Practice with the help of **Spectrum Math Grade 5 Answer Key Chapter 7 Lesson 7.5 Problem Solving **regularly and improve your accuracy in solving questions.

## Spectrum Math Grade 5 Chapter 7 Lesson 7.5 Problem Solving Answers Key

Keywords in word problems can be used to create expressions to help solve the problems.

how many more – subtraction

total – addition

of – multiplication

split – division

**List the keywords in each word problem and name the operation they indicate. Then, solve. Show Your Work.**

Question 1.

Carmen wants to ride The Whirler, the roller coaster, and the log ride. The Whirler costs 3 tickets, the roller coaster costs 6 tickets, and the log ride costs 4 ticket. Carmen has 5 tickets. How many more tickets should Carmen buy?

Carmen should buy ____________ more tickets.

Answer:

Carmen should buy 8 more tickets.

Keywords:

and – addition, how many more – subtraction.

Explanation:

Carmen wants to ride The Whirler, the roller coaster, and the log ride.

The Whirler costs 3 tickets, the roller coaster costs 6 tickets, and the log ride costs 4 ticket.

3 + 6 + 4 = 13 tickets.

Carmen has 5 tickets.

13 – 5 = 8 tickets.

Carmen should buy 8 more tickets.

Question 2.

The high school has basketball, football, and track teams. There are 15 students on the basketball team and twice that number on the football team. There are 23 boys and 13 girls on the track team. If each student only participates in one group, how many students total are there on the basketball, football, and track teams?

There are ______________ students on the teams.

Answer:

There are 81 students on the teams.

Keywords:

twice – multiplication, total – addition, and – addition.

Explanation:

The high school has basketball, football, and track teams.

There are 15 students on the basketball team and twice that number on the football team are,(2 x 15 = 30).

There are 23 boys and 13 girls on the track team are,

15 + 30 + 23 + 13 = 81 students.

So, there are 81 students on the teams.

Question 3.

Nina always takes the same route when she walks her dog. First, she walks 5 blocks to the park. Then, she walks 6 blocks to the school. Finally, she walks 9 blocks home. Nina walks her dog 2 times each day. How many total blocks does Nina’s dog walk each day?

Nina’s dog walks _______________ blocks each day.

Answer:

Nina’s dog walks 40 blocks each day.

Keywords:

times – multiplication, total – addition.

Explanation:

Nina walks 5 blocks to the park.

Then, she walks 6 blocks to the school.

Finally, she walks 9 blocks home.

5 + 6 + 9 = 20

Nina walks her dog 2 times each day.

2 x 20 = 40 blocks.

Therefore, Nina’s dog walks 40 blocks each day.

Question 4.

Julie bought 8 packages of cat food and 3 packages of dog food. Each package of cat food contained 5 cans. Each package of dog food contained 4 cans. How many more cans of cat food than dog food did Julie buy?

Julie bought ______________ more cans of cat food.

Answer:

Julie bought 28 more cans of cat food.

and – addition, each – multiplication, how many more – subtraction.

Explanation:

Julie bought 8 packages of cat food and each package of cat food contained 5 cans.

8 x 5 = 40 cans.

3 packages of dog food and each package of dog food contained 4 cans.

3 x 4 = 12 cans.

40 – 12 = 28 cans.

Therefore, Julie bought 28 more cans of cat food.

**Write the expression needed and solve each problem. Show your work.**

Question 1.

Donnell had 15 stickers. He bought 30 stickers from a store in the mall and got 18 stickers for his birthday. Then, Donnell gave 6 of his stickers to his friend Tiger and used 8 to decorate a greeting card. How many stickers does Donnell have left?

Donnell has ______________ stickers left.

Answer:

(15 + 30 + 18) – (6 + 8) = 49

Donnell has 49 stickers left.

Explanation:

Donnell had 15 stickers.

He bought 30 stickers from a store in the mall and got 18 stickers for his birthday.

15 + 30 + 18 = 63

Donnell gave 6 of his stickers to his friend Tiger and used 8 to decorate a greeting card.

6 + 8 = 14

63 – 14 = 49

Hence, Donnell has 49 stickers left.

Question 2.

Brandt wants to ride the bumper cars 3 times and the zipper 5 times. It costs 2 tickets to ride the bumper cars and 4 tickets to ride the zipper. How many tickets does Brandt need?

Brandt needs ______________ tickets.

Answer:

(3 x 2) + (5 x 4) = 26

Brandt needs 26 tickets.

Explanation:

Brandt wants to ride the bumper cars 3 times and the cost for the zipper 5 times.

To ride the bumper cars 3 times, costs 2 tickets to ride the bumper car.

3 x 2 = 6

To ride the zipper 5 times and the cost is 4 tickets to ride the zipper.

4 x 5 = 20

Number of tickets does Brandt need is, 6 + 20 = 26

Hence, Brandt needs 26 tickets.

Question 3.

Briana is in a hiking club. The hiking dub went on a hike to see a waterfall. To get to the hike the club members took 5 cars and 6 vans. There were 4 people ¡n each car and 9 people in each van. How many people went on the hike?

_____________ people went on the hike.

Answer:

(5 x 4) + (6 x 9) = 74

74 people went on the hike.

Explanation:

The club members took 5 cars and there were 4 people in each car.

5 x 4 = 20

The club members took 6 vans There were 9 people in each van.

6 x 9 = 54

Number of people went on the hike.

20 + 54 = 74

Therefore, 74 people went on the hike.

Question 4.

Andy saved $32 in June, $27 in July, and $38 in August. Then Andy spent $18 on school supplies and $47 on new clothes. How much money does Andy have left?

Andy has _____________ left.

Answer:

($32 + $27 + $38) – ($18 + $47) = $32

Andy has $32 left.

Explanation:

Andy saved $32 in June, $27 in July, and $38 in August.

$32 + $27 + $38 = $97

Andy spent $18 on school supplies and $47 on new clothes.

$18 + $47 = $65

Total money does Andy have left

$97 – $65 = $32.