The concept of dividing the money is similar to the division operation of whole numbers and decimal numbers. In word problems on Dividing money students have to read the question carefully what is asked for and understand the problem. After that, you have to find what they have asked. For better understanding, we suggest students go through the below examples related to the division of money word problems.

**Do Refer:**

## Division of Money Word Problems with Solutions

**Question 1.**

Rahul buys 12 pens for Rs. 48. What is the cost of one pen?

**Solution:**

Given,

Rahul buys 12 pens for Rs. 48.

Divide the number of pens by money.

48 ÷ 12 = 4

Therefore the cost of each pen is Rs. 4

**Question 2.**

Samatha bought 18 water bottles for Rs. 180. What is the cost of each water bottle?

**Solution:**

Given,

Samatha bought 18 water bottles for Rs. 180.

We have to divide the total cost by the number of water bottles.

180 ÷ 10 = 18

Therefore, the cost of each water bottle is Rs. 18

**Question 3.**

Harry bought 5 shirts for $1000. What is the cost of each shirt?

**Solution:**

Given that,

Harry bought 5 shirts for $1000.

Divide the total cost by the number of shirts.

1000 ÷ 5 = 200

Therefore the cost of each shirt is $200.

**Question 4.**

Shane earns $1500 for 7 days. How much Shane will earn for 1 day?

**Solution:**

Given,

Shane earns $1500 for 7 days

Divide total income by the number of days.

1500 ÷ 7 = 214.28

Therefore Shane earns $214.48 for one day.

**Question 5.**

Sunaina bought 6 toy cars for $2400. What is the cost of 1 toy car?

**Solution:**

Given,

Sunaina bought 6 toy cars for $2400.

6 toy cars – $2400

1 toy car – ?

Divide the total amount by the number of toy cars

2400 ÷ 6 = 400

Therefore the cost of each toy car is $400.

**Question 6.**

Swetha buys two houses for $23700. What is the cost of one house?

**Solution:**

Given,

Swetha buys two houses for $23700.

Divide amount by the number of houses

23700 ÷ 2 = 11850

Thus the cost of one house is $11850.

**Question 7.**

Radha buys 18 sarees for Rs. 18,000. What is the cost of each saree?

**Solution:**

Given,

Radha buys 18 sarees for Rs. 18,000.

Divide total bill by number of sarees

18000 ÷ 18 = 1000

Therefore, the cost of each saree is Rs. 1000.

**Question 8.**

Nine friends went to a shop and ate a large size pizza. The total bill is Rs. 810. What is the share of each friend?

**Solution:**

Given,

Nine friends went to a shop and ate a large size pizza.

The total bill is Rs. 810.

To know the share of the bill for each friend we have to divide the total bill by the number of friends.

810 ÷ 9 = 90

Thus the share of each friend is Rs. 90

**Question 9.**

Annie buys 8 liters of milk for Rs. 448. What is the cost of 1 liter of milk?

**Solution:**

Given,

Annie buys 8 liters of milk for Rs. 448.

8 liters – Rs. 448

1 liter – ?

Divide the total cost by the number of liters to find the cost of one liter of milk.

448 ÷ 8 = 56

Thus the cost of one liter of milk is Rs. 56.

**Question 10.**

Pavani bought 12 kgs of carrots for Rs. 480. What is the cost of one kg of carrot?

**Solution:**

Given,

Pavani bought 12 kgs of carrots for Rs. 480.

12 kgs – 480

1 kg – ?

To know the cost of 1 kg carrot we have to divide the total cost by the number of kgs.

480 ÷ 12 = 40

Thus the cost of 1 kg carrot is Rs. 40