Worksheet on Use of Integers

Worksheet on Use of Integers | Free Printable Usage of Integers Worksheet with Answers

Integers include zero, positive and negative numbers and they have a wide range of real-life applications. Worksheet on Use of Integers includes several kinds of questions asked in the topic ranging from simple ones to difficult ones. 6th Grade Math Students can Practice the Usage of Integers Worksheet on a regular basis and improvise on the areas of need accordingly. Assess your https://www.bernardspharmacy.com strengths and weaknesses and allot time to the areas of need accordingly.

Read More:

Usage of Integers Worksheet with Solutions

I. Write an appropriate integer for each of the following:
(i) A loss of Rs 45 =?
(ii) 65° above zero degrees =?
(iii) 54° below zero = ?
(iv) Depositing $7500 in a bank = ?
(v) Gaining Rs 5000 = ?
(vi) Losing Rs 1000 = ?
(vii) Withdrawing $5860 from a bank =?
(viii) owing Rs 10000=?

Solution:

(i) An integer representing a loss of Rs rs 45 is -45
(ii) An integer representing 65° above zero degrees is  +65°
(iii) An integer representing 54° below zero is -54°
(iv) An integer representing depositing $7500 in a bank is  +7500
(v) An integer representing gaining Rs 5000 is  +5000
(vi) An integer representing losing Rs 1000 is -1000
(vii) An integer representing withdrawing $5860 from a bank is -5860
(viii) An integer representing owing Rs 10000 is -10000


II. Fill in the blanks are given below
Quantity                                                          Opposite of Quantity
(i) going 80 m below the sea level                             ___________________
(ii) A decrease of 15%                                                _____________________
(iii) Giving Rs 100                                                       _______________________
(iv) Withdrawing Rs 500 from the bank account       _________________________
(v) Loss of Rs 2000                                                    ___________________________
(vi) Going 50 km towards north                                 ____________________________
(vii) Gaining Rs 250                                                   _____________________________
(viii) Losing weight 2 kg                                            _____________________________
(ix) Raise of 40%                                                       _____________________________
(x) going 35 m due east                                        ______________________________
(xi) 3 degrees above zero

Solution:

(i) going 80 m above the sea level
(ii) A increase of 15%
(iii) Taking Rs 100
(iv)   Depositing Rs 500 in the bank account
(v) Gain of Rs 2000
(vi) going 50 km towards south
(vii) losing Rs 250
(viii) gaining weight 2 kg
(ix) fall of 40%
(x) going 35 m due west
(xi) 3 degrees below zero


III. write an integer to describe a situation
(i) loss of 5 yards
(ii) Scored 3 fewer points
(iii) earned Rs 7000 interest
(iv) a decrease of 4 members
(v) an increase of 3 inches
(vi) a gain of Rs 559

Solution:

(i) loss of 5 yards is represented by -5
(ii) Scored 3 fewer points is represented by-3
(iii) earned Rs 7000 interest is represented by +7000
(iv) a decrease of 4 members is represented by -4
(v) an increase of 3 inches is represented by+3
(vi) a gain of Rs 559 is represented by+559


IV. Saranya and Bhargavi are friends and they both participated in a quiz. Saranya scored 5 fewer points than Bhargavi. Saranya scored 20 points. How many points did Bhargavi score?

Solution:

Given,
Saranya scored points s=20
Saranya scored 5 fewer points than Bhargavi i.e. s=b-5
Bhargavi’s score=s + 5 =20 +5=25
Therefore, Bhargavi’s score is 25 points.


V. Sairam has the money of Rs 20000. Sairam owes his friend Rs 5000. He gave the amount to his friend. Find the amount he has?

Solution:

Given,
Sairam has the money = Rs 20000
Sairam owes his friend= Rs -5000
Sairam has the money=Rs 20000 -Rs 5000
=Rs15000
Hence, Sairam has the money of Rs 15000.


Vi. Suresh and Ramesh are brothers. They have the money Rs 20000. They started a business and got a profit of Rs 5000. Find the money they have now?

Solution:

Given,
Suresh and Ramesh have the money=Rs 20000
Profit=Rs +5000
Money they have now=20000 + 5000=25000
Hence, they have money of rs 25000.


Vii. Bhaskar burnt 150 calories working out on the Jim. Later he indulged in a donut that had a calorie count of 300. Did
he gains or loses calories?

Solution:

Given,
Bhaskar burnt calories=-150
she indulged in a donut that had a calorie count =+300
He gained calories=300-150=150
Hence, he gained 150 calories.


Viii. Anusha’s account is credited with Rs 8000 and debited with Rs 5000. Find the balance in her account?

Solution:

Given,
Anusha’s account is credited with =Rs +8000
Anusha’s account is debited with= Rs -5000
Anusha’s balance in her account=8000 – 5000=3000
Hence, Anusha’s balance in her account is Rs 3000.


IX. In the morning, the temperature was 180c in the summer. The temperature went up to 150c at the noon. What was the afternoon temperature?

Solution:

Given,
In the morning, the temperature was in the summer=180c
The temperature went up at the noon=+150c
The temperature in the afternoon was=180c + 150c=330c
Therefore the temperature was 330c in the afternoon.


X. Jaya gained 5 points in the first round of a game, lost 3 points in the second round, and gained 4 points in the third
round. What are her total points?

Solution:

Given,
Jaya gained points in the first round of a game=+5
Jaya lost 3 points in the second round of a game=-3
Jaya gained 4 points in the third round of a game=+4
Total points=5 +4 -3
=9-3=6
Hence, the total points scored by Jaya is 6.


 

Leave a Comment

Scroll to Top