Worksheet on Word Problems on Money involves all the four arithmetic operations such as addition, subtraction, multiplication, and division. Get Money Word Problems with Solutions with a brief explanation from this page. Practice the questions given in the Worksheet on Word Problems on Money. With the help of this Word Problems on Money Worksheet, your child can know buying things in real life. Also, this concept helps the students to score the highest grades in the exams.

**Do Refer:**

- Worksheet on Adding Money
- Worksheet on Subtracting Money
- Worksheet on Multiplying Money
- Worksheet on Dividing Money

## Money Word Problems with Answers

**Question 1.**

Kanna bought a TV set for $842.40 and a watch for $129. How much did he spend in all?

**Solution:**

Given,

Kanna bought a TV set for $842.40 and a watch for $129

The amount he spent in all is $842.40 + $129

= $971.40

**Question 2.**

Sravani spent Rs. 1800 on Sunday and Rs. 1000 on Saturday. How much money did she spend in all?

**Solution:**

Given,

Sravani spent on Sunday = Rs. 1800

Sravani spent on Saturday = Rs. 1000

The amount she spends in all = Rs. 1800 + Rs. 1000

= Rs. 2800

Therefore, Sravani spends Rs. 2800 in all.

**Question 3.**

Dannie went to a shop to buy toys for his kids. The cost of a blue toy car is $150.50 and the cost of the doll is $203.40. What is the total bill that Dannie pays to the shopkeeper?

**Solution:**

Given,

The cost of a blue toy car is $150.50

And the cost of the doll is $203.40.

The total bill is $150.50 + $203.40 = $353.90

Therefore the total bill that Dannie pays to the shopkeeper is $353.90

**Question 4.**

Kiran has Rs. 40,000. He gave Rs. 15,000 to his mother and Rs.3500 to his sister. How much money is left with Kiran now?

**Solution:**

Given that,

Kiran has Rs. 40,000.

He gave Rs. 15,000 to his mother and Rs.3500 to his sister.

To find the leftover amount we have to subtract the total amount and the money he gave to his mother and sister.

Rs. 40,000 – Rs.15,000 – Rs.3500 = Rs. 21,500

Therefore Rs. 21500 is left with Kiran now.

**Question 5.**

Laura bought goods for $8355. He gave $8400 to the cashier. How much change will she get from the cashier?

**Solution:**

Given that,

Laura bought goods for $8355. He gave $8400 to the cashier.

$8400 – $8355 = $45

Thus she gets $45 from the cashier.

**Also, Read Articles:**

**Question 6.**

Sravan wants to buy a bike which costs Rs. 1,50,000. He saved Rs. 1,00,000. How much more money he needs to buy that bike?

**Solution:**

Given,

Sravan wants to buy a bike which costs Rs. 1,50,000.

The amount that Sravan saved is Rs. 1,00,000.

Rs. 1,50,000 – Rs. 1,00,000 = Rs. 50,000

Therefore, Sravan needs Rs. 50,000 more to buy that bike.

**Question 7.**

Malini buys 20 books at the rate of Rs. 40 per book. How much money did she spend in all?

**Solution:**

Given,

Malini buys 20 books at the rate of Rs. 40 per book.

1 book – Rs. 40

20 books – ?

40 × 20 = Rs. 800

Therefore Malimi spent Rs. 800 to buy 20 books.

**Question 8.**

Rocky earns $14 per hour. How much he earns for 9 hours?

**Solution:**

Given that,

Rocky earns $14 per hour.

The amount that Rocky earns for 9 hours is $14 × 9 = $126

Thus Rocky earns $126 for 9 hours.

**Question 9.**

Swetha went to a gift shop and buy 4 teddy bears. The cost of each teddy bear is Rs. 450. What is the cost of 4 teddy bears?

**Solution:**

Given,

Swetha went to a gift shop and buy 4 teddy bears.

The cost of each teddy bear is Rs. 450.

1 teddy bear – Rs. 450

4 teddy bears – ?

Rs. 450 × 4 = Rs.1800

Thus the cost of Rs. 1800 is 4 teddy bears.

**Question 10.**

Prema gets Rs. 18,000 salary per month. How much money will she get per day?

**Solution:**

Given,

Prema gets Rs. 18,000 salary per month.

There are 30 days in a month.

Divide total salary by the number of days in a month.

Rs. 18,000 ÷ 30 = Rs. 600

Therefore Prema gets Rs. 600 per day.

**Question 11.**

Rahul has Rs 10,000 with him. He wants to share that money with 5 friends. What is the share of each friend?

**Solution:**

Given that,

Rahul has Rs 10,000 with him.

He wants to share that money with 5 friends.

Rs. 10000 ÷ 5 = Rs. 2000

Thus the share of each friend is Rs. 2000.

**Question 12.**

The cost of 10 train tickets is Rs. 1200. What is the cost of each ticket?

**Solution:**

Given that,

The cost of 10 train tickets is Rs. 1200.

Dividing money by the number of tickets.

Rs. 1200 ÷ 10 = Rs. 120

Thus the cost of each train ticket is Rs. 120.