You may find it tricky while regrouping hours, minutes, and seconds at times while subtracting hours, minutes, and seconds. Don’t worry, Whether it is calculating time or finding the difference of time we have covered all in this Subtracting hours minutes, and seconds Worksheets. Use this printable Subtracting Time Worksheets with Solutions and understand the concept from surface level to a deeper level. You can apply the knowledge obtained over here to the problems you face later in your homework or exams and answer them quite simply and quickly.

Also, See:

- Worksheet on Addition of Hours, Minutes and Seconds
- Addition of hours, minutes and seconds
- Subtraction of hours, minutes and seconds

### How to Subtract Time with Hours, Minutes, and Seconds?

**Example 1:
**Find the difference ofÂ 5 hours 28 minutes 57 seconds, 2 hours 16 minutes 25 seconds

**Solution:**

step 1: subtract seconds i.e. 57-25=32

step 2: subtract minutes i.e. 28-16=12

step 3: subtract hours i.e. 5-2=3

Therefore, the time is 3 hours 12 minutes 32 seconds.

**Example 2:
**Subtract 15 hours 30 minutes 20 seconds from 20 hours 20 minutes 10 seconds

**Solution:**

Step 1: Subtract seconds. We knowÂ 10< 20, borrow 1 min from 30 min i.e add 60 sec to 10 sec we will get 70 seconds, so the difference is 70 â€“ 20 = 50 seconds.

Step 2: Subtract minutes, We know 20 < 30, we will borrow 1 hour i.e add 60 minutes to 20 min we get 80 minutes, the difference is 79-30 = 49 minutes.

Step 3: Subtract hours, the difference is 19 â€“ 15 = 4 hours.

Therefore, the difference is 4 hours 49 minutes 50 seconds.

**Example 3:
**Find the difference of 9 hours 40 minutes 10 seconds, 22 hours 18 minutes 8 seconds

**Solution:**

Step 1: Subtract seconds. We knowÂ 8< 10, borrow 1 min from 18 min i.e add 60 sec to 8 sec we will get 68 seconds, so the difference is 68 â€“ 10 = 58 seconds.

Step 2: Subtract minutes, We know 17 < 40, we will borrow 1 hour i.e add 60 minutes to 17 min we get 77 minutes, the difference is 77-40 = 37 minutes.

Step 3: Subtract hours, the difference is 21 â€“ 9 = 12 hours.

Therefore, the difference is 12 hours 37 minutes 58 seconds.

**Example 4:
**Subtract 21 hours 10 minutes 29 seconds from 33 hours 2 minutes 15 seconds

**Solution:**

Step 1: Subtract seconds. We knowÂ 15< 29, borrow 1 min from 2 min i.e add 60 sec to 15 sec we will get 75 seconds, so the difference is 75 â€“ 29 = 46 seconds.

Step 2: Subtract minutes, We know 1 < 10, we will borrow 1 hour i.e add 60 minutes to 1 min we get 61 minutes, the difference is 61-10 = 51 minutes.

Step 3: Subtract hours, We know 32> 21the difference is 32 â€“ 21 = 11 hours.

Therefore, the difference is 11 hours 51 minutes 46 seconds.

**Example 5:
**Subtract 12 hours 50 minutes 24 seconds from 42 hours 25 minutes 35 seconds

**Solution:**

Step 1: Subtract seconds. So the difference is 35 â€“ 24 = 11 seconds.

Step 2: Subtract minutes, We know 25 < 50, we will borrow 1 hour i.e add 60 minutes to 25 min we get 85 minutes, the difference is 85-50 = 35 minutes.

Step 3: Subtract hours, We know 41> 12 the difference is 41 â€“ 12 = 29 hours.

Therefore, the difference is 29 hours 35 minutes 11 seconds.

**Example 6:
**Subtract 22 hours 24 minutes 27 seconds from 24 hours 17 minutes 48 seconds

**Solution:**

Step 1: Subtract seconds. Â So the difference is 48 â€“ 27 = 21 seconds.

Step 2: Subtract minutes, We know 17 < 24, we will borrow 1 hour i.e add 60 minutes to 17 min we get 77 minutes, So the difference is 77-24 = 53 minutes.

Step 3: Subtract hours, We know 23> 22 the difference is 23 â€“ 22 = 1hours.

Therefore, the difference is 1 hour 53 minutes 21 seconds.

**Example 7:
**45 hours 4 minutes 16 seconds – 26 hours 14 minutes 18 seconds

**Solution:**

Step 1: Subtract seconds. We knowÂ 16< 18, borrow 1 min from 4 min i.e add 60 sec to 16 sec we will get 76 seconds, so the difference is 76 â€“ 18 = 58 seconds.

Step 2: Subtract minutes, We know 3 < 14, we will borrow 1 hour i.e add 60 minutes to 3 min we get 63 minutes, the difference is 63-14 = 49 minutes.

Step 3: Subtract hours, We know 44> 26 the difference is 44 â€“ 26 = 18 hours.

Therefore, the difference is 18Â hours 49Â minutes 58 seconds.

**Example 8:
**Raju traveled 8 hours 50 minutes 38 seconds to the picnic with his family. He traveled 5 hours 25 minutes 14 seconds by car. Due to the breakdown of the car he traveled remaining by bus. How much time does he travel by bus?

**Solution:**

Total time Raju spend travelling= 8 hours 50 minutes 38 seconds

Time spent in car=5 hours 25 minutes 14 seconds

Time spent to travel by bus=Total time Raju spend traveling – Time spent to travel by bus

=8 hours 50 minutes 38 seconds- 5hours 25 minutes 14 seconds

= 3 hours 25 minutes 24 seconds

Hence, Raju spent time to travel by bus= 3 hours 25 minutes 24 seconds

**Example 9:
**Sony went to the examination hall at 9.30 AM. she came out of the examination hall at 12.15 PM. How much time did she spend in the examination hall?

**Solution:**

Sony went to the examination hall = 9.30 AM

Sony came out of the examination hall =12.15 PM

Time spent by sony in the examination hall= Sony went to the examination hall-Sony came out of the examination hall

=9.30 – 12.15

By subtracting minutes, As we know 15<30 We will borrow 60 minutes and add it to 15 we get 75, then subtract 75-30= 45.

Subtract hours, 11-9=2.

Time spent by sony in the examination hall= 2 hours 45 minutes.

**Example 10:
**Srivani went to the temple at 4.15. she came to the house at 06.10. How much time had she taken to reach home?

**Solution:**

Srivani went to the temple =4.15

she came to the house = 06.10

Time is taken to reach home= Srivani went to the temple – she came to the house

Subtract minutes, 10< 15, We will borrow 60 minutes and add it to 10 we get 70, then subtract 70-15= 55.

Subtract hours, 5-4=1.

Time spent by sony in the examination hall= 1 hour 55 minutes.

**Example 11:
**Srivalli is doing homework at 4.30 pm. She completed homework at 5.20 pm. Find how much time Srivalli completed the homework?

**Solution:**

Srivalli is doing homework =4.30 pm

Srivalli completed homework =5.20 pm

Time is taken for Srivalli to complete the home work=4.30-5.20

Subtract minutes, 20<30,Â We will borrow 60 minutes and add it to 20 we get 80, then subtract 80-30= 50.

Subtract hours, 4-4=0.

Time is taken for Srivalli to complete the homework= 50 minutes.