Worksheet on Properties of Even and Odd Numbers

Worksheet on Properties of Even and Odd Numbers | Even and Odd Numbers(Parity Properties) Worksheet

Learn how to apply the properties of even and odd numbers and find the result without performing addition. Find Questions on Properties of Even and Odd Numbers in the Worksheet and practice as many times as possible. Enhance your problem-solving ability and test your knowledge on the concept of even and odd numbers properties. Try to solve the problems on your own and cross-check with the solutions provided and get an idea on how to solve the related problems.

Do Read Similar Articles:

Properties of Even and Odd Numbers | Parity Properties of Even and Odd Numbers

Here is the list of some of the properties of even and odd numbers.

  • Sum and difference of two even numbers is an even number i.e. even+even = even
  • The sum and difference of two odd numbers is an even number i.e. odd+odd = even
  • The sum and difference between an odd number and an even number is an odd number i.e. odd+even = odd
  • Multiplication of Even Numbers is an Even Number i.e. Even x Even = Even
  • Multiplication of Even and Odd number is Even Number i.e. even x odd = even
  • Multiplication of two odd numbers is Odd Number i.e. odd x odd = odd

Properties of Even and Odd Numbers Worksheet

Without adding the numbers decide whether the sum is even or odd?

Example 1.
224 + 26
Solution:
In 224, the last digit 4 is even.
In 26, the last digit 6 is even.
The addition of two even numbers is an even number.

Example 2.
453 + 57
Solution:
In 453, the last digit 3 is odd.
In 57, the last digit 7 is odd.
The addition of two odd numbers is an even number.

Example 3.
536 + 71
Solution:
In 536, the last digit 6 is even.
In 71, the last digit 8 is odd.
The addition of an even number and an odd number is an odd number.

Example 4.
101 + 24
Solution:
In 101, the last digit 1 is an odd number.
In 24, the last digit 4 is an even number.
The addition of an odd number and an even number is an even number.

Example 5.
728-216
Solution:
In 728, the last digit 8 is an even number.
In 216, the last digit 6 is an even number.
The subtraction of two even numbers is an even number.

Example 6.
291 – 377
Solution:
In 291, the last digit 1 is an odd number.
In 377, the last digit 7 is an odd number.
The subtraction of two odd numbers is an odd number.

Example 7.
Without Multiplying find if the product is even or odd for the numbers 53*6
Solution:
We need not multiply them to tell the result
We know as per the parity properties multiplication of odd and even number is always even
Thus, we can say 53*6 is even.

Example 8.
Tell if the following product yields in odd or even number without actually multiplying 65*7
Solution:
As per the parity property multiplication of two numbers will result in an odd number.
We can say a product of 65*7 will result in an odd number.

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top