Students can use the **Spectrum Math Grade 3 Answer Key Chapter 8 Posttest **as a quick guide to resolve any of their doubts.

## Spectrum Math Grade 3 Chapter 8 Posttest Answer Key

**Check What You Learned**

**Complete the following.**

Question 1.

a. 4: 15 means ___________ minutes after ____________.

Answer:

4:15 means 15 minutes after 4,

Explanation:

Given 4:15 means 15 minutes after 4 respectively.

b. 4:15 means ____________ minutes to ____________.

Answer:

4:15 means 45 minutes to 5 hours,

Explanation:

Given 4:15 means 45 minutes to 5 hours respectively.

Question 2.

a. 12:55 means ____________ minutes after ____________.

Answer:

12:55 means 55 minutes after 12 hours,

Explanation:

Given 12:55 means 55 minutes after 12 hours respectively.

b. 12:55 means ____________ minutes to ____________.

Answer:

12:55 means 5 minutes to 13:00,

Explanation:

Given 12:55 means 5 minutes to 13 hours respectively.

Question 3.

a. 6:40 means ____________ minutes after ____________.

Answer:

6:40 means 40 minutes after 6 hours,

Explanation:

Given 6:40 means 40 minutes after 6 hours.

b. 6:40 means ____________ minutes to ____________.

Answer:

6:40 means 20 minutes to 7 o’ Clock,

Explanation:

Given 6:40 means 20 minutes to 7 o’ Clock.

**Tell the time to the nearest hour, half hour, quarter hour, or minute as indicated.**

Question 4.

a. hour

_______ : _________

Answer:

7:00,

Explanation:

Given time indicates 7:19 in the clock so, the time to the nearest hour is 7 hours .

b. half hour

_______ : _________

Answer:

7:30,

Explanation:

Given time indicates 7:19 in the clock. So half is 30 minutes so nearest to half hour is 7:30.

c. quarter hour

_______ : _________

Answer:

7:15,

Explanation:

Given time indicates 7:19 in the clock so, in a clock each quarter represents 15 minutes, so time nearest to quarter is 7:15.

d. minute

_______ : _________

Answer:

7:20,

Explanation:

Given time indicates 7:19 in the clock so, the minute hand lies between 15 to 20. So time nearest to minute is 7:20

**Solve. Show the elapsed time on the number line.**

Question 5.

Fiona takes her puppy to the park at 8:40 a.m. She goes to the lake, then to a friend’s house, and gets home at 12:10 p.m. How much time was Fiona out of the house?

Answer:

3 hours 30 minutes,

Explanation:

Given time when Fiona takes puppy to the park is 8:40 a.m. And time when Fiona gets home is 12:10 p.m.

time took between them is first convert them into minutes 8:40 = (8 X 60) + 40= 480 + 40 = 520 minutes and 12:10 =(12Â XÂ 60) + 10 = 720 + 10 = 730 minutes. Now subtract from ending time to starting time that is 730 minutes – 520 minutes = 210 minutes that is 3 hours 30 minutes.

Question 6.

Jonathan goes to school at 8:50 a.m. The last bell rings at 3:05 p.m. How much time is Jonathan at school?

Answer:

6 hours 15 minutes.

Explanation:

Given starting time when Jonathan goes to school is 8:50 a.m. And Ending time when last bell rings is 3:05. So now to covert ending time into standard time add 12 hours to ending time that is 3:05+12=15:05 p.m.

so, now convert them into minutes 8:50 = (8 X 60) + 50 = 480 + 50 = 530 minutes and 15 : 05 = (15 x 60) + 05 = 900 + 05 = 905 minutes. So Ending time – Starting time = 905 – 530 = 375 minutes = (6 X 60) + 15 minutes = 6 hours 15 minutes.