It is important and mandatory for everyone to know how to prepare bills and how to check whether the bill is correct or not. Shopkeepers will prepare a bill for the different items bought by the customers. He must need the name of the item, price of the item, and quantity to prepare a bill receipt. In addition to those, a shopping bill contains the amount for each item and the total amount to be paid by the customer at the end.

Customers can get to know how to cross-check the amount of the bill through the practice problems provided below. Every customer has to check the number of items on the bill should match the items in your bag.

**Also, Read**

## Example Questions on Bills

**Example 1:
**Ajith bought the following items from Abhay Stationary shop and make a bill for the items purchased and find the total amount have to pay at the store.

**Solution:**

The cost of 10 notebooks = 10 x 12 = 120

The cost of 2 Erasers = 2 x 4 = 8

The cost of 5 rulers = 5 x 17 = 85

The cost of 15 pens = 15 x 8 = 120

Ajit has to pay a total of $333 at the store.

**Example 2:
**Gokul has purchased the following articles from Sari Suhag, Railway Road, Aligarh

15 blouse pieces at the rate of $10 per piece

5 Cotton sarees at the rate of $2000 per sari

6 meters of shirting at the rate of $50 per meter

10 meters of panting at the rate of $40 per meter

1 pair of bed sheets at $80.50 per bedsheet

16 handkerchiefs at $5 per handkerchief

Calculate the total amount paid by Gokul.

**Solution:**

The total cost of 15 blouse pieces = 15 x 10 = $150

The cost of 5 cotton sarees = 2000 x 5 = 10,000

The cost of 6 meters of shirting = 6 x 50 = 300

The cost of 10 meters of panting= 10 x 40 = 400

The cost of 1 pair of bed sheets = 2 x 80.50 = 161

The cost of 16 handkerchiefs = 16 x 5 = 80

The total paid by Gokul is $11,091.

**Example 3:
**Find the mistake in the following bill and make it for the correct amount.

**Solution:**

The cost of 3 Notebooks = 3 x 20 = 60

The cost of 8 files = 8 x 2.20 = 17.6

The cost of 2 ink bottles = 2 x 6 = 12

The cost of 20 A4 sheets = 20 x 2 = 40

The cost of 13 pencils = 13 x 4 = 52

The cost of 16 pens = 16 x 5 = 80

Place the values in the table.

The total amount paid is $262.

**Example 4:
**Lee bought the top 4 of the following toys from the Famous Toy Shop and Adam bought all toys listed below. Can you make a bill for each of them?

Bus costing $80

Ball costing $40

Shirt button costing $3

Red Chilli toy costing $11

Flower vase costing $13

Car toy costing $18

Guitar costing $21

Balloon costing $17

Whose bill is more and how much more?

**Solution:**

Lee Bill

1 Bus toy cost = $80

1 Ball cost = $40

Shirt Button cost = $3

Red Chilli Toy cost = $11

Adam Bill

1 Bus toy cost = $80

1 Ball cost = $40

Shirt Button cost = $3

Red Chilli Toy cost = $11

Flower vase cost = $13

Car toy cost = $18

Guitar cost = $21

Balloon cost = $17

The total amount paid by Adam is $203

The total amount paid by Lee is $134

So, Adam pays more amount.

Adam pays 203 – 134 = $69 more than Lee.

**Example 5:
**Aaron bought all these fruits from a fruit shop. Make a bill for the fruits purchased by Aaron.

**Solution:**

The cost of 1 dozen apples = 12 x 4 = 48

The cost of 4 papayas = 4 x 12 = 48

The cost of 2 kgs grapes = 2 x 45 = 90

The cost of 1 dozen pomogranites = 12 x 8 = 96

The cost of 1 dozen custurd apples = 12 x 5 = 60

The cost of 6 mangoes = 6 x 6 = 36

The cost of 1 dozen bananas = 12 x 3 = 36

The total amount paid is $414.

**Example 6:
**Gopal bought the following necessary things from the supermarket. Make a bill for them.

(i) 3 Plastic Buckets costing $90 each

(ii)2 plastic jugs costing $50 each.

(iii) 1 umbrella costing $120 each

(iv) 2 school bags costing $450 each

**Solution:**

The cost of 3 plastic buckets = 3 x 90 = 270

The cost of 2 plastic jugs = 2 x 50 = 100

The cost of 1 umberilla = 1 x 120 = 120

The cost of 2 school bags = 2 x 450 = 900

The total amount paid is $1390.