Students can use the **Spectrum Math Grade 3 Answer Key Chapter 7 Lesson 7.1 Measuring Volume and Mass** as a quick guide to resolve any of their doubts.

## Spectrum Math Grade 3 Chapter 7 Lesson 7.1 Measuring Volume and Mass Answers Key

**Answer each question.**

Question 1.

A refrigerator weighs about:

90 grams

90 kilograms

9 kilograms

Answer:

A refrigerator weighs about 90 kilograms,

Explanation:

Generally aÂ small LG refrigerator weighs about 30 – 40 kg. So a big refrigerator weighs about 90 kilograms respectively.

Question 2.

A wading pool holds about:

500 grams

500 liters

5,000 liters

Answer:

500 grams,

Explanation:

Generally 500 grams a wading pool can hold.

Question 3.

A small dog weighs about:

15 grams

50 grams

5,000 grams

Answer:

5,000 grams,

Explanation:

Generally about 5,000 grams a small dog weighs.

Question 4.

A nail weighs about:

1 gram

10 grams

100 grams

Answer:

1 gram,

Explanation:

Generally about 1 gram a nail weighs.

**Solve.**

Question 5.

Emilyâ€™s bag of fruit weighs 32 ounces. Jasonâ€™s bag of fruit weighs 14 ounces. How many ounces do Emily and Jasonâ€™s bags weigh altogether?

Emily and Jasonâ€™s bags of fruit weigh ______________ ounces altogether.

Answer:

Emily and Jason’s bags of fruits weigh 46 ounces altogether,

Explanation:

Given fruit weighs in Emily’s bag is 32 ounces and fruit weighs in Jason’s bag is 14 ounces, therefore both the fruits weighs together is 32 + 14 = 46 ounces.

Question 6.

Vince brought 4 quarts of juice for the party. Jose brought 6 quarts of juice for the party. How many more quarts of juice did Jose bring than Vince?

Jose brought ____________ more quarts of juice than Vince.

Answer:

Jose brought 2 more quarts of juice than Vince,

Explanation:

Given number of quarts of juice brought by Vince is 4 and number of quarts of juice brought by Jose is 6. So, therefore Jose brought 6 – 4 = 2 quarts more juice than Vince.

Question 7.

Jim had 18 gallons of paint to paint his entire house. He only used 11 gallons. How many gallons of paint does Jim have left?

Jim has ____________ gallons of paint left.

Answer:

Jim has 7 gallons of paint left,

Explanation:

Given No of gallons of paint did Jim had to paint his entire house is 18 and no of gallons of paint did Jim used is 11 thereforeÂ no of gallons of paint does Jim left is 18 – 11 = 7 gallons.

Question 8.

Inez weighed 3 kilograms when she was born. Now she weighs 13 kilograms. How much weight did Inez gain since she was born?

Inez gained ____________ kilograms since she was born.

Answer:

Inez gained 16 kilograms since she was born,

Explanation:

Given number of kg Inez weighed when she was born is 3 and number of kg weighs now is 13. therefore number of kg did Inez gained since she was born is 3 + 13 = 16 kilograms. So, Inez gained 16 kilograms since she was born.

**Answer each question.**

Question 1.

A swimming pool can hold about:

1 liter

10 liters

1,000 liters

Answer:

1,000 liters,

Explanation:

Generally about 1,000 liters can a swimming pool hold.

Question 2.

A butterfly weighs about:

100 grams

1 gram

10 grams

Answer:

100 grams ,

Explanation:

Generally about 100 grams a butterfly weighs.

Question 3.

A juice bottle can hold about:

2 liters

200 liters

2,000 liters

Answer:

2 liters,

Explanation:

Generally about 2 liters of juice a juice bottle hold.

Question 4.

A chicken can weigh:

7 grams

70 grams

700 grams

Answer:

700 grams,

Explanation:

Generally about 700 grams chicken weighs.

**Solve.**

Question 5.

A carton contains 2 liters of juice. If there are 18 cartons of juice, how many liters of juice are there?

There are _____________ liters of juice.

Answer:

There are 36 liters of juice,

Explanation;

Given number of liters of juice can 1 carton contains is 2, number of liters of juice can 18 carton contains is 18 X 2 = 36. So 36 liters of juice can 18 carton contains.

Question 6.

A saltshaker holds 5 grams of salt. If there are 20 saltshakers in the restaurant, how many grams of salt are in the restaurant?

There are ___________ grams of salt in the restaurant.

Answer:

There are 100 grams of salt in the restaurant,

Explanation:

Given number of grams ofÂ salt a one saltshaker holds is 5 and no of grams of salt can 20 saltshakers holds is 20 X 5 = 100 grams. So there are 100 grams of salt in the restaurant.

Question 7.

Clarissa has 6 plants in her house. Each plant weighs 4 kilograms. How many kilograms do the plants weigh altogether?

Clarissa’s plants weigh ______________ kilograms altogether.

Answer:

Clarissa’s plants weigh 24 kilograms altogether,

Explanation:

Given number of plants does Clarissa has is 6 number of each plant weighs is 4. So, total number of weighs of all plants togetherÂ is 6 X 4 = 24 kilograms.

Question 8.

Danny caught a fish that was 15 pounds. Ashley caught a fish that was 20 pounds. How many more pounds does Ashley’s fish weigh than Danny’s fish?

Ashleyâ€™s fish weighs _____________ pounds more than Dannyâ€™s fish.

Answer:

Ashley’s fish weighs 5 pounds more than Danny’s fish,

Explanation:

Given number of pounds of fish caught by Danny is 15 and number of pounds of fish caught by Ashley is 20. So, number of more pounds does Ashley’s weigh than Danny’s fish is 20 pounds – 15 pounds = 5 pounds .