Worksheet on Successive Discounts is prepared for students to aid their preparation. You can check out the step-by-step explanation to understand the Successive Discounts concept thoroughly and quickly. Try to solve all the questions available on this Successive Discount Worksheet with Answers and try to improve your math preparation skills. We are sure by the end of this article you will have an overview of what the topic is all about and you can solve any kind of problem framed on the topic of Successive Discounts. We have given all the 9th Grade Math worksheets, concepts, and their explanation along with images.

Also, check

## Successive Discounts Question and Answers

Different Successive Discounts problems along with answers are given on the Worksheet on Successive Discounts. Refer to the entire page and finish your preparation without missing any concept.

**Question 1.** The cost/ store price of a mouse is $90. If the discount offered by the store is 5%. Calculate the discount amount and selling price of the mouse.

**Solution:**

Given that the cost/ store price of a mouse is $90.

The cost price = $90

The discount offered by the store is 5%.

Discount = 5%.

Now, find the discount amount offered by the store on the mouse.

Discount amount = discount percent x cost/store price

Substitute the discount percent and cost/ store price in the above formula.

Discount amount = discount percent x cost/store price

Discount amount = 5% x $90 = \(\frac { 5 }{ 100 } \) x $90 = $4.5

Now, find the selling price of the mouse.

Selling price = cost/store price – discount amount

Substitute cost/store price and discount amount in the above equation.

Selling price = $90 – $4.5 = $85.5

Therefore, the discount amount offered by the store on the mouse is $4.5 and the Selling price on the mouse is $85.5.

**Question 2.** The marked price of a table in a showroom is $350. The discount offered by the owner is 20%. Calculate the discount amount and selling price of the table.

**Solution:**

Given that the marked price of a table in a showroom is $350.

Marked price = $350.

The discount offered by the shopkeeper is 20%.

Discount = 20%.

Now, find the Discount offered by the shopkeeper on the table.

Discount amount = discount percent x cost/store price

Substitute the discount percent and cost/ store price in the above formula.

Discount amount = discount percent x cost/store price

Discount amount = 20% x $350 = \(\frac { 20 }{ 100 } \) x $350 = $70

Now, find the selling price of the table.

Selling price = cost/store price – discount amount

Substitute cost/store price and discount amount in the above equation.

Selling price = $350 – $70 = $280

Therefore, the discount amount offered by the store on the table is $70 and the Selling price on the table is $280.

**Question 3.** The store price of a water bottle is $550. The successive discounts offered by the store on the book are 10% and 20%. Calculate the total discount and selling price of the water bottle.

**Solution:**

Given that the store price of a water bottle is $550. The successive discounts offered by the store on the water bottle are 10% and 20%.

Now, find the total discount offered on the water bottle.

Total discount = 10 + 20 – \(\frac { 10 × 20 }{ 100 } \)% = 30 – 2% = 28%

Now, find the Discount offered by the shopkeeper on the water bottle.

Discount amount = discount percent x cost/store price

Substitute the discount percent and cost/ store price in the above formula.

Total Discount amount = discount percent x cost/store price

Total Discount amount = 28% of $550 = \(\frac { 28 }{ 100 } \) x $550 = $154

Now, find the selling price of the water bottle.

Selling price = cost/store price – discount amount

Substitute cost/store price and discount amount in the above equation.

Selling price = $550 – $154 = $396

Therefore, the total discount amount offered by the store on the water bottle is $154 and the Selling price on the water bottle is $396.

**Question 4.** The store price of a chair is $400. The successive discounts offered by the store are 20% and 30%. Calculate the total discount and the selling price of the table.

**Solution:**

Given that the store price of a chair is $400. The successive discounts offered by the store on the chair are 20% and 30%.

Now, find the total discount offered on the chair.

Total discount = 20 + 30 – \(\frac { 20 × 30 }{ 100 } \)% = 50 – 6% = 44%

Now, find the Discount offered by the shopkeeper on the chair.

Discount amount = discount percent x cost/store price

Substitute the discount percent and cost/ store price in the above formula.

Total Discount amount = discount percent x cost/store price

Total Discount amount = 44% of $400 = \(\frac { 44 }{ 100 } \) x $400 = $176

Now, find the selling price of the chair.

Selling price = cost/store price – discount amount

Substitute cost/store price and discount amount in the above equation.

Selling price = $400 – $176 = $224

Therefore, the total discount amount offered by the store on the chair is $176 and the Selling price on the chair is $224.

**Question 5.** The cost/store price of a machine is $600. If the successive discounts offered by the store owner are 30% and 32%. Then calculate the total discount and selling price of the machine.

**Solution:**

Given that the store price of a machine is $600. The successive discounts offered by the store owner on the machine are 30% and 32%.

Now, find the total discount offered on the machine.

Total discount = 30 + 32 – \(\frac { 30 × 32 }{ 100 } \)% = 62 – 9.6% = 52.4%

Now, find the Discount offered by the store owner on the machine.

Discount amount = discount percent x cost/store price

Substitute the discount percent and cost/ store price in the above formula.

Total Discount amount = discount percent x cost/store price

Total Discount amount = 52.4% of $600 = \(\frac { 52.4 }{ 100 } \) x $600 = $314.4

Now, find the selling price of the machine.

Selling price = cost/store price – discount amount

Substitute cost/store price and discount amount in the above equation.

Selling price = $600 – $314.4 = $285.6

Therefore, the total discount amount offered by the store owner on the machine is $314.4 and the Selling price on the machine is $285.6.

**Question 6.** Suppose an additional discount of 5% is offered on the machine in the previous question. Then, calculate the total discount and new selling price of the machine.

**Solution:**

Given that the store price of a machine is $600. The successive discounts offered by the store owner on the machine are 30% and 32%.

Now, find the total discount offered on the machine.

Total discount = 30 + 32 – \(\frac { 30 × 32 }{ 100 } \)% = 62 – 9.6% = 52.4%

If the discount of 5% is added along with the given offers on the machine, then

Total discount = 52.4 + 5 – \(\frac { 52.4 × 5 }{ 100 } \)% = 57.4 – 2.62% = 54.78%

Now, find the Discount offered by the store owner on the machine.

Discount amount = discount percent x cost/store price

Substitute the discount percent and cost/ store price in the above formula.

Total Discount amount = discount percent x cost/store price

Total Discount amount = 54.78% of $600 = \(\frac { 54.78 }{ 100 } \) x $600 = $328.68

Now, find the selling price of the machine.

Selling price = cost/store price – discount amount

Substitute cost/store price and discount amount in the above equation.

Selling price = $600 – $328.68 = $271.32

Therefore, the total discount amount offered by the store owner on the machine is $328.68 and the Selling price on the machine is $271.32.

**Question 7.** The cost price of a keyboard is $450. If the successive discounts offered on the book are 10%, 15%, and 20%. Then, calculate the total discount and selling price of the keyboard.

**Solution:**

Given that the cost price of a keyboard is $450. If the successive discounts offered on the book are 10%, 15%, and 20%.

Now, find the total discount offered on the keyboard by considering 10% and 15%.

Total discount = 10 + 15 – \(\frac { 10 × 15 }{ 100 } \)% = 25 – 1.5% = 23.5%

If the discount of 20% is added along with the given offers on the keyboard, then

Total discount = 23.5 + 20 – \(\frac { 23.5 × 20 }{ 100 } \)% = 43.5 – 4.7% = 38.8%

Now, find the Discount offered by the store owner on the keyboard.

Discount amount = discount percent x cost/store price

Substitute the discount percent and cost/ store price in the above formula.

Total Discount amount = discount percent x cost/store price

Total Discount amount = 38.8% of $450 = \(\frac { 38.8 }{ 100 } \) x $450 = $174.6

Now, find the selling price of the keyboard.

Selling price = cost/store price – discount amount

Substitute cost/store price and discount amount in the above equation.

Selling price = $450 – $174.6 = $275.4

Therefore, the total discount amount offered by the store owner on the keyboard is $174.6 and the Selling price on the keyboard is $275.4.

**Question 8.** The marked price of a shoe is Rs 925. If successive discounts offered by the store is 5% and ‘x%’. If the selling price of the shoe is Rs700. Then, calculate the value of ‘x’ and the total discount offered.

**Solution:**

Given that the market price of a shoe is Rs 925. If the successive discounts offered on the shoe are 5% and x%.

Now, find the total discount offered on the shoe.

Total discount = 5 + x – \(\frac { 5 × x }{ 100 } \)% = 5 + x – \(\frac { x }{ 20 } \)% = 5 + \(\frac { 19x }{ 20 } \)

Now, find the selling price of the shoe.

Selling price = (100 – discount percent) /100 x marked price

Substitute discount percent and marked price in the above equation.

Rs700 = (100 – 5 – \(\frac { 19x }{ 20 } \)) /100 x Rs 925

Rs700 = (94.05x) /100 x Rs 925

Rs700 = 0.9405x x Rs 925

0.9405x = Rs700/Rs925

x = 0.8046

Total discount = 5 + \(\frac { 19x }{ 20 } \) = 5+ \(\frac { 19 × 0.8046 }{ 20 } \) = 5 + 0.76437 = 5.764

Therefore, the total discount amount offered by the store owner on the shoe is Rs5.764 and the value of x is 0.8046.

**Question 9.** The store price of a dress is $1200. If successive discounts of 10% and ‘x%’ are applied to the dress price. If the selling price is found to be $350. Then, find the value of ‘x’ and the total discount offered.

**Solution:**

Given that the store price of a dress is $1200. If successive discounts of 10% and ‘x%’ are applied to the dress price.

Now, find the total discount offered on the dress.

Total discount = 10 + x – \(\frac { 10 × x }{ 100 } \)% = 10 + x – \(\frac { x }{ 10 } \)% = 10 + \(\frac { 9x }{ 10 } \)

Now, find the selling price of the dress.

Selling price = (100 – discount percent) /100 x marked price

Substitute discount percent and marked price in the above equation.

$350 = (100 – 10 – \(\frac { 9x }{ 10 } \)) /100 x $1200

$350 = (89.1x) /100 x $1200

$350 = 0.891x x $1200

0.891x = $350/$1200

x = 0.3273

Total discount = 10 + \(\frac { 9x }{ 10 } \) = 10.294

Therefore, the total discount amount offered by the store owner on the dress is $10.294 and the value of x is 0.3273.