Worksheet on Rounding Off Number

Worksheet on Rounding Off Number for Grade 5 | Rounding Off Numbers Worksheet with Solutions

In this article, you will find a free worksheet on Rounding Off Numbers. The Rounding off numbers helps the 5th grade students to do mental math. Using these Rounding off numbers worksheets you can score the highest marks in the exams. Apply the concept of rounding off numbers to solve the word problems available. If you understand the concept you can prepare questions on your own. We have provided different types of questions on Rounding Off Numbers in the below section.

Do Refer:

Rounding Off Numbers  РDefinition

If the given number in the place value is greater than 5 like 5, 6, 7, 8, 9 then you have to round the number to the next number. If the given number in the place value is less than 5 such as 4, 3, 2, 1 then you have to round the number down.

Rounding Numbers Worksheets with Answers

We suggest the students go through the below questions and check whether their answers are correct or not. By this, you can know where you are lagging and overcome difficulties, and secure good marks in the exams.

Example 1.
Sri has 32 pens rounded 32 to the nearest ten?

Solution:

32 lies between the 30 and 40.
32 is near to the 30 then 40.
The units place of 32 is 2 it is less than the 5. So the units place is replaced by 0.
32 rounded to the nearest ten is 30.
Therefore Sri has 30 pens.


Example 2.
Roy, has 48 food balls rounded 48 to the nearest ten?

Solution:

48 lies between the 40 and 50.
48 is near to the 50 then 40.
The unit’s place of the 48 is 8 it is greater than the 5. So the units place is replaced by 0 and tens place is added to 1.
48 rounded to the nearest ten is 50.
Therefore, Roy has 50 pens.


Example 3.
Josh has 172 buses in the city. Rounded 172 to the nearest hundred?

Solution:

172 lies between the 100 and 200.
172 is near to the 100 then 200.
The ten’s place of the 172 is 7 it is greater than the 5. So the 172 rounded to the nearest hundred is 200.
Therefore, josh has 200 pens.


Example 4.
Round 730 to the nearest hundred?

Solution:

730 lies between the 700 and 800.
730 is near to the 700 then 800.
The ten’s place of the 730 is 3 it is less than the 5. So the 730 rounded to the nearest hundred is 700.
Therefore, 730 is nearest to 700.


Example 5.
A man has 3780 chocolates rounded 3780 to the nearest thousand?

Solution:

3780 lies between the 3000 and 4000.
3780 is near to the 4000 than 3000.
The hundreds place of the 3780 in 7 it is greater than the 5. So the 3780 rounded to the nearest thousand is 4000.
Therefore, 3780 is nearest to 4000.


Example 6.
Rounded 1467 to the nearest thousand?

Solution:

1467 lies between 1000 and 2000.
3780 is near to 1000 than 2000.
The hundreds place of 1467 is 4 it is less than the 5. So 1467 rounded to the nearest thousand is 1000.
Therefore, 1467 is nearest to 1000.


Example 7.
Raju has 42.3 rupees rounded 42.3 to the nearest one’s

Solution:

42.3 lies between the 42 and 43.
42.3 is near to the 42 then 43
The decimal number 3 is less than the 5 then the 3 is replaced by 0.
42.3 rounded to the nearest one’s is 42.


Example 8.
Round 13.2 to the nearest ones?

Solution:

13.2 lies between the 13 and 14.
13.2 is near to the 13 than 14.
The decimal number 2 is less than the 5 then the 3 is replaced by 0.
13.2 rounded to the nearest one’s is 13.


Example 9.
Rounded 84 to the nearest ten?

Solution:

84 lies between the 80 and 90.
84 is near to the 80 then 90.
The units place of the 84 in 4 is less than the 5. So the units place is replaced by 0.
84 rounded to the nearest ten is 80.


Example 10.
Rounded 78 to the nearest ten?

Solution:

The number 78 lies between 70 and 80.
78 is near to the 80 then 70.
The unit’s place of 78 in 8 is greater than the 5. So the units place is replaced by 0 and ten’s pace is added with 1.
78 rounded to the nearest ten is 80.


Leave a Comment

Scroll to Top