Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 12 Tell Time

Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 12 Tell Time to the hour, half hour, using analog and digital clocks. The Big Ideas Math Book 1st Grade Answer Key Chapter 12 Tell Time helps students for solving assignments and also for preparing for exams. In this chapter each and every question was explained in a simple way by which students can understand easily. Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 12 Tell-Time explains each question in a unique and simple way by that students can easily understand the solution.

Big Ideas Math Book 1st Grade Answer Key Chapter 12 Tell Time

This Big Ideas Math Book 1st Grade Answer Key Chapter 12 Tell Time has solutions that can be understood by anyone. Students, teachers can feel comfortable with this BIM Grade 1 Answer Key Chapter 12 Tell Time as every question was solved in a simple way. By that students will not face any difficulty in understanding the solution. Click the below links and start your preparation. Test yourself by solving the problems given at the end of the chapter.

Lesson: 1 Tell Time to the Hour

Lesson: 2 Tell Time to the Half Hour

Lesson: 3 Tell Time to the Hour and Half Hour

Lesson: 4 Tell Time Using Analog and Digital Clocks

Performance Task

Tell Time Vocabulary

Organize It

Review Words:
above
below
next to

Use the review words to complete the graphic organizer.
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 12 Tell Time 1
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-12-Tell-Time-Tell-Time-Vocabulary

Define It

Use your vocabulary cards to identify the word.

Question 1.
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 12 Tell Time 2
Answer:
3 o’ clock
Explanation:
The hour hand, the shorter of the two hands, completes 1 rotation ( 360° )  in 12 hours in a normal 12-hour analogue. The minute hand, the longer hand, completes 1 rotation through 360° in 60 minutes.
As the hour hand is pointing 3 and minutes hand is at 12 means 00 minutes
Thus the time is 3 ‘ 0 clock .

Question 2.
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 12 Tell Time 3
Answer:
Digital clock showing time 3’o clock
Explanation:
In digital clock the time is represented with 4 numbers and two numbers are seperated with a colon in the middle.
the first two numbers indicates the hour and the other two numbers after the colon indicates the minutes. 00 minutes is indicated as 0 ‘ clock.
As the hour is showing 3 so the time is 3 ‘ 0 clock .

Question 3.
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 12 Tell Time 4
Answer:
Hour hand
Explanation:
The red hand in the above clock is shorter hand called as a hour hand. It indicates the hour. It is between 3 and 4 so the time is half past 3′ o clock

Question 4.
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 12 Tell Time 5
Answer:
longer hand – Minutes hand
Explanation:
The blue hand in the above watch indicates the minute hand. it is showing 6 in the watch means 30 minutes.

Lesson 12.1 Tell Time to the Hour

Explore and Grow

Write the missing numbers.
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 12 Tell Time 6
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-12-Tell-Time-Lesson-12.1-Tell-Time-to-the-Hour-Explore-Grow
Explanation:
Clocks are used to measure time. A clock in general has 12 numbers written on it, from 1 to 12, an hour hand, and a minute hand.

Show and Grow

Write the time shown by the hour hand.

Question 1.
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 12 Tell Time 7
__________ o’ clock
Answer:
3 o ‘ clock
Explanation:
As the hour hand is pointing 3 in the above clock. so the time is 3 o ‘ clock

Question 2.
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 12 Tell Time 8
__________ o’ clock
Answer:
7 o ‘ clock
Explanation:
As the hour hand is pointing 7 in the above clock so the time is 7 o ‘ clock

Question 3.
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 12 Tell Time 9
__________ o’ clock
Answer:
1 o ‘ clock
Explanation:
As the hour hand is pointing 1 in the above clock so the time is 1 o ‘ clock

Question 4.
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 12 Tell Time 10
__________ o’ clock
Answer:
9 o ‘ clock
Explanation:
As the hour hand is pointing 9 in the above clock. so the time is 9 o ‘ clock

Question 5.
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 12 Tell Time 11
__________ o’ clock
Answer:
6 o ‘ clock
Explanation:
As the hour hand is pointing 6 in the above clock. so the time is 6 o ‘ clock

Question 6.
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 12 Tell Time 12
__________ o’ clock
Answer:
11 o ‘ clock
Explanation:
As the hour hand is pointing 11 in the above clock. so the time is 11 o ‘ clock

Apply and Grow: Practice

Write the time shown by the hour hand.

Question 7.
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 12 Tell Time 13
__________ o’ clock
Answer:
8 o ‘ clock
Explanation:
As the hour hand is pointing 8 in the above clock. so the time is 8 o ‘ clock

Question 8.
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 12 Tell Time 14
__________ o’ clock
Answer:
12 o ‘ clock
Explanation:
As the hour hand is pointing 12 in the above clock. so the time is 12 o ‘ clock

Question 9.
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 12 Tell Time 15
__________ o’ clock
Answer:
4 o ‘ clock
Explanation:
As the hour hand is pointing 4 in the above clock. so the time is 4 o ‘ clock

Draw the hour hand to show the time.

Question 10.
5 o’ clock
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 12 Tell Time 16
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-12-Tell-Time-Lesson-12.1-Tell-Time-to-the-Hour-Apply-Grow-Practice-Question-10
Explanation:
As the hour hand is pointing 5 in the above clock. so the time is 5 o ‘ clock

Question 11.
10 o’ clock
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 12 Tell Time 17
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-12-Tell-Time-Lesson-12.1-Tell-Time-to-the-Hour-Apply-Grow-Practice-Question-11
Explanation:
To represent 10 o’ clock we need to point short hand – hour hand to 10 .

Question 12.
2 o’ clock
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 12 Tell Time 18
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-12-Tell-Time-Lesson-12.1-Tell-Time-to-the-Hour-Apply-Grow-Practice-Question-12
Explanation:
To represent 2 o’ clock we need to point short hand – hour hand to 2 .

Question 13.
MP Precision
You wake up at 7 o’clock. Which clock shows the time you wake up?
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 12 Tell Time 19
Answer:
I waked at 7 o’clock. the correct figure is second figure .
Explanation:
As the hour hand is pointing 7 in the second clock. so the time is 7 o ‘ clock

Think and Grow: Modeling Real Life

You eat dinner I hour later than your friend. Show and write the time you eat dinner.
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 12 Tell Time 20
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 12 Tell Time 21

__________ o’ clock
Answer:
My friend had dinner at 5 o’ clock
I had my dinner at= 5 o’ clock + 1 hour = 6 o’ clock
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-12-Tell-Time-Lesson-12.1-Tell-Time-to-the-Hour-Think-Grow-Modeling-Real-Life
Explanation:
I had my dinner at one hour later than my friend = 5 o’ clock + 1 hour = 6 o’ clock
To represent 6 o’ clock we need to point short hand – hour hand to 6.

Show and Grow

Question 14.
Math class starts 1 hour earlier than science class. Show and write the time math class starts.
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 12 Tell Time 22
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 12 Tell Time 23

__________ o’ clock
Answer:
Time of science class =10 o’ clock
Time of Math class = 10 o’ clock – 1 hour = 9 o’ clock
Explanation:
Math class starts 1 hour earlier than science class that means one hour before 10 o’ clock.
One hour before 10 o’ clock is 9 o’clock.
To represent 9 o’ clock we need to point short hand – hour hand to 9.
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-12-Tell-Time-Lesson-12.1-Tell-Time-to-the-Hour-Show-Grow-Question-14

Tell Time to the Hour Practice 12.1 Write the time shown by the hour hand.

Question 1.
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 12 Tell Time 24
__________ o’ clock
Answer:
10 o ‘ clock
Explanation:
As the hour hand is pointing 10 in the above clock. so the time is 10 o ‘ clock

Question 2.
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 12 Tell Time 25
__________ o’ clock
Answer:
5 o ‘ clock
Explanation:
As the hour hand is pointing 5 in the above clock. so the time is 5 o ‘ clock

Question 3.
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 12 Tell Time 26
__________ o’ clock
Answer:
1 o ‘ clock
Explanation:
As the hour hand is pointing 1 in the above clock. so the time is 1 o ‘ clock

Draw the hour hand to show the time.

Question 4.
4 o’ clock
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 12 Tell Time 27
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-12-Tell-Time-Tell-Time-to-the-Hour-Practice-12.1-Write-the-time-shown-by-the- hour-hand-Question-4
Explanation:
To represent 4 o’ clock we need to point short hand – hour hand to 4.

Question 5.
12 o’ clock
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 12 Tell Time 28
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-12-Tell-Time-Tell-Time-to-the-Hour-Practice-12.1-Write-the-time-shown-by-the- hour-hand-Question-5
Explanation:
To represent 12 o’ clock we need to point short hand – hour hand to 12.

Question 6.
8 o’ clock
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 12 Tell Time 29
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-12-Tell-Time-Tell-Time-to-the-Hour-Practice-12.1-Write-the-time-shown-by-the- hour-hand-Question-6
Explanation:
To represent 8 o’ clock we need to point short hand – hour hand to 8.

Question 7.
MP Precision
You eat a snack at 2 o’clock. Which clock shows the time you eat a snack?
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 12 Tell Time 30
Answer:
The time we eat snacks is at 2 o’clock. which is the first orange clock showing the time 2 .
Explanation:
To represent 2 o’ clock the short hand – hour hand should point to 2.only in the first orange clock the hour hand is pointing to 2 o’clock.

Question 8.
Modeling Real Life
Your friend gets on the bus I hour later than you. Show and write the time your friend gets on the bus.
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 12 Tell Time 31
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 12 Tell Time 32

__________ o’ clock
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-12-Tell-Time-Tell-Time-to-the-Hour-Practice-12.1-Write-the-time-shown-by-the- hour-hand-Question-8
Time when i get into the bus is at 7 o’clock.
My friend get into bus 1 hour later than me = 7 o’clock + 1 hour  = 8 o’clock
Explanation:
My friend get into bus 1 hour later than me.one hour later than 7 o’ clock.
One hour after 7 o’ clock is 8 o’clock.
To represent 8 o’ clock we need to point short hand – hour hand to 8.

Review & Refresh

Question 9.
6 – ? = 4
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 12 Tell Time 33
6 – _________ = 4
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-12-Tell-Time-Tell-Time-to-the-Hour-Practice-12.1-Write-the-time-shown-by-the- hour-hand-Question-9
2 + 4 = 6
Explanation:
As per the above figure we observe that there are two sections in one section we contain 2 circles and in other sections we have 4 circles .
Total number of circles in all = 6 = 2 + 4 .
from there we get 6 – 2 = 4 .

Question 10.
8 – ? = 4
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 12 Tell Time 34
8 – _________ = 3
Answer:
8 – 5 = 3
8 = 3 + 5
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-12-Tell-Time-Tell-Time-to-the-Hour-Practice-12.1-Write-the-time-shown-by-the- hour-hand-Question-10
Explanation:
To get 8 we need to add 3 to 5
so 8 – 5 = 3

Lesson 12.2 Tell Time to the Half Hour

Explore and Grow

Draw the hour hand and tell the time.

Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 12 Tell Time 35
The hour hand points to the 3.
It is __________ o’clock.
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-12-Tell-Time-Lesson-12.2-Tell-Time-to-the-Half-Hour-Explore-Grow
Explanation:
The hour hand points to the 3.
It is 3 o’clock.

Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 12 Tell Time 36
The hour hand points between the 3 and the 4.
It is half past ___________ .
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-12-Tell-Time-Lesson-12.2-Tell-Time-to-the-Half-Hour-Explore-Grow-2
Explanation:
The hour hand points between the 3 and the 4.
It is half past 3 . so Time is 3 : 30
Show and Grow

Write the time shown by the hour hand.

Question 1.
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 12 Tell Time 37
half past __________
Answer:
half past 10 o’ clock
Time is 10:30
Explanation:
Half-past ten is a short way of saying it’s half an hour (30 minutes) after 10:00.
Here the short hand or hour hand points in between 10 and 11.
so the Time is 10:30.

Question 2.
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 12 Tell Time 38
half past __________
Answer:
half past 8 o’ clock
Time is 8:30
Explanation:
Half-past 8 is a short way of saying it’s half an hour (30 minutes) after 8:00.
Here the short hand or hour hand points in between 8 and 9.
so the Time is 8:30.

Question 3.
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 12 Tell Time 39
half past __________
Answer:
half past 5 o’ clock
Time is 5:30
Explanation:
Half-past 5 is a short way of saying it’s half an hour (30 minutes) after 5:00.
Here the short hand or hour hand points in between 5 and 6.
so the Time is 5:30.

Question 4.
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 12 Tell Time 40
half past __________
Answer:
half past 3 o’ clock
Time is 3:30
Explanation:
Half-past 3 is a short way of saying it’s half an hour (30 minutes) after 3:00.
Here the short hand or hour hand points in between 3 and 4.
so the Time is 3:30.

Question 5.
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 12 Tell Time 41
half past __________
Answer:
half past 12 o’ clock
Time is 12:30
Explanation:
Half-past 12 is a short way of saying it’s half an hour (30 minutes) after 12:00.
Here the short hand or hour hand points in between 12 and 1.
so the Time is 12:30.

Question 6.
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 12 Tell Time 42
half past __________
Answer:
half past 2 o’ clock
Time is 2:30
Explanation:
Half-past 2 is a short way of saying it’s half an hour (30 minutes) after 2:00.
Here the short hand or hour hand points in between 2 and 3.
so the Time is 2:30.

Apply and Grow: Practice

Write the time shown by the hour hand.

Question 7.
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 12 Tell Time 43
half past __________
Answer:
half past 7 o’ clock
Time is 7:30
Explanation:
Half-past 7 is a short way of saying it’s half an hour (30 minutes) after 7:00.
Here the short hand or hour hand points in between 7 and 8.
so the Time is 7:30.

Question 8.
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 12 Tell Time 44
half past __________
Answer:
half past 4 o’ clock
Time is 4:30
Explanation:
Half-past 4 is a short way of saying it’s half an hour (30 minutes) after 4:00.
Here the short hand or hour hand points in between 4 and 5.
so the Time is 4:30.

Question 9.
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 12 Tell Time 45
half past __________
Answer:
half past 5 o’ clock
Time is 5:30
Explanation:
Half-past 5 is a short way of saying it’s half an hour (30 minutes) after 5:00.
Here the short hand or hour hand points in between 5 and 6.
so the Time is 5:30.

Draw the hour hand to show the time.

Question 10.
half past 6
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 12 Tell Time 46
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-12-Tell-Time-Lesson-12.2-Tell-Time-to-the-Half-Hour-Apply-Grow-Practice-Question-10
Explanation:
To indicate half past 6 we need to point short hand or hour hand in between 6 and 7 .
Half-past 6 is a short way of saying it’s half an hour (30 minutes) after 6:00.
so the Time is 6:30.

Question 11.
1 o’clock
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 12 Tell Time 47
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-12-Tell-Time-Lesson-12.2-Tell-Time-to-the-Half-Hour-Apply-Grow-Practice-Question-11
Explanation:
To indicate half past 1 we need to point short hand or hour hand in between 1 and 2 .
Half-past 1 is a short way of saying it’s half an hour (30 minutes) after 1:00.
so the Time is 1:30.

Question 12.
half past 9
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 12 Tell Time 48
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-12-Tell-Time-Lesson-12.2-Tell-Time-to-the-Half-Hour-Apply-Grow-Practice-Question-12
Explanation:
To indicate half past 9 we need to point short hand or hour hand in between 9 and 10 .
Half-past 9 is a short way of saying it’s half an hour (30 minutes) after 9:00.
so the Time is 9:30.

Question 13.
DIG DEEPER!
Is it time for lunch or recess?
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 12 Tell Time 49
Answer:
Lunch time – half past 11
Explanation:
The short hand or hour hand in between 11 and 12 . so the time is half past 11.
So the time is 11 : 30

Think and Grow: Modeling Real Life

Soccer practice lasts a half hour. Show and circle the time practice ends.
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 12 Tell Time 50
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 12 Tell Time 51
half past 3      5 o’ clock       half past 4
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-12-Tell-Time-Lesson-12.2-Tell-Time-to-the-Half-Hour-Think-Grow-Modeling-Real-Life
The Time when soccer match started is  half past 4 that is 4 : 30 as per the above figure.
match lasts only half hour that is 30 minutes
So match ends at 4:30 + 30 minutes = 5 o’ clock
the time practice ends =5 o’ clock.
Explanation:
To represent 5 o’ clock we need to point short hand – hour hand to 5 .

Show and Grow

Question 14.
A television show lasts a half hour. Show and circle the time the show ends.
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 12 Tell Time 52
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 12 Tell Time 53
7 o’clock         half past 7        6 o’clock
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-12-Tell-Time-Lesson-12.2-Tell-Time-to-the-Half-Hour-Show-Grow-Question-14
The Time when Television show started is  half past 6 that is 6 : 30 as per the above figure.
Television show lasts only half hour that is 30 minutes
So show ends at 6:30 + 30 minutes = 7 o’ clock
the time practice ends =7 o’ clock.
Explanation:
To represent 7 o’ clock we need to point short hand – hour hand to 7 .

Tell Time to the Half Hour Practice 12.2

Write the time shown by the hour hand.

Question 1.
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 12 Tell Time 54
half past _____________
Answer:
half past 1 o’ clock
Time is 1:30
Explanation:
Half-past 1 is a short way of saying it’s half an hour (30 minutes) after 1:00.
Here the short hand or hour hand points is in between 1 and 2.
so the Time is 1:30.

Question 2.
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 12 Tell Time 55
half past _____________
Answer:
half past 5 o’ clock
Time is 5:30
Explanation:
Half-past 5 is a short way of saying it’s half an hour (30 minutes) after 5:00.
Here the short hand or hour hand points is in between 5 and 6.
so the Time is 6:30.

Question 3.
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 12 Tell Time 56
half past _____________
Answer:
half past 12 o’ clock
Time is 12:30
Explanation:
Half-past 12 is a short way of saying it’s half an hour (30 minutes) after 12:00.
Here the short hand or hour hand points is in between 12 and 1.
so the Time is 12:30.

Draw the hour hand to show the time.

Question 4.
half past 9
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 12 Tell Time 57
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-12-Tell-Time-Tell-Time-to-the-Half-Hour-Practice-12.2-Question-4
Explanation:
To indicate half past 9 we need to point short hand or hour hand in between 9 and 10 .
Half-past 9 is a short way of saying it’s half an hour (30 minutes) after 9:00.
so the Time is 9:30.

Question 5.
half past 2
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 12 Tell Time 58
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-12-Tell-Time-Tell-Time-to-the-Half-Hour-Practice-12.2-Question-5
Explanation:
To indicate half past 2 we need to point short hand or hour hand in between 2 and 3 .
Half-past 2 is a short way of saying it’s half an hour (30 minutes) after 2:00.
so the Time is 2:30.

Question 6.
10 o’ clock
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 12 Tell Time 59
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-12-Tell-Time-Tell-Time-to-the-Half-Hour-Practice-12.2-Question-6
Explanation:
To indicate half past 10 we need to point short hand or hour hand in between 10 and 11 .
Half-past 10 is a short way of saying it’s half an hour (30 minutes) after 10:00.
so the Time is 10:30.

Question 7.
DIG DEEPER!
Is it time for art class or math class?
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 12 Tell Time 60
Answer:
Art class half past 9
Explanation:
The short hand or hour hand in between 9 and 10 . so the time is half past 9.
So the time is 9 : 30 . It is art class at half past 9 .

Question 8.
Modeling Real Life
Your music class lasts a half hour. Show and circle the time your music class ends.
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 12 Tell Time 61
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 12 Tell Time 62
half past 12            half past 1          2 o’clock
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-12-Tell-Time-Tell-Time-to-the-Half-Hour-Practice-12.2-Question-8
The Time when Music class started is at 1 o’clock as per the above figure.
Music class lasts only half hour that is 30 minutes
So Music class ends at 1:00 + 30 minutes = 1 : 30
the time practice ends = 1 : 30.
Explanation:
To represent half past 1 or 1:30 we need to point short hand – hour hand in between 1 and  2 .

Review & Refresh

Question 9.
Your friend has 9 peanuts. You have 2 fewer than your friend. How many peanuts do you have?
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 12 Tell Time 63
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 12 Tell Time 64
___________ ○ ___________ = ___________ peanuts
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-12-Tell-Time-Tell-Time-to-the-Half-Hour-Practice-12.2-Question-9
Explanation:
Number of peanuts with my friend = 9
Number of peanuts with me are 2 fewer than my friend means two less peanuts than my friend
So, Number of peanuts with me = 9 – 2 = 7 peanuts.

Lesson 12.3 Tell Time to the Hour and Half Hour

Explore and Grow

Complete the sentences.

Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 12 Tell Time 65
The hour hand points to the __________ .
The minute hand points to the __________ .
It is __________ o’clock.
Answer:
The hour hand points to the 2 .
The minute hand points to the 12 .
It is 2 o’clock.
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 12 Tell Time 66
The hour hand points halfway between the __________ and the __________ .
The minute hand points to the __________ .
It is half past __________ .
Answer:
The hour hand points halfway between the 2 and the 3 .
The minute hand points to the 6.
It is half past 2 .
The time is 2 : 30

Show and Grow

Write the time.

Question 1.
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 12 Tell Time 67
__________
Answer:
7 o’clock
Explanation:
The hour hand points to the 7 .
The minute hand points to the 12 .
It is 7 o’clock.

Question 2.
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 12 Tell Time 68
__________
Answer:
2 o’clock
Explanation:
The hour hand points to the 2 .
The minute hand points to the 12 .
It is 2 o’clock.

Question 3.
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 12 Tell Time 69
__________
Answer:
half past 9
Explanation:
The hour hand points halfway between the 9 and the 10 .
The minute hand points to the 6 means 30 minutes
It is half past 9 .
The time is 9 : 30

Question 4.
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 12 Tell Time 70
__________
Answer:
8 o’clock
Explanation:
The hour hand points to the 8 .
The minute hand points to the 12 .
It is 8 o’clock.

Question 5.
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 12 Tell Time 71
__________
Answer:
half past 12
Explanation:
The hour hand points halfway between the 12 and the 1 .
The minute hand points to the 6 . it means 30minutes
It is half past 12 .
The time is 12 : 30

Question 6.
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 12 Tell Time 72
__________
Answer:
The hour hand points halfway between the 1 and the 2 .
The minute hand points to the 6 it means 30 minutes
It is half past 1 .
The time is 1 : 30

Apply and Grow: Practice

Draw to show the time.

Question 7.
half past 5
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 12 Tell Time 73
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-12-Tell-Lesson-12.3-Tell-Time-to-the-Hour-and-Half-Hour-Question-7
Explanation:
The hour hand points halfway between the 5 and the 6 .
The minute hand points to the 6 it means 30 minutes
It is half past 5 .
The time is 5 : 30

Question 8.
6 o’ clock
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 12 Tell Time 74
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-12-Tell-Lesson-12.3-Tell-Time-to-the-Hour-and-Half-Hour-Apply-Grow-Practice-Question-8
6 o’clock
Explanation:
The hour hand points to the 6 .
The minute hand points to the 12 .
It is 6 o’clock.

Question 9.
half past 10
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 12 Tell Time 75
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-12-Tell-Lesson-12.3-Tell-Time-to-the-Hour-and-Half-Hour-Apply-Grow-Practice-Question-9
It is half past 10
Explanation:
The hour hand points halfway between the 10 and the 11 .
The minute hand points to the 6 it means 30 minutes
It is half past 10 .
The time is 10 : 30

Question 10.
3 o’ clock
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 12 Tell Time 76
Answer:
3 o’clock
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-12-Tell-Lesson-12.3-Tell-Time-to-the-Hour-and-Half-Hour-Apply-Grow-Practice-Question-10
Explanation:
The hour hand points to the 3 .
The minute hand points to the 12 .
It is 3 o’clock.

Question 11.
11 o’ clock
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 12 Tell Time 77
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-12-Tell-Lesson-12.3-Tell-Time-to-the-Hour-and-Half-Hour-Apply-Grow-Practice-Question-11
Explanation:
The hour hand points to the 11 .
The minute hand points to the 12 .
It is 11 o’clock.

Question 12.
half past 4
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 12 Tell Time 78
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-12-Tell-Lesson-12.3-Tell-Time-to-the-Hour-and-Half-Hour-Apply-Grow-Practice-Question-12

Explanation:
The hour hand points halfway between the 4 and the 5 .
The minute hand points to the 6 it means 30 minutes
It is half past 4 .
The time is 4 : 30

Question 13.
YOU BE THE TEACHER
Newton shows half past 6. Is he correct? Explain.
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 12 Tell Time 79
Answer:
No
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-12-Tell-Lesson-12.3-Tell-Time-to-the-Hour-and-Half-Hour-Apply-Grow-Practice-Question-13
Explanation:
The hour hand points halfway between the 6 and the 7 .
The minute hand points to the 6 it means 30 minutes
It is half past 6 .
The time is 6 : 30

Think and Grow: Modeling Real Life

You spend an hour at the park. Show and write the time you leave.
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 12 Tell Time 80
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 12 Tell Time 81

____________
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-12-Tell-Lesson-12.3-Tell-Time-to-the-Hour-and-Half-Hour-Think-Grow-Modeling-Real-Life
I arrive at park = 11 : 00
I spend one hour in park
Time I leave from park = 11 : 00 + 1 hour = 12:00
Explanation:
The hour hand points to the 12 .
The minute hand points to the 12 .
It is 12 o’clock.

Show and Grow

Question 14.
You spend a half hour on your homework. Show and write the time you finish.
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 12 Tell Time 82
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 12 Tell Time 83

____________
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-12-Tell-Lesson-12.3-Tell-Time-to-the-Hour-and-Half-Hour-Show-Grow-Question-14
I started my home work at 3 : 00
Time spend on home work = half and hour = 30 minutes.
Time to finish home work = 3:00 + 30 minutes = 3 : 30
Explanation:
The hour hand points halfway between the 3 and the 4 .
The minute hand points to the 6 it means 30 minutes
It is half past 3 .
The time is 3 : 30

Tell Time to the Hour and Half Hour Practice 12.3

Write the time.

Question 1.
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 12 Tell Time 84
____________
Answer:
Time is 11:30
Explanation:
The hour hand points halfway between the 11 and the 12 .
The minute hand points to the 6 it means 30 minutes
It is half past 11 .
The time is 11 : 30

Question 2.
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 12 Tell Time 85
____________
Answer:
Time is 3 o’clock
Explanation:
The hour hand points to the 3 .
The minute hand points to the 12 .
It is 3 o’clock.

Question 3.
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 12 Tell Time 86
____________
Answer:
Time is 1 o’clock
Explanation:
The hour hand points to the 1 .
The minute hand points to the 12 .
It is 1 o’clock.

Draw to show the time.

Question 4.
5 o’ clock
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 12 Tell Time 87
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-12-Tell-Tell-Time-to-the-Hour-Half-Hour-Practice-12.3-Question-4
Explanation:
The hour hand points to the 5 .
The minute hand points to the 12 .
It is 5 o’clock.

Question 5.
half past 7
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 12 Tell Time 88
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-12-Tell-Tell-Time-to-the-Hour-Half-Hour-Practice-12.3-Question-5
Time is 7:30
Explanation:
The hour hand points halfway between the 7 and the 8 .
The minute hand points to the 6 it means 30 minutes
It is half past 7 .
The time is 7 : 30

Question 6.
half past 2
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 12 Tell Time 93
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-12-Tell-Tell-Time-to-the-Hour-Half-Hour-Practice-12.3-Question-6
Time is 2:30
Explanation:
The hour hand points halfway between the 2 and the 3 .
The minute hand points to the 6 it means 30 minutes
It is half past 2 .
The time is 2 : 30

Question 7.
YOU BE THE TEACHER
Descartes shows 12 o’clock. Is he correct? Explain.
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 12 Tell Time 89
Answer:
Yes
Time is 12 o’clock
Explanation:
The hour hand points to the 12 .
The minute hand points to the 12 .
It is 12 o’clock.

Question 8.
Modeling Real Life
You play tag for an hour. Show and write the time you stop playing tag.
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 12 Tell Time 90
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 12 Tell Time 91

________________
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-12-Tell-Tell-Time-to-the-Hour-Half-Hour-Practice-12.3-Question-8
The Time I started playing tag = 9 : 00
Duration of play tag = 1 hour.
The Time I stopped playing tag = 9:00 + 1 hour = 10: 00
Time is 10 o’clock
Explanation:
The hour hand points to the 12 .
The minute hand points to the 12 .
It is 12 o’clock.

Review & Refresh

Question 9.
Circle the cube. Draw a rectangle around the sphere.
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 12 Tell Time 92
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-12-Tell-Tell-Time-to-the-Hour-Half-Hour-Practice-12.3-Question-9
Explanation:
Cube – A solid body having six equal square sides.
Sphere – A sphere is a round, ball-shaped solid. It has one continuous surface with no edges or vertices .

Lesson 12.4 Tell Time Using Analog and Digital Clocks

Explore and Grow

Show the time on the analog clock. What is the same about the clocks? What is different?
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 12 Tell Time 94
The time is __________ o’clock.
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-12-Tell-Lesson-12.4-Tell-Time-Using-Analog-Digital-Clocks-Explore-Grow-1
Explanation:
Time is 4 o’clock
The hour hand points to the 4 .
The minute hand points to the 12 .

Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 12 Tell Time 95
The time is half past _________ .
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-12-Tell-Lesson-12.4-Tell-Time-Using-Analog-Digital-Clocks-Explore-Grow-2

Explanation:
The hour hand points halfway between the 4 and the 5 .
The minute hand points to the 6 it means 30 minutes
It is half past 4 .
The time is 4 : 30

Show and Grow

Show the time.

Question 1.
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 12 Tell Time 96
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-12-Tell-Lesson-12.4-Tell-Time-Using-Analog-Digital-Clocks-Show-Grow-Question-1
Explanation:
Time is 9 o’clock
The hour hand points to the 9 .
The minute hand points to the 12 .

Question 2.
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 12 Tell Time 97
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-12-Tell-Lesson-12.4-Tell-Time-Using-Analog-Digital-Clocks-Show-Grow-Question-2
Explanation:
The hour hand points halfway between the 7 and the 8 .
The minute hand points to the 6 it means 30 minutes
It is half past 7 .
The time is 7 : 30

Question 3.
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 12 Tell Time 98
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-12-Tell-Lesson-12.4-Tell-Time-Using-Analog-Digital-Clocks-Show-Grow-Question-3
Explanation:
Time is 12 o’clock
The hour hand points to the 12 .
The minute hand points to the 12 .

Question 4.
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 12 Tell Time 99
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-12-Tell-Lesson-12.4-Tell-Time-Using-Analog-Digital-Clocks-Show-Grow-Question-4
Explanation:
The hour hand points halfway between the 2 and the 3 .
The minute hand points to the 6 it means 30 minutes
It is half past 2 .
The time is 2 : 30

Apply and Grow: Practice

Show the time.

Question 5.
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 12 Tell Time 100
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-12-Tell-Lesson-12.4-Tell-Time-Using-Analog-Digital-Clocks-Apply-Grow-Practice-Question-5
Explanation:
Time is 2 o’clock
The hour hand points to the 2 .
The minute hand points to the 12 .

Question 6.
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 12 Tell Time 101
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-12-Tell-Lesson-12.4-Tell-Time-Using-Analog-Digital-Clocks-Apply-Grow-Practice-Question-6
Explanation:
The hour hand points halfway between the 11 and the 12 .
The minute hand points to the 6 it means 30 minutes
It is half past 11 .
The time is 11 : 30

Draw to show the time.

Question 7.
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 12 Tell Time 102
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-12-Tell-Lesson-12.4-Tell-Time-Using-Analog-Digital-Clocks-Apply-Grow-Practice-Question-7
Explanation:
The hour hand points halfway between the 8 and the 9 .
The minute hand points to the 6 it means 30 minutes
It is half past 8 .
The time is 8 : 30

Question 8.
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 12 Tell Time 103
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-12-Tell-Lesson-12.4-Tell-Time-Using-Analog-Digital-Clocks-Apply-Grow-Practice-Question-8
Explanation:
Time is 4 o’clock
The hour hand points to the 4 .
The minute hand points to the 12 .

DIG DEEPER!
Complete the clocks to show the same time.
Question 9.
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 12 Tell Time 104
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-12-Tell-Lesson-12.4-Tell-Time-Using-Analog-Digital-Clocks-DIG-DEEPER-Question-9
Explanation:
From the given figure in Analog clock we notice the hour hand is between 9 and 10 .
In digital clock we notice 30 minutes:
From the above two given statements we can conclude the time is 9 : 30.

Question 10.
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 12 Tell Time 105
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-12-Tell-Lesson-12.4-Tell-Time-Using-Analog-Digital-Clocks-DIG-DEEPER-Question-10
Explanation:
From the given figure in Analog clock we notice the Minutes hand is at 12.
In digital clock we notice hour as 1 o’clock
From the above two given statements we can conclude the time is 1:00.

Question 11.
Which One Doesn’t Belong?
Which time does not belong with the other three? Think: How do you know?
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 12 Tell Time 106
Answer:
Figure 1 , 2 and 4 describes half past 3 time whereas figure 3 describes half past 4 time .
Figure 3 is different from other 3 figures.
Explanation:
The hour hand points halfway between the 3 and the 4 .
The minute hand points to the 6 it means 30 minutes
It is half past 3 .
The time is 3 : 30

Think and Grow: Modeling Real Life

A play starts 1 hour later than a movie. Show and circle the time the play starts.
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 12 Tell Time 107
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 12 Tell Time 108
half past 2           half past 4               3 o’clock            4 o’clock
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-12-Tell-Lesson-12.4-Tell-Time-Using-Analog-Digital-Clocks-Think-Grow-Modeling-Real-Life
Time when Movie started = 3:30
Time when play starts is one hour later than movie
Time when play starts = 3:30 + 1 hour = 4:30
Explanation:
The hour hand points halfway between the 4 and the 5 .
The minute hand points to the 6 it means 30 minutes
It is half past 4 .
The time is 4:30

Show and Grow

Question 12.
Tumbling starts a half hour later than dance. Show and circle the time tumbling starts.
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 12 Tell Time 109
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 12 Tell Time 110
half past 5            4 o’clock               6 o’clock                half past 4
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-12-Tell-Lesson-12.4-Tell-Time-Using-Analog-Digital-Clocks-Show-Grow-Question-12
Time when dance started = 5:00
Tumbling starts a half hour later than dance
Time when tumbling starts = 5:00 + 0:30 minutes = 5:30
Explanation:
The hour hand points halfway between the 5 and the 6 .
The minute hand points to the 6 it means 30 minutes
It is half past 5 .
The time is 5:30

Tell Time Using Analog and Digital Clocks Practice 12.4

Show the time.

Question 1.
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 12 Tell Time 111
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-12-Tell- Tell-Time-Using-Analog-Digital-Clocks-Practice-12.4-Question-1
Explanation:
Time is 7 o’clock
The hour hand points to the 7 .
The minute hand points to the 12 .

Question 2.
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 12 Tell Time 112
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-12-Tell- Tell-Time-Using-Analog-Digital-Clocks-Practice-12.4-Question-2
Explanation:
Time is 4 o’clock
The hour hand points to the 4 .
The minute hand points to the 12 .

Question 3.
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 12 Tell Time 113
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-12-Tell- Tell-Time-Using-Analog-Digital-Clocks-Practice-12.4-Question-3
Explanation:
The hour hand points halfway between the 10 and the 11 .
The minute hand points to the 6 it means 30 minutes
It is half past 10 .
The time is 10:30

Draw to show the time.

Question 4.
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 12 Tell Time 114
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-12-Tell- Tell-Time-Using-Analog-Digital-Clocks-Practice-12.4-Question-4
Explanation:
As per the digital clock the time is 12:30 . The same time is represented in analog clock
The hour hand points halfway between the 12 and the 1 .
The minute hand points to the 6 it means 30 minutes
It is half past 12 .
The time is 12:30

Question 5.
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 12 Tell Time 115
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-12-Tell- Tell-Time-Using-Analog-Digital-Clocks-Practice-12.4-Question-5
Explanation:
As per the digital clock the time is 11:00 . The same time is represented in analog clock
Time is 11 o’clock
The hour hand points to the 11 .
The minute hand points to the 12 .

Question 6.
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 12 Tell Time 116
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-12-Tell- Tell-Time-Using-Analog-Digital-Clocks-Practice-12.4-Question-6
Explanation:
As per the digital clock the time is 4:30 . The same time is represented in analog clock
The hour hand points halfway between the 4 and the 5 .
The minute hand points to the 6 it means 30 minutes
It is half past 4 .
The time is 4:30

Question 7.
Which One Doesn’t Belong?
Which time does not belong with the other three? Think: How do you know?
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 12 Tell Time 117
Answer:
The figure does not belong to the 3 figures as it shows time as 7:30 and all other 3 figures shows time as 6:30 or half past 6
Explanation:
The hour hand points halfway between the 6 and the 7 .
The minute hand points to the 6 it means 30 minutes
It is half past 6 .
The time is 6:30

Question 8.
Modeling Real Life
Bowling starts I hour later than ice skating. Show and circle the time bowling starts.
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 12 Tell Time 118
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 12 Tell Time 119
half past 5            5 o’clock            half past 4               3 o’ clock
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-12-Tell- Tell-Time-Using-Analog-Digital-Clocks-Practice-12.4-Question-8
Time when Ice skating starts = 4:00
Bowling starts I hour later than ice skating
Time when bowling starts = 4:00 + 1:00 = 5:00
Explanation:
Time is 5 o’clock
The hour hand points to the 5 .
The minute hand points to the 12

Review & Refresh

Question 9.
Circle the cone. Draw a rectangle around the cylinder.
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 12 Tell Time 120
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-12-Tell- Tell-Time-Using-Analog-Digital-Clocks-Practice-12.4-Question-9
Explanation:
Cone-A cone is a shape formed by using a set of line segments or the lines which connects a common point, called the apex or vertex, to all the points of a circular base.
Cylinder-A cylinder is a three-dimensional solid that holds two parallel bases joined by a curved surface, at a fixed distance.

Tell Time Performance Task

Question 1.
Your class is on a field trip to a nature center.
Complete the schedule.
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 12 Tell Time 121

Field Trip Schedule
Activity Time
Arrive 9:00
The Wildlife Walk 9:30
Scavenger Hunt 10 : 30
Pond study 11:30
Lunch 12:00
Recess 12:30
Live Animal Show 1:00
Leave 2: 00

a. The Pond Study starts at the time shown.
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 12 Tell Time 122
Answer: 11:30

b. The Wildlife Walk starts at half past 9
Answer:
9:30

c. The Scavenger Hunt starts 1 hour after the Wildlife Walk starts.
Answer: 10 :30

d. Recess starts a half hour after lunch.
Answer: 12:30

e. You leave 1 hour before 3:00.
Answer: 2:00

Question 2.
Lunch lasts a half hour. Write the time that lunch ends.
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 12 Tell Time 123
Answer: 12:30
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-12-Tell-Tell-Time-Performance-Task-Question-2

Question 3.
Draw the time the Live Animal Show starts.
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 12 Tell Time 124
Answer: 1:00
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-12-Tell-Tell-Time-Performance-Task-Question-3

Tell Time Chapter Practice

Tell Time to the Hour Homework & Practice 12.1

Write the time shown by the hour hand.

Question 1.
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 12 Tell Time 125
__________ o’ clock
Answer:
1 o’clock
Explanation:
As the hour hand is pointing 1 in the above clock. so the time is 1 o ‘ clock

Question 2.
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 12 Tell Time 126
__________ o’ clock
Answer:
11 o’clock
Explanation:
As the hour hand is pointing 11 in the above clock. so the time is 11 o ‘ clock

Question 3.
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 12 Tell Time 127
__________ o’ clock
Answer:
8 o’clock
Explanation:
As the hour hand is pointing 8 in the above clock. so the time is 8 o ‘ clock

Tell Time to the Half Hour Homework & Practice 12.2

Draw the hour hand to show the time.

Question 4.
half past 9
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 12 Tell Time 128
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-12-Tell- Tell-Time-to-the-Half-Hour-Homework-&-Practice-12.2-Question-4
Explanation:
To represent half past 9 we need to point short hand or hour hand in halfway between 9 and 10 .
Half-past 6 is a short way of saying it’s half an hour (30 minutes) after 9:00.
so the Time is 9:30.

Question 5.
2 o’ clock
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 12 Tell Time 129
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-12-Tell- Tell-Time-to-the-Half-Hour-Homework-&-Practice-12.2-Question-5
Explanation:
As the hour hand or short hand is pointing 2 in the above clock. so the time is 2 o ‘ clock

Question 6.
half past 5
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 12 Tell Time 130
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-12-Tell- Tell-Time-to-the-Half-Hour-Homework-&-Practice-12.2-Question-6
Explanation:
To represent half past 5 we need to point short hand or hour hand in halfway between 5 and 6 .
Half-past 6 is a short way of saying it’s half an hour (30 minutes) after 5:00.
so the Time is 5:30.

Question 7.
MP Precision
Is it time to brush your teeth or go to bed?
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 12 Tell Time 131
Answer:
Brush teeth : half past 7
Explanation:
As per the above clock it shows the short hand or hour hand is halfway pointing between 7 and 8. It is half past 7
so the Time is 7:30.

Tell Time to the Hour and Half Hour Homework & Practice 12.3

Write the time.

Question 8.
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 12 Tell Time 132
__________
Answer:
Time is 6 o’clock
Explanation:
The hour hand points to the 6 .
The minute hand points to the 12 .

Question 9.
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 12 Tell Time 133
__________
Answer:
The time is 10:30
Explanation:
The hour hand points halfway between the 10 and the 11 .
The minute hand points to the 6 it means 30 minutes
It is half past 10

Question 10.
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 12 Tell Time 134
__________
Answer:
The time is 3:30
Explanation:
The hour hand points halfway between the 3 and the 4 .
The minute hand points to the 6 it means 30 minutes
It is half past 3

Question 11.
Modeling Real Life
You read for a half hour. Show and write the time you stop reading.
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 12 Tell Time 135
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 12 Tell Time 136
___________
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-12-Tell-Tell-Time-to-the-Hour-and-Half-Hour-Homework-&-Practice-12.3-Question-11
Time when i started reading = 4:00
You read for a half hour
Time when i stopped reading = 4:00 + 0:30 = 4:30
Explanation:
The hour hand points halfway between the 4 and the 5 .
The minute hand points to the 6 it means 30 minutes
It is half past 4

Tell Time Using Analog and Digital Clocks Homework & Practice 12.4

Complete the clocks to show the same time.

Question 12.
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 12 Tell Time 137
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-12-Tell-Tell-Time-Using-Analog-and-Digital-Clocks-Homework-Practice-12.4-Question-12
Time is 1:30
Explanation:
From the given figure in Analog clock we notice the hour hand is between 1 and 2 .
In digital clock we notice 30 minutes:
From the above two given statements we can conclude the time is 1:30.

Question 13.
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 12 Tell Time 138
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-12-Tell-Tell-Time-Using-Analog-and-Digital-Clocks-Homework-Practice-12.4-Question-13
Time is 9:00
Explanation:
From the given figure in Analog clock we notice the hour hand is pointing 9
In digital clock we notice 00 minutes:
From the above two given statements we can conclude the time is 9:00.

Question 14.
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 12 Tell Time 139
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-1st-Grade-Answer-Key-Chapter-12-Tell-Tell-Time-Using-Analog-and-Digital-Clocks-Homework-Practice-12.4-Question-14
Time is 12:30
Explanation:
From the given figure in Analog clock we notice the minutes hand is pointing 6
In digital clock we notice hour as 12
From the above two given statements, we can conclude the time is 12:30

Conclusion:

The Answer Key for Big Ideas Math Grade 1 Chapter 12 Tell Time is helpful for you. Students who are lagging in maths can overcome their difficulties by practicing the problems from Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 12 Tell Time. Bookmark our site to get the latest updates regarding the BIM Grade 1 Chapter 12 Tell Time Solution Key.

Leave a Comment

Scroll to Top