate-Lengths-11.2-1-Answer

Show and Grow

Find and measure the object shown in your classroom.
Question 1.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 11 Measure And Estimate Lengths 11.2 2
about _______ meter
Answer: 3 meter

Question 2.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 11 Measure And Estimate Lengths 11.2 3
meter ______ centimeters
Answer: 3 centimeters

Question 3.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 11 Measure And Estimate Lengths 11.2 4
about _______ meters
Answer: 2 meter

Apply and Grow: Practice

Find and measure the object shown in your classroom.
Question 4.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 11 Measure And Estimate Lengths 11.2 5
about _______ meters
Answer: 3 meters

Question 5.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 11 Measure And Estimate Lengths 11.2 6
about ______ centimeters
Answer: 15 centimeters

Question 6.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 11 Measure And Estimate Lengths 11.2 7
about _______ meters
Answer: 2 meters

Question 7.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 11 Measure And Estimate Lengths 11.2 8
about ______ centimeters
Answer: 30 centimeters

Question 8.
Choose Tools
Would you measure the length of a bus with a centimeter ruler or a meter stick? Why?
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 11 Measure And Estimate Lengths 11.2 9
________________________
________________________
Answer: The length of a bus can be measured with meter stick because the bus is big in side.
The centimeter scale is small and meter scale is big.

Think and Grow: Modeling Real Life

Your friend says a car has a length of about 4. Is the car about 4 meters long or about 4 centimeters long? Explain.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 11 Measure And Estimate Lengths 11.2 10
The car is about 4 ________ long.
________________________
________________________
Answer: The car is about 4 meters long.

Show and Grow

Question 9.
Your friend says a shoe has a length of about 12. Is the shoe about 12 centimeters long or about 12meters long? Explain.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 11 Measure And Estimate Lengths 11.2 11
The shoe is about 12 ____________ long.
______________________
______________________
Answer: The shoe is about 12 centimeters long.

Question 10.
DIG DEEPER!
Your friend places 2 of the same real objects end to end. Together, they have a length of about 18 centimeters. Which object did your friend use? Explain.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 11 Measure And Estimate Lengths 11.2 12
_________________________
_________________________
Answer: 1st and 2nd object together will be 18 centimeters. As 3rd object will be larger than 18 centimeters.

Measure Objects Using Metric Length Units Homework & Practice 11.2

Find and measure the object.
Question 1.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 11 Measure And Estimate Lengths 11.2 13
about ______ meters
Answer: 7 meters

Question 2.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 11 Measure And Estimate Lengths 11.2 14
about ______ centimeters
Answer: about 1000 centimeters

Question 3.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 11 Measure And Estimate Lengths 11.2 15
about ______ centimeters
Answer: 20 centimeters

Question 4.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 11 Measure And Estimate Lengths 11.2 16
about ______ meters
Answer: 3 meters

Question 5.
Number Sense
Complete the sentences using centimeters or meters.
A window is about 2 ________ long.
Answer: A window is about 2 meter long.
A finger is about 8 ______ long.
Answer: A finger is about 8 centimeter long.
A zucchini is about 12 _______ long.
Answer: A zucchini is about 12 centimeter long.
An airplane is about 20 _______ long.
Answer: An airplane is about 20 meter long.

Question 6.
Modeling Real Life
Your friend says that the length of a soccer field is about 91. Is the soccer field about 91 centimeters long or about 91 meters long? Explain.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 11 Measure And Estimate Lengths 11.2 17
The soccer field is about 91 _______ long.
______________________
_______________________
Answer: The soccer field is about 91 meters long.

Question 7.
DIG DEEPER!
Order the lengths from shortest to longest.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 11 Measure And Estimate Lengths 11.2 18
_________, _________, _________
Answer: 3 centimeters, 1 meter, 200 centimeter.

Review & Refresh

Question 8.
3 + 7 = _____ + 3
Answer: 7+3

Question 9.
5 + 4 = 4 + ______
Answer: 4+5

Question 10.
6 + 0 = ____ + 6
Answer: 0+6

Question 11.
1 + 2 = 2 + ____
Answer: 2+1

Lesson 11.3 Estimate Lengths in Metric Units

Explore and Grow

Find an object that is shorter than the string.
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 11 Measure And Estimate Lengths 11.3 1
Without using a ruler, tell how long you think the object is.

Answer: Pencil
______ centimeters

Answer: 12 centimeters
Explain.
________________________
________________________
Answer: The Pencil is around 12 centimeters which is shorter than the 13 centimeters string.

Show and Grow

Question 1.
The chalk is about 8 centimeters long. What is the best estimate of the length of the toothpick?
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 11 Measure And Estimate Lengths 11.3 2
Answer: 6 centimeters

Question 2.
The fishing pole is about 1 meter long. What is the best estimate of the length of the alligator?
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 11 Measure And Estimate Lengths 11.3 3
Answer: 3 meters

Apply and Grow: Practice

Question 3.
The hover board is about 1 meter long. What is the best estimate of the length of the surfboard?
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 11 Measure And Estimate Lengths 11.3 4
Answer: 2 meters

Question 4.
The pineapple is about 25 centimeters long. What is the best estimate of the length of the asparagus?
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 11 Measure And Estimate Lengths 11.3 5
Answer: 20 centimeters

Question 5.
What is the best estimate of the length of a piece of notebook paper?
21 centimeters
1 meter
5 centimeters
Answer: 21 centimeters

Question 6.
What is the best estimate of the height of a traffic light?
1 meter
5 meter
30 centimeters
Answer: 5 meter

Question 7.
Precision
Match.
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 11 Measure And Estimate Lengths 11.3 6
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-2-Chapter-11-Measure-And-Estimate-Lengths-11.3-6-Answer

Think and Grow: Modeling Real Life

The leaf is about 8 centimeters long. Draw a tree branch that is about 16 centimeters long.
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 11 Measure And Estimate Lengths 11.3 7
Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-11-Measure-And-Estimate-Lengths-11.1-Answer

Show and Grow

Question 8.
The piece of celery is about 10 centimeters long. Draw a carrot that is about 5 centimeters long.
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 11 Measure And Estimate Lengths 11.3 8
Answer:

Question 9.
DIG DEEPER!
Each bead is about 2 centimeters long. Draw a rectangular bead that is about 3 centimeters long.
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 11 Measure And Estimate Lengths 11.3 9
How did you use the length of the given beads to draw the rectangular bead?
________________________
__________________________
Answer:

The length of given rectangular beads were measured with scale.

Estimate Lengths in Metric Units Homework & Practice 11.3

Question 1.
The swimming pool is about 12 meters long. What is the best estimate of the length of the raft?
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 11 Measure And Estimate Lengths 11.3 10
Answer: 2 meters
Explanation:The length of the Swimming pool is 12 meters long, the raft length will be 2 meters as it is very small.

Question 2.
What is the best estimate of the height of a tulip?
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 11 Measure And Estimate Lengths 11.3 11
Answer: 4 meters
Explanation: The height of the tulip is big so, It can be estimated by 4 meters.

Question 3.
What is the best estimate of the height of a giraffe?
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 11 Measure And Estimate Lengths 11.3 12
Answer: 50 meters.
Explanation: The height of the giraffe is big so it can be estimated by 50 meters.

Question 4.
Logic
Newton says the best estimate for the height of a skyscraper is 4 meters. Do you agree? Explain.
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 11 Measure And Estimate Lengths 11.3 13
_______________________
_______________________
Answer: No, The skyscraper estimated height is 150 meters.

Question 5.
Modeling Real Life
A granola bar is about 9 centimeters long. Draw its wrapper that is about 12 cm long.
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 11 Measure And Estimate Lengths 11.3 14
Answer:

Review & Refresh

Is the equation true or false?
Question 6.
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 11 Measure And Estimate Lengths 11.3 15
Answer: True
Explanation: 13-5=8 and 15-7=8, they are equal.

Question 7.
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 11 Measure And Estimate Lengths 11.3 16
Answer: False
3+6=9 and 11-3=8, They are not equal.

Question 8.
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 11 Measure And Estimate Lengths 11.3 17
Answer: True
Explanation: 2+10=12 and 6+6=12

Question 9.
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 11 Measure And Estimate Lengths 11.3 18
Answer: False
14-9=5 and 4+9=13

Lesson 11.4 Measure Lengths in Inches

Explore and Grow

Use an inch tile to find the length of each string.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 11 Measure And Estimate Lengths 11.4 1
Explain how you measured.
______________________
______________________
Answer: It is measured with inch scale.

Show and Grow

Measure.
Question 1.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 11 Measure And Estimate Lengths 11.4 2
about _______ inches
Answer: about 3 inches

Question 2.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 11 Measure And Estimate Lengths 11.4 3
about ______ inch
Answer: about 1 inch

Question 3.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 11 Measure And Estimate Lengths 11.4 4
about _______ inches
Answer: about 6 inches.

Apply and Grow: Practice

Measure.
Question 4.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 11 Measure And Estimate Lengths 11.4 5
about ______ inches
Answer: about 6 inches

Question 5.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 11 Measure And Estimate Lengths 11.4 6
about ______ inches
Answer: about 2 inches

Question 6.
Draw a crayon that is about 4 inches long.
Answer:

Question 7.
YOU BE THE TEACHER
Your friend says the watch is about 6 inches long. Is your friend correct? Explain.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 11 Measure And Estimate Lengths 11.4 7
Answer: It is 6 inches but it should be measured from 0 inch to 6 inches.

Think and Grow: Modeling Real Life

Will the toothbrush fit inside a case that is 4 inches long? Explain.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 11 Measure And Estimate Lengths 11.4 8
_________________________
_________________________
Answer: No
Explantion: It cannot be fit in 4 inches case because the toothbrush is about 8 inches long.

Show and Grow

Question 8.
Will the colored pencil fit inside a pencil box that is 8 inches long? Explain.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 11 Measure And Estimate Lengths 11.4 9
________________________
__________________________
Answer: Yes
Explanation: The colored pencil can be fit in pencil box as colored pencil will be about 5 inches long.

Measure Lengths in Inches Homework & Practice 11.4

Measure.
Question 1.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 11 Measure And Estimate Lengths 11.4 10
about _____ inch
Answer: About 2 inch.

Question 2.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 11 Measure And Estimate Lengths 11.4 11
about _______ inches
Answer: about 3 inches.

Question 3.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 11 Measure And Estimate Lengths 11.4 12
about _____ inches
Answer: about 6 inches.

Question 4.
YOU BE THE TEACHER
Newton says the highlighter is about 5 centimeters long. Is he correct? Explain.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 11 Measure And Estimate Lengths 11.4 13
______________________
_______________________
Answer: No, The highlighter will be about 11 centimeters long,  So Newton is wrong as 5 centimeters is very small.

Question 5.
Modeling Real Life
Will the screwdriver fit inside a case that is 5 inches long? Explain.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 11 Measure And Estimate Lengths 11.4 14
____________________________
____________________________
Answer: Yes
Explanation: The screwdriver will be about 4.5 inches long so it will fit in 5 inches case.

Review & Refresh

Question 6.
Write how many tens. Circle groups of 10 tens. Write how many hundreds. Then write the number.
_____ tens ______ hundreds _____
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 11 Measure And Estimate Lengths 11.4 15
Answer: 50 tens 5 hundreds 500

Lesson 11.5 Measure Objects Using Customary Length Units

Explore and Grow

Which real-life objects are longer than an inch ruler?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 11 Measure And Estimate Lengths 11.5 1
Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-11-Measure-And-Estimate-Lengths-11.5-1-Answer

Show and Grow
Find the object shown in your classroom. Choose an inch ruler, a yardstick, or a measuring tape to measure the object. Then measure.
Question 1.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 11 Measure And Estimate Lengths 11.5 2
Tool: _______
Length: about _________
Answer: Tool: Inch ruler
Length: about 14 inches

Question 2.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 11 Measure And Estimate Lengths 11.5 3
Tool: _______
Length: about ________
Answer: Tool: Yardstick
Length: 2 meters

Question 3.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 11 Measure And Estimate Lengths 11.5 4
Tool: _______
Length: about _________
Answer: Toot: Measuring tape
Length: about 15 centimeters

Apply and Grow: Practice

Find the object shown in your classroom. Choose an inch ruler, a yardstick, or a measuring tape to measure the object. Then measure.
Question 4.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 11 Measure And Estimate Lengths 11.5 5
Tool: __________
Length: about ________
Answer: Tool: inch ruler
Length: about 3 inches

Question 5.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 11 Measure And Estimate Lengths 11.5 6
Tool: _________
Length: about ____________
Answer: Tool: measuring tape
Length: about 200 centimeters

Question 6.
Find and measure an object using a measuring tape.
Object: _________
Length: about __________
Answer: Object: Chair
Length: about 100 centimeters

Question 7.
Find and measure an object using an inch ruler.
Object: ________
Length: about _________
Answer: Object: Phone
Length: about 6 inches

Question 8.
Choose Tools
Would you measure the length of the playground with an inch ruler or a yardstick? Explain.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 11 Measure And Estimate Lengths 11.5 7
______________________
______________________
Answer: The length of the playground can be measured with a yardstick because the yardstick is long and it will be easy to measure long objects like length of playgraound.

Think and Grow: Modeling Real Life

Your friend says her height is about 4. Is she about 4 inches tall, about 4 feet tall, or about 4 yards tall? Explain.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 11 Measure And Estimate Lengths 11.5 8
She is about 4 ______ tall.
______________________
______________________
Answer: She is about 4 feet tall
Explanation: The height of a person is measured in feet.

Show and Grow

Question 9.
Your friend says the length of a baseball bat is about 1. Is the bat about 1 inch long, about 1 foot long, or about 1 yard long? Explain.
________ long.
_________________________
_________________________
Answer: 1 foot long
Explanation: The length a baseball bat is 1 foot long.

Question 10.
Your friend says the length around an orange is about 9. Is the length about 9 inches long, about 9 feet long, or about 9 yards long? Explain.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 11 Measure And Estimate Lengths 11.5 9
The length is about 9 ________ long.
________________________
_________________________
Answer: The length is about 9 inches long.
Explanation: The orange is small object so it can be measured in inches.

Measure Objects Using Customary Length Units Homework & Practice 11.5

Find the object shown. Choose an inch ruler, a yardstick, or a measuring tape to measure the object. Then measure.
Question 1.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 11 Measure And Estimate Lengths 11.5 10
Tool: ______
Length: about _______
Answer:

Question 2.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 11 Measure And Estimate Lengths 11.5 11
Tool: _______
Length: about ____________
Answer: Object: Basket
Tool: Measuring tape
Length: about 60 centimeters

Question 3.
Find and measure an object using an inch ruler.
Object: _________
Length: about __________
Answer: Object: Pencil
Length: about 8 inches

Question 4.
Find and measure an object using a yard stick.
Object: ____________
Length: about __________
Answer:Object: Door
Length: about 3 meter

Question 5.
YOU BE THE TEACHER
Descartes says the best tool to measure the length around a basketball is an inch ruler. Is he correct? Explain.
________________________
________________________
Answer: No
Explanation: The length of the basketball cannot be measured with inch ruler, it can be measured with measuring tape.

Question 6.
Modeling Real Life
Your friend says that the length of a toothbrush is about 8. Is the toothbrush about 8 inches, about 8 feet, or about 8 yards long? Explain.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 11 Measure And Estimate Lengths 11.5 12
The toothbrush is about 8 _______ long.
________________________
________________________
Answer: The toothbrush is about 8 inches long
Explanation: The toothbrush is small object so it can be measured with inch ruler.

Question 7.
DIG DEEPER!
Order the lengths from shortest to longest.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 11 Measure And Estimate Lengths 11.5 13
Answer: 2 feet       1 yard       39 inches
Explanation: 1 feet=12 inches, 12+12=24 inches
1 yard=36 inches

Review & Refresh

Question 8.
You read for 55 minutes. Your friend reads 28 fewer minutes. How many minutes does your friend read?
_____ minutes
Answer: 27 minutes

Question 9.
You score 23 points. Your two friends score 56 and 18 points. How many points do you and your friends score in all?
______ points
Answer: 97 points

Lesson 11.6 Estimate Lengths in Customary Units

Explore and Grow

Find an object that is shorter than the string. Draw the object.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 11 Measure And Estimate Lengths 11.6 1
Without using a ruler, tell how long you think the object is.
______ inches
Explain
____________________________
____________________________
Answer: Crayon, 4 inches
Explanation: The crayon is about 4 inches and it is shorter than 5 inches string.

Show and Grow

Question 1.
The pipe cleaner is about 3 inches long. What is the best estimate of the length of the craft stick?
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 11 Measure And Estimate Lengths 11.6 2
Answer: The length of craft stick is 4 inches.

Question 2.
The dog leash is about 5 feet long. What is the best estimate of the length of the dog collar?
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 11 Measure And Estimate Lengths 11.6 3
Answer: The length of the dog collar is about 1 foot.

Apply and Grow: Practice

Question 3.
The poster is about 18 inches long. What is the best estimate for the length of the bed?
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 11 Measure And Estimate Lengths 11.6 4
Answer: The length of bed is about 75 inches.

Question 4.
The jump rope is about 6 feet long. What is the best estimate of the length of the dog?
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 11 Measure And Estimate Lengths 11.6 5
Answer: The length of the dog is about 4 feet.

Question 5.
What is the best estimate of the length of a garage?
8 inches
8 feet
8 yards
Answer: The length of a garage is about 8 yards.

Question 6.
What is the best estimate of the height of a flag pole?
20 inches
20 feet
20 yards
Answer: The height of a flag pole is about 20 yards.

Question 7.
Precision
Match
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 11 Measure And Estimate Lengths 11.6 6
Answer:

Think and Grow: Modeling Real Life

The sticker is about 1 inch long. Draw another sticker that is about 2 inches long.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 11 Measure And Estimate Lengths 11.6 7
Answer:

Show and Grow

Question 8.
The worm is about 4 inches long. Draw a caterpillar that is about 2 inches long.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 11 Measure And Estimate Lengths 11.6 8
Answer:

Question 9.
DIG DEEPER!
Each toy truck is about 2 inches long. Draw a building block that is about 3 inches long.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 11 Measure And Estimate Lengths 11.6 9
How did you use the length of the toy trucks to draw the building block?
__________________________
____________________________
Answer:

Estimate Lengths in Customary Units Homework & Practice 11.6

Question 1.
The driveway is about 20 yards long. What is the best estimate of the length of the truck?
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 11 Measure And Estimate Lengths 11.6 10
Answer: The length of the truck is about 15 yards.

Question 2.
What is the best estimate of the height of a basketball hoop?
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 11 Measure And Estimate Lengths 11.6 11
Answer: The height of the basket hoop is about 3 yards.

Question 3.
What is the best estimate of the length of a hair brush?
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 11 Measure And Estimate Lengths 11.6 12
Answer: The length of a hair brush is about 8 inches.

Question 4.
Logic
Descartes says the best estimate for the height of the Statue of Liberty is 5 yards. Do you agree? Explain.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 11 Measure And Estimate Lengths 11.6 13
_______________________
_______________________
Answer: No, The height of the Statue of Liberty is 5 yards.
Explanation: The height of the statue of liberty is very tall, it is about 100 yards.

Question 5.
Modeling Real Life
The bug is about 4 inches long. Draw a bug that is about 2 inches long.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 11 Measure And Estimate Lengths 11.6 14
Answer:

Question 6.
DIG DEEPER!
Each paperclip is about 2 inches long. Draw a pen that is about 5 inches long.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 11 Measure And Estimate Lengths 11.6 15
Answer:

Review & Refresh

Question 7.
12 − 4 = ______
Answer: 8

Question 8.
15 − 6 = ________
Answer: 9

Lesson 11.7 Measure Objects Using Different Length Units

Explore and Grow

Measure the length of the string in inches then in centimeters.
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 11 Measure And Estimate Lengths 11.7 1
______ inches _______ centimeters
Are there more inches or centimeters? Why?
_____________________________
______________________________
Answer:

Show and Grow

Find and measure the object shown in your classroom two ways.
Question 1.
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 11 Measure And Estimate Lengths 11.7 2
about ______ centimeters
Answer: about 30 centimters
about ______ inches
about 15 inches
Did you use fewer centimeters or fewer inches to measure?
centimeters inches
Answer: inches

Question 2.
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 11 Measure And Estimate Lengths 11.7 3
about _______ meters
about _______ feet
Did you use fewer meters or fewer feet to measure?
meters feet
Answer: about 2 meters
about 6 feet
meters.

Apply and Grow: Practice

Find and measure the object shown in your classroom two ways.
Question 3.
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 11 Measure And Estimate Lengths 11.7 4
about _____ centimeters
about ______ inches
Did you use fewer centimeters or fewer inches to measure?
centimeters inches
Answer: about 2 centimeters
about 1 inch
inch

Question 4.
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 11 Measure And Estimate Lengths 11.7 5
about _____ meters
about ______ feet
Did you use more meters or more feet to measure?
meters feet
Answer: about 3 meters
about 9 feet
feet

Question 5.
Would you use more centimeters, inches, or feet to measure the length of a calculator?
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 11 Measure And Estimate Lengths 11.7 6
Answer: Centimeters

Question 6.
Writing
What do you notice about the relationship between inches and centimeters? feet and meters?
________________________
_________________________
Answer: 1 inch is equal to 0.39 centimeters
1 foot is equal to 0.30 meters

Think and Grow: Modeling Real Life

Do you use fewer centimeters or fewer meters to measure the length of your house? Explain.
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 11 Measure And Estimate Lengths 11.7 7
centimeters meters
__________________________
__________________________
Answer: Meters
Explanation: 1 meter is equal to 100 centimeter, The length of the house is big So, it is easy to measure wih meter.

Show and Grow

Question 7.
Do you use fewer feet or fewer yards to measure the length of a football field? Explain.
feet yards
_________________________
_________________________
Answer: Yards.
1 yard=36 inches
1 feet= 12 inches
The length of the football field is big. So, it is measured with yards.

Question 8.
Do you use more meters or more feet to measure the length of your school? Explain.
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 11 Measure And Estimate Lengths 11.7 9
meters feet
______________________
______________________
Answer: Feet
Explanation: 1 feet=12 inches
1 meter=39 inches
We use more feet to measure the length of the school.

Measure Objects Using Different Length Units Homework & Practice 11.7

Find and measure the object shown in two ways.
Question 1.
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 11 Measure And Estimate Lengths 11.7 10
about _______ centimeters
about _____ inches
Did you use more centimeters or more inches to measure the length of the umbrella?
centimeters inches
Answer: about 100 centimeters
about 40 inches
We use more centimeters to measure the length of the umbrella.

Question 2.
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 11 Measure And Estimate Lengths 11.7 11
about _____ meters
about _____ feet
Did you use fewer meters or fewer feet to measure the height of the cabinet?
meters feet
Answer: about 3 meters
about 10 feet
meter

Question 3.
Would you use more centimeters, inches, or feet to measure the height of a lamp?
centimeters
inches
feet
Answer: centimeters

Question 4.
Would you use fewer inches, meters, or feet to measure the length of a sink?
inches
meters
feet
Answer: Feet

Question 5.
Reasoning
Order the lengths from shortest to longest.
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 11 Measure And Estimate Lengths 11.7 12
_______, ________, _________
Answer: 12 centimeter, 12 inches, 12 feet

Question 6.
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 11 Measure And Estimate Lengths 11.7 13
________, ________, ________
Answer: 2 centimeter, 2 feet, 2 meters

Question 7.
Precision
What is the best estimate of the height of a maraca?
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 11 Measure And Estimate Lengths 11.7 14
9 inches
10 centimeters
3 centimeters
Answer: 10 centimeters

Question 8.
Modeling Real Life
Do you use fewer feet or fewer yards to measure the length of a hallway? Explain.
______________________
______________________
Answer:

Review & Refresh

Circle the values of the underlined digit.
Question 9.
634
4
4 ones
4 hundreds
Answer: 4 ones

Question 10.
918
900
9 hundreds
100
Answer: 9 hundreds

Question 11.
257
0
5 tens
50
Answer: 5 tens

Lesson 11.8 Measure and Compare Lengths

Explore and Grow

Measure the fish. Circle the longer fish.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 11 Measure And Estimate Lengths 11.8 1
Answer:

Show and Grow

Question 1.
How many centimeters longer is the marker than the paper clip?
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 11 Measure And Estimate Lengths 11.8 2
Answer: 10-4=6 centimeters.

Apply and Grow: Practice

Question 2.
How many centimeters shorter is the binder clip than the stick of gum?
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 11 Measure And Estimate Lengths 11.8 3
Answer: 4-1=3 inches

Question 3.
A finger is 4 centimeters longer than the finger nail. How long is the finger?
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 11 Measure And Estimate Lengths 11.8 4
_______ centimeters
Answer: 1 centimeters

Question 4.
Writing
Explain how you found the length of the finger in Exercise 3.
______________________
______________________
Answer:

Think and Grow: Modeling Real Life

Whose path to school is longer? How much longer is it?
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 11 Measure And Estimate Lengths 11.8 5
Addition equations:
Whose path is longer: Your path Friend’s path
Subtraction equation:
______ yards
Answer: Addition equations: your path 12+16=28 yards, your friend’s path 56+4=60 yards.
Whose path is longer: Your path Friend’s path
Subtraction equation: 60-28=32 yards

Show and Grow

Question 5.
Whose path to the pond is shorter? How much shorter is it?
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 11 Measure And Estimate Lengths 11.8 6
Your path Friend’s path
______ meters
Answer: your path: 6+28=34 meters, your friend’s path: 7+15=22 meters
Your friend’s path to the pond is shorter.
It is shorter than 12 meters.

Measure and Compare Lengths Homework & Practice 11.8

Question 1.
How many inches longer is the branch than the worm?
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 11 Measure And Estimate Lengths 11.8 7
Answer: 15 inches Branch
5 inches worm
15-5=10 inches

Question 2.
DIG DEEPER!
The length of a piece of string is 8 inches long. You cut off 5 inches. Draw the length of the string that is left.
Answer: _____________________________________________________________________________ – 8 inches
___________________________________________________ – 5 inches
8-5 inches=3 inches.

Question 3.
Modeling Real Life
Whose path to the playground is longer? How much longer is it?
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 11 Measure And Estimate Lengths 11.8 8
Your path Friend’s path
_____ yards
Answer: Your path: 12+53=65 yards, Your friend’s path: 61+7=68 yards.
Your friend’s path is longer.
68-65=3 yards, It is longer by 3 yards.

Review & Refresh

Question 4.
Count by ones.
_____, _____, 71, _____, 73, _____, _____, 76
Answer: 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76
Explanation: There is difference of one number arranged in ascending order.

Question 5.
Count by fives.
85, 90, ____, _____, ______, _____, ______, ______
Answer: 85, 90, 95, 100, 105, 110, 115, 120.
Explanation: There is difference of five numbers arranged in ascending order.

Question 6.
Count by tens.
_____, 43, 53, _____, _____, ______, 93, ______
Answer: 33, 43, 53, 63, 73, 83, 93, 103.
Explanation: There is difference of ten numbers arranged in ascending order.

Measure And Estimate Lengths Performance Task

You are planting a rooftop garden. You want to build a fence around the garden. You have a piece of wood that is 16 feet long.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 11 Measure And Estimate Lengths 1
Question 1.
a. Which designs can you make?

Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 11 Measure And Estimate Lengths 1
b. You choose the rectangular design. Use repeated addition to find the length of each side in inches.
5 ft = _____ + ____ + ____ + _____ + _____ = in.
2 ft = ______ + ______ = in.
Answer: 5 ft =12 + 12 + 12 + 12 + 12= in
2 ft= 12 + 12 = in

Question 2.
Each seed you plant must be 6 inches apart and 6 inches away from the sides. Draw to find the number of seeds you can plant in your garden.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 11 Measure And Estimate Lengths 3
_____ seeds
Answer:

Measure And Estimate Lengths Activity

Spin and Cover
To Play: Players take turns. On your turn, spin one spinner. Then cover the item you would measure using that unit. Continue playing until all objects are covered.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 11 Measure And Estimate Lengths 4

Measure And Estimate Lengths Chapter Practice

11.1 Measure Lengths in Centimeters

Measure.
Question 1.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 11 Measure And Estimate Lengths chp 1
about ______ centimeters
Answer: about 2 centimeters

Question 2.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 11 Measure And Estimate Lengths chp 2
about ______ centimeters
Answer: about 4 centimeters

11.2 Measure Objects Using Metric Lengths

Find and measure the object
Question 3.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 11 Measure And Estimate Lengths chp 3
about ______ meters
Answer: 1.5 meters

Question 4.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 11 Measure And Estimate Lengths chp 4
about _______ centimeters
Answer: about 15 centimeters

11.3 Estimate Lengths in Metric Units

Question 5.
The book is about 20 centimeters long. What is the best estimate of the length of the bookmark?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 11 Measure And Estimate Lengths chp 5
Answer: 10 centimeters

Question 6.
What is the best estimate of the length of a paintbrush?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 11 Measure And Estimate Lengths chp 6
Answer: 22 centimeters

11.4 Measure Lengths in Inches

Measure.
Question 7.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 11 Measure And Estimate Lengths chp 7
about ______ inches
Answer: about 30 inches

Question 8.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 11 Measure And Estimate Lengths chp 8
about ______ inches
Answer: about 4 inches

11.5 Measure Objects Using Customary Length Units

Find the object shown. Choose an inch ruler, a yardstick, or a measuring tape to measure the object. Then measure.
Question 9.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 11 Measure And Estimate Lengths chp 9
Tool: ______
Length: about _______
Answer: Object: Pencil stand
Tool: Measuring tape
Length: about 15 centimeters

Question 10.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 11 Measure And Estimate Lengths chp 10
Tool: _____
Length: about _______
Answer: Object: Calender
Tool: inch ruler
Length: about 10 inch

11.6 Estimate Lengths in Customary Units

Question 11.
The couch is about 8 feet long. What is best estimate of the length of the end table?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 11 Measure And Estimate Lengths chp 11
Answer: The length of the end table is 2 feet.

Question 12.
What is the best estimate of the length of a pond?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 11 Measure And Estimate Lengths chp 12
Answer: The length of a pond is 30 feet.

11.7 Measure Objects Using Different Length Units

Question 13.
Would you use more centimeters, meters, or inches to measure the length of a pencil?
centimeters
meters
inches
Answer: centimeters

Question 14.
Would you use fewer centimeters, meters, or feet to measure the length of the teacher’s desk?
centimeters
meters
feet
Answer: meters

Question 15.
YOU BE THE TEACHER
Newton says he uses more feet than meters to measure the length of a bicycle. Is he correct? Explain.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 11 Measure And Estimate Lengths chp 15
______________________
________________________
Answer: Yes Newton uses more feet than meters to measure the length of a bicycle.
Explanation:

11.8 Measure and Compare Lengths

Question 16.
A guinea pig cage is 51 centimeters longer than the guinea pig. How long is the cage?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 11 Measure And Estimate Lengths chp 17
_______ centimeters
Answer:

Leave a Comment

Scroll to Top