To practice, this Metric Measures Worksheet you need to know how to measure any quantity and also how to express in their respective terms. Here, you will find Problems on Converting from Larger to Smaller Units of Length, Distance, Weight, Capacity, and Vice Versa.Â You can do the exercises on metric unit conversions online here itself or simply download the Worksheet on Metric Measures as a PDF and practice whenever you wish to. Let’s begin and learn more in detail about the metric conversions worksheet.

Also, Read Some More Article:

- Units of Measurement
- Addition of Metric Measures
- Multiplication of Metric Measures
- Division of Metric Measures

### Metric Measurements Worksheet PDF

**Example 1:Â **

Convert 8 km to m.

**Solution:**

As given in the question, the value is 8 km.

Now, we need to convert km into m.

As we know multiply the given value with 1000 to get the value in m.

So, 8 km = 8 x 1000 = 8000 m.

Therefore, after the value of 8 km is converted into m, then the value is 8000 m.

**Example 2 :**

Convert the value 15 km into meter (m), centimeter (cm), hectometer (h).

**Solution:**

In the given question, the value is 15 km.

Now, we will convert the given value into the meter, centimeter, hectometer.

First, Multiply the given value by 1000 to get the value in meter.

So, 15km = 15 x 1000 = 15000 m.

Next, convert the value into a centimeter (cm). Actually 1 cm = 0.00001 km.

So, therefore the value 15km is converted into cm, to get the value

15 km = 1500000 cm.

Now, we can convert the km value into a hectometer. We know 1 km = 10 Hectometer.

So, now we convert the given value in H.

15 km = 15 x 10 = 150 H (or) 150 Hectometer.

Therefore, after conversion, the value of 15 km is 15000 m, 1500000 cm, 150 H.

**Example 3 :
**Convert the 564 meters into millimeters.

**Solution:**

As given in the question, the conversion value is 564 meters.

Now, we can convert the value of the given meter into millimeters.

Generally, 1 meter = 1000 millimeters.

So, the value is 564 m is converted to mm. To get the value is,

564 meters = 564000.0 mm.

Therefore, after conversion, the value is 564000.0 mm

**Example 4:Â **

Convert 30 liters into the following units.

(i) centiliters

(ii) milliliters

(iii) decalitres

**Solution:**

As given in the question, the value is 30 liters.

Now, we will convert the given value into the centiliters, milliliters, decalitres.

The following are,

(i) First, Multiply the given value by 100 to get the value in centiliters. Because 1liters = 100 centiliters.

So, 30 L = 30 x 100 = 3000 centiliters (cL).

(ii) Next, convert the value into milliliters. Actually 1 liter = 1000 milliliters.

So, therefore the value 30 L is converted into mL, to get the value is

30 L = 30000 mL.

(iii) Now, we can convert the liter value into decaliters. We know 1 liter = 0.1 decaliters.

So, now we convert the given value in dL.

30 liters = 30 x 0.1 = 3 decaliters.

Therefore, after conversion, the value of 30 liters is 3000 centiliters, 30000 milliliters, and 3 decaliters.

**Example 5:Â **

Convert the 5 grams into milligrams.

**Solution:**

As given in the question, the value is 5 grams.

Now, we can convert the given values into milligrams.

Multiply the given value by 1000 to get the value in milligrams. In general, 1 gram = 1000 milligrams.

So, 5grams = 5 x 1000 = 5000 milligrams.

Therefore, after conversion of 5 grams, the value is 5000 milligrams.

**Example 6 :**

Convert the 67 hectoliters to decalitres.

**Solution:**

As given in the question, the value is 67 hectoliters.

Now, we will convert the given hectoliters value into decaliters.

Multiply the given value by 10 to get the value in decaliters. We all know, 1 hectoliter = 10 decaliters.

So, the given value is 67 hectoliters then 67 x 10 = 670 decaliters.

Therefore, the value of 67 hectoliters after conversion is 670 decaliters.

**Example 7:Â **

How to convert the kilograms into grams. The value is 5.673

**Solution:**

In the given question, the value is 5.673.

Now, you have to convert the value of the kilograms into grams.

Multiply the given value by 1000 to get the value in grams. We all know 1 kilogram = 1000 grams.

So, the given value is 5.673 kilogram, then

5000 kilogram + 673 grams = 5.673 kg x 1000 = 5673 grams.

Therefore, the conversion gram value is 5673 grams.

**Example 8:**

Fill in the following blanks.

(i) 22 cm = _____________ mm

(ii) 654 cg = _____________ g

(iii) 600 l = _____________ kl

(iv) 54 kg = _____________ dag

(v) 95 hm = _____________ m

**Solution:**

In the given question,

We can fill the following blanks,

(i) 22 cm to mm

Multiply the value by 10 to get the value in mm. 1 cm = 10 mm

22 x 10 = 220 mm.

(ii) 654 Cg to g

Multiply the value by 0.01 to get the value in g. 1 Cg = 0.01g

654 x 0.01 = 6.54 g

(iii) 600L to kL

Multiply the value by 0.001 to get the value in kL. 1 L = 0.001 kL

600 x 0.001 = 0.6 kL

(iv) 54 kg to dag

Multiply the value by 100 to get the value in dag. 1 kg = 100 dag

54 x 100 = 5400 dag

(v) 95 hm to m

Multiply the value by 100 to get the value in m. 1 hm = 100 m

95 hm = 95 x 100 = 9500 m.

**Example 9 :**

Ram got a piece of cloth which is 6 meters long. Find the length of cloth in centimeters?

**Solution:**

As given in the question,

Ram got a piece of cloth which is 6 meters long.

Now, we need to find the length of cloth in centimeters,

1 meter = 100 centimeters

6 meters = ? cm

6 x 100 = 600 centimeters

So, therefore the length of cloth in centimeters is 600 cm.

**Example 10:Â **

Sony placed five pieces of wood of length 20 centimeters each from one end to the other. How long are the pieces of wood altogether, in meters?

**Solution:**

In the given question,

5 pieces of wood of length 20 centimeters each from one end to the other.

Now, 20 centimeters x 5 = 100 centimeters.

We all know, 1 meter = 100 centimeters.

Therefore, the pieces of wood altogether are 1 meter long.

**Example 11:**

Grandfather walked 520 m from his house to the dairy farm and back again. What distance did he walk in all?

**Solution:**

As given in the question,

Distance from house to the dairy = 520 m

Distance from dairy to house = 520 m

Now, we will find the total distance,

The total distance traveled is 640 + 640 = 1280 m. The value 1040 is divided by 1000m. We get the value is,

1 km 280 m.

Therefore, the grandfather walked or traveled a total distance is 1 km 280m.

**Example 12 :**

Find the value of 2 1/2 km into m.

**Solution:**

As given in the question, the value is 2 1/2 km

Now, we convert the given km value into m.

We know, 1 km = 1000 m.

So, the given value gets,

2 1/2 = 2 x 1000 + 500 m = 2500 m (1/2 km = 500 m)

Therefore, the final value in meters is 2500 m.