 # Subtraction of Hours, Minutes and Seconds – Definition, Examples | How to Subtract Time in Hours Minutes and Seconds?

Learn how the Subtraction of Hours, Minutes, and Seconds will work. However, subtracting the time is very useful in our daily life. This also involves the conversion of time i.e hours to minutes, minutes to seconds, and hours to seconds. In this article, we will know how to subtract time accurately by using step by step procedure mentioned in the article. By using some examples you will get to know about conversion and the subtraction of time.

Also, See: Addition of Hours, Minutes, and Seconds

Time – Definition

The sequence of events that takes place in the present, past, and future is known as Time. It is measured using years, months, weeks, days, hours, minutes, and seconds.

• A period of time equal to 1/24  of a day is called an hour.
• A unit of time equal to 60 seconds is called a minute. Units of Time

• 1 day = 24 hours
• 1 hour = 60 minutes
• 1 minute = 60 seconds

### How to Subtract Hour, Minutes, and Seconds?

Follow the below steps to subtract an hour, minutes, and seconds. The first and foremost step write down the highest given time on the top and lowest time below to perform subtraction.

1.  Subtract the hours
2.  Subtract the minutes and if the number of minutes is negative then add 60 minutes and subtract 1 hour.
3.  Subtract the seconds and if the number of seconds is negative then add 60 seconds and subtract 1 minute.

### Subtraction of Hours, Minutes, and Seconds Examples

Example 1:
Subtract 5 hours 48 minutes and 2 hours 12 minutes.
Solution: Step 1: Subtract the hours, we get 5 – 2 = 3 hours.
Step 2: Subtract the minutes, we get 48 – 12 = 36 minutes.
Therefore, the result of the difference is 3 hours 36 minutes.

Example 2:
Subtract 40 hours 19 minutes 60 seconds and 20 hours 52 minutes 46 seconds.
Solution: Step 1: Subtract seconds now as 20< 46, we will borrow 1 min i.e add 60 sec to 20 sec we will get 80 seconds, so the difference is 80 – 46 = 34 seconds
Step 2: Subtract minutes, now there are 18 minutes. Similarly 18 < 52, we will borrow 1 hour i.e add 60 minutes to 18 min we get 78 minutes, the difference is 78-52 = 26 minutes
Step 3: As we have 39 hours the difference is 39 – 20 = 19 hours.
Therefore, the result of the difference is 19 hours 26 minutes 34 seconds.

Example 3:
Subtract 6 hours 16 minutes and 3 hours 45 minutes.
Solution:
Step 1: Subtract the minutes, as 16<45 borrow 1 hour and add 60 minutes to it we get 76 minutes, now 76 – 45 = 31 minutes.
Step 2: Subtract the hours, we get 5 – 3 = 2 hours.
Therefore, the result of the difference is 2 hours 31 minutes.

Example 4:
Subtract 22 hours 15 minutes 56 seconds and 12 hours 45 minutes 45 seconds.
Solution:
Step 1: Subtract seconds ,so the difference is 56 – 45 = 11 seconds
Step 2: Subtract minutes, 15<45 we will borrow 1 hour i.e add 60 minutes to 15 min we get 75 minutes, the difference is 75 – 45 = 30 minutes
Step 3: As we have 21 hours the difference is 21 – 12 = 9 hours.
Therefore, the result of the difference is 9 hours 30 minutes 11 seconds.

Example 5:
Lucia started practicing guitar at 2:35 PM. She practiced until 5:20 PM. How long did she practice for?
Solution:
Subtract the time given i.e
By subtracting minutes, we know 20<35 so we will borrow  1 hour and add 60 minutes to it we get 80 minutes, Now 80 – 35 = 45 minutes.
Now subtract the hours we get 4 – 2 = 2 hours
Therefore, She has practiced for 2 hours 45 minutes.

Example 6:
Rahul traveled 16 hours 43 minutes 45 seconds to Vijayawada. Out of that time, he traveled 5 hours 25 minutes 13 seconds by bus and the remaining time by car. How much time does he travel by car?
Solution:
Given
Total time traveled by Rahul = 16 hours 43 minutes 45 seconds
Time traveled by bus = 5 hours 25 minutes 13 seconds.
Time traveled by car = Total time traveled by Rahul – Time traveled by bus
By performing subtraction we get 11 hours 18 minutes 32 seconds
Therefore, the time he traveled by car is 11 hours 18 minutes 32 seconds.

Scroll to Top
Scroll to Top